Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkeş

caferi

Öne çıkan mesajlar

Alparslan / Ali Arslan Türkeş 20 Kasım 1917 Lefkoşa'de doğdu, 4 Nisan 1997'de Ankara'da vefat etti. Türk asker ve siyaset adamı. Nüfus kaydındaki isminin Hüseyin Feyzullah olduğu iddiası yanlıştır. Bu daha sonra Mehmed Feyzi Efendi tarikatinin uydurmasıdır.(bkz:Şahinlerin Dansı - Hulusi Turgut, sf.4,8) Aslen, Kayseri Pınarbaşı Yukarı Köşgerli köyünden Kıbrıs'a göçmüş, Afşarlar içindeki Çerkezlerden bir ailedendir.

Başbuğ olarak adlandırılan Türkeş, aynı dönem Türk siyaset yaşamını etkileyen liderlerden biriydi. Türkeş, Kuleli Askeri Lisesi ve Harp Okulu'nu bitirdikten sonra 1944'te yüzbaşı rütbesindeyken "Turancılık" davasından yargılandı. Dava sonunda aldığı ceza 1 yıldan az olduğu için orduya tekrar dönebildi. 1948'de Harp Akademisi'ni bitirdi. 1959'da albaylığa yükseldi. 27 Mayıs 1960 harekatının bildirisini radyodan okuduktan sonra adı sıkça duyulmaya başlandı. Bu dönemde Milli Birlik Komitesi içindeki görüş ayrılığı sonucu 13 Kasım 1960'da 13 üye ile birlikte re'sen emekli edilip, askeri ataşe olarak sürgün edildiler. Bir süre sonra Hindistan'a büyükelçi müşaviri olarak gönderildi. Türkeş, bazı cemaat liderlerini ve tarikat şeyhlerini de gizlice ziyaret ediyordu. Yakınlık duyduğu tarikatlardan biri olan Arusiliğin şeyhleriyle 1960'lardan vefatına kadar görüştü. 1963'te yurda dönerek Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne (CKMP) girdi.

1965'te bu partinin başkanı oldu ve aynı yıl milletvekili seçildi. 1967'de CKMP programını ünlü kitabı 9 Işıktaki görüşler doğrultusunda değiştirdi ve Başbuğ ilan edildi.1969'da partinin adını Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yaptı. 1975'ten sonra koalisyon hükümetlerinde başbakan yardımcılığı görevinde bulunan Türkeş 12 Eylül darbesi'nden sonra 4,5 yıl tutuklu kaldı. 12 Eylül döneminde idam cezasıyla yargılanan Türkeş idamdan kurtulmasını da Seyyid Abdusselam el Esmer'e dayandırdığı iddia edilmiştir. 1987'de siyaset yasağının kalkmasıyla birlikte Milliyetçi Çalışma Partisi'ne (MÇP) girdi ve aynı yıl yapılan olağanüstü kongrede genel başkanlığa seçildi. 1991 genel seçimlerinde RP ile seçim ittifakı yapan MÇP lideri Türkeş yeniden parlamentoya girdi. Bu sırada 1992'de 1980 darbesi ile kapatılmış olan partilerin eski adlarını alması hakkında Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılan değişiklikle MÇP ismi de MHP olarak değiştirildi.1995 genel seçimlerinde parlamento dışı kalan Türkeş, bu dönemde uzlaşmacı bir lider profili çizerek ülke siyaseti üzerinde etkili oldu. Türk siyasi hayatının en tartışmalı liderlerinden biri olan Türkeş, 4 Nisan 1997'de geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara'da vefat etti.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
  • 10 ay sonra ...
Bunca insan ona inanırken bu insana lavuk demek bence yanlıştır
Ben inanmıyorum açıkçası insanların neden onu bu kadar yücelttiğini anlayamıyorum.Bundan daha kapsamlı hayat hikayesini okudum ve hala anlayamıyorum neden bu kadar yüceltildiğini

