Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Harry Potter: Çocuk kitabımı yoksa fantastik mi?

Farinal

Öne çıkan mesajlar

ben deli derecede severim.
ben kendimi en çok snape ile özdeşleştiriyorum.kendime siyah cüppe diktirdim bi de saçlarımı aynı onun gibi uzattım ve 1 yıldır yıkamadım yağlı olsun diye.(çek adana yağlı ossun)bununla da yetinmedim bizim mahallenin kaşarlanmış kabadayılarına laf attım top musunuz lan diye,bi güzel burnumu kırdılar,burnum da eğik ve kancalı oldu aynı onun gibi.[signature][hline]Vatandaşa sorduk: Dream Theater NEDİR?
Roberha TEMO(½)
-Bence Drimtitır insanın kendine yakışanı giymesidir.dünyada bissürü grup var ama neden Drimtiytır çok tutuyo?çünkü onların hepsi gıcır gıcır ibanezler,tama lar,yamahalar,kurzweil ler giyiyolar.lan ben de giysem onları bana da verirler.para yani.
Sosyal ağlarda paylaş

Fantastik Kurgu ve çocuk kitabı karşılaştırılabilecek iki dal değil, öncelikle onu söyleyelim.

JK Rowlings'in trende kurdugu hayalin, çocugu olan Harry Potter, siz ne kadar istesenizde istemesenizde bir Fantastik Kurgu. Çocuklara mı hitap ediyor, büyüklere mi diye bir tartışma olması gereken bu konuda tamamen farklı yerlere çekilip duruluyor =)

Benim kişisel düşüncem HP'ın her yaşa hitap edebilecek, basit bir kurgu ve geniş bir hayalgücünün ürünü oldugundan çakırkeyf olmanızı sağlayacak, çıtır bir kitap oldugudur.

Ayrıca ufak bir not, kitapları karşılaştırıp bu, bunu döver diye sahaya çıkartmak asıl çocukça olan iştir. Gidin gi joe'larınızı, legolarınızı dövüştürün be.[signature][hline]A dreamer is one who can only find his way by moonlight, and his punishment is that he sees the dawn before the rest of the world.
Sosyal ağlarda paylaş

Neden Fantastik Kurguyu belli kalıplara sokma ihtiyacını hissediyorsunuz anlamıyorum.Burda HP nin iyisini kotusunu tartısmıyacagım Fr ve DL ye göre basit kalabilir (ayrıca belırteyım dedim DL benım ıcın ayrı bır yere sahıptır) günümüzde gectigi icinde ona bir dezavantaj saglayabılır ama bunlar HP nin bir fantastikkurgu eseri oldugunu degistirmez.[signature][hline]Bla bla bla...
Sosyal ağlarda paylaş

yeni tip bi olay bu.tartışma yaratmak olay olmak için midir nedir bilmiyorum.başka sitelerde de "hangisi daha iyi : portnoy mu lombardo mu ulrich mi burak gürpınar mı" "hangisi daha gral : duman mı queen mi" "hangisi öbürünü döver : rauf denktaş mı corç buş mu" gibi anlamsız karşılaştırmalara gidiyolar.hepsini ayrı sevin,karşılaştırmayın be...
Not:Bu arada benim hala muazzam sayıda G.I. Joe larım var kapıştırmak isteyen varsa her zaman hazırım:-)[signature][hline]Vatandaşa sorduk: Dream Theater NEDİR?
Roberha TEMO(½)
-Bence Drimtitır insanın kendine yakışanı giymesidir.dünyada bissürü grup var ama neden Drimtiytır çok tutuyo?çünkü onların hepsi gıcır gıcır ibanezler,tama lar,yamahalar,kurzweil ler giyiyolar.lan ben de giysem onları bana da verirler.para yani.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya çocuk kitabı işte oyle lanse edilmiyormu zaten. Ama ilk başta böyle değildi yaşarken öldü....

