Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İzleyeceğiniz Filmi Neye Göre Seçersiniz ?


SadButcher

Öne çıkan mesajlar

Evet sinema zaten neredeyse tüm cazibesini yitirmiş bir durumdayken ve bir filme ödenen bilet parası ile iki öğün yemek yenilebilirken sinemaya giderken film seçmek pek önemli bir hal alıyor.

Filmleri eleştirmenlerin bile değerlendirirken ele aldıkları kriterler var bu kriterlerden hangileri sizi cezbeder neye göre izleyeceğiniz filmi seçersiniz. Başrol oyuncusumu, yönetmenimi, senaryosumu yada bunlardan birkaçımı?

Verdiğim kriterler birer örnektir farklı kriterlerinizide belirtiniz lütfen.[hline]"Onzac" Clan Martian Artist
"Ederan" Clan Fixör
"Gafur" Clan Enforcer
"Story of SadButcher"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

konusuna bakarım en öncelikle, izleyenlerin ve eleştirmenlerin görüşünü de takip etmeye çalışırım. sadece bir grubun yorumu yanlış izlenim veriyor çünkü çoğu zaman.. yönetmen ve oyuncu çok az etkiler..[hline]Sam'i bu Gatling Gun'a çıkardığınızda katliam yapabileceksiniz.
Level, Ağustos 2001
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hmmm iyi bi soru...
birkaç şeyi aynı anda değerlendiriyorum ben sanırım film seçerken, yani mesela bir filme başrol oyuncusuna güvendiğim için giderken, diğerine yönetmeni seviyorum diye, öbürüne trailerını beğendim diye gittiğim oluyor.

örnek vermek gerekirse mesela brad pitt'in bütün filmlerini seyretmeye çalışırım çünkü (hayır hınzır yakışıklı olduğu için diil :P) adamın son 5 senelik filmografisi hastası olduğum filmlerle dolu. bence çok güzel film seçen bir oyuncu...

ya da mesela, coen filmi olursa giderim (ya da eve alırım, belli olmuyo bu ara), mutlaka bakarım. ehe gerçi ne çıkacağı pek belli olmuyor ama, bakılası işler yaparlar :)

ya da mesela bi filme gitmişken başka bir filmin trailerını görürüm, eğer trailer iyi yapılmışsa, yani böööle... nasıl diyim... akıllıca yapılmışsa, canım gitmek ister.

trailerı ayrıca sormuşsun diye az detaya giriim: bazı trailerları (özellikle de komedi filmlerininkileri) bööle filmin özeti şeklinde yapıyolar kıl oluyorum. hani böle resmen giriş gelişme sonuç olayını görüyorsun, filme gidesin kalmıyor (zaten o filmlere gidesin olmuyor da, hmmm belki o yüzden trailerları öyledir :P). ama mesela bööle kısacık trailerlar bilirim, aklım orda kaldığından asıl filmin ilk 2 dakikasını kaçırmışlığım vardır.

bi de görüntü önemli trailerda. filmin kareleriyle ilgili ipucu çıkıyor bazı planlardan, güzel kareler varsa görmeye çalışırım.

bütün bu ukalalıklar bi yanda dura, son zamanlarda berbat bir sinema izleyicisi olduğumu itiraf etmem lazım. paso dvd kiralıyorum ve divx seyrediyorum. ama ölü sezonda olduğumuz için sayılmaz di mi?

sezon açılsın, bööle cineplexe gidip bi kova mısır pörtleği yiyerek bi sürü filmler seyredicem şaane :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

günün dersi:

başlığa ema abla'nınki gibi okkalı yorumlar gelmeden iki cümle bişi yazma ki havan sönmesin, +1 diyebileceğin birşeyler olsun hem.. :) (pitt ve coen kardeşler filmlerine bayılmam gerçi +0,5 :-p)[hline]Sam'i bu Gatling Gun'a çıkardığınızda katliam yapabileceksiniz.
Level, Ağustos 2001
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada soruyu sorup kendi fikrimi yazmamışım ayıp etmişim kendime :-P

Filmde birçok etken var kurgusu bir tanesi kurgunun beraberinde getirdiği daha doğrusu gerektirdiği oyunculuk var.
Oyuncu ismi malesef popüler kültürün nimetleri ile birleştiğinden dolayı her zaman oyunculuk anlamına gelmiyor. Dolayısı ile buradan filmin genel ögelerinden olan yönetmenin bakışı ve hakimiyeti ön plana çıkıyor dolayısı ile bence öncelikle senaryo.

