Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sigara: İçmek ya da İçmemek (Kampanya)


Arndiol_Vampir

Öne çıkan mesajlar

Sigara Bağımlılığı

İyi bir tiryaki olup bu yazıyı okumak kararında iseniz, yaşamınızda çok önemli bir dönüm noktası oluşturabilme şansını elinizde tuttuğunuzu söyleyebilirim. Ya şimdiye kadar olduğu gibi sizin geleceğinizi yakından ilgilendiren bu konuda söylenenleri duymazlıktan gelip, önemsemeyerek adeta bir deve kuşu psikolojisiyle başınızı kuma gömmeye devam edeceksiniz ya da kendiniz için yapabileceğiniz bir iyilik olduğunu fark edip gecikmeden yani sigara sizi terk etmeden siz onu terk edeceksiniz. Sizin sigarayı dost edinmeniz onun sizi dost edindiği anlamına gelmez. Hiç ummadığınız bir anda yıllardır yanı başınızdan ayırmadığınız bu sözde dosttan bir darbe yiyebilirsiniz. Ve o zaman her şey çok geç olabilir.

Üstelik bu yazılanları okumak için sigarayı bırakma kararlılığında olmanız da gerekmez. Konu hakkında bilinmesi gerekenleri öğrendikten sonra daha sağlıklı kararlar vereceğiniz muhakkaktır. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak hepimiz için çok geçerli bir handikaptır. Sigara içmenin, bağımlılık yarattığı konusunda mevcut tıbbi ve bilimsel ortak görüşe katılıyoruz. Sigarayı bırakmak çok zor olabilir; ancak bu, sigarayı bırakmak isteyenleri, bu yoldaki çabalarından vazgeçirmemelidir.

Bu sayfada sigara kullanımı ve bağımlılık hakkında kamu sağlığı makamlarından ek bilgiler bulabilirsiniz. Aşağıda birkaç örnek mevcuttur:

"Sigaranın ve tütünün diğer şekillerinin bağımlılık yarattığı konusundaki saptama, uyuşturucu maddelerin bağımlılık yarattığını tespitte kullanılan standart kriterlere dayanmaktadır." (ABD Sağlık Bakanlığı)
"Dünya Sağlık Örgütü sigara içmeyi bir bağımlılık olarak sınıflandırmıştır."(Dünya Sağlık Örgütü)
"sigarada ve tütünün dumansız kullanımlarında nikotin, bağımlılığa sebep olmakta ve bağımlılığı sürdürmektedir."(ABD Gıda ve İlaç İdaresi)

Kamu sağlığına ilişkin tutarlı mesajlara desteğimiz: Sigaranın içenlerde hastalık gelişmesi üzerinde oynadığı rol ile sigara içme ve bağımlılık hakkında, kamu sağlığına ilişkin tek ve tutarlı bir mesajı desteklemekteyiz. Buna, sigara üreticilerinin paketlere ve reklamlara sağlık uyarıları koymalarını gerektiren yasalara olan desteğimiz ve uyarı mesajlarının hükümetler ve kamu sağlığı yetkilileri tarafından belirlenmesine olan inancımız da dahildir.

Kamu sağlığı yetkilileri, pasif içimin sigara içmeyen yetişkinlerde, akciğer kanseri ve kalp hastalıkları dahil olmak üzere hastalıklara sebep olduğunu, çocuklarda ise astım, solunum enfeksiyonları, öksürük, hırıltı, orta kulak iltihabı ve ani bebek ölümü sendromu gibi hastalıklara yol açacak koşulları oluşturduğunu bildirmişlerdir. Ayrıca, kamu sağlığı yetkilileri pasif içimin yetişkinlerde astımı kötüleştirdiği ve göz, boğaz ve burun tahrişine sebep olduğu sonucuna varmışlardır. Çevreye yayılan sigara dumanı olarak da bilinen pasif içim, sigaranın yanan ucundan çıkan dumanla, sigara içen kişinin nefes verirken çıkardığı dumanın birleşimidir.

