caferi Mesaj tarihi: Mart 12, 2006 Mesaj tarihi: Mart 12, 2006 Deniz Gezmiş, (27 Şubat 1947, Ankara, Ayaş - 6 Mayıs 1972, Ankara) 1965'ten sonra Türkiye'de gelişen gençlik hareketinin en önemli önderlerinden ve Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun (THKO) kurucu ve yöneticilerinden. Marksist - Leninist eylem adamı. Öğretmen bir ailenin çocuğu olarak çeşitli kentlerde ilk ve ortaöğrenim gördü. Liseyi İstanbul'da bitirdi. Henüz lise öğrencisiyken sol düşünceyle tanıştı.1966'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne giren Gezmiş, 1965'te İsmet Özel'in de yer aldığı Türkiye İşçi Partisi'nin Üsküdar şubesine üye oldu. Deniz Gezmiş, arkadaşlarıyla 30 Ocak 1968'de "Devrimci Hukukçular Örgütü"nü kurdu. Öğrenci eylemleri içindeki etkinliği giderek artan Deniz, 12 Haziran 1968'de İstanbul Üniversitesi'nin işgaline önderlik etti. İşgalden kısa bir süre sonra İstanbul'a gelen 6. Filo'yu protesto eylemlerinde yer aldı. 30 Temmuz'da bu eylemlerden dolayı tutuklandı ve 20 Eylül'de serbest bırakıldı. TİP içinde yoğunlaşarak, ayrılıklara ayrılıklara ve tartışmalara yolaçan ideolojik sorunlarda Milli Demokratik Devrim (MDD) görüşünü benimseyen Deniz Gezmiş, bu görüşün özelikle devrimci öğrenciler arasında yayılmasını sağladı, Ekim 1968'de eylemlerde birlikte olduğu Cihan Alptekin, Mustafa İlker Gürkan, Mustafa Lütfi Kıyıcı, Cevat Ercişli, M. Mehdi Beşpınar,Hamza Demir, Selahatin Okur, Saim Kurul ve Ömer Erim Süerkan'la birlikte Devrimci Öğrenci Birliği'ni (DÖB) kurdu. 1 Kasım 1968'de TMGT, AÜTB, ODTÜÖB ve DÖB'ün başlatığı "Samsun'dan Ankara'ya Mustafa Kemal Yürüyüşü"nü düzenledi. Ardından 28 Kasım 1968'de ABD Büyükelçisi Kommer'in gelişi sırasında Yeşilköy Havaalanı'nda düzenlenen protesto gösterileri nedeniyle tutuklanıp ve bir süre sonra serbest bırakıldı. 16 Mart'ta İstanbul Üniversitesi'nde sağ ve sol görüşe mensup öğrenciler arasında çıkan çatışmalarda yer alan Gezmiş, bu eylemi yüzünden 19 Mart'ta tekrar tutuklandı. 3 Nisan'a kadar hapis yattı. Ardından 31 Mayıs 1969'da İ.Ü. Hukuk Fakültesi öğrencilerinin, reform tasarısının gerçekleşmesini protesto için giriştikleri işgale önderlik etti. Üniversitenin kapatılıp, polise teslim edilmesi nedeniyle çıkan çatışmalarda yaralandı. Hakkında gıyabi tutuklama kararı olmasına rağmen hastaneden kaçan Gezmiş, Haziran sonunda Filistin'e gitti, gerilla eğitimi aldı. 11 Ocak 1971'de THKO adına Ankara'da İş Bankası Emek Şubesi'nin soygununu gerçekleştirenler arasında yer aldı. 4 Mart 1971'de dört ABD'li erin Ankara Balgat'taki Tuslog Tesisleri'nden kaçırılması eyleminde de yer aldı. Erlerin serbest bırakılmasından sonra Sivas'ın Şarkışla ilçesinin Gemerek nahiyesinde güvenlik güçleriyle girdiği çatışma sonucunda Yusuf Arslan'la birlikte yakalandı. 16 Temmuz 1971'de başlayan THKO-1 Davası'nda TCK'nin 146. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle, 9 Ekim 1971'de idam cezasına çarptırıldı. 6 Mayıs 1972'de Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan'la birlikte Ankara Merkez Kapalı Cezaevinde idam edildi. Kaynak wikipedia
FIRAT Mesaj tarihi: Mart 12, 2006 Mesaj tarihi: Mart 12, 2006 bu adam ve yanındaki muhtemelen 6 arkadaşı türkiyenin her yerine dağılıp insanları tam bağımsızlık ve ülkenin kötü gidişine dur demek için bilinçlendiriyormuş.mesela köyün en fakirine gidip yardım ediyor eğer bi köye yolu düşerse.sonra diğerlerine,diğerlerine,diğerlerine..böyle böyle örgütlüyorlarmış.hakim bu adamın idam kararını verdikten sonra ağlamış.deniz gezmişin avukatı uğur mumcunun abisiymiş ve hakim bu avukata tam hatırlamıyorum ancak neden bu idamı engelleyen yasaları öne sürerek müvekkillerini kurtarmadın demiş avukat da madem biliosun idam kararını vermeseydin demiş hakim de ne yani hem onları savuncam hem de idam hükmünü mü verecem demiş senin yüzünden bu gencecik fidan gitti demiş.böle bi dialog okumuştum netten.bu arada gemerekte bizim köyümüz var.gemerekliyiz.
