Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkiye'nin ordu ve askeri gücü

Bone

Öne çıkan mesajlar

said:
Bone
Türk ordusu sürekli savaşıyor da, nerde savaşıyor? Ben tanklarımızın bile kullanıldığını görmedim. Hani ne biliyim Irak savaşı gibi sıcak çatışmalar bulunuyor, tecrübemizi arttırabileceğimiz. Ama o fırsatları bile geri tepiyoruz. Tanklarımız depoda çürümeye terkediliyor.

Insanlarin oldugu savaslari tecrube arttirma firsati olarakmi goruyosun ?
Sosyal ağlarda paylaş

Ya bone sen biraz oynadığın oyunlara göre konuşmuşsun,olmamış :)
Bilgisayar oyunu gibi değil bu işler.

Türkiye orduya gerçekten çok bütçe ayırıyor. Hatta Avrupalılar tırstıklarından mıdır nedir Avrupa Birliği ile ilgili görüşmelerde hep Türkiye'den orduya ayrılan bütçeyi azaltmasını istemiştir,eğitime ver gibi bahanelerle.

Bir de bone yani sen bu oyunlara dediğim gibi çok kaptırmışsın
Olur mu öyle tecrübe arttırmak için Irak'a git falan. O çocuklar senin mi? Gerçek hayatta ölünce respawn olmuyosun.
Strateji oyunu oynamıyoruz ki,gerçek Türk insanlarının hayatı söz konusu burada. Zorunlu olmadıkça askerimiz ölmemeli.
Ayrıca Irak savaşına "fırsat" demek çok saçma.

[ Mesaj 29 March 2007, Thursday - 15:54 tarihinde, Sensible tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Bone sende hiçbişey bilmeden TSK yı küçümsemişsin.Tek tip asker olur mu ya :) yok usa'nın swat'ı, navy seals'ı varmış.
bizde yok sanki onlardan, sat,sas,bordo bereli özel timler vs.

bilgilenmek için açtım topiği, "ben bilmiyorum, siz anlatıverin" dedim.
ama sanki dalga geçmişim gibi bir hava uyanmış.

said:
Ya bone sen biraz oynadığın oyunlara göre konuşmuşsun,olmamış :)
Bilgisayar oyunu gibi değil bu işler.

nedir yani o zaman? adamlar tankla uçakla gelince biz piyadelerle karşılık verebilecek miyiz?
hani bilgisayar oyunlarında öyle olmuyor da, hani bilgisayar oyunu değil bu işler felan :)

bilgisayar oyununu bırak, şunu söyle bana,
değişik teçhizatların olması farklı stratejiler kullanmana olanak tanımıyor mu?
hah ben de onu anlatmaya çalışıyorum işte.

said:
Olur mu öyle tecrübe arttırmak için Irak'a git falan. O çocuklar senin mi? Gerçek hayatta ölünce respawn olmuyosun.

peki neden herkes "amerikalılar işi berbat etti, biz gitseydik daha çabuk hallederdik" diyor.
bana bunu açıklar mısın?

ayrıca kafamdaki soru şu:
sürekli tatbikat yaparak bir ordunun tecrübesi artar mı?
hani "sürekli savaşıyoruz" felan deniliyor da.

[ Mesaj 29 March 2007, Thursday - 16:08 tarihinde, Bone tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

iyi de tatbikat zaten tecrube arttırmak ve eksiklikleri gidermek içindir.Tecrube artması için illahi ki insan ölmesine gerek yoktur.Tatbikatlar bunun için var.

Yani senin dediğine göre K.Kore tatbikat yapmasın ellerindeki tüm nükleer silahları komşu ülkelere salsın bakalım ne etki veriyor diye;Hindistan,Çin yeni ürettikleri füzeleri denizlere değilde Pakistan'a Afganistan'a atsın bakalım nasıl oluyor diye...