5 veya 6 sene önceydi galiba level dergisinin ilgili sayısını karıştırırken o nun tanıtım yazısını gördüm. O zaman kitap boluğu nerde türkçe yok, yabancı kasar... bizde mızrak ile ejderha dürtüp duruyoruz ve tolkien'i anıyoruz... Neysse yazıyı okuyorum ortalarında ya alsammı böyle büyücü müyücü -ya o zaman galiba sparkhawk okuyordum- falan sonra baktım ya bu adamı bayar ya istasyon cocuk mocuk ama yazıda bu kitabı fantastık roman okuyucularına tavsiye ediyordu yani cocuklara değil.Ama sonra bir takı kapıtalıstler bu kitabı biz niye çocuklara satmıyaalım onların beynini bulandıralım -ya o yaştaki çocuklara okutulmamalı böyle şeyler anlatım iyi herhalde milet etkilene bilir - dedi ve mütiş bir pazarlama kampanyası başladı Ayşe araman bile kitabı pazarlamaya çabaladı.... Aslında Yalvaş Ural mıydı? hani şu miço diye çocuk dergisi çıkartan buraya cuk oturacak bir yazısı var ama şimdi bulamam zaten benim deyinidiklerimle birlikte yanürün pazarlama kazığından bahsediyor : hiç bir işe yaramıyan plastik süpürgeye dolarlar, yeri bile süpüremezsin....

Ben şahsen kendi çocuğuma bu kitabı oyaşta okutmam belli yaşa geldi tolkien den başlamasını tavsiye ederim : Hobbit iyi kitaptır, masallar kitabıda öyle...
Sosyal ağlarda paylaş

Harry Potter kitapları tamamen fantastik kitaplardır.Çünkü gerçekte böyle asalı büyücüler, uçan süpürgeler fln yoktur. Hem zaten fantastik kitaplar, fantaziden türemiştir. Bu da gerçekte olmayanı hayal etmektir. Belli kalıplara giremez. Harry Potter da fantastiktir, Mızrak da Yüzük de Star Wars da fantastiktir. Ve modern mitolojinin temelinden çıkarlar. Ama Harry Potter serisinin ilk 4 kitabı biraz çocuklara yönelik. Ama 5 ve 6; büyük ihtimalle 7 de çok daha ağır, yetişkinlere hitap eden itaplardır. Ayrıca Pamuk Prenses Ve Yedi Cüceler de fantastiktir. Çocuklar zaten fantastik şeylerden hoşlanırlar. Bu tartışmayı şiddetle kınıyorum, mantıksız ve gereksiz.[signature][hline]"Bir şeyler ters gitti..."
In Rock We Trust
Sosyal ağlarda paylaş

said:
DeathLord, 11 Eylül 2005 15:38 tarihinde demiş ki:
bence gayet güzel hatta ölüm kapısını ve harry potterları aynı zaman diliminde okudum harry potterlar nerdeyse daha heyecanlıydı tamam edebi olarak yetersiz ama çok eğlenceli

Tamam bende savunuyorum fk dır vs. ama abartmamak lazım di mi?[signature][hline]The one side moon is always dark.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 ay sonra ...
okumasi zevkli bir seri bence harry potter.
en guzel yani hizli okunmasi,cogu insan belkide bundan dolayi seriye cocuk serisi demeyi tercih ediyor.ben sahsen okurken,aman surda su olay olmustu sunla sundan bu olmustu tarzi dusunmek zorunda kalmadigim icin severek ve seri bir sekilde okuyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

hp saçma bi kere fizik kurallarına aykırı adam yoktan enerji varediyo olmaz ole sey en mantıklısı em ninki adam hem kendi içinden ham aydan hem de krynnden guc alıp ole buyu yapıyo ama onun da hoş bi atmosferi var bence[signature][hline]the truth is out there...
Luke: I can't believe that
Yoda: That's why you failed
FB
may the force be with you
Sosyal ağlarda paylaş

iyi de bunun bu kadar zaman sonra uplanmasına ne gerek vardı neyse ben ölüm kapısıyla aynı zamanda okudum ve nerdeyse daha heyecanlıydı dedim diğer hiç bir yönden karşılaştırmadım bile haplo nere elin velet harry si nereye okunası ama değersiz bi kitap işte bence hepsi budur harry potterın eğlencelik mecmua olmaktan öteye gitmesi pek beklenemez hatta burada kendimi de eleştiriyim ölüm kapısıyla heyecan yönünden bile eleştirmem büyük ayıp olmuş bütün camiadan özür dilerim :)[signature][hline]
Sosyal ağlarda paylaş

