heracles1986 Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 müze hayali bitiyor mu? barış manço'nun adıyla özdeşleşen moda'daki evi, yeni sahibi halk bankası tarafından tahliye edilmeye hazırlanıyor. ünlü sanatçı vefatından kısa bir süre önce bir banka kredisine kefil olmuştu. ödenmeyen kredinin tahsili için bankanın seçtiği son adres ise manço'nun 40 yıllık sanat yaşamını yansıtan ve barış manço müzesi haline getirilmesi planlanan moda'daki evi oldu. barış manço'nun evi ne olacak? pek çoğumuzun halen ezberindedir, "81300 barış manço moda". barış manço'nun adıyla özdeşleşen bu adres müze olmaya hazırlanırken gelen tahliye emri, sanatçının sevenlerini bir kez daha yıkmaya yetti. ani ölümü 7'den 77'ye bütün türkiye'yi yasa boğmuş, milyonlar "unutma ki dünya fani, veren allah alır canı, biz nasıl unuturuz seni, can bedenden çıkmayınca" sözleriyle uğurlamıştı onu. cenazesinin ardından türkiye'nin ve dünyanın dört bir tarafından hayranları moda'daki evine akın etmiş, duvarlara kazıdıkları notlarla anlatmışlardı acılarını. işte onun sanatsal ve kültürel birikimlerini, piyanosunu, gitarını, anılarını, sevenlerinin gözyaşlarını barındıran bu ev, şimdi barış manço'nun evi olmaktan çıkıyor. geride bıraktığı sevenleri tarafından müze haline getirilmek istenen bina, ödenmeyen kredi borçları yüzünden 15 gün içinde tahliye edilecek. bilindiği gibi barış manço vefatından kısa bir süre önce bir banka kredisine kefil olmuş ve kredinin borçlular tarafından geri ödenmemesi nedeniyle mal varlığına yönelik haciz işlemleri başlatılmıştı. ödenmeyen kredinin tahsil edilmesi için bankanın seçtiği son adres ise yakınları tarafından barış manço müzesi haline getirilmek istenen bu ev oldu. şu anda barış manço derneği'nin faaliyet gösterdiği moda'daki evin kaderi birkaç gün içinde belli olacak. barış manço derneği müdürü ayşe kar, artık birilerinin verdikleri mücadeleyi görmesini istediklerini belirtiyor: "bizim amacımız buranın çocuklarına veya lale hanım'a tekrar verilmesi falan değil. tek amaç buranın müze olması. aslında bu borcu karşılayan başka malvarlığı da var barış manço'nun. club manço'nun satışıyla da borç tahsil edilebilir. zaten bizim mücadelesini verdiğimiz nokta bu. biz de buna anlam veremiyoruz. neden barış manço'yu yaşatabilecek değerler üzerinde daha çok duruluyor ve bunların satışı yapılıyor. biz tabii ki borcun affedilmesini veya yasal prosedürün uygulanmaması gerektiğini söylemiyoruz. ama barış manço'nun manevi değerleri üzerinde bu kadar acımasız hareket edilmemesi gerekiyor." birkaç gün önce halk bankası'ndan tahliye emri aldıklarını söyleyen ayşe kar, son çare olarak başbakan tayyip erdoğan'a bir mektup yazdıklarını belirtiyor: "biz başbakanımıza da durumu yazılı olarak bildirdik. hatta tahliye emri çıktıktan sonra burada koruyamayacağımız barış manço'ya verilen birtakım payeler, onur ödülleri ve beratlar vardı. en önemlilerini bir koli halinde başbakanımıza gönderdik. yani yarın öbür gün burası boşaltıldığında en azından emin ellerde olsun istedik. bu konuda duyarlı davranacaklarına inanıyorum." her gün ziyaretçileri var haczedildikten sonra satışa çıkarılan eve hiç kimsenin alıcı olmamasının barış manço'ya duyulan saygıdan kaynaklandığını belirten kar, evin en sonunda halk bankası tarafından çok düşük bir rakama alındığını ekliyor: "evi değerinin çok altında halk bankası satın aldı. şimdi de prosedür gereği burayı boşaltmamız gerekiyor. ancak burada barış manço'ya ait bir çok değer korunuyor. piyanosu, gitarı, ödülleri, yüzükleri, giysileri her şeyi burada. o tamamıyla 40 yıllık sanat yaşamını yansıtan her şeyi burada toplamıştı. dolayısıyla biz burada barış manço'ya ait olan şeylere sahip çıkmazsak, barış manço da parça parça yok edilecek. barış manço bu ülkeye mal olmuş bir insan. bu ülkenin bir