Veya herhangi bir devlet ordusunun gücünü öğrenmek için gidip azınlık köylerini,bölgelerini bassın önüne geleni öldürsün.

Olmaz,olamaz.

edit:Ayrıca sürekli savaşıyoruzdan kasıt Doğu'da PKK ile yapılan çatışmalardır.Sınır özellikle çok kötüdür.Medyaya yansımayan bir ton olaylar yaşanır sınırlarda.Bu sadece Türkiye için değil tüm Dünya ülkeleri için geçerlidir.

[ Mesaj 29 March 2007, Thursday - 16:20 tarihinde, DarKRideR tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi "Ordumuz şu kadar güçlü" demekle bitmez bence bu iş. Bir ordunun gücü, en kaba haliyle bile, 2 kategoriye ayrılmalıdır ; Savunma ve Saldırı.

Türk Ordusu, savunma amaçlı bir ordu. Yani "Üç tarafımız denizle çevrili uçak gemimiz yok" demek biraz anlamsız. Elbette bu hiçbir zaman olmayacak demek değil ama öncelikli olarak savunmaya yönelik yatırımlar yapılıyor orduda.

Eh konu savunma olduğunda, Türkiye yer şekilleri de düşünüldüğünde, piyade savaşı öncelikli oluyor. Hem bu nedenden, hem de piyade en ucuz savaş gücü olduğundan Türk ordusu yüksek sayıda piyade barındırıyor.

Saldırıya yönelik bir ordu kurmaksa o kadar kolay değil. Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda yaptığı gibi veya Amerika'nın şu anda yaptığı gibi tüm teknolojinizi kendiniz geliştirmeli, tüm askeri üretiminizi kendiniz yapmalısınız ki, bir saldırıya kalkışacağınız zaman diğer ülkelerin eline bakmayasınız. Eh Türk Ordusundaki neredeyse tüm zırhlılara, uçaklara hatta gemilere baktığımızda ya Amerikan eskisi, ya da ithal edilmiş olduğunu görürsünüz. Bu da ne demek, bir yere saldırmadan önce ya elinizdeki malzemelerin yeterliliğinden kesinlikle emin olacaksınız, ya da Amerika'nın onayını alacaksınız -ki birşeyler yanlış gittiği taktirde afedersiniz göt gibi ortada kalmayasınız-

Yani sonuç olarak, Türkiye kolay kolay bir saldırıya kalkışamaz. Ama Türkiye'ye karşı bir saldırı olursa da saldırıya kalkışan batağa saplanır. O yüzden içten yıkmakla meşguller ya zaten...
Sosyal ağlarda paylaş

ya hayret 3 gundur forumlarda her Turkiye lafi gecince bir kotuleme olayi var..

Komsumuz Yunanistan adaya cikartma yapti bizim komandolar girdi herifler sabaha kadar farkina varmadi.. Gemilerini radarlarini bozduk ruhlari duymadi.. Dusunun biraz teknolojik olarak tecrube olarak nerdeyiz..

Irak ara ara gaza geliyor.. TSK hot diyor al sana got diye amerikali kankalarinin yanina kaciyor.. 10 yil once girmedikmi 400bin kisi ile kuzey Irak a..

Apo yu gittik ugandadan aldik.. Sag kolunu gitti Suriyeden aldik.. Anlamiyorum size yaranmak icin ne yapilmasi gerekiyor?

Birde oyle tecrube icin savas cikartmak catisma cikartmak kolay bakalim bu istegi siz askerdeykende ayni sekilde duyabilicekmisiniz..

TSK her yonuyle cok guclu bir kurulus oldugunu dunya kabul ediyor nedense Turk gencligi kabul etmiyor bu kadar kendi malini kotuleyen bir topluluk yoktur heralde..
Sosyal ağlarda paylaş

ABD de ermeni tasarisi gectimi gecmedimi tam bilmiyorum ama olaki gectiyse siz olacaklara bakin.. Nasil gozunu kirpmadan ABD ile papaz olunur izleyeceksiniz.. Incirlik kapanir Turk hava sahasi ABD savas ucaklarina kapanir..