malik Mesaj tarihi: Mart 14, 2006 Mesaj tarihi: Mart 14, 2006 nefret ettiğim insanlardan biridir kendileri.
Natanyal Mesaj tarihi: Mart 14, 2006 Mesaj tarihi: Mart 14, 2006 bu adamları hiç merak etmedim araştırmadım ama çevremdeki hep haybeye o yaşta idam edildi diyiyor. Yani yaşlarına göre idam bence çok kötü ya.
DoGMeaT Mesaj tarihi: Mart 14, 2006 Mesaj tarihi: Mart 14, 2006 malik,neden? kafa taşcı değilde,adam gibi bi iki neden verirsen cok sevinirim şimdi bu adamlar vatan hainimi? kime zarar vermişler?kimi öldürmüşler?kime silah çekmişler?
DoGMeaT Mesaj tarihi: Mart 14, 2006 Mesaj tarihi: Mart 14, 2006 bu adamalr asılırken,karşı ideolojiden insanlar,aynı yaş,aynı suçlar,aynı dönem,bırakıldı,okşanmdı,sevildi,vede kollandı,soa büyük yerlşe geldiler,örnek?örnek tabi,osman durmuş mesela,yunan kanı istemeyen osman durmuş. nasıl?
Chasten Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Yaptığı bir tane yararlı iş varmı ki anca eylem anca çatı$ma anca kavga kim bilir kimin maşasıydı.. ayrıca idam edilirken "ya$asin turk ve kurt halklarinin karde$ligi" demesi sizinde kafanızı karı$tırmıyormu? Tutmu$ bide banka soygunu yapmı$ yani biraz ara$tırdım iyi bi$i yapmamı$ gibi yaptıysada bilmiyorum.
DoGMeaT Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Masanın başında bekleyen cellat ilmigi iki eliyle çekti, genişleti.Deniz'in boynuna geçirdi."-Yaşasın tam bagımsiz Türkiye, yaşasın..halklar, yaşasın isçiler, köylüler..kahrolsun emperyalizm."Ali Elverdi çek diye bagırdi. Cellat öne atıldı.. tabureyi çekti.. vay bana vaylar bana bilgisi olmayanaın fişkride olmamalı ama ı ıh"abiliriniz" sevmesse sizde bilmeden,sorgulamadan sevmeyebilrsiniz,arastırmanıza gerek yok,deniz gezmişin silahlı bi eylemi bi girdiği çatışma,öldürdüğü birini söyleyebilcekmi kimse?bide "yaşasın kürtlerin kardeşiliği" vet hasklasıın,cok yanlış bi yorum,ne kardeş olalım,o kürtlerin bu ülkede yeri yok,adam gibi bi savaşa girelim,köklerini kazıyalım,nice ana ağkasın,en güzeli bju olur dimi? maşa olmak konusunda,etrafında maşa olmuş çok kişi olabilir,bunu kendine ve başkalarına itiraf etmeyen çok kişi vardır belki,belki sende bir maşasınıdır,ama deniz gezmişin maşa olduunu düşnüosunda oyle düşünmeni sağyalan ortaya atıınız iddalların nedenlerinide yazın baride aydınlanalım. neden korkuyuorsunuz bu adamdan bu kadar anlamıyorum 50-60-70lerde yaşamayı cok isterdiniz heralde,kişisel özgürlük denen birşeyin olmadığı,ordunmun kafasına göre ülke yönetimini ele geçirdiği,demokrasinin bazıları için işlemediği,bazıları içinse cok fazla işlediği,maşa diyosun ya,maşa haline gelmiş bir türkiyede,nedense bazılarının sürekli zenginleşirken birilerinin faikirleşmeye devam ettiği(şimdide var ama o zamanlar daha insafsızdı o zenginleşenler emin olun) bir ülkede öyle bir ülke düşünükü darde yapıo yönetimi ele geciren generalların 12 nesile yetecek kdar parası olabilmiştir bir günde,çok karlı bir meselekmiş heralde fatin rüstü zorlu, adnan menderes ve hasan polatkani asınca cok üzüldükomutanlar işte,bi 3 tanede solcu asıp rahatladıalr,dimi?iyi