Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

mac kullanmak ayrılıcalıktır


Arlooax

Öne çıkan mesajlar

eger bir editor, bir grafik dizaynir, ya da bir movie edit eden bir kisi degilseniz mac kullanmak bir ayricalik degildir. asagidaki mesaji sadece ev kullanicilarini dusunerek yaziyorum, is yerlerinde ve profesyonel hatta belli alanlarda ileri amator kullanimlarda is tamamen degisir.

-oncelikle mac turkiye de cok pahalidir. kuzey amerikada 1200-1300 dolar degerinde bir imac i memleketimizde 1700-1800 dolar civarinda bir seye alirsiniz. genelde bizde uk fiyatlarinin bile biraz yuksek olan bir versiyonu uygulaniyor fiyat politikasinda, ama uk in aksine bu para daha da cok canimizi yakiyor alim gucu olarak.

1500 dolarlik giris seviye bir g5 i burada kac dolara satarlar hayal bile etmek istemiyorum yukaridaki orana vurdugunuzda. (ki kendisi x600 xt gibi dandik otesi bir kartla ve oldukca vasat bir donanim ile gelmekte gelmekte, 512 mb ram bu devirde nedir ya 1500 north america fiyatli bir makinede hemde ? ) tahminen 2000 dolari oldukca gececektir turkiye fiyati. bu nedenle turkiye de satilan fiyatlari ile apple sadece bilgisayar oyunu oynamayan, computer for dummies kitaplari bile komplike gelen, surften ve mp3 ten baska bir isi olmayan, ayrica virustu crashti vs idi ile ugrasamayacak olan ve bu tur elektronik aletlere hakkettiginden 500-600 dolar fazla vermek sorun olmayacak biri iseniz size evinizde hitap eder.

bir de eger movie editing, image editing gibi olaylarda ciddi bir amatorseniz belki o zaman. ama normal ev kullanicisi icin bu saydiklarim disinda bir getirisi yok, goturusu ise cok fazla.

-yurt disinda istediginiz configle bir mac bilgisayari olusturabilirken turkiye de bu seceneginiz yoktur. ayrica turkiye ye gelen her turlu mac seceneklerinde ozellikle maliyeti dusuk olanlarin dusunuldugunu zannediyorum. zira ekran kartlari vs gibi fixed olan opsiyonlar en rezaletlerinden seciliyor. en dusuk fiyatli segmen olan imacler dusunuldugunde, ki turkiye de ev kullanicilari(dikkat is yerleri degil) imac aliyor genelde, hala bir imac in icinde x600 (pro bile degil) bir kart bulursaniz seviniyorsunuz.

-kopya oyun oynayamamayi geciyorum, bu bir mazeret degil zaten.
eger bir gamer iseniz, ve benim gibi bilgisayar oyunlarini orjinal olarak satin alma delisi bir adamsaniz bile orjinal bir mac oyununu memlekette bulabilmek icin 10 takla atiyorsunuz, bulduklariniz da orjinal bir pc oyununa gore 1.5 kat civari pahali olabiliyor, yurt disi siparise mahkumsunuz.

- bir cok guzel oyun ureticisi oyunlarinin mac ya da hybrid versiyonlarini cikarmiyorlar. blizzard disinda bu ise cok ciddi bir zaman sarfeden firma gormedim diyebilirim. bir cok oyunu agzinizin suyu akarak seyretmemek icin gidip pasa pasa bir de pc sistem aliyorsunuz evinize.

mac icin cikan oyunlarda da genelde performans problemi oluyor. programcilar mac konusunda cok deneyimli olmuyorlar, kotu cevirimler gibi duruyor, mac kismi icin calisan kisi sayisindaki azlikta mac konusunda performans sorunlarinin 10 bilmem kacinci patchde duzeltilmesi olarak donuyor. halbuki pcdeki performans optimizasyonlari aninda oyun ciktiktan 1 ay icinde yamaniyor.