Bu konu neden taa tepelere gelmiş bilemeyeceğim ama ne yazık ki sacma ve zavallı bir post. Kendinden cok emin cocuk kitabı sole kötü, fantastik kitaplarla bir araya falan gelmez şeklinde yorumlar yapan profesyonel eleştirmen arkadaşlara şaşırdım birazcık. Ne olur birşeyi eleştirecekseniz bu işi dogru duzgun atın. Çamur atıp durmakla olmaz. Kötü, bitti. Neden niye bi soyleyin. Hele serinin tümünü okumadan (Hatta birini bile) yorum yapan insanlara söz bile söylemiyorum. Harry Potter çok güzel bir dille yazılmış, içerisinde fantastik roman sayılabilmesi için gerekli tüm öğeleri barındıran, eski mitolojileri günümüze çok güzel uyarlayabilmiş, okurken insana mutluluk veren bir roman. 25 yaşındayım ve tüm kitapları çıktıkları gün okudum ve çok güzellerdi. Hatta annem ve anneannem bile severek okuyorlar.
Ha bu arada diğer fantastik edebiyat eserlerini de çoğunu okudum (özellikle dragonlance fanıyım ve çoğu kitaı henüz türkçesi çıkmadan okudum) birbirleriyle karşılaştırmak ne kadar doğru olur bilemiyorum, fantastik roman olarak Harry onlarla eşit kalitede bence ama konu ve olaylar apayrı o yüzden konu olarak karşılaştırmak bence gereksiz.
Sevgiler...[signature][hline]Burakstlin Majere : "Hope is denial of reality"
Burakstlin of FrF (SWG) (Kısaca balık da derler ) , Elenasse of Alaturqua (EQ2) , Burakstlin of Alaturqua (WoW) , Burakstlin of Alaturqua TR (GW), Burakstlin of ? (EQ1). Burakstlin of Ebonlore (D&L)
Sosyal ağlarda paylaş

said:
S_burti, 29 Kasım 2005 09:59 tarihinde demiş ki:
Bu konu neden taa tepelere gelmiş bilemeyeceğim ama ne yazık ki sacma ve zavallı bir post. Kendinden cok emin cocuk kitabı sole kötü, fantastik kitaplarla bir araya falan gelmez şeklinde yorumlar yapan profesyonel eleştirmen arkadaşlara şaşırdım birazcık. Ne olur birşeyi eleştirecekseniz bu işi dogru duzgun atın. Çamur atıp durmakla olmaz. Kötü, bitti. Neden niye bi soyleyin. Hele serinin tümünü okumadan (Hatta birini bile) yorum yapan insanlara söz bile söylemiyorum. Harry Potter çok güzel bir dille yazılmış, içerisinde fantastik roman sayılabilmesi için gerekli tüm öğeleri barındıran, eski mitolojileri günümüze çok güzel uyarlayabilmiş, okurken insana mutluluk veren bir roman. 25 yaşındayım ve tüm kitapları çıktıkları gün okudum ve çok güzellerdi. Hatta annem ve anneannem bile severek okuyorlar.
Ha bu arada diğer fantastik edebiyat eserlerini de çoğunu okudum (özellikle dragonlance fanıyım ve çoğu kitaı henüz türkçesi çıkmadan okudum) birbirleriyle karşılaştırmak ne kadar doğru olur bilemiyorum, fantastik roman olarak Harry onlarla eşit kalitede bence ama konu ve olaylar apayrı o yüzden konu olarak karşılaştırmak bence gereksiz.
Sevgiler...

katılıyorumm +1[signature][hline]Kız Dediğin İstanbul gibi olmalı Fethi Zor Fatihi TEK !
Sosyal ağlarda paylaş

Fena kitap değil, yapısı oldukça basit.Ama olayları iyi dallandırıp budaklandırmış ve okumaya başlayınca sarıyor bi şekilde.Ayrıca her yeni kitapta kurgu daha karanlık bi hale gelio farkedenler vardır tabi.

