Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Söz Hakki Ulemaninmis!

Penthesilea

Öne çıkan mesajlar

said:
Viktor, 17 Kasım 2005 17:39 tarihinde demiş ki:
turban tamamen cehalet ustunden cıkmıs bır seydır yorum meselesıdır tamamen

Tamamen katılıyorum. Bi önceki mesajımda spoiler içinde yazmıştım o ayeti. Nur Suresinin 31. Ayetinde "zinetlerini örtsünler" deniyor. Bu nasıl oldu da "Saçını kapat öcü gibi dolaş, saçının tek teli bile görünürse cehenneme gidersin" inancına dönüşmüş bilemiyorum. Cehaletin daniskası...

said:
Viktor, 17 Kasım 2005 17:39 tarihinde demiş ki:
anlamadıgınız unıverstelerde ve kamusal alanda sırf turban degıl butun sımgeler yasaktır cunkı o mekanalrda ınsanın dını veya sıyası bır guruba baglılıgını gostermesı dıger ınsanları cıleden cıkarıcak ve kaos olusturucaktır

Aslında sırf üniversite- kamusal alanda değil her türlü ortamda öyle. Toplum modernler vs yobazlar olarak ikiye ayrıldı bile. Kaos kapıda...

ps: forgiver ın yeni tarzı çok hoşuma gitti... Eskiden haberi verirdi okadar yazıyı, yeni şafak diye en sonuna yazardı ohoo o kadar okuma boşa gitti... Şimdi öğrenmiş normalini yeni şafak ı başa yazıyo bende gereksiz bişi olduğunu anlıyorum:D[signature][hline]beybin, 02 Kasım 2005 20:51 tarihinde demiş ki:
hep dedim dinsizlikte bir din olmalı.

sir, 06 Kasım 2005 23:15 tarihinde demiş ki:
"allahın sopası yok" lafı cuk oturuyo ama kafiriz be abi lol
Sosyal ağlarda paylaş

Biraz daha abartıcak bazı arkadaşlar, başlarını örtenler öcüdür sınır dışı edelim falan diyecekler. Ya siz nasıl başını örtüpde, örtmeyen herkesi kafir gibi gören insanları eleştiriyorsunuz, sevmiyorsunuz ki bende eleştiriyorum ve sevmiyorum, sizde aynı hatayı yapıp başını örten herkesi aynı kefeye koyuyorsunuz. Düşünün biraz ya...
Sosyal ağlarda paylaş

Türban sorunu yoktur!

Nice zamandır yazarız çizeriz; mesele samimiyetsizlikte ve ikiyüzlülükte. Türbana -dolayısıyla din referanslı başka bir soruna- yaklaşanların ağızlarındaki baklayı ustaca gizlemeleri ve bu işte artık illüzyonist kadar mahir oluşları sonucu oluşan kargaşa ortamıdır.

Şu iki cümleyi karşılaştıralım lütfen:

1- Türban sorun değildir (artık).

2- Sorun türban değildir.

Sevgili Cüneyt Ülsever (bu gruba son olarak TBMM Başkanı da katıldı) safiyane bir şekilde, ‘Türban bitmiştir, yeni bir örtünme şekli lazımdır’ diye dursunlar, söylenmeyen gerçek şudur: Bu ülkede -bir kısım- hakim zümrenin inanç ve inanç merkezli her şey ile çok temel, uzlaşılmaz ve katı fikir ve eylem ayrılığı vardır.

Kendini demokrat kisvesiyle ortalık yere salanlar da bu cümleye dahildir bilesiniz. Biliyorum çok daha ümitvar ve olumlu şeyler yazmamı istiyorsunuz; ama gerçek şudur: Örtünme -ve dinini yaşamakla ilgili her modern mesele- bugünkü zihniyet ile, köşe başlarını tutan ve zihinsel kıkırdakları esnemeye bile tahammülsüz baskın -azınlık bile olsa- kesim ile çözülmez, çözülemez.

Öyle bir şey olması durumunda, hemen bütün donanımlarıyla harekete geçip tıpkı G.O.R.A filmindeki Şafak Sezer gibi, ‘Yakarız bu gezegeni, yakarız!’ diye haykıracaklarından eminim.

