ermynorac Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 gaz müzik ya duyunca tüylerim diken diken oluyor bir enerji geliyor o gazla bende tokat atsam adam yere yapışır yani askerlikle alakası yok türk kanı var abicim bizde dimi :D
Karakurt Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Yeniçeri ocağının dağılmasıyla birlikte mehter takımı ve onlarla ilgili tüm bilgiler tarihe karışmıştır. Şu anki marşlar 1900'lü yıllarda sembolik olarak oluşturulan mehter takımı tarafından yazılmıştır. Eski mehter takımının çaldığı marşlar bilinmiyor.[hline]Est solarus oth mithas!
TheSilver Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 ne yani bu mehter marşı uyduruk birşeymi diyorsun ? söylediğin gibi dağılmış olsa bile bunu marş onlarınkine yakın bişeydir sonuçta adamlar 1900 yapmışlarsa senin dediğin gibi sonradan yapanlar yani daha kapsamlı olarak araştırmışlardır.
Karakurt Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Uyduruk demedim sembolik olarak kurulan mehter takımı besteledi dedim. Mehter takımıyla ilgili tüm bilgiler kayboldu diyorum.[hline]Est solarus oth mithas!
smerten Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 benim bildiğim osmanlı ordusununsilahları çoooooook çeşitli yaklasık 630 senelık bol savaslı bol ordu reformlu bır devlette cok degısmıstır. ama forumun oncelerınde de soylendıgı gıbı.. pala (cutlass, scımıtar..) fln karısımı tam olarakda ne ıdugu belırsız sılahlar yogunluktadır. cunku oyunlardakı gıbı fabrıkadan cıkmıyor sılahlar her ustada ulan ben bı cutlass yapam yarında bı scımıtar yaparım demıyo genel ısmıyle pala yapıyo (hea palalarında cesıtlerı var elbette.. ama bence genel olarak pala) orta asya turklerınden gelme bır adet olarak mızrak. genelde uzun at uzerınde (sovalyeler gıbı degıl ama) longbow harıc herturlu yay ama ozellıkle arbelet bunun dısında cok da emın olamadıgım ama osmanlı armasında bolca bulunan baltalardan anladıgıma gore bol cesıtte balta.. genelde uzun saplı pole arm oluyolar herhlade.. onun dısında bence aoe de abartıldıgı kadar oolmasada ateslı tufekler.. ama onceden sonra tufekler alıp basını gıdıyo osmanlı gerı kalıyo hea topların cok onemlı yerı var medıeval da son cıkan bır top vardı nerdeyse harıtanın her yerıne ates eden essek boyutlarında bı havan topu gorunumunde onu bılmem dıger toplar cok bol.. nerdeyse her savasta... kalkanları veya zırhları pek bılmıyorum..[hline]Duxus --------- Wisdom, clear my eyes. Honor, guide my step. Passion, fire my heart. Darkness, hide my fear. Life, be my shield.
Kharon Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Genelde vur-kac, akinci, hilah taktiklerinde hiz onemli oldugu icin hafif zincir zirh, kakilmis deri gibi zirhlar kullaniyorlar. kalkan olarak da ayni sekilde boyut olarak kucuk govdenin ust kisimlarini koruyacak buyuklukte yuvarlak kalkanlari tercih ediyorlardi. Arbaletlere(tatar yayi) yorum yapmaya gerek yok asmis aletler ztn, turkish kebap olayinin ordan geldigi hakkinda ciddi suphelerim var :-P[hline]The clash of honor calls to stand when others fall
Craven Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2003 Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2003 said: Sam, 27 May 2003 18:28 tarihinde demiş ki: aoe2'de yeniçerilerin üzerine gunpowder birimi olmaması da çok ilginç, birkaç düzinesi bir arada dursa ne infantry ne cavalry işlemiyordu.. :)[hline]Agent Thompson: You! Agent Smith: Yes, me. [turns Thompson into another Smith] Agent Smith: Me... me... me... Agent Smith Clone: Me too. Expansion packle Spanish Conquistador'lar gelmişti. Atlı yeniçeri gibin[hline]Estel_Anorien, 25 May 2003 22:40 tarihinde demiş ki: aduket çekecek ryu aranıyor.[/b] www.hayalkent.net/freestyle