değeri. bizim de bu değere sahip çıkmamız gerekiyor. çünkü bu ülkenin tek bir barış manço'su var. o unutulmayı hak etmiyor. bizlere kültürel bir miras." verdikleri mücadelede barış manço'nun hayranlarından gelen desteğin kendilerine büyük cesaret verdiğini belirten aşye kar, moda'daki evin halen yüzlerce ziyaretçisi olduğunu söylüyor: "hergün burayı ziyaret edip bize bir şeyler yapmamız konusunda tepkilerini bildiriyorlar. bu kapı günde 100 kere çalıyor. o sevgi seli hala bitmedi." ancak sanat dünyasından pek fazla destek göremediklerini de eklemeden geçemiyor ayşe kar: "kayahan ve haluk levent çok yanımızda oldu ama aslına bakarsanız pek de destek olan yok. burada mücadelesi verilen şey sadece barış manço ismini korumak. belki bir 10-20 yıl sonra barış manço'nun değeri daha iyi anlaşılacak ama o zaman yerine koyulabilecek değerler yok olmuş olacak. bu yüzden bir an önce elimizi çabuk tutup bu değerlerin yok olmasını izin vermemiz gerekiyor buda benim notum:dilerseniz halk bankasına olan tepkinizi onlara mail atarak gösterebilirsiniz eminimki pati halkı barış abisine sahip çıkacaktır ve yattığı yerden bizimle gurur duyacaktır merak etme barış abi biz oldukça sen hep yaşıyacaksın
xueshen Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 başbakana mektup :) ben kefil olurken hangi mal varlığını gösterdiyse ona haciz geliyor diye biliyorum. bu yüzdende doğaldır modadaki eve haciz gitmesi.
armra Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 barış abi karısını aldatırken ölmüş diyorlar. :d
Xaenin Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 Bu ülkenin olduğu noktaya gelmesinde payı olan sanatçıların en büyüğünün hayatında verdiği uğraşların sonucu , devlet ''büyüklerince'' ortadan kaldırıyorsa , inan bizim yapabileceğimiz hiç bir şey yoktur . Allahlarından bulsunlar .
Llama Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 armra diyenler kıçlarına kına yaksın takibinde hemen sende tabi
heracles1986 Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 saygısızlık etme burada adam gibi bişeyden konuşurken ööle salak salak konuşupta iice dellendirme beni armra
Fistan Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 bende sevmezdim b. mançoyu [ Mesaj 25 Şubat 2006, Cumartesi - 16:30 tarihinde, Fistan tarafından güncellenmiştir ]
Xaenin Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 sevip sevmemek mi acaba olay burda sence ? sanata yıllarını vermiş bir adamın bıraktıklarının el konmasından bahsediyoruz . bu kadar mı duyarsızlık olur ben anlamıyorum .
Apache Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 ellerınde pankartlar halkbank veznecılerını protesto eden paticikler ahah
hydebeach Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 yapıcak bırsey yok barıs manco dıyınce sadece aklıma trt dekı programı gelıyo
Rahan Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 bu pek saygısızlık değil ama. ayrıca kimseyi saygı göster diye zorlayamazsın. ama halk bankasının yaptığı biraz hayvanlık.
heracles1986 Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 ben zorlamıyorum sadece türkiyede sanat adına imkansızları başarmış bi insana bu şekilde 'eheoheo barış manço karısını aldatırken yakalanmış ehueuoheo' diye yaklaşılması zoruma gidiyo biz burda bunları konuşurken bu nedir sence?
DoGMeaT Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 bugünlerde pek bi umursamaz,vurdumduymaz,hatta bilinçsiz olmuşuz? yazık. halk bankasınada,umursamaz güruhada,kibrit suyu köke doğru. [ Mesaj 25 Şubat 2006, Cumartesi - 19:46 tarihinde, DoGMeaT tarafından güncellenmiştir ]
heracles1986 Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 sapa kulpa kapağa itibar etme dostum içi boş tencerenin bu sofrada yeri yok para pula ihtişama aldanıp kanma dostum içi boş insanlarin bu dünyada yeri yok!!