Halk, pasif içimin olduğu yerlerde bulunup bulunmamaya veya eğer sigara içiyorlarsa diğerlerinin yanında ne zaman ve nerede sigara içeceklerine karar vermeleri için kamu sağlığı yetkililerinin pasif içimin sağlığa etkileri hakkındaki kararları ile yönlendirilmelidir. Çocuklar söz konusu olduğunda özel itina gösterilmeli ve yetişkinler çocukların yanında sigara içmekten kaçınmalıdırlar.

Sigara içilmesine izin verilen yerlerde, hükümetler, kamu sağlığı yetkililerinin, pasif içimin sigara içmeyenlerde hastalıklara sebep olduğu konusundaki kararını anlatan bir uyarı mesajı asılmasını talep etmelidir.

Sigaranın Zararları

Sigaranın sağlığa zararlı olduğu, paketi her elinize aldığınızda gözünüze çarpar. Peki ya güzelliğe zararı? Bunu hiç düşündünüz mü? Cevabınız hayır ise sizi, güzelliğinizin baş düşmanını tanımaya davet ediyoruz. Sigara, cildinize, gözlerinize, dudaklarınıza zarar veriyor, kırışıklıklara, selülite neden oluyor ve çabuk yaşlandırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre dünya ülkelerinin bir çoğunda en çok rastlanan ve en çok ölüme yol açan nedenler arasında ilk sırayı akciğer kanseri alıyor. Son 40 yılda % 250 oranında artış gösteren akciğer kanserine sadece ABD'de her yıl 160 bin kişi yakalanıyor. Türkiye'de ise her yıl 30-40 bin kişide akciğer kanseri görülüyor.

Bir başka araştırmaya göre akciğer kanserinin yüzde 85'i, kronik bronşit'in yüzde 75'i, kalp hastalıklarının yüzde 25'i sigaradan kaynaklanıyor. Uzmanlar, 100 bin kişilik nüfusta hiç sigara içmeyenlerin kansere yakalanma oranının % 3-4, günde bir paket içenlerde yüzde 61, 1-2 paket içenlerde 143, günde 2 paket ya da daha fazla içenlerde 217 olduğuna dikkat çekiyor.

Sigarada 4000'i aşkın birbirinden farklı zararlı madde bulunmaktadır. Ayrıca sigaranın ana maddesi olarak bilinen tütünde de bir çok zararlı madde bulunmaktadır. Tütün yetiştirilirken haşere ve böcekten korunması için böcek zehiri kullanılır. Sigarayla birlikte, bir çok zehirli maddenin dışında, böcek zehirini bile içimize çekmiş oluyoruz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu yazıyı hazırlayıp, forumumuzda sigaraya karşı kampanya başlatılması fikrini ortaya atan Lethious'a teşekkür ediyoruz.

*!Sigaraya başlamayın, bırakmak için geç kalmayın*[signature][hline]Halatsız A3

.:. He who fights with monsters should look to himself does not become a monster...When you gaze long into the abyss, the abyss also gazes into you .:.
- Friedrich Nietzsche
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet eline sağlık çok güzel yazı olmuş.

İçmiyorum ,sevmiyorumda içmeyi de asla düşünmüyorum.Hani derler ya sen öyle diyiyorsun içersin diyenler.İşte onlara inat içmiyorum.Benim sağlığım herşeyden önce gelir.

İçen adamlar çıkar gene olay çıkarır burada o ayrı[signature][hline]Eamer, 14 Kasım 2005 01:56 tarihinde demiş ki:
Superman'ın neden donunu dışarı giyeceğini ilerki bölümlerde öğrenebilecek miyiz?