Ractamainus Mesaj tarihi: Haziran 4, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 4, 2003 bi kitap okumuştum bir ortaçağ uzmanı prof. yazmış. "avrupa'da savaş taktikleri ve silahlar ..." gibi bir şeydi. o kitabın sonunda avrupa savaş taktikleri ve silahlarına etki eden unsurlarıda sayıyordu ve türklerden bahsediyordu. diyordu ki: ortaçağda en önemli unsur oklu birliktir ve bunu en iyi yeniçeriler kullanırdı. çok iyi yay kullanmalarının yanında düşman yaklaştığında pala larını çıkarır ve ustalıkla kullanırlarmış. birde avrupa da birlikler aşırı zırhlı olmasına rağmen, türk ordularında ağır zırh olmazdı. hepsi zırhlı birlikler. zaten silahlarının genelde kesici yerine delici olmasının sebebi düşmanlarının ağır zırh kullanmaları. zırhı kesemessin ama boyun gibi yerlerdiki boşluklardan sokup öldürmek daha kolay. sonra ateşli silahları osmanlı avrupadan 100 yıl önce yeniçerilere vermiş. ama sonra avrupa kadar geliştirememiş ayrı konu. avrupa daki şovalyelere karşıda tokatçı birliğini geliştirmiş. çok ağır zırhlı şovalyelere hasar vermek silahla zormuş ama bu tokatçılar mermer döve döve o kadar sağlam koyar olmuşlarki, şovalyelere tokat attıklarında zırhtanda dolayı direk boyun kırarlarmış, aşmış bi olay yani :) ama yinede türklerin en büyük özelliği hafif zırhlı birliklerle çok yüksek bir manevra kabiliyetine sahip olmalarıdır. (bkz. haçlı seferleri) bence doğamızda savaşmak varmış :) [çok uzattım]
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 4, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 4, 2003 avrupadan yuz yil once yenicerilere nasil vermisler. ilk atesli silahlar avrupada yuzyil savaslari sirasinda 1200 lerde kullanilmaya baslandi. buna "el topu" deniyordu. yenicerileri birak osmanli beyligi 1299 da kuruldu. sen avrupalilar derken macarlar, bulgarlari kasdediyor olmalisin, cunku sene 1526 da mohacta osmanlilar agir zirhli macar sovalyelerini yendiler. bu tarihte sovalyelerin son kullanildigi savaslardan biriydi. avrupanin daha koklu ulkelerinde ise sovalyelik kavrami savas sinifi anlaminda coktan kalkmisti. bundan once osmanlinin yaptigi savaslarin hepsi sirp, bulgar, macar gibi milletlerledir.[hline]www.mizzah.com
kermit Mesaj tarihi: Haziran 4, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 4, 2003 bizim bi tanıdık var onda da merak var eski zamandan kalma bi ok var hemen hemen benim boyumda kılıç felan var süper bişi hasta oldum hatta şu an annem nane limon kaynatıyo hastayım diye :) (espri iğrenç dimi )[hline] wrak wrakkk icq : 803819 ara beni yalayım seni tele kurbağa :)
Ractamainus Mesaj tarihi: Haziran 4, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 4, 2003 said: unity100, 04 June 2003 16:31 tarihinde demiş ki: avrupadan yuz yil once yenicerilere nasil vermisler. ilk atesli silahlar avrupada yuzyil savaslari sirasinda 1200 lerde kullanilmaya baslandi. buna "el topu" deniyordu. yenicerileri birak osmanli beyligi 1299 da kuruldu. hline]www.mizzah.com hmmm.. ateşli silahların çıktığı tarihle ilgili birşey bilmiyorum, yanlış hatırlıyoda olabilirim. ama 100 yıl önce ile ilgili birşey vardı yahu[hline]Uzak diye bir yer yoktur...
Ractamainus Mesaj tarihi: Haziran 4, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 4, 2003 bir daha düşündümde 1299 da ateşli silahların avrupa da kullanılıyor olması bana saçma geldi :) [ateşli silah = tüfek, barutlusundan] :-P ama yinede araştırmadan fazla atıp tutmamak lazım :)[hline]Uzak diye bir yer yoktur...
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 4, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 4, 2003 atesli silah birdenbire bildigimiz "musket" formunda tufek gibi ortaya cikan bir sey degil ki. avrupada sovalyelik caginin sonlarina dogru sovalyeler yuzyil savaslarinda artik g*tu kaptirmamak icin her tur careye basvurur olmustu, hatta topun ilk kullanimlari ile atesli silahlarin ilk kullanimlari eszamanli bile diyebiliriz. tabi kullanilan seye top, atesli silah diyebilirsek. kullandiklari alete el topu deniyordu. bu meret kisa, 2 karis kadar ya da daha uzun, bir ucu tikali ve kucuk bir deligi olan, diger ucu acik bir boruydu. bunun icine barut konur, artik misket olarak ne kullanilcaksa onlar doldurulur, sonra da savasta bir fitil vasitasiyla ateslenmeye calisilirdi. haliyle komik bir silahti, vurma yuzdesi dusuktu. ama vurdugu zaman da... her neyse bu meret iste atesli silah kavramlarini ufak ufak yayginlastiran seydi. ama bu kullanissizlik yuzunden toplar daha once evrimlesti, ve tek hedefe yonelik, tufek benzeri silahlarin cikisi gec oldu. erken donem atesli silahlar hep alaybozanlar gibi icerisine bol miktarda parcacik doldurulup kalabaliklara dogru ateslenen silahlardi.[hline]www.mizzah.com
Can_adami Mesaj tarihi: Haziran 5, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 5, 2003 Aynen öle[hline][i]For Master Mark three arc For Master Mark three dark Dark is strength of the light For Master Mark three [b]Quark[b][i]
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 5, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 5, 2003 ha bi de herifler bunu at ustunden at ustundeki diger sovalyeye karsi kullaniyordu arbedede.[hline]www.mizzah.com
Narsil Mesaj tarihi: Haziran 8, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 8, 2003 Pek derin olmayan bilgim ile yardımcı olmaya çalışayım: Öncelikle pala dediğimiz, yabancıların 'scimitar' dediği eğimli, genelde kısa siperlikli[ki bu siperlik 'hilt' demek ingilizce de] [bir detay daha, dünyada uzun 's' harfine benzeyen siperliklere 'mameluke hilt' yani memlük siperliği' denir] kılıçlara arapça da saif[türkçesi seyf] denir. 'Kılıç' kelimesi ise ayrı bir konu. Çünkü bizler kılıç diye tanımladığı kesici silahlar tanımladığımız bir tür vardır ama 'kılıç' aslen uzun, kıvrık ve ucunda iki tarafı keskin bir süvari palasıdır ve referanslarda 'kilij' olarak geçer ve 'saber' tipi bir silahtır. Yay olarak Türklerin 'composite bow' alanında dünyanın en iyi üreticileri olduğu her kaynakta geçer. Üç malzeme farklı katmanlar oluşturacak şekilde[kas lifi, tahta ve kemik] birleştirilir, sonra ısıtılıp bu üç malzemenin kaynaşması sağlanırdı. En son aşamada ise gerilmemiş pozisyondaki yay ter yöne gerilerek at kılından ip ile bağlanırdı[şimdi gözünüde canlandırmak için oku şöyle düşünün: ] ikinci aşamada [ bu hale gelecek şekilde gerilir. Eh tahmin edebileceğiniz gibi bu okları germek için hakikaten güçlü olmanız gerekmektedir. Bu arada uçuş mesafesi için tasarlanmış okları bu yaylar 1 kilometreye atabiliyor[optimum mesafe 400-600 m arası]. Zırh konusunda çok detaylı bilgi yok aklımda ama eğer elinize geçerse İslamic Arms And Armour[Milli Kütüphanede var] Selçuklu ve erken Osmanlı devirlerine dair güzel bilgiler verebilir. Umarım işinize yaramıştır gece vakti derleyip toparlayamadım ne yaızk ki
Sam Mesaj tarihi: Haziran 8, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 8, 2003 said: Craven, 31 May 2003 21:02 tarihinde demiş ki: said: Sam, 27 May 2003 18:28 tarihinde demiş ki: aoe2'de yeniçerilerin üzerine gunpowder birimi olmaması da çok ilginç, birkaç düzinesi bir arada dursa ne infantry ne cavalry işlemiyordu.. :)[hline]Agent Thompson: You! Agent Smith: Yes, me. [turns Thompson into another Smith] Agent Smith: Me... me... me... Agent Smith Clone: Me too. Expansion packle Spanish Conquistador'lar gelmişti. Atlı yeniçeri gibin[hline]Estel_Anorien, 25 May 2003 22:40 tarihinde demiş ki: aduket çekecek ryu aranıyor.[/b] www.hayalkent.net/freestyle conquistador'lar yeniçeriler kadar iyi değildi, yeniçerilerin dmg'si daha yüksekti ve minimum menzili yoktu, (normalde yanına gelince geri kaçmadan ateş edemiyordu hand cannoneer'ler) biraz da melee armor'u vardı (2 sanırım). ve conquistador'lar daha pahalıydı, yeniçeriler kadar çok ve hızlı üretemiyordun okçulara karşı gold toplama bonusunu da düşünürsek. bu arada, unity100'ün dediği silaha arquebus deniyor yanlış hatırlamıyorsam. ya da bir sonraki evreye arquebus deniyordu, ondan sonra da musket..[hline]Eaglewingg, 29 May 2003 01:19 tarihinde demiş ki: yani anlayıcağın bu dizi seni acmaz sam amca hiç izlemeye başlama çünkü bu diziyi izlemek biraz derinlik ister
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 8, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 8, 2003 evet aslinda gercek teknolojide arkebuz ve musketler beraber evrimlesiyor cok hede silahlar var. ama musket ilk zamanlarda verimli olmuyor, menzil dusuk, isabet dusuk. onun yerine dolduruyon arkebuze incik boncuk, bi atesliyon kalabaliga gumburdedenekkkk....[hline]www.mizzah.com
ermynorac Mesaj tarihi: Haziran 10, 2003 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 10, 2003 şu kemik ok olayını bende duymuştum karşı birliğin okçuları biz o kadar mesafeden atamıyoruz bunlar nasıl oluyor gibi şeyler olurmuş.Birde türklerin upuzun bacaklı atları varmış üstündede bu okları kullanıyorlarmış :)
Free Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mehter takımı Osmanli ordusunun savasta eli ayagi idi (Bknz.Kanije Zaferi,İstanbulun Fethi) bu adamlar yaptıkları müzikle dusmana korkulu anlar yaşatıolar moral bozuolar korkutuyorlardı.Almanya 2.dunya savasında kullandigi mitralyolzer mehterın takımının yaptıgı gibi amerikan askerlerini sipere mahkum etmiştir.Amerikan Gelen Kurmay Başkanlığı bir bildiri yayınlamak zorunda bırakmıstır.Her neyse Hücum marsi osmanli ordusunda tam bir gaz havasi yaratiordu ve calınan padisah marşlari askerleri padişah için ölmeye zorluyordu= )
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 ee almanlarin mitralyozleri amerikalilari sipere mahkum etmisse amerikalilarin mitralyozleri almanlari etmemis midir.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com
Kharon Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Zaten hangi ulkenin olursa olsun bir mitralyoz gorupde siperde kalmayan insanin aklindan suphe etmek gerekir... :D neyse dagitmayalim konuyu...[hline]The clash of honor calls to stand when others fall
Sam Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 said: unity100, 17 June 2003 18:16 tarihinde demiş ki: ee almanlarin mitralyozleri amerikalilari sipere mahkum etmisse amerikalilarin mitralyozleri almanlari etmemis midir.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com almanların savaşın sonlarına doğru geliştirdikleri mg bilmemkaç o vaktin en hızlı ateş eden silahıydı, dk'de 1500 mermi atabiliyordu. daha hızlı ateş daha az ıskalamak demekti, oyunlardaki gibi iki mermi atıp da düşmanı alnından vurmak olmuyordu öyle. bu silahın normal tatatatata sesinden farklı olarak mermi atma arasındaki boşluğun azlığı yüzünden tıtıtıtıtıtıtı sesi bu nedenle moral bozuyordu çünkü vurulmama ihtimali belirgin olarak daha azdı. amerikalıların buna karşı olarak hazırladığı askeri eğitim filmleri vardır, "havlayan köpek ısırmaz, korkmayın" sloganı filan geçer habire. sonra minigun çıkmıştır mesela, onun sesi en dehşetli olanıdır, ses icraatın aynasıdır zira.. :)[hline]BonePART, the WJ Master 15 June 2003 02:37 tarihinde demiş ki: abi soluyorum ya reha muhtar mehmet ali birand bide bizim bakkalın mixi senin sesin sam
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 almanlar da acti ama. amerikan ingiliz fransiz askerleri konserve et balik hede hodoyla beslenirken almanlar hava yiyorlardi. ya onun moral etkisini napicaz ? : )[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com
Sam Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 Mesaj tarihi: Haziran 17, 2003 karnının boş olmasını kurşunla dolu olmasına tercih edersin sanırım? ;) konuyla ilgisini anlayamadım konservelerin, ses ve müziğin harpteki insan psikolojisine etkisinden bahsetmiş bir arkadaş, başka bir örnek vermiş biri, ben de açmışım konuyu, sen muhalif insan olarak konserve demişin durduk yerde.. :)[hline]BonePART, the WJ Master 15 June 2003 02:37 tarihinde demiş ki: abi soluyorum ya reha muhtar mehmet ali birand bide bizim bakkalın mixi senin sesin sam
Öne çıkan mesajlar