Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ne tür monitör daha çok göz yorar? LCD mi yoksa CRT mi?

karakedi

Öne çıkan mesajlar

hep derler ya LCD monitör daha iyidir, gözü daha az yorar vesaire diye. acep bunun gerçek payı var mıdır? yoksa total şehir efsanesi midir?

soruyor olmamın sebebi, iş yerinde LCD monitör kullanıyorum, evde CRT. iş yerindeki monitör çok daha fazla gözlerimi yoruyor. marka olarak da LCD ekran olan NEC yani en iyi markalardan biri olsa gerek. CRT ise Hyundai Q790. Her ikiside 17 inch.

sizde durumlar nedir?

evede LCD alsam mı diye düşünüyordum ama ne bilim pek emin oladım şimdi. CRT ile takılmaya devam etmek daha mantıklı geldi.

yine bir LCD monitör olayı. mesai arkadaşım evine aldı. 19 inch BENQ marka mönitor. en iyisi budur diyip vermişler. ama o kadar parlak ki direk kör ediyor beyaz arka planlar. özellikle parlak renkli arka planlarda çok rahatsız edici idi. BENQ hakkında bilgisi olan var mıdır?
Sosyal ağlarda paylaş

işte sorun orada,
iş yerinde kullandıgım LCD kaliteli.

birde en kalitesidir diye alınan BENQ marka 19 inch'ide gördüm. üzerine para verseler kullanmam. aslında kullanmam degilde, kullananamam. beyaz o kadar parlak ki, belirli bir süre baktıgımda, gözlerim sulanıyor.

radrasyon konusuna bişi diyemem, o konuda bi bilgim yok. ama bunların standartları var, her monitörün (yada alınmaya deger her monitörün diyeyim) üzerinde yapıştırmalar vardır, TCO bilmemkaç standartlarına uygundur vesairedir şeklinde.

[ Mesaj 06 Nisan 2006, Perşembe - 20:31 tarihinde, karakedi tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

TCO'03 olabilir.

Benim crt monitörde beyazlar çok parlaktı biraz parlaklık ve kontrast ayarlarını kurcaladım, kendime göre ayarladım.

Ayrıca yeni monitörlerde -en azından crtlerde- yok magicbright yok magichede gibi şeyler var ve bunlar yüksek parlaklık sağlıyor. Onları kapatıp falan bakmak lazım veya ayarlarını kurcalamak gerek.
Sosyal ağlarda paylaş

benim kuzende var lg idi sanırım...

görüntü kalitesinin pek iyi olduğunu söylemem.. yani aslında gayet güzel ama beyaz ekran çok yoruyor gözleri.. ama onların modları olması lazım yani kısılabiliyor o beyazlık bir nevî ama tam olarak giderilemiyordu sanırım...

onun dışında tepkime süresi şapşallığı vardı... futbol maçı seyredemiyosun anlaşılmıyor....

ben crt kullanıyorum.. gayette memnunum aslında pek de iyi kalite olmamasına rağmen...

tek şikayetim ekranın kenarlarında yamulmalar olmaya başladı hafiften ama o da çok dikkat etmeyince rahatsız etmiyor
Sosyal ağlarda paylaş

Bende LG L1750S var ve genel anlamda memnunum. Ama monitörü aldıım zamanlardan beridir bi baş dönmesi var. Alakalı mı bilmiyorum.
Monitörde düz beyaz ekran varken çok rahat seçiliyo ışık şekli ve resmen gradient tool'la çizik atılmış gibi. Abartı derecede koyu yok ama yine de bariz. Bundan şüpheleniyorum baş dönmesi konusunda.
Üstelik Ultima Online falan oynarken, gözümün hizasının az yukarısında kalan yazılar okunmuyodu. Radyasyon yaymaması ve gerçekten göze hitap etmesi, LCD'nin yararlarından gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

8 senedir hyundia deluxescan 5870 kullanıyorum bugüne kadar tek bi problem çıkarmadı , gözlerimde bu 8 senede binlerce saate rağmen bozulmadı , ha ne oldu monitörün parlaklıgı gitti sadece oda oyunlarda felan etki ediyor anca , lcd almakta neden fayda var? arkadaşların dediği gibi radyasyon olayı , ama kalite denildiğinde bence "malın" kaliteli olması lazım , monitör türünün bi önemi yok
Sosyal ağlarda paylaş

Ben 4 yıl boyunca 17" sony trinitron g200 kullanmıştım, mükemmeldi. 3 yıldır Hyundai ImageQuest 780 diye bir CRT kullanıyorum. Sony'den sonra düz ekran olmaması çok rahatsız etmişti. Ama alıştım artık, estetik olarak çok güzel bir monitör değil. Ama bilgisayar başında çoook vakit geçiren biri olarak gözlerimi yormuyor. En azından yorsa bile ben anlamıyorum.