Tık
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

içirtmeyelim demek biraz anti demokratik olur ;)
yani insanları içmemeye teşvik ve ikna edelim desek daha faydalı

bu yazıya eklenti yapılabilir, fikirler öne sürülebilir, Qui gibi "müzmin" doktor arkadaşlarımızdan yardım gelebilirse çok daha iyi olur kanaatindeyim ;)

yoksa ben hiç sigara içmedim, nasıl içmediğimi de bilmiyorum, nasıl içmemeye teşvik ve ikna edebileceğimi de, bilenler ya da etraftan kaynak bulanlar buraya eklerse geliştiririz yazımızı, öyle ya içmeyin demekle bitmiyor, nasıl? diye sormazlar mı adama :D[signature][hline]Halatsız A3

.:. He who fights with monsters should look to himself does not become a monster...When you gaze long into the abyss, the abyss also gazes into you .:.
- Friedrich Nietzsche
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında herşey ailenin çocuğunu bilinçlendirmesi, bilgilendirmesiyle ilgilidir. Çocukluğumdan beri her zaman sigaranın kötü, sağlığa zararlı olduğunu anlatırlardı, anlatırlardı ama 2'side sürekli içiyorlardı. Belliki onların düştüğü hataya düşmemi istemediler o yüzden sürekli olarak beni uyardılar "Büyüyünce başlama..." "Başlarsan bırakamazsın...".

Lise döneminde neredeyse çevremdeki herkes sigara içiyordu. Bir cafede 6 kişi oturuyorsak, 4'ü sigara içiyordu. Ara sırada "Sende iç..." gibi laflar söylüyorlardı ama hiç kabul etmedim, bunda en büyük etken, küçükken ailemin beni bilinçlendirmesidir diye düşünüyorum.

Şuana kadar hiç sigara içmedim ama yanımda sigara içen insanlar yüzünden "Pasif İçici" olmuşumdur. Sigaranın insanın üstüne sinen kokusu bile beni rahatsız ettiğine göre, sigare içseydim kim bilir ne gibi bir rahatsızlık geçirecekim. Şu sıralar annem ve babamda sigarayı bıraktılar.

Samimiyetle söylüyorum, kendilerini hiç bu kadar iyi görmemiştim. Sigaraya başlamak çok kolay ama bırakmak zor, sigara içen insanların anlattığı kadarıyla... Sigara içenlerin bir bırakma şansı var, daha içmeyenlerde hiç başlamasın diyorum, çünkü sigaranın gerçekten sağlığa zararlı olduğu ve hangi maddelerden yapıldığı açıklanmıştır.

Şu Dünyadaki en büyük ödülümüz; Bedenimiz ve hayatımızdır, küçücük bir zehir için neden hayatımıza zarar verelim. İlk başta söylediğim gibi bence sigaraya "Hayır!" demenin en önemli yolu, ailelerin çocuklarını, küçük yaşlardan itibaren bilinçlendirmesidir.[signature][hline]|Avril Lavigne| |MySpace| |The Simpsons| |WWE|
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

+1 Revell ben hala Lise'deyim ve dediklerinin hepsini her gün yaşıyorum.

Ayrıca ailelerin demesiyle iş bitmiyor.Çocuklar artık o kadar özenti ki ailelerini takmıyorlar.Arkadaşları ne yaparsa özentilikten gidip onlarda yapıyor.Ve sigara içenlerin bence hepsi özentilikten başlıyorlar.

İçmeyin kardeşim.Ya da için helvanızı yemeye gelirim[signature][hline]Eamer, 14 Kasım 2005 01:56 tarihinde demiş ki:
Superman'ın neden donunu dışarı giyeceğini ilerki bölümlerde öğrenebilecek miyiz?