Ne demiştik? Sorun türban değil. Örtünme. Şekil filan hikaye. Bunu bal gibi onlar da, örtünen, inançlarını yaşamaya çalışan kesim de biliyor. Çocuklar okullara başlarında türban var diye alınmazlık edilmiyor, başları açık değil diye kapı dışarı ediliyorlar. Üstelik bunun için öğrenci bile olmaya gerek yok. Sayın Cumhurbaşkanı’nın uygulamalarını görüyorsunuz, Başbakan’ın eşini bile dışlayabiliyor. Misal sayın Cumhurbaşkanı gibi düşünen birinin, sözgelimi İSKİ’de müdür olması durumunda örtülü kişilere nasıl davranacağını merak ediyorum!

Hani dillerine doladıkları, ‘Babaannemizin örtüsü gibi değil bu örtü, ona itirazımız yok’ cümlesi de kocaman ve samimiyetsizce söylenilmiş bir yalan. Bunu onlar da biliyor. Karşı oldukları şey türban değil, örtünmenin kendisi. Örtülü insan görmek istemiyorlar. Mesele, bunu açıkça söyleyebilecek kadar samimi olmayışları.

Yukarıdaki iki cümle karşılaştırıldığında doğrunun ikincisi olduğunu göreceğiz. Evet, ‘Sorun türban değildir!’ Kesinlikle!

Hatırlar mısınız Afganistan işgali sonrasında, güzellik yarışmasına sokulan Afganlı bir genç kızın bikinili resmini bastıktan sonra altına, ‘Burkayı attı ve böyle oldu, Afganistan artık modern’ diye yazdıklarını?

Ramazan’a denk gelen Cumhuriyet Bayramı’nda muhabirlerini muhbir gibi çalıştırıp, hangi belediye içki servisi yaptı, kim yapmadı istatistiğini tutanlar, geçtiğimiz hafta Tekel müfettişleri gibi ülke sathını gezdiler.

Öyle bir çarpık anlayış, öyle bir temelden kaymış zihniyet ki, alkolü modernliğin ve laikliğin olmazsa olmazı olarak görüyor.

Oysa bütün modern dünya içki ve sigara ile amansız yarışa girmiş. Gelecek nesilleri adına kaygı duyuyorlar. Çünkü biliyorlar ki; toplumun bozulması, ahlaken ve sosyolojik çürüme bira, sigara kullanımı ile başlıyor. Bizde içki kullanmayanı küçümsüyor aynı zihniyet. Satmayanı, sattırmayanı ‘recm’ ediyorlar manşetleriyle!

Toparlıyorum: Mesele örtünmenin şekli değil, bizatihi kendisidir. Ve samimiyetsizliğin verdiği ikiyüzlü bir kisve ile boşu boşuna lafı eveleyip geveliyorlar. Türbandan rahatsız olanlar namazdan da rahatsızdırlar, oruçtan da...

Kesinlikle onları kınamıyor ve küçümsemiyorum. Aşağılamıyorum da... Olabilir, inançlı olmak zorunda değil hiç kimse. Ama bizim samimiyet ve dürüstlük beklemek hakkımız. Fikir delikanlısı olmak zorundalar. Topu kanatlara yaymaya, lafı eveleyip gevelemeye, gerekçe üretmeye ne lüzum var ki?

Bir kişi çıkıp dese ki; ‘Mesele türban değildir’ inanın elini öpeceğim.

Riyakârlıktan gına geldi yani![signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Sosyal ağlarda paylaş