ettiler.ellerine sağlık,1-2 nesil aydınlık insanı katlettiler,işkencede,dar ağacında,ama o insanlar bi zmanşar var olması bile bazıalrını rahatsız edyior,yazık.o adamların sokaklarda karşı ideolojidekilerini silah çekip vurmayla tatmin olmaması garibine gidiyor,silah cektii(ama vurmadıı) adamlar amerikalı askerler,oysa bazıalrı onlar kadar kasmamış,gitmiş sokakta vurmuş,evinde vurmuş,vurmuşta vurmuş karışıt ideolojidekileri,sonra o vurunlar bakan oluyor,diplomat oluyor,vay anam vay ne kral bi ülke. işte o ülkede yaşıyorlardı bu gençler,bişiylerin ters gittiiği acıktı,vede bişileri deiştirmeyi denediler,kimjseye zarar vermeden.idamı nasıl hakettiler,nefret edilecek ne yaptılar?adam gibi arastıran,adam gibi bişiler bilen cıkıpta adam gibi karşı argüman sunanı görmedim bu güne kadar,ne olsa kafatascılık yapılır,yalancı iddaalar atılır "türk genci, devrimlerin ve rejimin sahibi ve bekçisidir. bunların lüzumuna, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır; rejimi ve devrimleri benimsemiştir. bunları zayıf düşürecek en küçük veya en büyük bir kıpırtı ve bir hareket duydu mu, bu memleketin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adliyesi vardır demeyecektir. hemen müdahale edecektir. elle, taşla, sopa ve silahla, nesi varsa onunla kendi eserini koruyacaktır. polis gelecektir; asıl suçluları bırakıp, suçlu diye onu yakalayacaktır. genç, “polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir” diye düşünecek, fakat asla yalvarmayacaktır. mahkeme onu mahkum edecektir. yine düşünecek: “demek adliyeyi de islah etmek, rejime göre düzenlemek lazım!” onu hapse atacaklar. kanun yolundan itirazlarını yapmakla beraber; bana, ismet paşa'ya, meclis'e telgraflar yağdırıp haksız ve suçsuz olduğu için tahliyesine çalışılmasını kayrılmasını istemeyecek. diyecek ki, “ben inan ve kanaatimin icabını yaptım. müdahale ve hareketimde haklıyım. eğer buraya haksız gelmişsem, bu haksızlığı meydana getiren sebep ve amilleri düzeltmek de benim vazifemdir!” iste benim anladığım türk genci ve türk gençliği!" mustafa kemal atatürk kim acaba gercek türk genci?
Absolut Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 ODTUde binanın tepesine silahlarla çıkıp çatışan kimdi acaba? Universiteyi savaş alanına çevirip birçok masum öğrencinin eğitim hayatını etkileyen ve kendi kurtulurken bazı öğrencilerin yaralanması ve hatta ölmesine sebeb olan kimdi acaba? İnsanları zorla sağcı veya solcu diye bölünmeye zorlayan kimseyi sevemem kusura bakmayın.
malik Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 bu ülkeyi 85li yıllarda ve de daha öncelerinde bu çatışmalar geriletti ve içine etti. buna ülkücü bi takım eleman ve deniz gezmiş gibi bi takım elemanlar da dahil. o sağ dedi bu sol dedi,onu bunu kullandılar. sonra ne oldu? gerilyen türkiye oldu. hala her iki takımda yok biz hedeyiz bilmem neyiz die konuşuolar,duymak ve de dinlemek bile istemioırum bile.bu yüzden dogmeat denizgezmişi de sevmem ve de nefret ederim.dine saldırgan tutumunu da duymuştum o da ayrı tabi hiç katmıorum onu sadece duymuştum çünkü.