- gamer olan bir ev kullanicisini dusunursek sadece, machintosh daha cok pc oyunu yerine konsol oyunu tercih eden bir playstation 2 sahibi kullanicilarin masaustu ya da laptop bilgisayar ihtiyaclarini karsilamak icin gibi duruyor. guvenli, cokmeyen, backdoor virus vs gibi aciklarla dertleri cok az olan bir isletim sistemi ve sorun cikarmayan bir donanim ile surf yapmaktan, mp3 dinlemekten, bir iki masaustu ihtiyacinizi karsilamaktan baska cok temel islevi olmayan bir bilgisayar alinmasi amacina daha uygun gibi. bir zamanlar shareware ler konusunda da benzer bir durum soz konusu olsa da , gunumuzde mach icin hemen her konuda bir shareware ya da freeware program bulmaniz mumkun. sadece biraz daha cok arastirmaniz gerekiyor, o kadar.

-guvenilirligi ve performasi ile hala image editing, publishing, movie editing vs gibi uygulamalarda ise mach bir numara. ama bu da ev kullanicisina yonelik mac urunlerinden cok daha fazlasini iceren bir mac makine siparisi vermeniz demek. kisacasi apple in home segment urunleri hicte home kullanicisina hitap etmiyor. sadece zevki icin insan bir tane isteyebilir, ama sirf bir mac ile yasamayi dusunemiyorum.

[ Mesaj 04 Mart 2006, Cumartesi - 10:31 tarihinde, Namessar tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bence pc her açıdan koyuyor. mac kullananlara anlam veremiyorum. o paraları verip güvenli hızlı sistem sahibi olacağınıza gidin çok daha ucuzuna çok daha hızlı bir pc sahibi olun.... istediğiniz parçasını değiştirdin upgrade edin, modifiye edin şekil verin aklınıza ne gelirse pcde tamamen özgürsünüz. sağlam güvenilir işletim sistemi istiyorsanızda linux kullanın. gerçi o zaman da pcnin macden farkı olmuyor oyun vs. açısından. kısacası pc de özgürsünüz. mac de değil...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mac kullanmıyorsanız yorum yapmayın bence...
evimde 2000$ ödemişim pc'me taş gibi maşallah ama yanında 5 yaşında apple lc630 var... hala uygulamaları, kesinliği, stabilitesi ile katlıyor pc'yi...

o yüzden tekrar diyorum, ne olduğunu bilmeden fikir yürütmeyin =)
hele ki tiger ile winxp'yi falan zerre kadar karşılaştırmayın. adamların mükemmelliği yüzünden çaldığı işletim sistemi bu...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tek kelimeyle elma armut meselesi olmuş

kullandığım pc :
p4 3.0
1024 mb ram

300 dpi a0 bir grafik çalışmasında save almam 2 ila 3 dakika sürüyor.

ama 3 4 senelik bir mac ile 1 dakika bile sürmüyor.

önemli olan ne amaç için bilgisayar kullanılacağı ona göre bir platform belirlenmeli

pc ve mac'i kıyaslamak çok mantıksız
cevap : pc = personal computer.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yok zaten amac kiyaslamak degil, azicik espiri, azicik gulumseme olayi. mac tamamen kisisel tercih meselesi, bizim sirkette mac hastasi adamlar var, fakat adamlarda en kralindan bir pc, yaninda bir mac seklindeler :)

birde technical support olayi galiba sucks mac'in. bazen musterileri yonlendiriyorlar ofiste bana, bisiler yapilabilinir mi seklinde, bir sempati duyuyorum, adam aglamakli, sorununu anlatip, "ama benimkisi mac" diyor, bana da "i am really sorry, but we dont do mac" demek ince bir aci veriyor :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