demokrasi demek ozgurlul demektir ancak bu demek degildirki istediginiz her bi seyi yapabilirsiniz.bu toplumun ve bu develetin kuralları vardır.turkiye musluman bir devlet degil laik bir devlettir.(cogunlugunun musluman olması degil dedigim sey)devletin dini yoktur.sokakta baskasının haklarını cignemeden istediginizi yapabiliriniz ancak kamu alanlarında kurallar vardır bu kurallara uyacaksanız.din,devleti baglamaz.bu sabit temel kurallar hic bi sekilde degistirlemez.kısacası kamu alanında turban takamazsın okula giderken sacını kestireceksin memursan trasını olacaksın.bu kuralları gelip benim dinim bu ben bole yapacam digerek degistiremezsin isterer ulema olsun ister baska biri bu kuralara karısamaz bu bir tabu degil bu devlet ve cumhuriyetin temel tasıdır;bu bir toplumun ayakta kalmasının temelidir.laik bir devlette birinci sırada gelen din kuralları degil devletin kurallarıdır.buna karsı gelninde amacı devleti bolmekten baska birsey olamaz.bu ulkede yasıcaksan once devletini ulkeni dusuneceksin;sonra dinsel ozgurluklerini bu sınır dogrultusunda yasayabilirsin.demokrasi sınırsız ozgurluk demek degildir.
Sosyal ağlarda paylaş

ayrıca alınan karara gelince bu karar din hakkında degil laik bir devlet hakkında bu devletin kanunları,uymak zorundasınız. alınmıs olan karar muslumanlık soledir boledir degil bu kurrallarla alakalıdır.Tartısılan sey muslumanlıgın kanunları hakkında kim konusbilir degil.bu toplmun kuralları bunlarsa sen gelip benim dinime aykırı ben bu kanunlara uymam digemesin.o zaman toplum die bi sey kalmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

ohhşş misler gibi popülizm kokuyor, çok güzel boşlukları var şimdi biz boşluklardan döşeyelim bakalım.

said:
forgiver, 17 Kasım 2005 18:12 tarihinde demiş ki:
Türban sorunu yoktur!

Nice zamandır yazarız çizeriz; mesele samimiyetsizlikte ve ikiyüzlülükte. Türbana -dolayısıyla din referanslı başka bir soruna- yaklaşanların ağızlarındaki baklayı ustaca gizlemeleri ve bu işte artık illüzyonist kadar mahir oluşları sonucu oluşan kargaşa ortamıdır.

Şu iki cümleyi karşılaştıralım lütfen:

1- Türban sorun değildir (artık).

2- Sorun türban değildir.

Sevgili Cüneyt Ülsever (bu gruba son olarak TBMM Başkanı da katıldı) safiyane bir şekilde, ‘Türban bitmiştir, yeni bir örtünme şekli lazımdır’ diye dursunlar, söylenmeyen gerçek şudur: Bu ülkede -bir kısım- hakim zümrenin inanç ve inanç merkezli her şey ile çok temel, uzlaşılmaz ve katı fikir ve eylem ayrılığı vardır.

Kendini demokrat kisvesiyle ortalık yere salanlar da bu cümleye dahildir bilesiniz. Biliyorum çok daha ümitvar ve olumlu şeyler yazmamı istiyorsunuz; ama gerçek şudur: Örtünme -ve dinini yaşamakla ilgili her modern mesele- bugünkü zihniyet ile, köşe başlarını tutan ve zihinsel kıkırdakları esnemeye bile tahammülsüz baskın -azınlık bile olsa- kesim ile çözülmez, çözülemez.

Öyle bir şey olması durumunda, hemen bütün donanımlarıyla harekete geçip tıpkı G.O.R.A filmindeki Şafak Sezer gibi, ‘Yakarız bu gezegeni, yakarız!’ diye haykıracaklarından eminim.
tabi evet burdaki tahminler, türbanlılar öcüdür hepsi şeriat yanlısıdır demekten çok farklıydı, sadece niyet tahminciliği oynuyor arkadaş.

said:
Ne demiştik? Sorun türban değil. Örtünme. Şekil filan hikaye. Bunu bal gibi onlar da, örtünen, inançlarını yaşamaya çalışan kesim de biliyor. Çocuklar okullara başlarında türban var diye alınmazlık edilmiyor, başları açık değil diye kapı dışarı ediliyorlar. Üstelik bunun için öğrenci bile olmaya gerek yok. Sayın Cumhurbaşkanı’nın uygulamalarını görüyorsunuz, Başbakan’ın eşini bile dışlayabiliyor. Misal sayın Cumhurbaşkanı gibi düşünen birinin, sözgelimi İSKİ’de müdür olması durumunda örtülü kişilere nasıl davranacağını merak ediyorum!
inançlarını yaşayıp yaşamaması kimsenin umrunda değil, inançlar için hukuk değişmez. eğer ki saçın açık olması kurallar arasındaysa senin saçını kapayarak ne yaşamaya çalıştığın kimsenin ama kimsenin umru olmaz.