İlk okuduğumda ,"Niye bu kadar reklamı yapıldı, iyi olsa zaten dikkat çekerdi." demiştim.Hala aklımda gerçi bu soru, ama maddiyat için yapıosa bile fena bi seri deil harry potter.Tabi ki bi Lotr' un yanında fazla sığ ve çiçek böcek kalıo bana göre.[signature][hline]Why can't you see that I try;
Every tear I shed, is for you?
-----------------------------------
PATİCİK FM
Sosyal ağlarda paylaş

Fantastik kitabın içinde elfler, cüceler falan olması gerekmez ki. Gerçek hayatta olmayan ve olamayacak şeyler olması yeter. O kadar yaratıklar, büyüler falan var. İyi - kötü savaşı da var. Gayet de fantastik kitap yapar onu. Karakterin çocuk olması ve ilk 3 kitabın yapısı ibreyi çocuk kitabına kaydırsa da sonraki romanların gerek yapısı gerekse içindeki öğeler ibreyi fantastik kitaba çekıiyor.

Narnia günlükleri Fantastik Romanların başlangıcını LOTR ile paylaşır ve şüphesiz ki en iyilerindendir. Ama her kitabın karakterleri çocuk.

Ayrıca lütfen HP'yi LOTR, DL, FR veya Ölüm Kapısı ile karşılaştırmayın ya. Fantastik kitap var, fantastik kitap var. Burda HP'ye anlamsızca eleştiri yapan arkadaşların bazılarının bu 4 seri dışında Fantastik kitap bildiğini düşünmüyorum. Belki Gedik Savaşları ve Yerdeniz. Ki yerdenizde de elf falan yopk. Büyü var. Büyü okulu da var. Çocuklar okusun di mi Yerdeniz'i. Cıx cıx...[signature][hline]"Bir şeyler ters gitti..."
In Rock We Trust
K.A.L Forever!
Renksiz Pati, Tarafsız Pati
Her Şey Paticik İçin...
Sosyal ağlarda paylaş

ya hp eglenceli ve güzel bi kitap olabilir ayrıca içinde fantastik ögeler de olabilir ama bana göre bi romanın fantastik roman (frp) bazlı olabilmesi için öncelikle karakterlerde oturmuşluk ve kendi içnde kurallar gerektirir
hp da maalesef bunların ikiside yetersiz !!![signature][hline]"Every creature will taste death"
Sosyal ağlarda paylaş

aaa topic hortlamış =))).
Bir arkadaşa yazdığım gibi,
Harry potterı seri olarak düşünmek yerine 1 kitap olarak düşünmek lazım.Sadece 7 ye bolunmus.
Ilk 3 u gerzek traş kitaplar.
Tabiki DL,Lotr la falan karşılaştırılmaz
ama Allah aşkına Salvatore un kitaplarında Drizzt hariç hangi karakter derin?hepsi ondan bundan özenti imba karakterler.
Ha hp çocuk kitabı olsun olmasın güzel bir kitap,en azından sizi okurken alıp götürüyor.[signature][hline]By blood and honor we serve
dogu, 11 Kasım 2005 23:12 tarihinde demiş ki:
şehit olmak heralde kutsaldırda.allah demiş şehitlerin yeri farklı(öyle duydum).o zaman hepimiz şehit olalım.hem onurlu ölüosun hemde bi işe yarıyosun tabi önce MİLLİ olmak lazım.(alay etmiyorum ciddiyim ama gencecikken ölmekte koyuyo insana)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...