Yapamaz demeyen butun avrupa birligi ve nato nun telkinlerine ragmen Fransaya nasil yaptiysak ABD yede kesinlikle yapilir..
Sosyal ağlarda paylaş

Türkiyede apache yok. 30 civaarıdna saldırı heli war. (Ah1 ve4-5 ah1 supercobra) 50 tane saldırı heli alınması için açılan ihale 5 defa iptal edildi, yılan hikayesine döndü, en son güney afrikadan alıncak gibi görünüyor vs.

Türkiye'de nükleer denizaltı da yok. elimizde 12 adet 209 sınıf denizaltı war. bunların en modenri 98 model felam. Ay ve Gür sınıf olmak üzere. Biraz daha modern olan 212 almak üzereyiz Almanyadan. 3 adet sanırım. (Dünyad anükleer denizaltı sayılı ülkelerde vardır. ABD, rusya, ingiltere, fransa, çin vs)

Modern tankımız felam da yok. En modern tankımız Leo2 A4. Bunlardna 190 küsür tanesi Almanya rezervlerinden ucuz bi fiyattan alındı, teslimatlar hala devam ediyor. Bu açığı kapatmak için Milli tan projesi diye bişye başladık, 1000 adet Leo2 A6 clasında tank üretceğiz.(miş)

Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma füze sistemide yok. (0, yazıyla sıfır) 1950 senesinde abd nin verdiği nike herculesler hala istanbulda duruyo) Savunam bakanlığı acil olarak 2007 içinde ya rus s300 yada ABD patriot larıdna alcak(deniliyor)

216 dene f16 mız var. Bunlarında miyatları dolmak üzere. Kaza kırıma uğrayanların yerine 30 adet blok 50+ f16 alcaktık, abd 2014 de veririm dedi, vazgeçtik

He bi denede sevindirici haber vereiym. Eğer bi aksilik olmazsa 2014de f35 hoint strikeları almaya başlıcaz. 100 dene.

Türkiye dünyanın en güçlü ordualrı arasıdna ilk 10 da değildir. (ilk 20 de de değildir ya neyse)

Bölgesel bi güç üz.
Bu kadar :)
Sosyal ağlarda paylaş

F 16ların teknoljileri eskimiş değil, sürekli güncelleniyor gerek yazılım gerek donanım olarak. Bunun bi kısmı ODTÜ Teknokent te yapılmaktadır oradan biliyorum. Operasyon deneyimi olarak Türkiye çok iyi bir durumda, bu konuda sınıf sınıf askerler bulunmakta. Teknolojik olarak çok güncel cihazlar bulunmakta ama sayısı çok azmış. Doğudaki operasyonlarda çok eski teknoloji kullanılıyormuş. Ha bu arada Türkiye yakın bi zamanda hayalet uçak ihalesi imzalamıştı. Lockheed Martin firmasından X-35 uçakları alıcaz. Bu uçakların en büyük özelliği harrier gibi doğrudan kalkış ve havada sabit kalması.

Ayrıca "Türkiye dünyanın en güçlü ordualrı arasıdna ilk 10 da değildir. (ilk 20 de de değildir ya neyse)" bu çok yanlış bir bilgi, ilk 5 in içinde kesinlikle.

[ Mesaj 29 March 2007, Thursday - 18:57 tarihinde, Messor tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Çok eleştirilmiş. Yukarıdaki bir arkadaşın da belirttiği gibi, Türk Ordusu savunma amaçlı geliştirilmiş bir ordudur. Fakat saldırı yaptığında da, bölgedeki bir çok ülkenin ordusunu yenebilecek düzeydedir.

Nasıl Türk Ordusu ilk 20 ye bile giremez? O ilk 20 ye giren orduları buraya yazmanı rica ediyorum. 20 tane gelişmiş ülke adı biliyorsan tabi.