said:
Hani dillerine doladıkları, ‘Babaannemizin örtüsü gibi değil bu örtü, ona itirazımız yok’ cümlesi de kocaman ve samimiyetsizce söylenilmiş bir yalan. Bunu onlar da biliyor. Karşı oldukları şey türban değil, örtünmenin kendisi. Örtülü insan görmek istemiyorlar. Mesele, bunu açıkça söyleyebilecek kadar samimi olmayışları.
babannelerin örtüsüyle bir değil sözü samimiyetsizce olduğu senin kendi mesnetsiz iddian. örtünmüş insan görmek istememe de aynen öyle.

said:
Yukarıdaki iki cümle karşılaştırıldığında doğrunun ikincisi olduğunu göreceğiz. Evet, ‘Sorun türban değildir!’ Kesinlikle!

Hatırlar mısınız Afganistan işgali sonrasında, güzellik yarışmasına sokulan Afganlı bir genç kızın bikinili resmini bastıktan sonra altına, ‘Burkayı attı ve böyle oldu, Afganistan artık modern’ diye yazdıklarını?
uh misss, popülizm böyle bişi işte. bize ne ya afganistandaki bikiniliden?

said:
Ramazan’a denk gelen Cumhuriyet Bayramı’nda muhabirlerini muhbir gibi çalıştırıp, hangi belediye içki servisi yaptı, kim yapmadı istatistiğini tutanlar, geçtiğimiz hafta Tekel müfettişleri gibi ülke sathını gezdiler.

Öyle bir çarpık anlayış, öyle bir temelden kaymış zihniyet ki, alkolü modernliğin ve laikliğin olmazsa olmazı olarak görüyor.

Oysa bütün modern dünya içki ve sigara ile amansız yarışa girmiş. Gelecek nesilleri adına kaygı duyuyorlar. Çünkü biliyorlar ki; toplumun bozulması, ahlaken ve sosyolojik çürüme bira, sigara kullanımı ile başlıyor. Bizde içki kullanmayanı küçümsüyor aynı zihniyet. Satmayanı, sattırmayanı ‘recm’ ediyorlar manşetleriyle!
içki kullanmayanla, satmayan, sattırmayan bir değildir, içki ikram edince ikram edilenin o içkiyi içmeme hakkı saklıyken, içki ikram edilmeyince isteyenin o içkiyi içme hakkı elinden alınmış olur.

doğru bildiğini yapmakla, kendi doğrularını başkalarına dayatmak arasında nah böyle bacağım kadar fark var. farkedememen senin sorunun.

said:
Toparlıyorum: Mesele örtünmenin şekli değil, bizatihi kendisidir. Ve samimiyetsizliğin verdiği ikiyüzlü bir kisve ile boşu boşuna lafı eveleyip geveliyorlar. Türbandan rahatsız olanlar namazdan da rahatsızdırlar, oruçtan da...

Kesinlikle onları kınamıyor ve küçümsemiyorum. Aşağılamıyorum da... Olabilir, inançlı olmak zorunda değil hiç kimse. Ama bizim samimiyet ve dürüstlük beklemek hakkımız. Fikir delikanlısı olmak zorundalar. Topu kanatlara yaymaya, lafı eveleyip gevelemeye, gerekçe üretmeye ne lüzum var ki?
ay ay ay ay.. yerim seni. birincisi tü
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Giovanni, 17 Kasım 2005 18:37 tarihinde demiş ki:
bence kamu alanlarındaki kıyafet saç sakal kısıtlaması toptan saçma

liseye uzun saçla gidememek gibi.. saçma yani

hah işte bu! böyle diyin gıdınızdan öpeyim.
yani inanç lafı tartışmadan silinsin. çünkü cidden yeri yok. [signature][hline]Try Reality!
the invisibile and the non-existent look very much alike!

