Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Settlers of Catan


Rewendor

Öne çıkan mesajlar

Settlers of Catan aslında bir masaüstü oyunu, biraz monopoly, biraz da şu bilgisayar oyun dünyasında herkesin hoşuna giden Settlers karışımı bir oyun. Genel konusu ise medeniyet kurma üzerine. Geçenlerde Cassie sağolsun netten oynamak için server gösterdi, birkaç gündür gece sabahlara kadar da oynuyoruz neredeyse. Herkese tavsiye ederim.

Oyunu kısaca özetlersek, önünüzde "Catan Adası" adında bir ada var, bu ada altıgen bölgelerden oluşuyo, her altıgen ayrı bir parça olduğundan dolayı onları her oyunda karıştırıp rastgele dağıtarak her oyuna farklı bir haritayla başlayabiliyorsunuz. Yine her tarafa dağıtılan sayılar var, 2-12 arasındaki sayılar rastgele bu altıgenlerin üzerine konuyor, aynı şekilde de limanlar haritada adanın çevresine yerleştiriliyor.

Oyuncular oyunun başında haritadaki dağılıma göre 2 adet kasaba (settlement) ve 2 yol yaparak oyuna başlıyorlar. kasabalar altıgenlerin kesiştiği köşelerde, yollarsa kenarlarda oluyor. her kasaba kısaca 3 (veya deniz kenarındaysa 1 - 2) altıgen toprağa komşu oluyor.

Her oyuncu sıra başında zar atıyor. Zarda gelen 2-12 arası sayı hangi altıgenlerin üstündeyse o altıgenler çevrelerindeki kasabalara birer tane kaynak veriyorlar. Oyunda 5 kaynak var. Odun, Tuğla, Koyun, Buğday ve Maden. Yol yapımı için odun ve tuğlaya, kasaba için odun tuğla koyun ve buğdaya ihtiyaç var. Yine kasabalar gelişerek şehir olabiliyorlar, bunun için de 2 buğday 3 maden gerekiyor. Şehirler çevrelerindeki topraklardan 1 yerine ikişer kaynak topluyorlar.

Yine zarda 7 gelirse o oyuncunun hırsızı hareket ettirme hakkı oluyor. Hırsızı bir altıgenin üstüne koyduğunuzda orası zarı gelse bile kaynak sağlamıyor. Ayrıca koyduğunuz yere komşu birinden rastgele bir kaynak alıyorsunuz. Ama hırsızın kötü yanı var, elde kullanmadığınız 9dan fazla sayıda kaynak varsa yarısını discard ettiriyor, o alıyor.

Oyunun amacı başta belirlenen sayıda victory pointe ulaşmak, bu puanları kazanmanın da belli yolları var. Her kasaba 1 puan, şehir 2 puan getiriyor. Yine en uzun yola sahip olmak ya da en güçlü şovalye birliğine (açıklayacağım) sahip olmak da 2şer puan veriyor. Yine çektiğiniz kartlardan (açıklayacam) da vp alabiliyorsunuz.

Yine 3 kaynağa karşılık "development card" denen kartlardan alıyorsunuz. Bunlar rastgele ele geliyor. Çıkması olası şeyler:
Knight: Oynadığınızda hırsızı olduğu yerden başka bir yere kovma hakkına sahipsiniz. Ayrıca 3 şovalyeye sahip olan kişi en güçlü şovalyeliğe sahip olduğundan 2 vp kazanıyor. Ama biri sizden fazla şovalye açarsa da ona geçiyor tabii.
Road Building: Kaynak harcamadan yol yapma kartı
Explorer: Discovery mode denilen haritanın kapalı -fog of war- olduğu oyunlarda (tabii bu masaüstünde yok sadece bilgisayarda uyarlı) rasgele 2 alan görmenizi sağlıyor.
Discovery card: 2 istediğiniz kaynaktan verir.
1VP card: 1 victory point kazandırır.

Oyunda genel amaç belli sayıdaki VPye ulaşmak olsa da çok farklı stratejiler izlemek mümkün. Herşeyden önce kasabalarınızı koyduğunuz yer çok önemli. Sonuçta zarda her sayının gelme ihtimali bir değil, biliyorsunuz. Aynı şekilde kaynaklarda her kaynaktan biraz alacak şekilde gelişmek de varken bir-iki kaynağa abanıp diğerlerini ticaretle elde etmeye çalışabilirsiniz. Eğer diğer oyuncular ticarete yanaşmazsa kasayla 4 kaynağa karşılık 1 tane, ve eğer liman kenarında şehriniz varsa o limanın özelliğine göre 3 ya da 2 kaynak karşılığı bir tane alabilirsiniz. Özellikle hırsızı yerleştirmek ve en uzun yola sahip olmasın diye karşı tarafın yolunu kesmeye çalışmak falan çok zevkli oluyor...

Oyunun 2 serverı var, biri ingiliz biri fransız serverı ve genelde oynayacak adam az bulunuyor. Yine ilk girişte nickinizin altına şifre yazarken 2 kez tekrarlarsanız o nick sizin oluyor bundan sonra tek yazışta girebiliyorsunuz. Yani nick kayıt işlemi de çok basit.

Eh bu kadar tanıttıktan sonra oyunu haydi bir tık......[signature][hline]Kalın odun zırh içindeki şovalye ruhu...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...