Tık
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Güzel yazı teşekkürler. Yalnız sigaranın bu boyutları yanısıra, başlama nedenleri ve içmeye devam etme nedenleride incelenmelidir. Sigarayı bıraktırmak, sigara içmeye zorlayan koşulları değiştirmek değildir ne yazıkki. Sigarasız bir toplum istiyoruz, doğru. Ama bu toplumun ilk önce stresle başetme yollarını kavraması lazım. Bu konuda da bir çalışma başlatabiliriz.[signature][hline] harvester
Buzx, 04 Aralık 2005 18:39 tarihinde demiş ki:Minarenin şeklini bile bi uzuva benzeten bir zihniyetin saçı açıklara bakarak ereksiyon olması gayet doğal tabi.
lylidn...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kronik bronsitim, zaten sigara icmiyorum ama sigara icilen ortamlarda bulununca da yaklasik 1.5-2 gün araliksiz cigerlerimi sökercesine öksürüyorum.
Pasif icicilik de yukaridaki zararlardan bircogunu getiriyor basiniza. O yüzden toplumsal alanlarda tamamen yasaklanmali sigara, kural da takip edilmeli. Toplumsal alandan kastim, ev haric bir yerde icilemesin, kimsenin kimseyi zehirlemeye hakki yok.[signature][hline]WoW EU - Magtheridon / Pain Train
Penthesilea, Level 60 Night Elf Priestess
Emilo, Level 60 Gnome Warrior
Elandra, Level 60 Night Elf Huntress
WoW EU - Chromaggus
Penthesilea, Undead Warlock
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Erkekler gene bi nebzede bi kızın elinde sigara olması kadar iğrenç bir şey olamaz. en nazikçe ''hayat kadını'' gibi bir görüntü oluşturuyor. Ayrıca sigara içen birisi ilede öpüşmeyi bırakın oluşturduğu o berbat ağız kokusu yüzünden yakından bıle konuşmak istemem. özenle korunan dikkat edilen dişlerinde 20 yaşından sonra sap sarı olması bir başka etmen.[signature][hline]Voic3
Mike 30 Kasım 2005 14:07 tarihinde demişki;
zenciler bu kadar siyah oluyomuydu yoksa bunların bi adımı var
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bizim evde sigara içmek yasak
misafir gelirsede de gün boyu 3taneden fazla içmek yasak.

hayatımda bir kez sigarayı denedim. ondada yarısında bırakıp attım. bu kadar mı iğren bişey olur resmen rutubet çekiyosunuz içinize[signature][hline]FASTRELOAD
Spidee, 03 Aralık 2005 00:49 tarihinde demiş ki:
Abi sevgiline atacağın mesajı Paticik'de mi soruyorsun ? Hep beraber mi çıkacağız bu kızla ?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İçmedim ve içmeyi düşünmüyorum. Saglikli bir hayat surmek, yaslılıgınızda hastahane koşelerinde surunmek istemiyorsanız bırakın. Ayrıca kapali alanlarda tuketildiginde içene oldugu kadar aynı ortamda bulunan insanlara da zarar veriyor[signature][hline]Penthesilea, 05 Aralık 2005 23:55 tarihinde demiş ki:
kücükken cok müslümandim ben
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

5 senedir içiyorum ve herkesin iddiasının aksine günde 5 tane olan sigara içme ortalamamı bu süre zarfı içinde yükseltmedim. Sigara içmeden günlerce durduğum oluyor, bağımlısı da değilim, ancak itiraf etmeliyim ki müthiş bir ziyafet çektikten sonra o yaktığım sigaranın ilk nefesinin ciğerlerime yayılışı benim için büyük bir keyif ve bu keyfimden vazgeçmeyi düşünmüyorum. Her şey idareyle alakalı.[signature][hline]L'enfer c'est l'Autre.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Icmeyenler anlamaz icenlerin ne cektigini,onlar icin bir dumandan ote degildir ama bizim icin bu duman farki bile fiat farkina yol acmaktadir,denemedim mi denedim birakmayida ama her donusum bir oncekinden daha kuvvetli oldu,sigarayi biraktiktan sonra aklima onunla doldurdugum vakitler geliyor istemesemde,yemek sonrasi cayla birlikte blah blah blah...
Ama goruyorum bazen cevremde yeni yetmeleri bir iki iciyolar yok neymis istedigi an birakirmis ona bagimlilik yapmazmis,yok neymis haftada bir tane iciyomus,heralde bizde gunde 2 paket icerek baslamadik bu sigaraya,cozum yok aradim cok aradim nasil unuturum nasil yaparim ne ederim istiyorum gercekten ama olmuyor bir anlik zayifligina yeniliyor insan kirici olmaya basliyor bazi zamanlar.Varsa birakmis arkadaslar ne olursunuz bir yol gosterin kararliliginizdan baska size ney yardimci oldu bu konuda,sigaraya baslamayin hayatinizin hatasini yaparsiniz,koku alamassiniz,tat alamassiniz,agziniz les gibi olur ve bunun yaninda bir cok sey daha.[signature][hline]wake up.... wake up.... topla kici basi yap make up...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...