Okulun labratuarlarında 19" LCD monitörler var, onlar da gözlerimi yormuyor ve çok hoşuma gidiyor. Markalarını unuttum bir daha gidince dikkat ederim. Ama tabi hiç oyun oynamadım yada film falan izlemedim. Sırf browser ve text editör kullanıyorum okulda. O yüzden diğer performansları hakkında yorum yapamam.

LCD, CRT davası benim de ilgimi çekiyor. Gittikçe ucuzluyor çünkü LCD'ler, az yer kaplıyor, göze hitap ediyorlar (estetik bakımından, sağlığı bilmiyorum) falan. Ama burda okuduklarımdan daha yeterli bilgi edinemedim açıkcası. Daha çok bilgi lazııım. :D
Sosyal ağlarda paylaş

ben lcd kullanıyorum crt çok fazla kulandım ya açıkcası aralarında kalite farkı görmedim yani pek bi bilgim olmadıgı içindir monitör konusunda ama lcd almamın tek nedeni radyasyon hiç yok denecek kadar azmış lcd de:D

[ Mesaj 07 Nisan 2006, Cuma - 18:37 tarihinde, vicente_amigo tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Biraz daha teknik bilgiye gireyim.

CRT monitörlerin göz yormasının nedeni bilinçsiz refresh rate kullanımıdır. Bir çok kişi monitörün refresh rate'ini 60 Hz olarak kullanır. Refresh Rate monitörün görüntüyü tazeleme hızına denir. Bu Hz değeri kaç ise CRT monitörlerdeki ışın tabancası görüntüyü ekrana o kadar ateşler. 60 Hz çok düşük bir rakamdır. Göz yorulmasını önlemek için minimum 85 Hz gereklidir (ki uzun vadede 85'te iyi değildir). Standart değer ise 100'dür.

Tabiki 100 Hz'de göz yorulmayacak diye birşey yoktur.

LCD monitörlerde ise Hz olayı bambaşkadır. Işın tabancası mantığıyla değil likit kristal lambaların renk değiştirme tekniğiyle çalışır. Böylece görüntü sürekli yenilenmez sadece renk değiştirir. Bu renk değiştirme hızınada Tepki süresi deniyor zaten. Düşük tepki süresi daha hızlı renk değişimi anlamına gelir.

Eğer MS değeri yüksekse ghosting dediğimiz "iz bırakma" olayı görülür. Buda tabi oyunlarda göz yorabilir ama test etmediğim için birşey söyleyemeyeceğim.

Bende şuan Sony G200 kullanıyorum. bilmem kaç senelik olmasına rağmen alınabilecek en iyi CRT monitörlerden biridir hala. Ama kaliteli bir LCD'yi tercih ederim artık.
Sosyal ağlarda paylaş

85-100Hz ye alışmış biri olarak 60'ı bırakın, 75 Hz bir monitörün başına oturduğum anda gözlerim yanıyor. 60 Hz monitöre bakamıyorum bile. 85 Hz idare ediyor ama eskiden kullandığım, lathspell'in de bahsettiği Sony G200'de 100 Hz mükemmeldi. O G200 gibi bir monitör görmedim daha.
Sosyal ağlarda paylaş

bende bu ay içinde philips 109b6 aldım, tco'03 var, lightframe diye bir özelliği var ama kullanmıyorum pek. ilk gelince bu monitör beni kör eder dedim ama alıştım gibi, fazla rahatsız etmiyor. o an kullandığım pencerenin rengine göre parlaklığı kısıyor veya açıyor, çok beyaz bir pencereyse gözü yormaması için kısıyor falan, mutluyum anlayacağınız :)
Sosyal ağlarda paylaş

Lcd'nin ayarlarını kendine göre yapman gerek. O parlaklık azaltılabilir, kontrast ile oynanabilir vs.

Ancak halen çok daha donanımsal bir problem gibi geliyorsa, tek tek bütün lcd'lere bakman lazım.

Oyun oynamıyorsan Sony, yoksa Philips ve özellikle Viewsonic gibi markalara bakmanı tavsiye ederim.

Tomshardware de güncel bir lcd karşılaştırması var mesala. Ayrıca pclabs.gen.tr Lcd'ler ile alakalı büyük bir konu var. Oraya da göz atmanda fayda var.

[ Mesaj 08 Nisan 2006, Cumartesi - 09:51 tarihinde, Mathias tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...