Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Mangalin puf noktalari ve kavpuz


riglous

Öne çıkan mesajlar

Mangalin puf noktalari...
Kural 1: Komur kullaniyorsan asla ve asla kor haline gelmeden et veya dogrudan yenecek seyler pisirme; zehirlenirsin.
Kural 2: Minimum kagit tuketip, maksimum ates almak amac. Bu nedenle kagidi sadece tutusturmak icin kullanin. Komur dogrudan tutusmaz bu nedenle cali cirpi kozalak en guzel yanan seyler. Ozellikle kuru olmasina dikkat edin. Eger kuru degilse, yine ayri yerde toparlayin, kucuk kucuk kirin. Atesin yanina koyarsaniz cabuk kurur ve yanmaya hazir olur.

Odun yakmak her zaman en idealidir. Gaz ve komur kullandiginiz zaman, acik alev zehirlenmeye yol acacagi icin dogal seyler yakarak pisirmek daima daha saglikli, daha az tehlikeli.
Gaz yagi kullanmadan ates yakmak bir miktar kastirir. Cira bu durumda baya ise yarar. Calilari koni seklinde dizin. Koninin icinden mutlaka hava geciyo olmasi lazim; yoksa tutusmaz. Bu koninin ortasina bi miktar karton koyarsaniz ise yarar ilk basta, ancak yellediginiz zaman ne kadar kagit koyduysaniz ucacaktir ki bu epey bir pislik yaratir. Onun icin ben kagidi genelde cira olmadigi zaman kullaniyorum.
Neyse efendime soyleyeyim, ortaya cirayi yakip koyuyoruz ve tutusuyo ates. once kucukler yanar. Bir defa tutusunca atesi bogmadan koniye ekleme yapin. Tamamen tutusunca da koniyi devirip etleri pisirmeye baslayin... Eger komur kullanacaksaniz, devirdikten sonra beklemeden komurleri atin, yelleyerek kor olmasini bekleyin.

Bir de cok kullanilmayan bir taktik var. Nargilecilerde bilirsiniz hazir kor vardir. Bunlardan bi tane alip yakarsaniz hazir kor olmus olur. Onu odunlari tutusturmak icin kullanabilirsiniz...

Pisirme asamasina gecmeden once, izgarayi temizlemeniz gerekiyor. Ciplak atese biraz tutarsaniz onceden uzerinde kurumus yaglar yanar. Cok isinmadan bir kartonla bu yaglari temizlerseniz daha saglikli olur.

Kofte yapacaksaniz bir miktar yaglayin izgarayi. Kofte izgarasiysa ozellikle... (arasi fazla acik olmayan izgaradir kendisi) Eger kofte fazla yagli etten yapilmissa, yag kullanmaniza gerek yok, zaten kendi yagiyla piser (pek lezzetli olmaz ama yine de yenir)...

Diger etlerde genelde kasaptan yagli alinir zaten. Kendi yagiyla pissin diye. Bu etler kiyma tarzinda olmadigi icin, izgaraya fazla yapismazlar. Koftenin dagilma ihtimali var, bu nedenle yag surmustuk.

Biber, sogan vs. bu tarz seyleri etlerin yanina koyarak kizartirsiniz. Patates gibi koze gomulen seyler ise genelde unutulur... Eger bastan koyarsaniz, etleri cekip onu almak gibi bir seceneginiz olmadigi icin (genelde unutur insanlar), yanma tehlikesi buyuktur. Bu nedenle 2. tur etleri koymadan once patatesleri gomun. En sonda ates kalmazsa fazla, kenara kurumak uzere ayirdigimiz cali cirpiyi kullanin, patatesler cabuk pisecektir.