Ancak sinema tarihi öyle bir hadiseki bir filmin içerisinde sadece bir küçücük ışık insanı o filmin ekibinde yer alan her elemanın peşinden koşulası yapabiliyor. Örnek vermek gerekirse Star Wars. Filmin ekibinde yer alan yardımcı prodüktörü bugünün en kaliteli epik film yönetmenlerinden bir tanesi olan Lawrence Kasdan ilk filmi izleyince yardımcı prodüktör olmasa bu film olmazmış gibi bir izlenim vermiyor ancak aynı adam daha sonra gidip orada aldığı tecrübe ile kendisine bir yol çizebiliyor.
Aynı şekilde çerez olduğu kadar iyide bir tv dizisi olan Miammi Vice ın yönetmeni Michael Mann diziyi izlediğinizde soğuk bir polisiyeden öteye ancak bir iki küçük ayrıntı ile gidebilirken aynı şahıs sineamaya el atıığında ortaya "Michael Mann Mavisi" diye bir terim koyabilecek bir görselliğe aynı dizide yarım kalmış gibi gelen o soğukluğu tamamlayıcı etkenleri ile bir arada sunabilen bir anlatımı veriyor Heat filminde.

Dağıtmadan kendi sıralamamı yazayım.
Senaryo
Yönetmen
Oyuncu
Görüntü Yönetmeni
Efekt
bu sıra benim için önemlidir film seçmekte.[hline]"Onzac" Clan Martian Artist
"Ederan" Clan Fixör
"Gafur" Clan Enforcer
"Story of SadButcher"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ha bak senaryo ilginç bi kriter olabilir, hani şu sağdaki soldaki eleştirilerdeki minik özetlerde ilginç bir durum varsa da giderim filme. ama yani, kurgunun nasıl olduğunu filmi görmeden pek anlayamıyorsun ki..

bu aralar bi de imdb'ye çok bakar oldum. TV'de ilgimi çeken bir şey görünce bile hemen gidip reklam arasında filan okuyuveriyorum kim ne demiş, neymiş ne değilmiş diye. film indirmeden önce de bakıyorum mutlaka :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında doğru bu durumda izleyenlerden tüyo almakta gerekebiliyor. Gerçi biraz sıradışı birşey okuldayken sinema bölümü olduğumuz için hangi filme gitmeye karar versek mutlaka daha önceden izlemiş olan birileri çıkıyordu filmi.

Kurgudan kastım aslında filmin konudaki akışı özetten bir miktar anlaşılabiliyor netekim. Konu yükselerek giden bir yapıya sahiptir veya konu içerisinde kilometre taşları vardır hep kurgu türlerini temsil eden ipuçları verebiliyor. Örnek olarak "Pulp Fiction"dada "Usual Suspects"tede kurgusu iyi izlenmeli eleştirilerinden sonra izlediğim filmler oldu.

Dolayısı ile bir kriterde buradan çıkıyor neymiş ben tanıdığım güvendiğim eleştirmenleri dinleyebiliyormuşum :)[hline]"Onzac" Clan Martian Artist
"Ederan" Clan Fixör
"Gafur" Clan Enforcer
"Story of SadButcher"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ema aplanin yazdigi seylere katilmakla birlikte ek olarak ses getirmis herturlu bagimsiz filme gitmeye calisirim. Bu sesin iyi yada kotu geldigi onemli degil, zaten bi sekilde ses getirmisse o film mutlaka onemli bi yerlere deginmis olur, bir sekilde guzel birsey yapmis olurlar.

Bunlara son zamanlardaki en iyi ornek filmler donnie darko ve cidade de deus(tanri kent).
ozellikle cidade de deus klise bir senaryoyu allayip pullayip, turlu anlatim teknikleri ve guzel kamera acilariyla mukemmel bir hale getirmistir.[imho][hline]The clash of honor calls to stand when others fall
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Film hakkında bildiğim birşey yoksa eleştirmenlerin ne dediğine bakarım. Güvenilir eleştirmenler var kafamın uyuştuğu. Arkadaşlarım var. Onların tavsiyelerine bakarım. Bi de IMDB de ratingine gözucuyla bakıp asıl ne yorumlar yapılmış ona bakarım. Olucak gibiyse üşenmem yönetmeninin backgrounduna önceden çevirdii filmlere bakarım.

Tüm bunlar film hakkında bi bilgim olmadıı durumlarda geçerli. Fakat gideceğim bi filmi çoğu zaman bilirim. Ya yönetmenidir (çoğu zaman) Ya oyuncusudur (Yani Jack Nicholson, John Malkovich filan en yivrenç filmde oynasın giderim yine) veyahut vaktiyle teaserı beni tease etmiştir, posterine vurulup ne ki bu diye interneti download etmişimdir. Öle yani. Karışık biraz. :P Utandım kendimden inşallah dediklerimden bi mana çıkıyodur.[hline]Böyle de kültürlü bi insanım yani.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

filmde kalite olduktan sonra gerisi önemli değil. zaten çok aşırıya kaçırmamaya çalışan bi filmkoliğim. o yüzden izleyebilme imkanım olan filmlerin büyük kısmını izlemeye çalışırım. ama tabii ne bilim çılgınlar gemisi ( miydi ? ) fln o tür filmleri izlemiyorum.[hline]G-power a.k.a gehena
werewolf
uin
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...