Laurelin Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 25, 2006 barış mancoyu kişi olarak sevmem hatta kucukken korkardım televızyona cıkınca ne zaman cıktı turkıyenın doguda dostları vardır dedı ve dag tepe bayır demeden asyada ulkemızı tanıttı ozellıklede japonyada bır turk hastalıgı baslattı o gunden berı gozumdekı degerı 13212 fılan katlanmıstır bıde basbakana yazın mektup artık auto reply atıomus tayyıp from:tayyiperdogan@basbakanlık.gov.tr to:[email protected] subject: re:barıs abinin evini satıyorlar autoreply: terbiyezislik yapma lan adam gıbı maıl yaz dumbuk hadı al isp nı gıt sanal ortamdan a.k. sızın yuzunuzden lanet olsun ulan dedım kapattım maıl hesabımı anasını satıyım r.t.e. basbagan
armra Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 bak bak ayar almışız :d gençler gaz yapmışız, ağrı yapmasın karında. barış abü ne oluyo ? ordan mı başlasak. böyle başlık olmaz felan... çok da duyarlıyız vay be! felan... eh tabi bu aralar kurtlar vadisi felan... genelde faşistler büyük adamdır hep. zaten nazım hikmet daha ufak adamdı ya barış abünüzden. onun için kılınız kıpırdamaz. vasiyeti daha yerine gelmedi. vatan vatan diye gevur eller de ölenler bir yanda, barış abileri de çıtır götürürken ölüyo. büyüksün barış abü sana yapılanı bak gençler nasıl da kınıyor. tek kanal döneminin çakalları hep büyüktür zaten. daha çok söz söyler sizi üzerdim ama kıyamadım. barış manço'ya ayıp etmişler doğrudur.
wanderer Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 armra ne alakasi var nazim hikmet in, fasizm in konuyla? sacma sapan bir yazi olmus yazdigin. baris manco zamaninda mhp ile iliskilendirmeye calisilmisti, ozellikle "solcularin cem karacasi varsa bizim de baris mancomuz var" gibi bi mantikla. ama kendisi hic bir zaman ne fasizan bir aciklama yapti, ne de bir eylemde bulundu. bir kez geyik olsun diye bozkurt isareti yapmistir o kadar. rahmetli cem karaca (kendisi de cok buyuk bir sanatcidir kanaatimce) gibi asla siyasi konularda yorumu olmadi baris manconun.
DoruK Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 vay be sen de herşeyi biliyorsun ha.. sanırım çok güvenilir bir kaynaktan öğrendin de bu kadar net konuşuyorsun; aksi takdirde böyle konuşmalar insanların aklından silinmez sen de unutma.
wanderer Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 ayrica nasil bir iftiradir baris manco citir gotururken oldu falan? rahmetli bir insan hakkinda konusuyorsun, biraz saygili ol. varsa delilin cik adam gibi soyle. yoksa "boyle boyle rivayet edilir" de. nasil kesin hukum verebiliyorsun?
2pacAmaruShakur Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 ya abicim anası oğlu miras kavgası birbirini yiyo ben napim daha üzücü bi olay
xueshen Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 barış manço bize evinimi miras bıraktı?
heracles1986 Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 zaten armra bunları söylerken seviyesinide belli ediyo ztn boşverin hiç üstüne gitmyin bu ülkede sanatın sanatçının kıymetini bilmeyen adamdan ne hayır gelir boşveer he deyin gitsin haha yazık ya bu kadar düşük seviyede bi insan hiç karşılaşacağım gelmemişti aklıma
armra Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 ne yazdın şimdi sen ? terbiyesizim, hanzoyum, öküzüm yazsan daha manalı olmaz mıydı ? sana tuvalet terbiyesi verebilmişlerse ne ala! yoksa senin olduğun ortama da girilmez sıçarsın mazallah! asap bozmayın. adam olun adam! bokunu seven adam değil! barış abi nedir denyo musun sen? sanata sanatçıya sen mi karar veriyon ? sen kimsin ?
heracles1986 Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 bak aslanım adını sanını bilmediğin bi insana asla bööle konuşma malum seviyen ortada ortalık yerde yaparsın canını fena yakarlar benden sölemesi benim kim olduğuma gelince senden daha fazla türk sanatına değer verdiğim kesin bu biiirrrr zaten türkiyede sanatçıya ne kadar değer verdiğin barış abi karısını aldatırken ölmüş demenle belli ayrıca ben hiçbir zaman kim sanatçı kim değildir diye bi yorum yapmadım sadece ömrünü sanata adamış birisine bööle birşey yapılıyor dedim ama senin gibi armutlar olduğu müddetçe daha çoook sanatımız geri kalır kusura bakma önce lafını bil konuş ondan sonra gel burada yaz kusura bakma aslanım seviyen yetmiyo burada konuşmaya sen değilde sanata değer veren birisi yazsa daha güzel olur
Muhallebi Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 Mesaj tarihi: Şubat 26, 2006 armra doruklara çıkmış, bizi aşmış adam artık.
Öne çıkan mesajlar