Örneğin özel timimiz olan "Bordo Bereliler" her yıl dünya genelinde düzenlenen ve Özel Timler arasında yapılan yarışmada birinci oluyor. Bu yarışmaya o çok övülen Delta Force vs. gibi birlikler de katılıyor.

Türkiye'nin askeri gücünün büyük olmasındaki en önemli etken nüfusumuzdur. Bir savaş çıktığında 3 gün içerisinde 5 milyon asker toplayabileceğimiz inancındayım. Bunların zaten 1 milyona yakını düzenli asker. 5 milyon askerinde ne demek olduğunu biliyorsundur heralde.
Sosyal ağlarda paylaş

arada kaynayacak gerçi ama neyse, aslında çok da vaktim yok kısaca yazıyorum.

teknolojik olarak yunanistan fena değildir türkiye daha güçlüdür.

sadece f16 tımız yok. kaldıki f16 çok eski bi uçak değildir. F16'nın eskiliği için serilerine bakınız.

denizde pek iyi değiliz ama olacağız. türkiyenin kendi gemi projeleri var artık. bu bilgi bana gelmişse üretimi yakın demektir. (milgem di adı galiba)

silahlı kuvvetlere daimi yatırım yapılır. misal amerika kitty hawk sınıfı uçak gemilerinin "daha büyüğünü" üretmeye başladı

türkiye f30 ve (tamamen diplomatik nedenlerden dolayı) eurofighter alıyor. bu kesin. yüksek rakamlarda gelicek

denizaltı teknolojimiz yunanistandan vs. iyidir. radar da iyidir.

hiçbir ülke açık kodlu savaş makines vermez.. varsa yazın. bu kadar açık söylüyorum. ha zamanında rusya türkiye ye biz size içi boş helikopter verelim siz yazın kodunu demişti. ama amerika ile papaz olurduk elbet. (bkz. eurofighter ihalesi)

ırak'a girsek (neden gireceksek) bizden de cacık olmazdı. sadece insalık dışı olayları yapan abd askeri değil biz olurduk. o konuda da şunu yazalım, hamama giren terler, a ülkesi b ülkesini işgal edince savaş suçu elbet işlenir. (millet atıp tutuyo bu konuda ben hala buna gülüyorum. sanki başka bi ülke (allah korusun) bize girse farklı bi müdahale olacak

işi bilenler için; denizaltında rulman teknolojisi önemlidir diyebilirim. almanya ve japonya önde.. abd'mi? hehehe.. biz de girdik ihaleye 2003'te sanırım ama japonlar (çekik gözlü teknolojisi) almanya izin verirse alırsınız o bölgede onlar kullanıyor dedi. almanya cevap vermesi yattı kulağının üzerine

profesyonel askerlik idealdir.. askerlik vatani görev olsa dahi bi savaş falan çıkarsa beni "Turk"s and Caicos adasında bulabilirsiniz. Turk olduğum için vatanımı terketmem tabi :D

Seasparrow>tomahawk gibi bi denklem kurulabilir gönül rahatlığıyla. her ne kadar farklı amaçlar için tasarlanmış olsalar bile seasparrow daha bi canavardır. Bu tech. in 2-3 nesil önceki versiyonlarını dostlarına ihalelerle verir abd. kendisi en süperini kullanır elbet.

aselsan deli gib çalışan bi kuruluştur. şifrelenmiş iletişimde bi liderdir. evet. diğer askeri kuruluşlarda süperdir (tek çatı altında toplandılar işte)

askeriye diplomatik ayak bağları ve hükümet politikaları olmasa daha çok silahlanabilir. Ama yanlış anlaşılmasın her ülkede durum aynıdır. Akp olayı falan yok yani burda.. Ha bazı teknolojiler peace makerdırç öle bişi alırsınız ki millet altına sıçar sesini çıkartamaz. işte o tech. için para bayılır bol bol (f-35)

kısaca bööle.. benkaçar.. iş güç zart zurt
ama sabahlayacam bu akşam arada bakarım tabi ;)
Sosyal ağlarda paylaş

Nasıl eskimiş değil yahu . Sağdan soldan duyduklarınızı, şehir efsanelerini buraya yazmayın.
Türkiye hava kuvvetlerine;
43 Adet Block 30
117 Adet Block 40
80 Adet Block 50
olmak üzere 240 adet f-16 alındı.