huun Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 devleti hukumeti yikmak icin icraat yaparsan devlet asar seni . yok kimseyi oldurmemis , karsi taraftakileri devlet pispislamis ; bu neyin mucadelesi ki simdi ? adam bu yola bilerek girdim demis , kelleyi koltugun altina almis zaten . en azindan kendisi gercekci dusunmus . ayrica ataturk devrimlere sahip cikacak gencleri aciklarken teror estirin demek istemimistir eminim . universite ogrencisinin ne isi var siyasetle . oku okulunu ,buyuk adam , ol bir yerlere gelmeyi basar , insanlari fikirlerinle etkile . ataturk -emin degilim ama- boyle soylemek istemis olsa gerek . [ Mesaj 15 Mart 2006, Çarşamba - 10:25 tarihinde, huun tarafından güncellenmiştir ]
DoGMeaT Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Absolut,haklısın,bir sürü etliye sütlüye karışmayan öğrenci,memleketlerinden kopup gelmiş,bir an onceüniyi bitirip gitmek istiyorlarki hayatlarını idame ettrebilsinler,haklılar tabi. ama nedense birileri izin vermiyor -rektörlük yatakhanelerin polis tarafından aranmasına karşı cıkınca birden jandarma cıkıp üniyi alt üst ediyor -odtu,sol genç devrimci yetiştirmesi yuvası olarak görülüyor ve çok korkuluyor ne yapıalcak diye düşünen bi ikki odun okulun dısında vızıtr vızır polis devriyerli gezdiriyor,bu devr,iyeler nedensiz gözaltına almayı öğrencileri alışkanlık haline getrimiş -okula giren cıkan her kapının onunde polisler gelenleri gidenleri arıyor,neden?okulun girşindede var zaten güvenlik notkası,ama olsun,tedbir tabi.özellikle o zamanlar kadın polislerin pek yaygın olmaması üstü aranan kız öğrencileri pek rahatsız ediyor.haklılarda. -ya baktı oğrencilker yılmıyor,hala üniverstede "kominist teröröist" var,Hasan tan ve 1000 yardakçısı giriyor işin içine,içerde dayaklar,linçler başlıyorihasan tan hrgün yanında adamlarıyla girip içerde bişiler yapıo,ne sıfatla?ne hasan tan nede adamları polis,asker,ama içerde adam dövüp yaralıyorlar,en sonunda hasan tan ve adamlarına karşı bir örgütlenme oluyor ve öğrenciler birlşeip hasan tanın okula girmesini engelliyorlar,bubnun üzerine polis ateş acıyor kayış kopuyor. şerefsiz teröristler...
DoGMeaT Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 huun,abi üni örencisinin ne işi var çalışsın adam olsunm,abi lise oğrencisinin ne işi var daha üniye girmemiş,abi üni bittide olurmu once askere gitsin bi büyük resmi görsün adam olsun askerden döçndün koskoca adamsın hala bunalrlamı urasıosun? git çalış oyunu ver işte. devleti yıkmak gibi bi gayreleri olmamış,halkın oyuyla başa geçmiş yasal hükümetleri yıkanalrı asıcaksak bugün nerden geldii belirsiz bir servet içinde yaşyan bi kaç emekli komutanıda asmış olmamız gerekmiyormuydu? "idamını istediğiniz kişiler kasaplık koyun değildir ve siz savcısınız…" demiş ama bi kere kelleyi lkoluu alınca beklentierlini boş cıkarmamk için asmak lazım dimi?ayıp olmasın. "hemen müdahale edecektir. elle, taşla, sopa ve silahla, nesi varsa onunla kendi eserini koruyacaktır." valla sen neden emin değilsin bilmiyorumda,fikirlerin yaptırım gücü yok,vede Atatiürk pekta açıkça anlatmış sadece fikirle yürümeyeceğini. [ Mesaj 15 Mart 2006, Çarşamba - 10:53 tarihinde, DoGMeaT tarafından güncellenmiştir ]
DoGMeaT Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 malik,oku,dinle,öğren,sonra fikrini olustur. öylesi daha sağlıklı olur. o çatışmalar bosuna cıkmıyordu dimi?birileri bu ülkeyi kişisel cıkarlarlarına uygun,özgürlükten uzak,yozlaşmış bir toplum haline getirmeye calısırda kendi fikrinden olmayanları kontrol edenbilmek için bazı grup insanları pışpışlamaya onları dierline karşı kışkırtıp insanlar arasında ucurumalr yaratatırsa elbet catısmanın alası olur sora genç kuşaklarımızı kaybederiz,özgürlüğümüzü kaybederiz. çatışmalar durup duruken cıkmaz.
