unac Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Dünyada ve Türkiye'de liderlerin haftızalarını güçlendirmek ve tanıştıkları isimleri hatırlamak için kullandıkları bir dizi teknik var. Bu teknikler araştırıldığında şu sonuçlar ortaya çıktı: Berker Kuper İnsanların isimlerini hatırlıyor olmak hem iş yaşamında hem de sosyal alanda oldukça önemli bir değerdir. Eski cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel'in parti delegelerinin hepsinin isimlerini doğru olarak hatırladığı ve il ziyaretlerinde karşılaştığı insanlara isimleriyle hitap ettiğini biliyor muydunuz? Her insan kendi adını duymaktan hoşlanır. Müşterilerinize veya müşteri adaylarınıza isimleriyle hitap etmek, onlarda önemli olduklarına dair hisler uyandırır. "Hay Allah adınızı şimdi hatırlayacağım", "Dilimin ucunda ama bir türlü aklıma gelmiyor" şeklindeki mazeretleri bir kenara bırakın artık. Bu hafta sizlerin isimleri unutmamanızı sağlayacak temel teknikleri araştırdık, işte size en önemlileri: 1. İlgili olmalısınız Bir çoğumuz insanların isimlerine dikkat etmez hatta tanıştırıldığımız an bile genellikle kendimize odaklanırız. İlk adım, tanıştırıldığımız insanı dikkatle incelemektir. 2. İsimleri doğrulatın Bir insanın birden fazla ismi olabilir. Hangi ismi kullandıklarını sorun. Böylelikle ismi bir kaç kez tekrar etme şansınız olur. Ayrıca seminerler ve konferanslarda insanlar hep resmi bir takım ünvanlar ve uzun isimleriyle anılırlar, yaka kartları da yanlış yazılmış olabilir. İsimleri doğrulatın, hem aklınızda kalma şansı artar hem de insanlara mutlu olacakları bir şekilde hitap edeceğinizden emin olmuş olursunuz. 3. İsimlerinin, alınlarında yazılı olduğunu hayal edin. Amerika'nın eski başkanlarından Franklin Roosevelt, Beyaz Saray'da çalışan herkesin ismini bilmesiyle etrafında hayranlık uyandırıyordu. Peki ama nasıl? Otobiyografi yazarlarına göre Roosevelt, tanıştığı her insanın isminin alnında yazılı olduğunu hayal edermiş. Uzmanlar bu tekniğin işe yaradığını söylüyor, ancak ismin sevdiğiniz renkte yazılmış olması gerektiğine dikkat çekiyorlar. 4. İsmi yazdığınızı hayal edin NLP uzmanları bir insanla tanıştığınız zaman o insanın yüzüne bakmanın ve ismini tekrar ederken küçük parmak hareketleriyle ismini hayali olarak yazdığınızı hissetmenin işe yarayacağını söylüyor. 5. İsmi bağdaştırın Karşınızdakinin ismini tanıdığınız veya ünlü birisiyle benzeştirmeye çalışın. Bir zamanlar Serhan adında birisiyle tanışmıştım. Beyefendinin burnu biraz büyükçeydi. Tokalaşırken kafamda Serhan Bey'i Jül Sezar'a benzettim. Sezar'ın resimlerini görmüşseniz onun da burnu biraz büyükçedir. Ayrıca Serhan Bey'in başında da Sezar'ınki gibi zeytin yapraklarından yapılmış bir taç olduğunu hayal ettim. Şimdi aradan yıllar geçmesine rağmen o adamı her gördüğümde aklıma başındaki tacıyla Sezar geliyor ve hemen ardından da Serhan kelimesine ulaşıyorum. Mesela; Cüneyt adında birisiyle tanıştığımda onu Cüneyt Arkın'a benzetiyorum. O kişiyi Malkoçoğlu kıyafetleri içinde, altı tane okla büyükçe bir yayı germeye çalışırken hayal ediyorum. Eğer "Şirin" adında bir bayanla tanışmışsam TV'deki Şirinler çizgi filmindeki kahramanlardan yapılmış küçük küpelerin kulaklarında sallandığını düşünüyorum. İŞİN PÜF NOKTASI Kişisel deneyimlerim bana gösterdi ki hayalinizde canlandırma olayını ne kadar gerçekçi yapıyor ve mümkün olduğu kadar çok duyu organınızı işin içine katıyorsanız hatırlama o kadar güçlü gerçekleşiyor. Yani Şirin adındaki bayanın kulaklarında şirinler küpelerinin sallanmasını hayal etmek sadece görme duyunuzla ilgili ancak aynı Şirinlerin canlanıp şarkı söylediğini de hayal ederseniz o sesi de hayali olarak duymaya çalışırsanız işin içine görmenin yanı sıra duyma organı da katılıyor ve hafızaya alma güçleniyor. Hele hele beş duyunun da işin içine girdiği bir akılda tutma çalışmasında mükemmel bir başarı elde ediliyor. Hayal kurarken istediğiniz kadar saçmalayabilirsiniz. Zaten sizin dışınızda kim bilecek ki... 6. Sık sık kullanın İsmi akılda tutmanın bir yolu da konuşma esnasında ismi sık sık tekrarlamaktır. Yukarıda anlattığım teknikler dünyadaki hemen hemen bütün kişisel gelişim uzmanları tarafından kullanılıyor. Bu teknikleri kullanmaya başladığınızda kendinizdeki değişime inanamayacaksınız. Benim öyle oldu. bence işe yarayan bir bilgi.sizinle paylaşıyım dedim=) [ Mesaj 10 Şubat 2006, Cuma - 19:48 tarihinde, unac tarafından güncellenmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ivy Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 çok teşekkürler kullanıcam bunları. aklımda isim ve yüz tutamıyorum ve buda baya soruna yol açıyor:( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 ilkokul 1 sınıfımı sayarım.o derece... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Saeros Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 faydalı bilgi, rep veresim geldi. =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
hydebeach Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 fıstana sahıtım ben sayarım dıyosa sayar tabı ne geregı varsa Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chemical Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Hmm isim hafızam 10 saniyedir benim:) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
khalad Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 güzelmiş ya ben hiç hatırlayamam mesela isimleri veya yüzleri bir kere kadıkoyde eski sevgilimle karşılaşmıştım kız beni tanımıştı ben tanımamıştım yılın rezaleti yani :) o yüzden bu bilgileri iyi çalışmam lazım. Eyp neden bana önceden sölemedin bunu bakıyım? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bLackcha0s Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Gördüğüm suratı duyduğum ismi ve numarayı asla unutmam.Çok fazla telefon numara vardır ezberimde msn: [email protected] kız arkadaşlar ulaşsın! bi tariih ezberliyemem çok çektimlan kız arkadaşlarımın annemin babamın doğumgünlerini hep unutuyorum :( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
death_cuk Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 yaf ben yazın tanıştıgım we çıkmaya başladıgımız kızın ismini untmuştum anca ayrılırken ogrenmiştim(1 hafta sonrası):Pp Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar