Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Asker argosu sözlüğü çıktı

Finrod

Öne çıkan mesajlar

Filiz Bingölçe, er ve erbaş ile askeri okul öğrencilerinin ürettiği argo kelimeler ile anlamlarını "Asker Argosu Sözlüğü" adlı kitapta topladı.
Alt-Üst Yayınları’ndan piyasaya çıkan kitapta, vatani görevini yerine getiren er ve erbaşın ürettiği dil ve ritüellerin yanı sıra askeri okul öğrencilerinin argosu ile profesyonel asker jargonuna da yer veriliyor. Kitapta, yeniçeri argosu ile "Amerikan askeri, Alman askeri ve Afrikalı savaşçı" argosu da, Türkiye’de kullanıldığı haliyle sözlüğün varlık hanesinde yer alıyor.
Sözlükte yer verilen bazı ilginç argo kelimeler ile anlamları şöyle:
Hürgeneral: terhis olan asker.
PVC torun: 9 ay askerliğini yapmış kimse.
Şafaktepti: Askerliğin uzamasına neden olacak bir ceza alma hali.
Poşet: 9 ay askerliğini yapmış kimse.
Otobancı: Komando askerler.
Ağır Makinalı: Asker karavanasında çıkan nohut yemeği.
Lağımcı: Siper ve tünel kazmak için eğitim görmüş istihkam eri.
Mağara: Eğitim düzeyi düşük, nerede nasıl davranacağını bilmeyen er.
Mehmet Ağa, Mehmet Bey: Bedelli kısa dönem askerlik yapan askerler.
Sakal istirahati: Yüzünde yara çıktığında revirden izinli olarak sakalını uzatan er ya da erbaş.
Tenekeci: Tankçı askerlere verilen isim.
Uzun Namlulu: Asker karavanasında çıkan pırasa yemeği.
Dede: Bir yılını doldurmuş asker.
Disko: Kışla içerisinde bulunan hapishane.
Kara şimşek: Erlerin karavanasında mercimek yemeğine takılan ad.[signature][hline]Aklı ile övünen insan,hücresinin genişliği ile övünen mahkuma benzer
msn

[Bu mesaj Odim tarafından 07 Ekim 2005 11:10 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

çok güzel..bide şu var ama argo deil bugün çarşı yarın karşı(kıbrıstakiler için teskereden 1 gün önce çarşıya çıkarlar da)[signature][hline]HymnOfSnuk, 15 Eylül 2005 19:22 tarihinde demiş ki:
nesi güzel abi.
düşünsene , rus kızları filan hepisi türk.
aquila, 16 Eylül 2005 04:58 tarihinde demiş ki:
bana kimse msnden ya da cepten mesaj atmiyo, cakiim bole felege...
Sosyal ağlarda paylaş

poşetin hikayeside şuymuş.
Abim anlatmıştı;
Bi tane kısa donem malın tekı;yağmur yağdı diye botlarına poşet geçirmiş kirlenmesin diye.
[aslında haklı yanı temızlemek zor =)][signature][hline]ExhaulteD, 31 Mayıs 2005 14:01 tarihinde demiş ki:
Kemalizm bir din ,Ataturk bir peygamber ,Anitkabir ise kabe degildir.
Delanoresse, 31 Mayıs 2005 14:03 tarihinde demiş ki:
ex, o yuzden Ataturk'u ve dusuncelerini seviyoruz
Sosyal ağlarda paylaş

1. Disko: Disiplin Kurulu Odası
2. Sakal İstirahati: {Argo ile ne alakası var? Fazla sivilce olunca traş olurken dağılıp yüzüne bulaşmasın diye verilen bir istirahat. Bu istirahat ile birlikte sivilce ilacı veriolar. Sivilcelerin veya yaran geçince traş olmaya başlıosun }
3. Allahaşkına o kitabı yazan kişi ne biliomuşta oturmuş kitap yazmış. Bırak 9 ay askerliği isterse 12 ay yapsın. Sonuç olarak benim ve okul arkadaşlarımın şimdiye kadar 4 senelik bir geçmişimiz var. Ki düşünün 4 sene daha okuyacağız. Ardından ölene kadar asker olcaz.
Demek istediğim şu: Filiz Bingölçe ne kadar iyi bir argo sözlüğü yazarı olursa olsun. Sonuç olarak bazı şeyleri yaşaması gerekir ..[signature][hline]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...