unity100 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 e tabi konserve ya. muttefiklerin ablukasi yuzunden almanyada yiycek bulamiyodu millet askerler surunuyodu. tam karsilarinda muttefikler ise domuz gibi besleniyodu. aslinda almanyanin teslim olmasinin nedeni bu ablukanin getirdigi cokus.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com
Sam Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 pei bunun harpte ses ve müziğin insan psikolojisi üzerindeki etkisi ile bağlantısı nedir izah edebilir misin? :)[hline]BonePART, the WJ Master 15 June 2003 02:37 tarihinde demiş ki: abi soluyorum ya reha muhtar mehmet ali birand bide bizim bakkalın mixi senin sesin sam
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 izahi su, ben mehter takiminin oyle soylenildigi gibi karsi tarafi dehset ve teror icerisinde birakan bir etkisi oldugunu dusunmuyorum. bu etki biraz abartiliyor gibime geliyor. sonucta tarihte ilk caglardan beri savaslarda o ya da bu formda ses cikarma olayi uygulaniyor. romalilar da savasi beklerken gladyuslarini kalkanlarina vururlardi. lejyonun tumunun cikardigi bu sesin deprem kadar ses yaptigi soylenir. o zaman onlarinki de cok etkili. hangisininki daha etkili ? anlatabiliyor muyum, bence burda biraz abartma var. karsi taraf da savasci, herkes kelle koltukta yasayan insanlar. bi davul bi corbaciya - ehe neyse artik basi - pabuc birakicak adamlar degildir.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com
Kharon Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mehter takiminin karsi tarafa dehset-terror gibi duygular asilamasini beklemek sacma ztn. Mehter kendi ordusunu gaza getirmek icin calar. Karsi tarafi dehsete dusuren on saflardaki gaza gelmis delilerdir...[hline]The clash of honor calls to stand when others fall
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 bir de sunu goz onunde bulundurmamiz lazim. osmanlilarin ses getiren basarilarinin neredeyse tumu, sirp, bulgar, romen - o zaman eflak, bogdan - macar gibi uluslara karsi kazanilmistir. diger uluslara karsi da savaslar kazanilmistir fakat bunlarin hicbiri ornegin bir mohacla karsilastirilabilecek boyutta basari olmamistir. yani sunu soyleyebiliriz ki ilk basarilar askeri alanda osmanli ayarinda olmayan -modern- ordulara karsi kazanilmistir. ne zaman ki ingiliz, fransiz, ispanyol gonullulerle takviye olmaya baslayan avusturya ordulariyla savasmaya basladilar, savaslar artik esit mucadeleler halini aldi. zaten sonra da avrupanin teknik ustunlugu komple avantaja bindi.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com
Sam Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 davulcuya pabuç bırakmak değil mesele, savaşta moral bugün bile teknolojik onca silaha rağmen önemli, en son aygıtlarla, silahlarla donanmış onca amerikalı asker esir düştü kalaşnikoflu baldırıçıplaklara. hele o vakitler gladius'u kalkanlara çarpma, naralar atarak düşmanın üzerine koşma ya da davullar zurnalar eşliğinde (10-15 kişilik mehter takımı götümüyordu herhalde onbinlerce kişiyi) çalan tarafı heyecanlandırıcı ama karşı tarafa ürkütücü (mesela death metal çalsan o vakit herkes kaçardı herhalde :-p ) gelen bir müzik de etkili oluyordur şüphesiz. abartılıyor olabilir ama etkisi "olmasa da olur" denebilecek kadar az değildir. bugün halen denmiyor mu "deplasmanda oynanıyor maç o yüzden bizim takım dezavantajlı" diye, en dikkat çekici farkı nedir peki deplasmanda olmanın? tezahürat, çalınan davullarla yaratılan tempo. neden real madrid'li adam gs'li davuluyla gaza gelemiyor da gs'li geliyor? çünkü onun kendisi için çalınmadığını biliyor, kime çalınıyorsa ona etki yapıyor o müzik..[hline]BonePART, the WJ Master 15 June 2003 02:37 tarihinde demiş ki: abi soluyorum ya reha muhtar mehmet ali birand bide bizim bakkalın mixi senin sesin sam
Khirsah Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Bu cumlelerden su sonucu çıkarıyorum(pls. bagırıp cagırmayın) Osmanlı buyuk bi devlet degildi ezik gucsuz devletleri yenip toprak kazndı ve buyukluk havalarına girdi,guçlu devletlerle savasınca da babayı yedi P.S:Bence bi de bu yonden bakmak lazım osmanlıya[hline]As a person who had discovered the reality of the life,he says:Blood never ends without the power of wisdom
Khirsah Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 said: Sam, 18 June 2003 00:22 tarihinde demiş ki: mesela death metal çalsan o vakit herkes kaçardı herhalde :lol:[hline]As a person who had discovered the reality of the life,he says:Blood never ends without the power of wisdom
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 sam tabi oyle etkisi olur herseyin ama bazi durumlarda oyle bir anlatiliyor ki sanki mehteran bolugu tek basina iki zurna bi davul otturup adamlarin bacaklarini cozuyor gibi bi imaj veriliyor.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com
Sam Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 unity osmanlılar fransız şövalyeleriyle de savaşmışlardır, 16. yüzyıl boyunca da başarılar elde edilmiştir. mohaç'taki macar ordusu da sayıca üstün falan değildi öyle bakacak olursan.. şimdi bu düşünceden yola çıkarak deriz ki: ingilizler deri kalkanlı çıplak adamlara dk'de 400 mermi atan gatling'i doğrulttu da o imparatorluğu kurdu.. ruslar göçebe at üstünde ok atanlara topla karşılık verdi de çin'e kadar genişletti sınırlarını.. tarihin en müthiş ordusu osmanlı'nın olmasa da başarıları da küçümsenecek gibi değildir, binlerce ton altınla desteklenen habsburg ordularının teknik imkanıyla gerileme sürecine giren osmanlı ordusu bir olmayacak elbette..[hline]BonePART, the WJ Master 15 June 2003 02:37 tarihinde demiş ki: abi soluyorum ya reha muhtar mehmet ali birand bide bizim bakkalın mixi senin sesin sam
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 bir olcude osmanlinin durumu bu acidan gorulebilir. fetih donemlerinde ekmek arasi yapilanlar hep kucuk devletlerdir. buyuk devletlere karsi savaslar kazanilmistir, ama hicbiri ekmek arasi olmamistir. neticede bu devletlerin yaptigi savaslar deniz ya da ulkeasiri savaslar olmus bu ulkeler tum gucleriyle bu olaylara asilmamistir. ornegin cenovalilar ve venediklilerle ilk donemlerde yapilan mucadeleler. istanbulun fethinden once fethi engellemek icin cesitli tesebbusler yaptilar ama inceleyince goruyoruz ki aslinda guduk tesebbusler bunlar. gemi konvoylariyla yardim, az miktarda denebilecek gonullu ya da duzenli asker destegi vs. ama sonra venedikliler geregi olunca cort diye - neydi o adanin adi unuttum yaa - atinanin karsisina dusen genis adayi aldilar. istiranca miydi neydi adanin adi ya. cogu savasta kat be kat kalabalik oldugu soylenen ordular ise, ornegin sirp savaslari donemindeki "hacli ordulari" vs, yerel din adamlarinin ve devlet adamlarinin cagrilarina uyan civar ulkelerden gonulluler ve uzak ulkelerden - o zaman icin - kafayi cizip gelmis adamlarla kalabaliklasmisti. osmanlinin gerileme devrindeki neredeyse tum savaslar ise icerisinde duzenli birliklerin cok oldugu ordularla yapilmisti.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com
Sam Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 said: unity100, 18 June 2003 00:28 tarihinde demiş ki: sam tabi oyle etkisi olur herseyin ama bazi durumlarda oyle bir anlatiliyor ki sanki mehteran bolugu tek basina iki zurna bi davul otturup adamlarin bacaklarini cozuyor gibi bi imaj veriliyor.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com ben de katılıyorum işte abartılıyor tabii bunun gibi kavramlar (osmanlı tokadı v.b) ama belki gerçekten de normalin ötesinde etkisi olduğu örnekler yaşanmıştır, mesela john keegan'ın savaş sanatı tarihi kitabına bakıyorum da şöyle bir söz var: (birebir değil akıldan yazıyorum) "müslüman orduları kalitesi o denli düşük silahlarla o vaktin en organize ordularından bazıları olan pers ve bizans ordularını tekrar tekrar yenebilmişlerdir" yani moral faktörü sadece ekipman ya da organizasyonla bertaraf edilemiyor her zaman, bu yüzyılda bile var örnekleri..[hline]BonePART, the WJ Master 15 June 2003 02:37 tarihinde demiş ki: abi soluyorum ya reha muhtar mehmet ali birand bide bizim bakkalın mixi senin sesin sam
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 bizans ordularinin neresi duzenliydi ki ? 1071 de bile feodal ordu vardi adamlarin elinde. hele osmanli donemlerinde resmen bizans hem yuzolcumu hem organizasyon acisindan dukalik mahiyetine inmis bi devletti. pers - tabi aslinda pers degil o donemde sasaniler var - ordularini adamdan saymamak lazim derim ben. buyuk ihtimalle buyuk cogunlugu kalici birlikler degildi.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com
Khirsah Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Müslümanların daha dogrusu Selcukluların Bizansı yenmesinde bi faktor vardır.Malazgirt savasından hemen once Bizanss dogudki Ermeni Krallıgıyla savasmaktaydı.Ermeni Krallıgı Selçuklularla bizans arasında bir nevi tampon bolgeydi.Ermeni Krallığının Bizansa vergi vermeyi reddetmedi üzerine bizans buyuk bi orduyu dogu anadoluya gondermistir ve Ermeni krallığı Bizansı yeniştir.Bu yenilgiyi hazmedemeyen imparator içerden adam satın alır ve baskentin-ANİ şehri-kapıları bizansa açılır ve bunun sonucunda Bizans Selçukluyla burun buruna gelir.Anadoludaki diğer krallıkarın desteğini alamayan Bizans Selçuklunun karşısına çıkar-bu arada Bizans ordusundaki Peçenekleri saymıyorum,onlar zaten Turktu ki savasta buyuk rol oynadılar- ve sonuc olarak yenilir ve Bizans tekrar cokus donemine gecer[hline]As a person who had discovered the reality of the life,he says:Blood never ends without the power of wisdom
Sam Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 benim dediğim zamanlar 7. yüzyıl, bizans en geniş sınırlarında. persliler de üç günlük devlet değil zaten biliyoruz. arapların teçhizatı, silahı neydi ki onlardan daha kötü durumdalardı?[hline]BonePART, the WJ Master 15 June 2003 02:37 tarihinde demiş ki: abi soluyorum ya reha muhtar mehmet ali birand bide bizim bakkalın mixi senin sesin sam
Khirsah Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Arapların cok kotu olduguna cok inanmıyorum.Ama arapların bi gayesi vardı.Hz.muhammed onlara İslambolu fethetmelerini solemisti ve bunun gazıyla Bizansa saldırıyolardı.Bu arada dediğin ancak 8.ve 9. yy olabilir cuku 7.yy da İslam devleti yeni kuruluyodu.[hline]As a person who had discovered the reality of the life,he says:Blood never ends without the power of wisdom
Gimli Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Avrupanın 1450-1550 arasında tuttuğu taktik, piyade + arkabes'in adım adım mızrak savunması altında yürümesidir. Bu tarihlerde, tüfekler yani arkabesler hem ateş gücü hem de isabet oranı olarak çok etkisiz olduğu için, üstün hafif türk atlı okçuları karşısında fazlasıyla çaresiz kalmıştı. Gaza uğruna, ölümüne savaşan türk ordusunun moral gücü de, yne bu dönemlerde, rakipleriyle kıyaslanamayacak ölçüdeydi. Ne zaman ki, tüfekler gelişti, arkabes taktikleri gelişti, o zaman türk taktikleri eskidi ve rafa kalktılar. Yine bu döneme denk gelen "doğal sınırlara ulaşma" olayı Osmanlıyı güçten düşürdü. Ve özellikle, yüzyıllardır süre gelen "gaza" ruhunu unutturdu. Bu dönemden sonra, osmanlı ordusunun moral gücü, yeniçerilerin başı bozukluğu derecesinde düşmeye başladı.[hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki: A mug of ale, and a fine tale! Gimli yönetti