karsilastirma yapmak zaten pek mantikli degil. apple islemcisini calistirirken tum agirligi sizin bilgisayarinizdaki multimedia uygulamalariniza ayirirken, pc butum islemlerinizi yapmaniz icin islemciyi tam anlami ile kullanmaniza izin vermiyor. boyle bir durumda siz ne kadar hizli bir pc yapsaniz da bir mac'i gecme sansiniz yoktur. ornegin 40 adet 30'ar mb lik psd dosyalarini en iyi pc de bile acma sureniz yarim saati bulabilir ( belki abarttim ama 15 altina dusmez bu sure ). herhangi bir g5 ile bunu denediginizde 5 dk yi gecerse sure mac'inize de bir sikinti var demektir. tasarimci, fotografci, yazar vb. islerde profesyonel degilseniz pc sizler icin uygun olanidir. diger turlu bir eziyet haline gelebiliyor, bir sure sonra.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mac daha çok göze hitap eder ve kullanım kolaylığı üzerine yoğunlaşır. engelliler için desteği oldukça iyidir. menüleri ve arabirimini kullanmak daha eğlencelidir, ayrıca mac'e alışmış biri çok daha hızlı kullanabilir. oyun ve programların mac desteği bu kadar eksik olmasa hiç düşünmeden mac alırdım, ama açıkcası eziyete dönüşebiliyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 yıl sonra ...
ama suda vardırki dandik bir iMac bile 128 bit sisteme saip iken windows 64 e anca bu sene geçebilmiştir. Bu arada MAclerin türkiyede pahalı oldugu ve ev kullanıcısından ziyade ileri amatör işler ve profesyonellik gerektiren işler için daha uygun olduguda dogrudur. Ancak suda vardırki dandik donanimli bir g5 gerek oyun gerekse profesyonal nitelik isteyen ehrhangi bir işte kendisinden donanımca kat akt üstün bir pc yi rahatlikla sollayabilmektedirler. Üstelik virüstür pop-uptır gerçekten nadiren karşılasırsınız. Bunun ötesinde Pc niz tt net yüzünden internete giremiyorken macle nasıl oluyorsa girebilmeniz gibi süpriz meziyetleride az degildir. (sonuncusu tecrübeyle sabittir)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

MAC kullanmadan kötü pc ezer vs demek kekoluktan başka bişi degildir.

MAC media işlevleri için mükemmel bir cihazdır. Grafik dizayn olsun movie edit olsun kralıdır.

Hem Macbook hemde PC var elimde, filmleri geniş ekranda izledigimden ve ses sistemi kurdugumdan dolayı pc yi kullanıyorum genelde fakat macbook'uda elime aldıgım zaman bi başka zevkli oluyo yani. Gayet memnunum Mac ownz.

Bu arada MAC OS' Vistayı döver.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sinema TV okuduğum için, güçlü bir bilgisayar gerekiyordu. 7 sene 550 mhz lik Pentium 3 le devam ettim. Okuldaki G4 ten Final Cut Pro 4 programına ısınmıştım zaten.

7 sene sonra bir macintosh aldım kendime, Final Cut Studio'nun da bulunduğu. Windows tabanlı işletim sistemlerinden sonra kafanız rahat ediyor. Virüsmüş hackmiş, kimse bunlarla uğraşmak istemez sonuçta. Mac OS X, bu konuda daha rahat. Ha tedbiri elden bırakıyor muyum, asla :)

Şimdi Boot Camp programı da var, isteyen XP SP2 kurabiliyor, Leopard'la, Vista'da kurabilecek bir boot camp çıkması bekleniyor, tabi işletim sistemi derdindeyseniz.

Türkiye'deki fiyat politikası gerçekten kötü, bu yüzden standart bilgisayarlarda (mac mini, mac book / pro, imac) fiyat çok farkediyor, fakat sunucu tabanlılarda (Mac Pro) fark o kadar fazla değil. Dolayısıyla geçmeye değer.

Örnek olarak Xeon 3.0 ghz çift çekirdekli 1333 fsb işlemcinin değeri 1024 dolar, mac pro da bundan iki tane var etti 2048, anakart 522 dolar, ekran kartı 410 dolar (ati x1900 xt 512 mb), 250 gb wd sata hd 100 dolar, ram 300 dolar (1 gb fb dimm), btx kasa (4 hdd destekli 300 dolar) ve yan ürünleri de 100 dolar sayarsak (klavye fare, ek fan vb.)

3780 dolar kdv dahil 4460 dolara geliyor. bilkom fiyatı da kdv dahi 5460 dolar. marj gerçekten yüksek ama diğer bilgisayarlara kıyasla daha düşük. (macbook pro iki kat farka denk geliyor neredeyse)

Fiyat politikaları daha geliştilirse macintosh sayısının artacağını düşünüyorum. Özellikle iki işletim sistemini doğal olarak (osx86 hala stabil mi bilmiyorum) çalıştırması ve diğer bilgisayarlara göre daha stabil olması bir avantaj. Ama sadece yazılı işler, oyun vb. hobi kullanımı için fazla kaçacaktır. Ama grafik, müzik ve video kurgusunda (programların birbirlerine uyumlu olduğunu da hesaba katarak) gerçekten işinizi kolaylaştırıyor.

