Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

frp öğrenmek isteyenle buraya


codename_curse

Öne çıkan mesajlar

ilkinde kurallarla ilgli bi şey yazılmamış ikincisi ise eski versiyon

burada ise biraz türkçesi var ama players handbook kadar iyi anlatamaz

en iyisi kitabı yüklemek


bu arada herhangi bi sorunuz vs olursa
[spo1=msn][email protected][/spo][signature][hline]player's hanbook -
forgotten realms campaign settings
forgotten realms 21 kitap(eng)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

imzaya doğru gelin
ha tabi iş bi kaç geyik kuraldan daha fazladır onu da bilin de. RP bölümü anahtar olan[signature][hline]kaleidoscopic=Borbag
dilinizden utanmayın!
karakedi, 24 Haziran 2005 12:31 tarihinde demiş ki:
uno seni banlıcam da suan cok işim var, sen banlanmış RPsi yapsana şimdilik.

bedava D&D 3.5 ed., maksat wizards batsın.tık, indir
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Madem başlık boşa açılmış, dolduralım. Direk players Handbookla başlanmaz, önce insana biraz fikir vermek gerekir. Aşağıdaki yazıyı daha önce başka bir forumda yazmıştım yardımcı olmak için.


MASAÜSTÜ FRP/RPG NEDİR, NASIL BAŞLANIR?

Masaüstü FRP ve RPG nedir?

FRP (Fantasy Role Playing) veya onu kapsayan daha geniş bir başlık olarak RPG (Role Playing Game) diğer masaüstü oyunları (Monopoly, Risk ve benzeri oyunlar) gibi belli bir sayıda oyuncunun (ki en ideal oyuncu sayısı 4-6 arasıdır) masa başında oynadığı bir oyun türüdür. Diğer masaüstü oyunlara zar kullanımı, şans gibi açılardan benzemekle beraber RPG oyunları çok daha kapsamlı kurallar ve içerik, çok daha uzun süre oyun ve kazanma/kaybetme gibi amaçlar olmadan oynanabilmesi gibi özelliklerle diğer oyunlardan ayrılır. Oyunun esas amacı insanlara gerçek hayatta olanak veya cesaret açısından yapamayacakları şeyleri yapmış hissi verme, hayallerindeki şeyleri yaşama imkanı sunmak ve böylece hoş vakit geçirmelerini sağlamaktır. Elbette bunlar da çeşitli kurallar çerçevesinde yapılır. Herkesin izlediği filmlerden, okuduğu kitaplardan ya da çevresindeki hikaye ve olaylardan etkilenip de özendiği şeyleri yapma fırsatı olarak insanlara çok şey vaadeden ve bu yüzden kolayca insanın kanına girip bağımlılık yapan bir oyun olduğundan kısa sürede geniş bir kitle edinmiş ve genişlemiştir.


Oynamaya nasıl başlanır? Oynamak için neler gereklidir?

Herkesin zamanında beğendiği bir film veya kitap karakteri olmuştur, herkes "Şunun yerinde bir ben olsaydım/ben şöyle yapsaydım" diye içinden geçirmiştir. Kimi zaman bir yıldız savaşında jedi şovalyesi, kimi zaman parmaklarından yıldırımlar püskürten kudretli bir büyücü, kimi zamansa ikinci dünya savaşında hayatta kalmaya çalışan ve farkında olmasa da ileride çok şeyi değiştirecek bir askerdir bu düşünülen kişiler. İşte RPG oyunları insanlara bu düşüncelerini oyun içinde de olsa gerçeğe dökme fırsatı verir. Bir nevi terapi işlevi gördüğünden psikologlarca da basitçe kullanılmış bir methoddur. Oynanması için bir zar seti birkaç parça kağıt/kalem ve oynanacak dünyaya göre gerekli sisteme göre kural kitapları gereklidir. Ayrıca oyunu bilen bir oyun yöneticisi de çok faydalıdır başlayanlar için. Oyun bir oyun yöneticisi ve oyunculardan oluşur. Genel gidişatta oyun yöneticisi olanları söyler, oyuncular da olanlara göre tepkilerini ve yaptıklarını diye özetleyebiliriz. Örnek olarak Oyun yöneticisi "Karanlık, salon büyüklüğünde taştan duvarlardan örülmüş bir odadasınız. Yerde çamurlu toprağı hissediyorsunuz. Odada pek bir şey yok. Kaynağı belirsiz çok hafif bir loş ışık sayesinde genel hatlarıyla birbirinizi ve içeriyi görebiliyorsunuz. Önünüzde geniş ama yıpranmış ahşap bir kapı var. Kapının arkasından ise ritmik olmayan tıkırtılar geliyor." diye durumu anlattıktan sonra bir oyuncu "Asamı kaldırıp etrafı daha da aydınlatmak için gerekli büyü sözcüklerini söylüyorum" der, bu sırada ikinci oyuncu da "Tıkırtıları daha iyi duyabilmek için kapıya yaklaşıyorum" diyebilir. Oyun yöneticisi oyuncuların yaptıkları hareketlerden sonra olan değişiklikleri belirtir... Ancak savaş, büyü gibi oyunun önemli noktalarında ya da oyuncunun belli temel hareketler dışında yapacağı şeyleri başarıp başaramayacağını görmek için zar sistemi kullanılarak sonuç belirlenir. Oyuncular tecrübe kazandıkça ve yeni şeyler yaşadıkça gelişirler, ve ustalaçtıkça yaptıkları büyülerin etkisi, ya da savaşlardaki isabet oranları zarlara eklenen puanlarla kurallara göre artar. Görüldüğü üzere iyi bir oyun yöneticisinin konuya, sisteme ve dünyaya hakim, betimleme gücü yüksek ve hazırlıklı olması gereklidir.


Sistemler, Dünyalar...

Oyuncuların tercihine göre pek çok dünyada oynanabilen RPG oyunları insanlara geniş bir yelpaze sunmaktadır. Kimi oyuncular şovalyeler, sihirli kılıçlar, büyücüler, vampirler, ejderhalar, korsanlar ve hazinelerle dolu mistik bir ortaçağ temalı oyunlara merak sararken kimi oyuncular uzay gemileriyle savaşıp jedi forcelarını kullanmayı ya da gauss rifle'larının şarjörünü önlerindeki hydralisk'lere boşaltmayı tercih eder. Kimileriyse Normandiya çıkartmasında yer almayı daha çekici bulur. Bu yüzden oynanacak evrenin önceden seçilmesi oyuna başlangıcın ilk adımıdır. Pek çok hazır dünya (Forgotten Realms, Star Wars, StarCraft, Cyberpunk, Dragonlance...) arasından tercih yapabilmekle beraber oyuncular yeterince bilgi ve tecrübe kazandıktan sonra kendi dünyalarını yaratıp her şeyi kendi istedikleri gibi de biçimlendirebilirler. (Bu gerçekten çok uzun ve zaman isteyen bir şeydir. Oldukça zorlar. Ama bittikten sonra inanın en çok eğleneceğiniz yer burasıdır.)

Dünya seçimi dışında sistem seçimi de önemlidir. Sistem bir oyundaki kurallar zincirinin adıdır. En çok bilinen sistem D&D tarafından kullanılan D20 sistemi olmakla beraber çeşitli sistemler de mevcuttur. Sistem oyuncuların karakter özelliklerini, oyunun yapısını yakından ilgilendirdiği gibi detaylara da girmek ama bunu oyuncunun kendini Calculu
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...