Theghosthand Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Atatürk fikir adamı değil demiş biriyle ne tartışılır ki.Atatürkün fikirlerini mi yoksa varlığı bile kanıtlanmamış Bursa nutku mu? [ Mesaj 15 Mart 2006, Çarşamba - 14:30 tarihinde, Theghosthand tarafından güncellenmiştir ] [ Mesaj 15 Mart 2006, Çarşamba - 14:32 tarihinde, Theghosthand tarafından güncellenmiştir ]
DoGMeaT Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 bursa nutkunun olmadığı tartısılıyormui?ben hiç görmedim bu nutkun oladmıını senih kavak dısında reddeden birini,oda redetse ne yazar? reha muhatrın çıkıp istiklal marsındaki tek dıişi kalmış canavar hamam böceklerini semboloze ediyor! demesi gibi bişi. atatürk fikir adamı değil diye kim demiş?
AthleT Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 neyse... [ Mesaj 15 Mart 2006, Çarşamba - 15:54 tarihinde, AthleT tarafından güncellenmiştir ]
hikmetozsahin Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Sozlukteki idam meraklısı faşistleride görmüş oluyoruz bu başlık sayesinde. Hehehe ülkeyi bölmek için eylem yaparsam asılırsın dimi?Tıpkı geçenlerde Ordu'da TPK'lilere atılan dayak gibi. Eylem yapmak,gösteri,yürüyüş yapmak ülkeyi bölmektir.Vatan hainliğidir Bu ülkeyi seven adam büyükleri ne derse itiraz etmeden yapar,fikirleri yüzünden asılanlar,işkence görenler olmuş,olsun o kdar da olur canım.Ülkenin selameti için o kadar bedel ödenmiş,lafı olmaz. [ Mesaj 15 Mart 2006, Çarşamba - 15:54 tarihinde, hikmetozsahin tarafından güncellenmiştir ]
Absolut Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 hikmet senin gibi tartışmayı bilmeyen cahillerin birbirine taktıgı isimler yüzünden o gencecik insanlar öldü. o deniz gezmişi sevmediği için faşistlikle suçladığın insanların 50 katı faşistsin.
AthleT Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 HI HI ! Fikirleri yüzünden işkence gördüler HI HI! Bi tarafımla gülerdim de üstünde oturuyorum.
hikmetozsahin Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Deniz gezmis'i bende sevmiyorum,bende solcuyum ama fikirlerimiz tutmaz Deniz Gezmis'le.Mirhi Belli ile yaptigi konusmalarda daga cikmayi,teror yapmayi oneriyor Mihri Belli bunu reddediyor. Benim karsi ciktigim nokta insanlarin dusunceleri yuzunden idam edilmesi,iskence gormesi,sagcisininda solcusununda birbirini yok yere katleddigi bir donemde tum sucun solculara yuklenmesi,o donemin yetkilisinin cikip "baba sagcilar adam olduruyor dedirtemezsiniz" demesi. Bunlari savunanlara fasist dedigim icin asil fasist ben isem, eh o zaman kabul ediyorum fasistim. Ama sizden daha "light" bir versiyonum sanirim. Fikir belirtmek yerine bir tarafiyla gulerek tartismaya arti bir deger kattiklarini sananlara ise zaten diyecek bir seyim yok,gulmeye devam edebilirler. [ Mesaj 15 Mart 2006, Çarşamba - 17:08 tarihinde, hikmetozsahin tarafından güncellenmiştir ] [ Mesaj 15 Mart 2006, Çarşamba - 17:10 tarihinde, hikmetozsahin tarafından güncellenmiştir ]
Apache Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 sağcısı olsun solcusu olsun düşünceleri yüzünden idam edilmesini hiçbir şekilde geçerli kılmıyor.şimdikilere baktıkça o zaman idam edilenlerin ne kadar masum ne kadar zararsız oldukları anlaşılıyor. milliyetçilik adı altında çeteleşen insanların masum gösterilip,hür düşünceleri yüzünden insanların idam edilmesi Türk tarihinde büyük bir lekedir silinemez.
elaidi Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Mesaj tarihi: Mart 15, 2006 Sağ sol bahane ya.. şöle bi çilingire otursak mis gibi muhabbet çıkar aklınız durur. o dönemlerde de solcuların haksız görülmüş olmasının sebebi amerikan ve emperyalist ülkelerin komünist anlayışı tamamiyle temizlemek istemeleri ve bunun sonucunda onların dediklerini dinleyen türkiye yönetiminin de sağcıları kahraman gibi gösterip solcuları öldürtmesi, asmasıyle sonuçalnmıştır. Bu dediğim sağcılar daha sonra mafya olup çıkmışlardır.
Öne çıkan mesajlar