Bunlarda 22 adeti düştü.

Kalan 218 adet f-16 nın Common Configuration Implementation Program (CCIP) adlı modernizasyon programına alınması gündemdedir. (Henüz yapılmıuş bişi yok).

38 block 30, 104 block 40, 76 block 50 olmaz üzere
3.9 milyar dolar karşılığı yapılacak modernizasyon paketindekilerden bazıları;

- APG-68(V)9 multimode radar
- Yeni avionikler
- Renkli displayeler
- Joint Helmet-Mounted Cueing System denilen vizöre monte HUD ( pilot atışlarını kaskından daha geniş açıyla yapabiliyor)
- Elektronik savaş yazılımı vs vs.

Bu yukardaki modernizasyonlar yapılırsa (ki bu da en az 5 yıl demek) f-16 larımız şu anda satılmakta olan Block 50/52 F-16 lara yaklaşabilecek seviyeye gelebilecek. (Hiç bir modla bir block 40 ı block 50+ seviyesine getiremessiniz)

Şu anda en basitinden Yunanistan Hava Kuvvetleri bile Block 52+ uçuruyor.

Dünyanın 2. en kalabalık f-16 filosunu (Son düşen f-16 lardan sonra sayı olarak israilin arkasına düşmüş olmamız muhtemel) uçuruyor olmamız, eğer gerekli modernizasyonları yapamazsak hi. bir anlam ifade etmeyecek.
Sosyal ağlarda paylaş

tüm cevapları okuyamadım ama yinede bi kaç şey yazayım,

öncelikle bizim ordumuz tamamen ABDye bağımlı. bugün amerika "yardımı kestim" dese (yardım dediğimiz mühimmat işte) ne bizim uçağımız kalkar ne tankımız yürür.

şimdi hal böle olunca en güçlü bilmem kaçıncı ordu olma sıfatı pek reel gözükmüyo. yani bi anda dünyanın en güçsüz ordusu konumuna düşebilecek durumdayız.

ama şöle bi savaş kuralı da var:
ne kadar güçlü hava ve deniz saldırısı yaparsanız yapın, bir toprak parçasını karadan ele geçirmediğiniz sürece zafer kazanmış sayılmazsınız.
(Amerikanın irana girmeme sebeplerinden biri de budur. iranın dağlı bayırlı coğrafyasında amerikan askerleri karadan zafer elde edemezler.)

bu durumda da bizim avantajımız ortaya çıkıo. maaşallah tonla kara birliğimiz var. bu da güzel bişey aslında. potansiyel bir korku oluo düşmanlarımızın içinde (:

gayrinizami bi post oldu. aklıma gelenleri direk yazdım.
Sosyal ağlarda paylaş

Birde "cek" "cak" larla bir ülke kuvvetli olmaz.
O gelcek, bu gitcek.
"var" "yok" lardır önemli olan.
Soyut bi takım şeyler yazarak hiç bi yere gelemessiniz, sadece kendinizi kandırırsınız.