[Bu mesaj Rahan tarafından 17 Kasım 2005 18:42 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

evet banada yıllarca sacma geldi hep sacımı uzatıgım icin okula alınmazdım ama malesef toplumun kurallarına uymak zorundayız.(su anda sacım uzun ancak bi ise girersem kestirecem cunku girecegim toplulugun kuralı bu) cunku henuz bole bi hosgoruye sahip oldugumuz sanmıyorum eger bu toplumu parcalıyacak beraberligi bozacak bi seyse yasaklanması gereklidir ben bi topluluga giriyorsam o topluluga uyum saglamak zorundayım.zaten su anda yasadıklarımızda bu yuzden yani bu senin guzellik anlayısınla ilgili degil. bunada en guzel ornekeen turbandır yani bu konuda o kadar katılarkı basları acılacak die okula gitmiyolar anlatmak istedigimiz noktada bu bir toplumda bu sekilde bi fanatiklige ve boluculuge yer yok.hic bi sey milletin butunlugunu bolecek hic bi sey serbest degil.ben okula gitmek icin sacımı sakalımı yıllarca tras ettim cıkıp mahkemeye vermedim bu benim dinime aykırı die cunku benim sacımın bu millete zarar vermek gibi bi hakkı yok.su anda en olmaması gereken zamanda boe sacma sapan bi turban sorunu yasamamızda bunun en onemli gostergesi.sacma bi bez parcası laik bi devlete bu kadar zarae vermemeli.yasak cozummu bilmiyorum ama toplumda bi butunlugun bi guzelligin olması icin su anda gerekli ve bi toplumun butun olması icin bu kuralları gerekli.

sonuc olarak bize ne kadar hos gelmesede isteklerimiz farklı olasada demokarsidede sınırlar vardır ve olmak zorundadır bunu bu sekilde tartısmakta goruldugu gibi toplumu bolmekten oteye gitmiyo.ha gun gelir herkes serbestlige alısır biri cıplak dolasır oburu carsafla dolasır ancak su an o noktada digiliz.su an onemli olan sey milletin butunlugu ve bunu bolen hicbirsey kabul edilemez.bu butunlukte kanunlarla sınırlanmıs durumda buna fanatik bir biçimde itiraz etmekte ulkeyi bolmekten oteye gitmiosa bu ulkede yasamak istiosak fedakarlıklar yapacaz.

[Bu mesaj karareis tarafından 17 Kasım 2005 19:18 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

ha bide su var uzun sac biraz yalnıs bi ornek oldugu cunku turbanın ozgurlukten ote bide siyasi bi sembol olarak ayrım ve boluculuk yapma yanı var her ne kadar halkımız bunun bilincinde olmasada biz inancımız icin takıyoruz boluculuk icin degil deslerde malesef bi de bole bi yanı var.kanunlar dahilinde su anda belli yerlerde bu kanunların ustune cıkamassınız turbanın olayıysa bundan birazda yukarda.gorulugu uzerede ulkeyi bolmek icin kullanılıyor.sembolize ettikleri seyler farklı ve bu noktada uzgunum ama gelipte benim dinim bu degissin bu diyemezsiniz.

burda savundugumuz seyse kanunlarda yasak olması ve ustune toplumda sorun yaratan bi seyi benim dinim bu diye fanatik bir bicimde savunamazsınız.sacım toplumu boluyosa kesmek zorundayım.turban onunda otesinde bu yuzden uzugunum ama fedakarlık yapmalısınız yoksa bu toplumda yeriniz olamaz
[Bu mesaj karareis tarafından 17 Kasım 2005 19:09 tarihinde değiştirilmiştir]