Oyuncunun temel öğresi Ekran kartı seçenekleri de sınırlı bunu da geçmeyelim. Performansı iyi kartlar var her zaman ama kasa versiyonunda (mac pro)

Yine de kullanan biri olarak öneriyorum, özellikle bilgisayar sorunlarından kafayı yiyecek durumda iseniz. Bilinçli bir winpc kullanıcısı macintosh'ta hiç sorun yaşamayacaktır. Kafa dinlemeniz de cabası.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İyi güzel Mac alalım ama allahtan ingilizcem iyi(ing. örtmenlik okuyom:) neden Mac hala Türkçe yapmıyor şunları arkadaşım geçenlerde alacaktı,ne yazık ki ingilizcesi iyi olmadığı için kendine güvenip almadı,onun yerine türkçe vistayı beklerim dedi,bence sırf bu yüzden çok kullanıcı kaybediyor,ayrıca nedense Türk kullanıcıları süper sömürüyor para olarak bence düşürmeli fiyatını,ilerde bende Macbook düşünüyorum ama bu fiyatlarla biraz zor...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

MAC hic kullanmadan Pc yi birakmam , mac dandik diyen arkadaslar bence bi denesinler,hizindan grafigine resmen govde gosterisi yapmis Apple ... Okulda allahtan Mac var da bize de kullanmak nasip oldu, ( gerci bisi yapmadik , hangi menude neler var,nasil program aciliyor kapaniyor onlara baktik ) 120 kadar mac G5 mi ne ondan war okulda,her gorusumde agzim acik kaliyo ztn beyaz beyaz parliyolar...

not : mac in klavyesindeki 2 usb girisini gorunce ise bi yuh dedim , biz hala kasayi devirip arkadan takiyoz,insaat calismasi yapar gibi...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
türkiye'de apple ürünleri aşırı derecede pahalı. euro ile satılıyorlar. üstelik türkiye'de apple çok fazla bilinmiyor ve yeterli destek yok. apple ürünleri kullanmak veya mac os kullanmak oldukça farklı bir deneyim. ilk olarak basit ve güzel tasarımı ile sizi kendine çekmeyi başarabiliyor. bundan daha ötesi fonksiyonları ve bilgisayar bilgisi çok fazla olmayan birisi için bile oldukça kolay geliyor. grafik alanlarında çalışan kişilerin hep mac kullandığını biliyorum. doğrusu ablamın mac'ini kullandıktan sonra bende bi mac edinmeyi ciddi ciddi düşünüyorum :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Apple'fazla şişirilmiş,

pardon kendini fazla şşirmeyi başarmış bir firma.

Biri intel işlemcili iki farklı g5'i bir ve iki sene kadar kullandım biri 6gb ikincisi makinenin maximum'u olan 8gb ram'e upg edilmişti, ikiside elime gectiğinde sıfırdı.

beki nasıllarmı?
Acıkcası beratlar, renderları hızlı alsalarda, pratik işlerde her zaman yavaşlıyolar cok cabuk şiişyolar, restart istiyolar, fiyat/performans oranları cok cok yüksek, coğu programa PCler kadar iyi uyum sağlamıyorlar, opensource prg kullanmak gibi bi şansınız yok.

Bunalrı gectim o yere göğe sığdırılmıyan macosx zaten başl başıan bi felaket, bi kez interface kullanışsız, custum olaylara gelmiyo her seferidne başa bi makine acmış gibi oluyosunuz, o "hardware friendly os" mevzuzu külliyen bi yalan zaten, sömürüyo makineyi makinenin zöelliklerine göre ayarlanma mevzusu ancak g4 falan kullnıyosanız manalı, işlem gücü artınca makinenin keşke hiç ayarlamsa kendini makinenin performansına göre diyosunuz, Daha önemlisi windows'un linux'un aksine makinede olup bitenlerden sizi haberdar etmiyo, ard arda 100 program acarsanı windows yavaşlar takılır sizde sacmalığınızın farkına varırsınız, ama macosx öle değil, önde siz herşeyden habersizsinzi ama arkada fırtınalar kopuyo.