"Türkiye teknolojik olarak yunanistan daha iyidiri"

yaz geç. :)
Napolyon harita üzerinde ele geçirdiği yerleri anlatıyormuş. Orda önemli şahıslardan biriiside parmağını haritanın üzerinden gezdirerek "önce burları, şurları alıp sonra burraları almalıyddınz" demiş.
Napolyonda ;
"eğer parmakla alınabilselerdi bende öyle yapardım" demiş.
Sosyal ağlarda paylaş

Her ne kadar Türk Ordu'su dünyanın en büyük ikinci ordusu olsa da bence gayet hantal bir ordu. Artık piyade sayısı fazla olan orduların çok iş yapacağını düşünmüyorum, çünkü bundan sonra öyle malazgirt gibi meydan savaşı beklemiyorum. Adamlar bilmem kaç bin metre yüksekten attıkları bombalarla dümdüz ediyor ortalığı.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Ya Allah aşkına bilmeden nereden uyduruyorsunuz bunları? Yok "ABD para vermezse uçak kalkmaz" falan.
Bol bol sallama var
Elinize nereden geliyor acaba bu bilgiler?

para değil mühimmat.
uçaklarda kullanılcak basit bir tornavida bile türkiyede üretilenlerden tamamen farklı ve uyumsuz (bildiimiz yıldız, düz falan gibi değil yani). beğenmediğimiz tornavidayı bile amerikalının yaptığı kalitede üretemiyoruz. vidayı açamadan eğilip bükülüyor.
buna varana kadar hemen her parça öyle.
ha elime nerden geliyor bu bilgiler?
babam hava kuvvetlerinden emekli, hayatımın 16-17 senesi bilfiil askeri ortamlarda, lojmanlarda vs geçti.

ayrıca o eğilen tornavidayı da bizzat eskişehir de gördüm. bu bilgiyi bana veren de hava ikmal komutanlığında makinst astsubaylardan biriydi.

hayatında hiç askeri uçak, malzeme vs. gördünmü bilmiyorum ama bnm sadece levazım depolarında gördüğüm USA damgalı onlarca ürün bile böyle bi fikir yürütmem için yeterli kanımca.

bol bol sallıyolar diye bol bol sallamayalım lütfen.
ayarsız bi dünya istiyoruz.

edik: yok bişi canım düşük cümle olmuş

[ Mesaj 29 March 2007, Thursday - 19:45 tarihinde, ginaly tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Mühimatı görünce sen de direk verdin kararı demek "tamam gördüm USA yazıyor demek ki Türkiye USA damgalı mühimat olmadan uçaklarını uçuramaz"
eheh
Ha ayrıca Türkiye mühimatları dışarıdan alıyor evet ama "satın" alıyor.

[ Mesaj 29 March 2007, Thursday - 19:59 tarihinde, Sensible tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Dünyada Bordo Bereli'lerden daha yetenekli daha güçlü daha zeki daha kıvrak daha daha .... varsa örnek lütfen.... 10 tane hawklı bilmem m 16lı lavuk gelsin bi bordo bereliyi yesin sonrada beni yesin :D

http://tr.wikipedia.org/wiki/Bordo_Bereliler

[ Mesaj 29 March 2007, Thursday - 20:12 tarihinde, by_hacker_warwas tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

ne boş bi konu tartışıosunuz ayıptır söylemesi, bone senin işin gücün mü yok kıbrısta bunları mı düşünüosun..
orduya harcanan para ekonomi düzgün olsa mesele olmaz herkes o kadar harcıyo, kısılacaksa para ordudan değil belediyelerden kısılsın abuk sabuk kazmasınlar heryeri. eğer orduya da para kalmassa zaten o zaman durum kötü. tek birşey var şu an türkiye'yi birlik halinde tutan, o da tsk.
Sosyal ağlarda paylaş

Şuanda orduların gücü operasyon yapan birimlerle ölçülmüyor malesef keşke ölçülse..Füze kalkanımız var mı? yok,uçaklarımız çağın gerisinde tanklarımız çağın gerisinde.. onlar ancak ülke işgal edildikten sonra gerilla savaşında başarılı olurlar iş işten geçtikten sonra da pek bi önemi yok bence...Kendi teknolojisini üretmeyen ülkenin ordusu kuvvetli falan olmaz bu kadar basit.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...