Karpuzda onemli olan kelek olani secmemektir. Sapi kurumussa, o karpuz olmustur... Eger tutup cevirdiginizde koparsa almayin, fazla olmustur. Makbul olani hafif kuru hafif yesil olan... Yesil olan da guzel olur ama biraz beklemesi gerekir...
Duzgun kavpuzu aldiktan sonra... Varsa nehre yerlestirilir, iki raki sisesiyle guzelce yuvarlanmayacak sekilde durdurulur... Ne kadar bekleyecegi sizin nefsinize kalmis. Sahsen ben siselerden fazla ayri kalamadigim icin pek sogutmadan yiyorum... Yoksa nehir, karpuzun tepesinden asagiya dogru yarin. Gunesin altina koyun. Suyu sogudugu zaman alip hemen yiyin. Bu cabuk sogutur ama cabuk isinir sonra...
Bi de cekirdeksiz puf noktasi var. Eger boyuna keserseniz karpuzun cekirdeklerinin belli bir cizgiye dizilmis oldugunu goreceksiniz. Boyuna dilimleyin karpuzu.. Kabugundan ayirmadan once o cizginin ustunu alin, sonra cekirdekli kismi kesin sonra alttaki kismi kesin. Ust ve alt cekirdeksiz oldugundan cocuklara verin; cekirdekli kisim tadi guzel, eglencesi bol kisimdir. :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Izgarayı nasıl yağlayacaksın tel tel :). Bir tabağa sıvı yağ dökülür köfteler vıcık vıcık olmayacak şekilde hafifçene üstünden gezdirilir sonra yağlanmış eti ızgaraya koyarsın böylece et ızgaraya yapışmaz, eti ızgara üstünde gezdirmek ideal bir yöntemdir. Köfte yağlıysa bile yapın maksat sadece kayması, sonra yapışırsa büyük hüsran olur.

Üzerinde kurumuş yağ olan ızgara kirlidir öyle ateşe tut doymuş yağ erisin falan arenalık olursunuz. Bulaşık da işin kısmı ızgara her seferinde güzelce temizlenmeli.

Benim verebileceğim en iyi tavsiye vakti az olanlar için: Marketlerde satılan jel halinde yanıcı bir madde var, bu sadece mangal için. Çıra ile birlikte kullanıldığında ateşi çok kısa sürede yakıyorsunuz. Dikkat edilmesi gerekilen nokta direk tutuşan bir madde olduğu için az miktarda kullanılması ve ateş haddinden fazla kuvveti olursa kömür çabuk tükenir, çok kişilik mangalda yeniden kömür eklemek gerekebilir.

Evde hiç odunla yakanı görmedim. Odun ateşi sanki ev için biraz büyük :D Tadı çok daha iyi olur keşke imkan olsa da yaksam oy oy :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
  • 1 ay sonra ...
Ailenin mangalcıbaşısı olarak şunları söylemek isterim;

- Eğer kağıdı topaç haline getirip mangalın ortasın koyar üstüne çıra (çam ağacı gibi reçineye sahip kolay tutuşan ağaçlardan elde edilen ince tahta parçaları) sabitlerseniz, bunun üstüne de ufak kömür parçalarını koyup 30 40 cm boyutlarındaki tahta parçalarını da kızıl derili çadırı yapar gibi yerleştirirseniz en ideal sistemi elde etmiş olursunuz. Mantık şu kağıt, çırayı, çıra uzun tahtalrı ateşler uzun tahtalar da içeride kalan kömürü ısıtır, bu ısıtma esnasında daha fazla kömürü ateşein en yoğun olduğu yere ısınmış kömürlerin üstüne koyarsınız bu sayede ateşiniz daha harlı olur ve kömürlerin hepsini daha kısa sürede kor hale getirirsiniz.
- Eğer yaktığınız ateşi hemen kullanmayacaksanız kor haldeki kömürleri birbirlerine yakın (üstüste içiçe vs.) tutun mangala yaymayın, bu sayede daha az ısı kaybı olur.
- Mangal yaparken yanında biber/patlıcan közlemeyi seviyorsanız önce onları koyun, aksi takdirde sonradan pişirmek zor olacaktır.
- Et pişirme sıranız şöyle olsun tavuk/balık>kırmızı et(parça etten bahsediyoruz (pirzola, biftek, külbastı etc.))> köfte köfte ateşin harı gittiğinde mangala pişirilmelidir. Harlı ateşte piştiğinde sert ve tatsız olur, baharatının tadını alamazsınız.
-Mangalın tellerini gazete kağıdıyla silebilirsiniz, ateşin üzerinde telleri iyice ısıttıktan sonra gazete kağıdı ya da tel fırçayla iyice silin telleri, en etkilisi bu iki yöntem.
-Telleri yağlamak istiyorsanız et alırken kasaptan kuyruk yağı mıdır ne halttır ondan alın, ben kasaba ızgara yağlamak için yağ verir misin diyorum o bana veriyor. Yağı teller üzerinde gezdireceksiniz ve az kullanacaksınız. Et yapışmasın yeter.