Os herşeyi sizden saklıyo ve istesenizde uraşsanızda göremiyosdunuz cunki tast manager gibi realtime calışan bi cpu göstergesi yok.

ek parcaları, upg'i, monitorleri, herşeyi cok pahalı zaten kendiside cok pahalı klavye alıyosunuz 50 euro yok artık....

cok şey yapabildiğini söleyip az yeşi anca yapıyo alet yanı onuda ite kak yaptırıyosunuz. ASlıdan bakınca ehrşey güllük gülistanlık ama bi srüre sonra anlıyosunuz aslında pcde kat kat daha verimli calışabildiğinizi.


reklam kampanyaları sadece pc ye bok atmak üzerine, o ne yapıyo dersenız

-podcast, ilife falan fıstık (bi halta yaramazlar hepsini toplasan ceyrek paticik etmez)

-her bişeyi taktığım gibi tanır (e bunu windowsda yapıyo..., hayır onu gectim istediği kadar tanısın sorna siz adam gibikullanmak için yine driverları yüklüyosunuz, onu gectim zaten herşeyi appledan alıysunuz bi zahmet tanısınzaten)

-kutudan cıktığı gibi kulanalirsinzi saatlerce monte etmek yok!!!!111yüzonbir (aman tanrım ne büyük bir artı, hemen bunun için 500 dolar daha ödemeliyim!!)

-virus/spyware yok! (hala bu yalanı sölüyolarya ona yanıyorum ben nerde eski IBM le kapışan kahraman apple nerde şimdinin arsız yüzsüz apple'ı)

-restart'a gerek yok (hıhı evet yok...)

düşünüyorum aklıma başka gelmiyo... başka bi olayıda yok zaten
nasıl oluyoda insanlar hala mac alıyo şaşırıyorum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Savundugunuz sey Windows di mi, yanlis anlamiyorum... Her update ciktiginda kufreden, senelerce mavi ekranla yasamis bi toplumdan daha farkli bir onyargi beklemek yanlis olurdu. Eh tabi, sorun ciktigi zaman gormezden gelmeye o kadar alistik ki windows'la, onun ayni seyleri, daha fazlasini yaptigini unutuyoruz.

Dahasi linux'un lafi gectikten sonra nasi oluyo da Hala windows'tan bahsediyosunuz ki? Alisik olmadigin icin interface'le istedigini yapamiyosan, terminal araciligiyla her istedigini yapabiliyo olman lazim...

Basma kalip, render time'dan bahsetmeniz gercekten isi cikmaza sokuyo bence. Yani bu alet sadece grafik ve editing icin mi iyi? Arkadaslar bahsettiginiz makine unix tabanli bir sistem. Soylediginiz bircok seyi, benzerligi yuzunden linux'a da sarfettiginizi hatirlatirim. Komut sistemiyle grafiksel arayuzu birlestirdigi icin mac os'e hormeten saygi duymaniz lazim. cogu vaka, windows'a alisik oldugu icin kullanamaz mac'i, ancak alistiktan sonra hic de sorun yasayacaginizi zannetmiyorum. Tabi alisma derken mouse'u kullanma degil, ayni linux'taki gibi elinizde olani hakkiyla kullanma.

Bir de surekli dusuk seviye kullanicilardan bahsedilmis. Interface basit oldugu icin hakli olabilirsiniz ama c ve tureviyle programlama yapan bircok kisiye Windows mu UNIX mi derseniz, tabii ki UNIX'i tercih eder. Mac'in hitap etmedigi bir kesim varsa, bu da mac'e alismak istemeyen kesimdir sadece.

Fiyat konusunda haklisiniz, TR'de biraz pahali. Bunun nedeni MacBook'larin daha yeni olusu. Tiger zaten intel'e gore duzenlenmis bir sistem degil ve sorunlarin bircogu bundan dolayi ortaya cikiyo. Mayis ayinda cikacakti sanirim yeni OS. Ayrica Intel chipset'ler nedeniyle bu kadar pahali cunku bunun oncesi yok. Bundan 1 sene sonra ayni powerbook'lar gibi MacBook'lar da Windows yuklu laptop'lara gore epey hesapli olacak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Artık şu piyasada kullandıkları pazarlama teknikleridnen sonra apple'ın hörmet edilicek bişeyi kalmadı özür dilerim,

ayrıca ben tabiki kendi işim bu olduğu için grafik/animasyon/video editing/baskıya hazırlama gibi konularda yorumluycam makineyi.

bana ne başka şeylerden(ha düşünüyorum audio bazlı durumlar dışında başka ne olablir diye bulamıyorum)

macos'a lışamamk gibi bi durum yok alışacak surenin cok daha fazlasını gecirdim başında macosx'in keza 9'unda öle.

