Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Eger`de Dansoz oynatmak? Yada hangi yiladiyz? 1523?


Qui

Öne çıkan mesajlar

Bu yaziyi yazmazsam catlardim! Geri donusumu bekleyemedim :) ps: Hala Macaristandayim..

Soyledigim gibi kaldigim sehir Debrecen, Eger`de buranin biraz kuzeyinde kaliyor. Otobusle 2,5 saat..

Gecen hafta bizim yunanli eleman (baska bir degisim ogrencisi oluyor kendisi) Eger`de ortacag oyunlariyla ilgili bir festival olacagini soyledi. Okculuk, atcilik, kalkancilik, kiliccilik gibilerinden. Bizde kayulduk arastirmaya ve hakkatende bir ortacag festivali oldugunu ogrendik. Hatta gec bile kalmistik. Biz gittimizde ayin 23`u idi, festivalin baslangici 19`u. Bizde bunu ogrendigimizin ertesi sabahi firladik ok gibi..

Once Eger`i anlatayim: Arnavut kaldirimli dar dar sokaklar, eski tip tek katli binalar, istemedigin kadar katedral, bazilika, ortacag saraylari.. Sehir merkezi oldugu gibi trafige kapali.. Heryerde onemli kisilerin heykelleri, birde ustune birsuru osmanli-eger kusatmasini betimleyen heykeller.. Nerdeyse heran biryerlerde ortacag-ronesans muzigi yapan/dans eden kucuk gruplar bulmak mumkun. Tam bir ortacag sehri.. Beni biliyorsunuz zaten ilk bir kac saatim trans icersinde gecti. Prag`dan sonra a$ik oldugumum ikinci sehir bu oldu. Prag icin `romantik` sifatini kullanmistim. Eger, prag`i solladi romantizm konusunda. Hah birde unutmadan: Sehrin kucuk bir tepesine kurulmus, sehre hakim, yikinti olmayan herseyiyle saglam bir kale.. :) Bu kale bizim festival mekanimiz oluyor..

Kalicagimiz yere yerlestikten sonra atladik gittik kaleye. Yolun buyuk kismi o anlattigim dar arnavut kaldirimli sokaklarda geciyor, kaleye varmadan ortacag moduna giriyorsun zaten. Kaleye girincede insanin eli kilicina gitmiyor degil yani hehe :)

Kisa bir tarih bilgisi.. Osmanli imparatorlugu macaristani istilaya basladiktan bir sure sonra buraya geliyor. 80.000 askerle, sadece 2000 kisinin korudugu bu kaleyi kusatiyor. Bir ay ugrastiktan sonra basarisiz olup geri donuyor! Beceriksiz herifler! :) 20-30 yil sonra tekrar denedigin alabiliyor sanirim. Kaleyi savunan komutan Dobo Istvan, bu sehrin Ataturk`u olmus.

Bu sehir osmanlinin, macaristanda en cok iz biraktigi sehirlerden biri. Yasam tarzlarini cok etkilemis ve osmanlinin tarihini nasil bir a$kla yasatiyorlar anlatamam. Ayin 23-24-25`i osmanliya ve turk kulturune ayrilmis. Sokaklarda sarikli, egik kilicli yeniceriler geziyor. Kalenin icinde sayisiz dansoz oynayan yerler var!.. Doner kebap kokulari (Turkiyedekilerin yerini tutmaz tabi hehe)..

Bazen sokaklarda gezerken savasan 10-15 kisilik gruplara rastliyorsun. Osmanli-Macar savascilari.. Harika bir kilic egitimi almislar ustune.. Izlerken saniyorsunki birazdan biri olucek. Kiliclarin her carpisinda etrafa kivilcimlar yayiliyorki siz hesab edin.. Surat ifadelerinden hareketlerine kadar her sey profesyonel. Arada bir trampetlerle osmanli askerleri sokaklarda devriye geziyor sehirde. Anlatamam nasil bir osmanli havasi esiyor. Savaslarda genelde ilk iki gun osmanli galip cikiyor. Hatta ilk iki gun sehrin tek minaresine bir muezzin cikip ezan okuyor. Bu osmanliyi oynayan adamlarda namaz kiliyorlar! Agzim acik izledim yani.. Muezzin`de Turk`tu bi arada: Mehmet :)

Sonraki iki gun yani hafta sonu turnuvalara ve okculuk gosterilerine ayrilmis. Sanirim macarlarin kaleyi geri alisini sembolize ediyor. Patlayan toplar, kalenin icinde devriye gezen macar askerleri, nobetci degisim seramonileri, arka arkaya kalenin degisik yerlerinde kilic oyunlari, okculuk gosterileri.. Bu iki gunde genelde macarlar kazaniyor. Hatta oyunun birinde garibim osmanli sultanini bile oldurduler :)

Yani anliycaginiz inanilmaz bir 3 gun gecirdim. Hep hayalimdeydi boyle bir festival burda gercek oldu :)

Seneye hep beraber gideriz artik :))

Fotograflari donunce koyucam. 10gun daha sabir eyleyin :)[hline]Semi-Dr. Quinthalus @ primum non nocere
ICQ UIN: 1957744 MSN Messenger: [email protected]

(bkz: Quinthalus) (bkz: Qui)
Bazı hayvanlar eşittir ama bazıları daha eşittir /Animal Farm
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abyy cok ii ya..
tr de buna benzer yüzlerce olay yasanmıs vakti zamanında ama bu kadar imkan/tarihsel,maddi,manevi her bakımdan../ varken hic böle seyler yapılmıo..
en fazla hadi istanbulu fethettik diip 2 sokak yuruyup dagılıoz..
bizdede buna benzer seyler olsa şöle büyük festivaller nasıl turist gelir varya..hemde cok güzel olur..[hline]aente is alone on this way..
aente aka banshee..
mycq:110299655
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yok sadece tip ogrencileri benimki. Ama baska ogranizasyonlarda var yurt disina aylik ogrenci degisimi yapan.

Bu arada 2004 Temmuz Paticik Eger zirvesi diyorum ne dersiniz?

ehe :)[hline]Semi-Dr. Quinthalus @ primum non nocere
ICQ UIN: 1957744 MSN Messenger: [email protected]

(bkz: Quinthalus) (bkz: Qui)
Bazı hayvanlar eşittir ama bazıları daha eşittir /Animal Farm
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
Hay allah ya nerden musallat oldu bunlar başımıza!
*!Macaristan Cumhurbaşkanı'na telefon açar*
"Ya Arpàd bana bak bunlar susmuyo, bana ordan iki uçak yolla. Hadi bakim canım.."

Tmm tmm hepinize yeticek kadar yer var.

Hay allah..[hline]Semi-Dr. Quinthalus @ primum non nocere
ICQ UIN: 1957744 MSN Messenger: [email protected]

(bkz: Quinthalus) (bkz: Qui)
Bazı hayvanlar eşittir ama bazıları daha eşittir /Animal Farm
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

padişahı öldürüyorlar ha bir kaleyi aldık diye ama havalanmışlar bizde festival yapıp macar kralını öldürelim :D hehe festivalde karamurat tekbaşına bütün macaristanı fetetsin sonunda macar kralını suralrda kıstırsın bu anam için bu babam için bu festivalde öldürdüğünüz padişah için :lol: buda döner yağlı olduğu için...

[Bu mesaj TheSilver tarafından 08 August 2003 22:17 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...