[Bu mesaj karareis tarafından 17 Kasım 2005 19:14 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Sacmalayin, ozgur olarak yazilmis bir yazi yok ortada, tarafli kalemler hepsi, hangisini getirirseniz getirin.. Ya tayyipci, ya cumhuriyetci ? e peki madem oyle niye tayyip basbakan ? iyide bu adam hangi rejimin basbakani ? Hep elestiri, hep asagilama.. Her ne kadar chp ci bir sahsiyette olsam tayyip'in yaptiklarindan memnunum, adamin hukumeti iyi kardesim.. Tek gelse daha iyi olur kanimca.. En azindan ne yapacagini biliyoruz, turban sorunu diyorsunuz, bu ulkenin anayasasinda bir resmi din var dimi ? Ne o İslam. Peki kaciniz oyle yasiyor ? cok aziniz. Ama devlet onu da dusunmek zorunda. Yoksa nerde laiklik nerde baska zimbirtilar ? Ha tayyip ulema demiş. Bence cok da iyi demiş. Kactene savci, hakim ya da her neyse din hakkinda bilgisi var ? adam dogdugu ulkenin dininden haberi yok. Hani birde su cok demokratik ab ulkelerinin insanlarina bakin, adam bu pazar kiliseye gidemedim diye oturup agliyor, onu da gectim baska dinleri de ogreniyor.. Siz ise halen sacma kalemlerin sacma yazilari uzerine konusun durun ? Kacinizin bilgisi var ? Yuzde 5, 10. İşte bu yuzden tutuluyor bu adamlar piyasada..[signature][hline]Fuck you and this whole city and everyone in it. No, no, no. Get a fucking job! Fuck the Sikhs and Pakistanis, bombing down the avenues in decrepit cabs, curry steaming outta their pores, stinking up my day. Terrorists in fucking training. Slow the fuck down!...one of those operations to elongate your penis... Fuck the Chelsea boys with their waxed chests and pumped-up biceps. Going down on each other in my parks and on my piers, jiggling their dicks on my channel 35!
Sosyal ağlarda paylaş

devletin resmi dini islam degilirdir laik bi devletin dini yoktur nufus cuzdanlarında din bolumunun kaldırılmasının tartısılması gerekiriken bole bir tartısma devleti bolemktedir hukumette halkın bu zayıflıgından faydalanmaktadır

[Bu mesaj karareis tarafından 17 Kasım 2005 19:22 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Baluu, 17 Kasım 2005 19:20 tarihinde demiş ki:
Sacmalayin, ozgur olarak yazilmis bir yazi yok ortada, tarafli kalemler hepsi, hangisini getirirseniz getirin.. Ya tayyipci, ya cumhuriyetci ? e peki madem oyle niye tayyip basbakan ? iyide bu adam hangi rejimin basbakani ? Hep elestiri, hep asagilama.. Her ne kadar chp ci bir sahsiyette olsam tayyip'in yaptiklarindan memnunum, adamin hukumeti iyi kardesim.. Tek gelse daha iyi olur kanimca.. En azindan ne yapacagini biliyoruz, turban sorunu diyorsunuz, bu ulkenin anayasasinda bir resmi din var dimi ? Ne o İslam. Peki kaciniz oyle yasiyor ? cok aziniz. Ama devlet onu da dusunmek zorunda. Yoksa nerde laiklik nerde baska zimbirtilar ? Ha tayyip ulema demiş. Bence cok da iyi demiş. Kactene savci, hakim ya da her neyse din hakkinda bilgisi var ? adam dogdugu ulkenin dininden haberi yok. Hani birde su cok demokratik ab ulkelerinin insanlarina bakin, adam bu pazar kiliseye gidemedim diye oturup agliyor, onu da gectim baska dinleri de ogreniyor.. Siz ise halen sacma kalemlerin sacma yazilari uzerine konusun durun ? Kacinizin bilgisi var ? Yuzde 5, 10. İşte bu yuzden tutuluyor bu adamlar piyasada..
OHA. bu ne?
"adamın gol diyor" mizanseni mi yapmaya çalışıyorsun?
resmi din ne? bi de anayasada? aman bre deryalarr, sen hakkatten fazla uçmuşun.[signature][hline]Try Reality!
Sosyal ağlarda paylaş

işte konusmak için bilmek gerekir, ulkelerin dinleri vardir.. Bir kacinin haric her ulkenin resmi bir dini var.. Kabul edilen.. O yuzden kimse gelip de sana sormuyor ? Bu ulkede ikamet eden toplumun da yuzde 98 inin dini islam okey ?[signature][hline]Fuck you and this whole city and everyone in it. No, no, no. Get a fucking job! Fuck the Sikhs and Pakistanis, bombing down the avenues in decrepit cabs, curry steaming outta their pores, stinking up my day. Terrorists in fucking training. Slow the fuck down!...one of those operations to elongate your penis... Fuck the Chelsea boys with their waxed chests and pumped-up biceps. Going down on each other in my parks and on my piers, jiggling their dicks on my channel 35!
Sosyal ağlarda paylaş