Windows durmadan mavi ekran veiri cöker eder bilmemne hep duyuyoruz bunları, ama ben pc'imde mactekinden cok daha az iş kaybetmişimdir cökmeler yüzünden (elektirik eksilmesi gibi durumlar dışında ki cihangirde oturuyorum hatlar cok eski her an voltaj düşmöesi elektirik ekislmesi gibi durumalr yaşıyabiliyorum ve evde pc kullnıyorum).

Window mavi ekran veriyo cunki kullnıcıyı sorundan haberdar ediyo, Macosx hata vermiyo ama bunun sebebi hatasız calışıyo lması değil, hatalarda olan bitenden haberdat etmiyo senı, rebootlandığında sorunları kendi kendine cözme ihtimali cok düşük, siz fakrıdna olmuyosunuz alet giderek daha zor yürümeye başlıyo siz içinizden "alla alla eskiden daha hızlıydı bu makine" diye geciriyosunuz. Tek cozum herşeyi baştan yüklemek...
Ben şu an kullandığım pc yi 3 senedir formatlamadım, windows hala cillop gibi calışıyo

Unix konusuna gelirsek, evet aferim kullanmışlar ne kadar güzel, ama üzgünüm becerememişler, unix bazlı olamsı iyi olduğu anlamına gelmiyo.


Acıcaksı windowsun duramdan hata veriyo catlıyo patlıyo dediğiniz "pc nin 3 dakakda aldığı save'i mac 1 dakkda alıyo hemde 5 yıllık mac" dediğiniz durumu görmek istiyorum nasıl configurasyonlarla kullanıyosunuz bu makineleri?



apple hala ustune basıldığından bilgisayarı masadan düşürmiyen onun yerine makienden cıkan power cable yapsın (ömrümde görmedim ben öle bi olay ya ha reklamlarda öle bi analtmışlarki, sanki ehr gün kablosuna basıldığı için masadan düşen 5000 pc var....)

Apple artık sadece dev bir pazarlama şirketi şu anda, bilişim sektorunu geliştirmek namına yaptıkalrı en ufak bi atılım yok, dolayısıyla ordan burdan fikir calıp cırpan bi firmaya benımde artık duyucam saygım yok.

bi zamanlar cok iyidi cok iyi işler başarmıştı cok iyi makineler surmuştu piyasaya, ama artık sacmalıyo

steve nasıl izin veriyo bu duruma ben anlamıyorum.... herhalde geceleri yatağında ağlıyodur adam
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mac bundan 3-4 sene öncesine kadar yerleşik olarak scsi(skazi derler piyasada) veri yolunu kullanıyordu. ide teknolojisi o zamanlar scsi'nin yanında bile geçmiyordu, hem hız hem de güvenilirlik açısından. video uygulamalarındaki en önemli tercih sebebi buydu. pc boardlarınınsa neredeyse %99'u ide veriyoludur. pc'de scsi istiyorsanız ya o %1lik rare scsi pc boardlarından bulacaksınız ya da pci slotundan eirşim yapan bi scsi kartı satın alacaksınız.

ancak ne zaman ki ide veriyolu her iki bakımdan da scsi'yi geçti ve mac scsi'den vazgeçip ide'ye döndü, video piyasasındaki en önemli kozunu yitirmiş oldu. çünkü yerleşik olarak ide veriyolu kullanan pclerle bu konuda eşitlenmiş oldu.