Bameso Mesaj tarihi: Haziran 18, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2003 Utilty avrupa barutu kimden ögrendi ilk top ne zaman kullanıldı?osmanliyla mucadele eden Hacli ordulari senın dedıgıne gore capulcuydu o zaman dedigin bir yere kadar dogru 18.y.y o dedigin devletlerede yenildik niye biz teknlojiyi takip etmedik ama kimse diyemezki osmanli 15y.y Osmanli İngiltere ile savassa yenemez die.Osmanli devleti teknolojiye kurban olmuştur sölediğin kelimeler cok yanlıs osmanli tarihini hic bilmeyen birisi okusa "Bu Osmanli ne kadar Çabulcu varsa onlari yenmiş der".Ayrıca diosunki Mehteranın savaşta etkisi yok üç beş tane örnek Kanije kalesi tiryaki hasan pasa komutasinda kaleye sıgınmıs 3000 tane turk askeri avusturalyalı komutan (adını hatırlamıyorum) komutasında 30000 kişilik haçlı ordusu mehteran burda yaptıgı müzik hem 3000 kişilik orduyu büyük gaza getirmiş onun dısında düşmana bunlar nasi insan içerde bu kadar adamlar hala kutlama yapıolar die şaşkınlığa yol açmıştır.İstanbulun fethinden bir gece önce (28 Mayıs ) Osmanli Has Ordusu o gece hep birlikte meşale yakarak Mehteran bolugunu dinlediler ( ducunun iman gucunu ) Bunlari goren bizans lilar "Osmanlilar delirdi İstanbulu yakıyolar terk edin sehri" demelerine neden oldu.Bu mehteran bolugunun savastakı etkısı nasıl red edilebilir ya.[hline]01001000 01100001 01110100 01101001 01100011 01100101 00100000 01010011 01100101 01101110 01101001 00100000 01000011 01101111 01101111 01101111 01101111 01101011 00100000 01010011 01100101 01110110 01101001 01111001 01101111 01110010 01110101 01101101
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2003 ya yine baslamiyalim kim barutu kimden ogrendi diye. bu baska threadde cok detayli tartisildi, avrupalilar ne topu ne barutu turklerden ogrenmediler. 30000 kisilik hacli ordusu diyosun. hacli ordusu bu mu ? hacli ordusu dedigin ilk hacli ordusu gibi ordudur. 200 bin kisinin uzerinde muharip adam. ne oldu onlari yenebildi mi selcuklular vaktiyle. biri cikip kilic arslan cok buyuk kayiplar verdirdi diycek. e verdirdi de ne oldu ? adamlar antiochu da kudusu de aradaki filistin topraklarini da catir cutur aldilar. osmanli donemindeki ordulara hacli ordusu denilmesinin nedeni, osmanliya karsi savasan kralliklarin kendilerine daha cok destek zemini bulma arayisidir. yoksa bunlar oyle papa tarafindan toplanmasina onayak olunup da buyuk kitlelerin harekete gecirildigi seyler degildir. istanbulun fethinde de eger bizanslilarin insan gucune ve bunlarin kompozisyonuna bakarsan, buyuk oranda parali asker, cenovali destek gucleri gibi karisik kaynaklardan geldigini gorursun. boyle bir ordunun moralini bozup dagitmak icin mesale yakmak yeter. geri kalanlar da zaten gectikleri 20 yilda bizansin adim adim geriledigini gormus insanlar. bizansin insan gucu de azdi nispeten yasli sehirlilerin de savunma gucune zorla katildigi soylenir. kanije kalesinden bahsediyorsun. kanije kalesinde olan mucadelelerle, ornegin bir I. fransuvanin I. karl ile yaptigi meydan savaslariyla kiyaslanamaz. birincisi buyuk bir devletin kucuk bir devletle bir kale savasi, ikincisi ise 2 devasa ulkenin buyuk bir savasidir.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com
Gimli Mesaj tarihi: Haziran 18, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2003 İyi o zaman prut savaşını, malazgrit savaşını izah ediniz bana unity efendi[hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki: A mug of ale, and a fine tale! Gimli yönetti
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2003 malazgirt savasinin izah edilecek nesi var ? 1071 yilinda feodal duzen eseri icerisinde (bizans dis politikasi yuzunden) bizans topraklarinda oturma hakkina karsilik orduya alinmis buyuk oranda gocebe millet barindiran bir orduyla buyuk olcude mobil atli bir ordunun savasi. burada esit gucler, ya da o zamanin modern uluslari gibi bir kavram soz konusu olmadigi icin bir millete ait buyuk sayida duzenli birlikten olusan bir ordu yok. boyle ordular tarihte hep dezavantajda olmustur. ote tarafta da ayni millete mensup ayni dil, irk, din ve dusuncede, neticede daha fazla butunluge sahip bir ordu. pecenek olayini hic saymamali bile. prut savasi denk gelmis bir basaridir. zaten bir yuzyildir birbirleriyle cekisen rusya ve isvecin en son poltavada savasip isvecliler yenildikten sonra isvec kralinin osmanlilara siginmasi neticesinde yapilmis bir savastir. zaten iki super guc arasindaki savaslardan yorgun cikmis bir orduyla osmanli ordusunun karsilasmasi. kusatilmaya gelince bu buyuk olcude ordunun basindaki kisinin, yani car petronun hatasidir. esit sartlarda gerceklestigini soylemek dogru olmaz. zaten prut savasindan sonra ruslara karsi surekli devam eden basarilar olmamasi bunu destekliyor.