bilmek icin gormek gerekir kendininde soyledigin gibi,bu kagıt ustunde bi muslumanlık.kac kisi musluman gibi yasıo.kimse gidipte bole bi sacmalıklar ugrasmıyo(aslında buda baska bi yalnıs) goruldugu uzere bu dusunce yaygınlastıkca geriye gidiyoruz su anda sen laikligi coktan unutmus rejimini musluman turkiye die cevirdin;bole bi sey yok ve inan bana turbanın yasaklanmasının temel sebeplerinden biride bu. bu da tehlikeyi cok gusel bi sekilde ornekliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

AİHM in türban kararı üzerine ulemalar karar verir demesi ne demek? Ben bu mahkemeyi hiç iplemiyorum, gelin biz ulemalara soralım...[signature][hline]beybin, 02 Kasım 2005 20:51 tarihinde demiş ki:

Sosyal ağlarda paylaş

bir şeyin dinin gereği olup olmaması, siyasi olarak kullanılamayacağı anlamına gelmez. sorun burda.
@Baluu; Türkiye Cumhuriyeti Devleti laik hukuk devletidir, içinde yaşayanlarının seçtiği dinin kuralları hukuk kurallarının önüne geçemez.[signature][hline]Try Reality!

[Bu mesaj Rahan tarafından 17 Kasım 2005 19:50 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Aynı anayasada Türkiye'nin laik bir devlet olduğu da yazıyo ama... Ne demek bu? En kısa tanımıyla, Din ve Devlet işlerinin birbirinden tamamen ayrılması demek. İlkokul çocukları bile bilir bunu...

Bu ne demek? devletin, dine - dinin de devlete karışması yasaktır. Bunun sonucunda devletin, bu türban saçmalıklarına direkt olarak "gidin kardeşim hoşt, uğraşmıcam işte" demesi gerekmezmi?
Zaten bu konuyu kurcalayarak laikliği yeterince hiçe sayıyolar, ki bide iyice destekliyolar ki devlet tam kaydı artık...[signature][hline]beybin, 02 Kasım 2005 20:51 tarihinde demiş ki:

Sosyal ağlarda paylaş

demokratik ve laik bir hukuk devleti, insanların dinini yaşamasını engelleyeci yorumlarla, toplumda husursuzluk verecek uygulmaları, insanların özgürlüklerini kısıtlamak amacıyla, vatandaşlarına dayatamaz.

nedense laikliği hep bulaştırıyorsunuz bu işlere
1923 den beri laik ama örtünme bazen serbest bazen yasak; iktidara göre değişti; kamusal alanda.

o yüzden laik liği bir dayanak olarak ileri sürmek bana çelişkili geliyor.[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Sosyal ağlarda paylaş

değil. laiklik de devlet dini umursayamaz, senin inancın yüzünden
eğilip bükülmez kurallar. eğer ki bir kuralın gerekliliği varsa konur.

kimse müslümanlık, xlik ylik yasaktır diyemez çünkü o da din ve vicdan hürriyetiyle çelişir. ancak din ve vicdan hürriyeti bu inanç adına yapılan hareketleri kapsamaz.

çok basit; diyelim bir hindu geldi ve senin kurbanlık ineğini özgürleştirdi (yani çaldı) ve bunu inancı adına yaptı (böyle bir şey yaparlar demiyorum misal sadece). ancak inancı olup olmaması yaptığının suç olup olmamasını değiştirmez.
devlet inançlara karışmaz, eylemlere karışır türban takmak da bir eylemdir. inancın getirisi olması bir şeyi değiştirmez.

hayır bir de garip olan, ben türban yasağının yanlış olduğunu düşünüyorum ama siz olayı inanca bağladıkça destek de veremiyorum. "daha fazla özgürlük istiyorum" diyemiyorsunuz da "bu zaten bizim hakkımız" diyorsunuz. giyim kuşam özgürlüğüdür istediğiniz.
[signature][hline]Try Reality!

[Bu mesaj Rahan tarafından 17 Kasım 2005 20:09 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...