[ Mesaj 16 February 2007, Friday - 11:09 tarihinde, Bodrack tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Böyle olduğunu zannetmiyorum yani kabul çoğu dediğiniz gibi seviyor ancak üniversitelerde ki ülkücüler ne o zaman?Yani aralarında eğitimlileri aklı başında olanlarıda olmalı öyle değil mi?Sonra MHP nerden üye bulacak?:)İlla ki vardırda paticikte olmayabilir doğrudur ancak bizim ünideki ülkücüler durmadan bir sitenin reklamını yapıyorlardı bozkurt forum muydu neydi:)Yani en azından sanal alemde varlar belki olurda buradan bir kişi çıkarsa açıklasın bende anlayaym şu durumu çünkü bizim ordaki ülkücülere bilgilendirme olsun diye verilen Türkeş'in hayatını okudum ancak cidden bu adamın başbuğ ünvanını ne yapıpta hakettiğini anlayabilmiş değilim??
Sosyal ağlarda paylaş

Ülkücülük, milliyetçilik, MHP'lilik farklı şeyler. Türkeşten girdiniz ülkücülükten çıktınız. Bir kere ülkücülüğü milliyetçilik ve MHP'lilikten ayırmak gerekir.

Tanıdığım pek az ülkücü MHP'lidir. Cahil cühela takımı bu ülkede herşey olabilir ama ülkücü olamaz. Yaşım 30 ya var ya yok ama bizim evden bugüne kadar 4 kere kitap taşıdım araba dolusu. Babam iyi bir ülkücüdür ama siyaset yaptığı kısa bir dönem MHP'den başka bir partideydi.

Ülkücüyle türkücü ayrımını iyi yapmak gerekir fikrindeyim.
Sosyal ağlarda paylaş

Sağol huun ama söylediğin kdar iyi değil herşey.Ben zaten söyledim hepsi arkadaşların dediği gibi değil ama mesela bizim üni yurduna ülkücüler hakim(en azından kendilerine ülkücü diyorlar) gördüğüm kadarıyla hepsi mhp taraftarı yani mhpnin oylarının birçoğu ülkücülerden gelmektedir yanlış mı biliyorum yoksa?Neyse MHPli olan ülkücü olacak ülkücü olan MHPci olacak diye bir şey yok tabi ki.Üstelik ülkücülerin hepsininde böyle bilgisiz cahil insanlar olduğunu sanmıyorum ama tanıdıklarımın birçoğu öyleydi yani cahil demeyeyimde bilmiyorum öğrenme istekleri yok sanki?Neyse sonuçta dediğin gibi gerçek ülkücülerde vardır bende onlara soruyorum zaten burada varlarsa bana söylesinler nedir bu Türkeş tutkusu?He birde ülkücülerden Türkeş'i sevmeyenler var mıdır?Cidden bilgisizm bu konuda öğrenmek isterim?

[ Mesaj 17 February 2007, Saturday - 17:58 tarihinde, Bodrack tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
Milliyetçilik farklı aşırı milliyetçilik farklı kafatasçılık faşistlik farklı

Bugune bugun vatanını milletini seven her kişi milliyetçidir, ama sen tutup vatanını severken de en üstün millet biziz diğerlerinin yeri yok moduna getirirsen bu işte sefil bir kavramı ideoloji olarak benimsedigini gösterir.

Milliyetçilik iyidir aşırısı zarardır.
Sosyal ağlarda paylaş

Geçmişte benzer tartışmalarda benim de abidik gubidik yazılarım oldu. Dersimi aldım 8D

Madem pati yeniden başlıyor, tarih bölümünde de yeni bir anlayış yerleştirelim, şöyle ki:

Birbirimizin iyi niyetinden şüphemiz zaten olamaz. Hepimiz ülkemizin, toplumumuzun kalkınmasından refah ve barış içinde yaşamasından yanayız. Bu amaca giden yolda herkesin farklı çözümleri, fikirleri olabilir. Bu fikirleri tartışmak iyidir, beğenmediğimiz fikre sahip birisini beğenmediğimiz bir adam ilan edip köprüleri atmak refah ve barış içersinde bir toplum hayalini en baştan baltalar, imkansız hale getirir.

Devletimiz başımızdadır Allah'a şükür, düşmanları bulup etkisiz hale getirmeyi onlara bırakalım. Biz kardeş kardeş fikirlerimizi tartışalım 8D

Not: Bu sabah ne hikmetse çok mutlu uyandım ya hehe
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...