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2003 sunu da goz onunde tutalim, osmanlinin kurulus doneminde diger beyliklerin onune gecmesini saglayan sey, diger selcuklu beyliklerine karsi degil, sadece bizansa karsi savasmasi idi. bu vesileyle anadoluda birlik cagrisi yapan din adamlari da halki birbirlerine degil "kafire" karsi savasmalari icin tesvik ediyorlardi. neticede anadoludan bircok gocmen osmanliya goc ediyor, osmanlinin insan gucune guc katiyor, osmanlinin bizanslilarla yaptigi savaslar sevkle yapiliyordu. osmanlinin gelisme donemlerinde de bu durum azalarak devam etmistir. fakat bir sure sonra fetih, artik din degil, ganimet ve mulk kismi agir basan siyasi bir is haline gelince degisim baslamistir.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com
Khirsah Mesaj tarihi: Haziran 18, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2003 Osmanlının bizansı yenmesindeki en buyuk unsur kullanılan toplardır.Bu topları da turk muhendisleri uretmemistir.Bu topları turklere veren Papalıkdır.Papalıgın amacı İstanbuldaki patriğin kendisinden daha guclu hale gelmesini onlemekti ve bunun için macar bir ustayı Osmanlı padişahına gonderdi ki macarlar da Katoliktir.Yani Osmanlı İstanbulu fethetti buyuk iş yaptı tamam da 2 hristiyan gucunun arasındaki çatısma bu zamana denk gelmeseydi .İstanbulun alınısının daha uzun bi sure gecikecegini dusunuyorum.Ki asında Papa osmanlı ya teknolojiyi vererek cok buyuk bi hata yapmıstır bu sayede Osmanlı 3 kıtaya yayılıp buyuk bir imparatorluk halini almıstır[hline]As a person who had discovered the reality of the life,he says:Blood never ends without the power of wisdom
mexinth Mesaj tarihi: Haziran 18, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2003 Benim okuduğum kadarı ile Osmanlı ordusunda mehteran takımı askerlerin moralini yüksek tutuyordu, zaten binlerce askerin koşuşundan çıkan metal vs sesleri bir yerdensonra mehteranın sesini kısar.. Osmanlı ordusu iman değil akıl gücüyle savaşırdı. Delikanlı dedikleri sağdan soldan topladıkları hafif sıyırmış tiplerle, kanı kaynayan yarım akıllı insanları biraz eğitip ordunun en önüne koyarlardı. Bu delikanlılar ordunun asıl gücü hücuma geçmeden hüaaa diye hücum ederdi, medival daki ghazi ler işte bir nevi. ölümüne saldıran delilerdi işte, deli bu düşmanı biraz şaşırtıp oyalamakla kalmayıp kayıpta verdiriyordu, düşman bu neydi be diyecekken asıl birlikler dalıp olayı bitiriyordu. Hiyerarşi, komuta - strateji üçlüsü ile kazanılıyordu savaşlar. Ne zaman yeniçeriler sapıttı hiyerarşiye saygı azaldı savaşlar kaybedildi... Kullanılan silah ve zırh meselesine gelince, topkapı müzesinde yıllar önce zırhlar kanlıymış sonradan temizlenmiş diye duydum.. Bilimum çeşit var, ama genelde hafif silahlar, hızlı ve öfkeli bir şekilde savaşan ordular...
TheSilver Mesaj tarihi: Haziran 19, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 19, 2003 Osmanlıda mehteran takımı askerleri gaza getirirdi osmanlının topları öküz gibi güçlüydü bir iki tane görmüşlüğüm var ağzım bir karış açık kaldı dev gibi toplar ve iman gücü çok büyük bir faktördü tabi :) gaz anlamında Hz.Muhammed demişki istanbulu feteden askerler ve sultanalrı kutsal falan filan ve Fatihin adamlarının azminde bunu büyük etkisi var iman gücünü küçümsememk lazım adamlar hakyolu diye tüm gücüyle dalmış düşmana.[hline]I'm a lost soul in frp
Öne çıkan mesajlar