Gelelim mangalda elde edebileceğimiz ufak tatlara :P
-Mantar ızgara; mantarları suda bekletip saplarından ayırdıkta sonra şapklarını ters çevirip ızgaranın üstüne koyuyorsunuz, bir süre sonra suyunu salacaktır, suyunu saldığında tuzlayın (isteğe göre limonlayabilirsiniz de).Biraz daha piştikten sonra afiyet olsun.
-Sarımsak, sarımsağı çiğ sevmiyor olabilirsiniz belki ama bu şekilde mutlaka deneyin, bir bütün sarımsağı kabuklarını soymadan ızgaranın üstüne koyun ve pişince alın, diş diş yiyebilirsiniz, hem kokusu çok rahatsız edici olmuyor hem de tadı çok güzel oluyor. (Ben çiğ sarımsak yiyemem mesela...)
-Folyo balık, misal palamutunuz var, balığı alıp folyoya sarıyorsunuz daha sonra mangala yerleştiriyorsunuz. Tabii sarmadan önce çok az tereyağı sürebilirsiniz. Sonra balık folyo yüzünden hiçbir şeyini salamadan kendi kendine pişiyor mangalın üstünde. Rakının yanında yediğiniz en iyi balık olacak belki de :D .
-Ayrıca zaten herkesin bildiği mangalda herşeyi pişirdikten sonra kalan ateşi kullanma yöntemleri var bunlar;
*Kestane pişirmek
*Patates gömmek
*Ekmek kızartmak
*Mısır patlatmak/közde mısır yapmak
*Isınmak
*Kalan korları birbirimize fırlatarak oynayabileceğimiz kortopu adlı bir oyun;

olmak üzere sıralanabilirler.
Afiyet olsun efenim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

oha direk yannis bilgi
kofte ilk pisiriliri
sira
kofte et tavuk sucuk olmalidir
kofte ilk pisirilmessemillet acliktan geberir
kofte deidigin sey cunku 2 dakikda piser
once kofte piser aclari doyuyursun
et leri pisirir lezzet katarsin
bu civarda kizlar biz doyduk demey baslar
et yemeyen kizlarsa durmadan ay tavuk atsanaaa diye diretir laflarina bakmayin siranizdan sasmayin
ne diyoduk
etler pstikten sonra milet sigara yakar
ohh doydum tadina girdimi tuvklari atarsiniz 15 dakada piser bu moldada mideyi dinlendirirsiniz
son olarak sucuklari atarsiniz cunku sucuk yagi mangali sondurur
tavuktan sonra sucuk atmadan once bi arkadasalrinza danisin ama
ben genelde mangal yaptigimda kofte yiyemedigimden ( en cok acin oldugu donem hizli pisirmek lazim o arada yiyemiyosun) et doneminden sonra baslayip
sucukla sonlandiririm

bu arada gene biber ve domates erken atilmaz
atarsan mangal dolar ac kalirsiniz
domatesi biberi lezzet beini olan etle atip o sirada servis etmekiyidir

son olarak mangali az isittiktan sonra yariya bolunmus bi soganla silerseiz mis gibi olur

delikanli adam mangali kagitsiz tutusturur
kagit cunku ruzgar estikce siz yelledikce ucar

mangali yellemeye yeticek kasiniz yoksa sac kurutma makinasi can dostudur

size ufak bi incelik daha yazin evde balkonda mangal yapcaksaniz su buyuk fanlar warya alin onu sirtinizin arkasina
em mangali yellesin hem siz gunesten yandikca serinleyin
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

black ne anlatiyosun sen ya
mangal diyoruz
sen protein zehirlenmesi bakteriyel felan diyosun

bu arada cucecim
ben kendimi zamaninda kanitladim
paticik adada topikini aayin bulu
o gun mangali kim yapti bi bakin
hatta mangal sondukten sonra
0 cira 0 kagit 0 gazyagi ila
berkle volfied gelicek diye sonmus mangali tekrar kim tutusturdu bi bakin
sonra goruselim
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...