Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

laptop çalındı.. mac adresi?

Throndor

Öne çıkan mesajlar

Geçen perşembe laptopu eve girip götürmüşler. Emniyet laptobun internete girilirse takibi için MAC adresini istiyor fakat ben bu olayı ilk kez duyduğum için kayıt felan etmemişim bir yere.. Toshiba da söylemiyor, kayıdını tutmuyoruz felan diyor..

Bu MAC adresini telekomdan felan teknik olarak öğrenme şansı var mı acaba (pratik de yok nitekim aradım bayağı adamları).. Savcılık kanalıyla frelan başvursak telekoma..

Bu konuda bilgisi olan?.. Router arkasından ADSL ile bağlanınca transfer protokolu içerisinde bu MAC olayı alıp veriliyor mu acaba?
Sosyal ağlarda paylaş

said:
MAC adresi

Her ağ kartı içinde üretilirken kaydedilmiş ve dündaya bir eşi olmayan bir numara mevcuttur. Media access control address (MAC) olarak adlandırılan bu adres 48 bit'tir.

Ağ kartları bir diğer ağ kartına veri yollarken alıcıyı diğerlerinden ayırmak için bu MAC adresini kullanır.

Ağ kartı üreten firmalar, önce IEEE (Institue of Electrical and Electronics Engineers) isimli kuruma başvurur ve 24 bit'lik bir üretici kodu(her üreticiye farklı kod veriliyor) alırlar. Sonra ürettikleri her karta ilk 24 biti üretici kodu, son 24 biti ise her kartta farklı olacak şekilde MAC adresini koyarlar.

Bir ağ kartı MAC adresi şu şekilde olabilir:

MAC Adresi
110011110110111011101111 011101111011011101110001
Üretici kodu

Kart seri numarası

Tabii bu şekilde ikili sistemdeki sayıların okunması insanlar için zor olduğundan MAC adresleri onaltılı sayı sistemine çevrilerek ifade edilir. Tipik bir MAC adresi 00-50-05-1A-00-AF şeklindedir. Hexadecimal(yani 16'lı sayı sisteminde) olan bu adreste her bir rakam (mesela B) 4 bite karşılık gelir.

Böylece 12x4=48'dir. Buna göre ilk 6 rakam yani 00-50-05 üretici kodu, son 6 rakam ise bu kartın seri numarasıdır. MAC adresi bütün olarak değerlendirildiğinde dünyada üretilen her ağ kartı farklı bir MAC adresine sahip demektir.

Ağ kartları istekte bulunan her yazılıma MAC adreslerini bildirirler. Eğer Win9x kullanıyorsanız Winipcfg programı ile ağ kartınızın MAC adresini görebilirsiniz.

Adapter Address MAC adresini gösteriyor.

MAC adresi ağ kartını satın aldığınıza zaten kartın üstündeki bir elektronik çipe kodlanmış haldedir. Bu adres normalde değiştirilemez(ancak son dönemde bu işi yapan programlar ortaya çıktı). Ancak MAC adresini değiştirmeniz, hatta ne olduğunu bilmeniz bile çoğu zaman gereksizdir.

ORADAN ALINTI.
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle geçmiş olsun.
MAC adresi aletin direk bağlı olduğu routerın ve switchin yönlendirme / anahtarlama tablosunda olur. yerel ağın dışına çıkmaz. Dışarıdan bilinmez. Aynı yerel ağda bulunabilir. Ayrıca teoride unique olması gerekse bile pratikte aynı MAC adresleriyle karşılaşmak çok doğaldır. Laptop'ın bulunmasıyla iligli bi yardımı olmaz yani. :

[ Mesaj 09 Şubat 2006, Perşembe - 20:03 tarihinde, aktiftablet tarafından güncellenmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• 10 yıl sonra ...
Oha 10 yıllık konuymuş, ben de o zamanar network dersi falan alıyodum heralde :D

Mac adreslernin bi faydası oalcağını sanmıyorum. Ama çalınmadan önce belki bu internetten lokasyon tespitine yarayan bi uygulama falan kurulabilir. Ayfondaki findmyphone gibi.

Konu polisten kaçmak ise, savcı bağlandığn siteden ip adresini, telekomdan da adresini bulur. Arada vpn falan yapabilirsin bu sefer vpn şirketine gider oradan bi şekilde alır, vpn şirketi seni korumak için uğraşmaz. Bulurlar yani.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...