mac'İn virüs-spyware avantajı ise tamamen bir demagoji. bir platformda az virüs olması o platformun yaygınlığının düşük olmasından başka bir sebepten kaynaklanmaz. apple reklam servisinin, sistemin dezavantajlı yönünün avantajlı sonucunu büyüterek sunmasından başka bişey değil bu olay. aslında macos virüs yazmaya inanılmaz derecede elverişli bir sistem sebebiyse sistemin herşey üzerinde korkunç yoğun bir kontrol isteği. basit bir örnek: pcde bir jpg dosyası hiçbir biçimde virüs içeremezken (çünkü bir data dosyası data dosyasıdır, içinde sadece data bulunur) mac'te basit bir jpg dosyası bile virüs taşıyabilir. çünkü macos'ta bir jpg dosyası tek bir file'dan oluşmaz. bizim gördüğümüz resim dosyasının haricinde, sistemin kendisinin kullanıp da bize göstermediği tanım dosyaları da vardır ve bunlar executable bilgi içerebilirler. bu da virüs yerleştirmek için inanılmaz elverişli bir yerdir. bu olay aslında mac'teki bütün data dosyaları için geçerli, sadece resim dosyaları için değil. ama az önce dediğim gibi, mac'te evinde zevk için programmingle uğraşacak kadar yoğun bir kullanıcı kitlesi yok. aslında bu durum software olarak da yansıyor kullanıcıya.

mac'in hala devam eden en büyük avantajı, herşeyi kendisinin üretiyor ya da ürettiriyor olması dolayısıyla makinalarına uyduruk parça girmesine izin vermemesi. ayrıca makinalarında kullandığı bütün parçaların birbirleriyle en üst seviyede uyumlu çalışıyor olmasına dikkat etmesi. siz bir pc toplarken herşeyi en iyisinden alsanız bile kurduğunuz makinanın performansı parçaların tek tek sağlaması gereken performansın çok altında olabilir.

masaüstü yayıncılık alanında, ilk söylediğim scsi veriyolu avantajı dışında software konusunda da ciddi bir avantajı vardı mac'İn. birçok programın pc versiyonu yoktu. o dönemde aldus-freehand ve quark express gibi hayati programların pc versiyonları yoktu. sebebiyse windowsun yerleşik font sisteminin truetype olması. bu programlar mac'in font sistemleri olan type1 ve postscript formatlarında çalışmak üzere yazılmıştı. daha sonra bu font sistemleri için windosa eklentiler yazıldı ve bu programların pc versiyonlar yapıldı. daha sonraları, truetype formatını desteklemenin daha akıllıca ve kısa çözüm olacağını akıl edip direk windowsta çalışabilen versiyonları da yazıldı. ama o dönemlerde bütün masaüstü yayıncılık piyasası mac sistemler üzerine kurdu bütün düzeneklerini. daha sonradan pc'lerde aynı işlemler aynı çalışma kalitesi ve güvenliğinde yapılabilir hale gelmiş olsa bile, çoğunluğu mecburiyetten bilgisayar kullanıcısı olan yayıncılık piyasası bilgisayar seçimi konusunda tutuculuğunu bırakmadı. bugün pcde yayıncılık yapan firma sayısı çok az.

video editing konusunda ilk dönem ve bugünün farkı konusunda durum biraz daha farklı. ilk dönemde avid gibi sistemler kaçınılmazdı. şimdi pc sistemlerde editing ve compositing yapan çok sayıda firma var piyasada.

3d tasarım ve animasyon konusunda mac hiçbir zaman tutunamadı. piyasada ses yapmış bütün programlar pc ortamında çalışan programlar. bunun en büyük sebebiyse opengl konusunda mac'İn istenen performansı hiçbir zaman sağlayamamış olması. şimdi durum değişmişse de, az önce söylediğime benzer bir tutuculuktan dolayı mac'in artık 3d piyasasına girmesi çok zor. cinema4d falan demesin kimse, c4d hiçbir zaman 3dsmax, softimage veya maya (eski a|w) gibi programlarla ve mental ray, pixar gibi renderelarla yarışamaz.

ama mac kullanıcısı mac kullanıcısıdır. mac kullanıcıları için sistemin arkaplanında olan şeylere ulaşamamak onlar için güzeldir. inatçı mac kullanıcıları, inatçı pc kullanıcılarının dezavantaj oalrak gördükleri brçok şeyi avantaj olarak görürler. çoğu zaman kriterler objektivitesini de yitirmiştir. "ama abi baksana ne kadar hoş"tan öteye geçemez kimi zaman tercih sebepleri.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...