Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çiyanlar Hakkında!

orc_lord

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici

Yazlığımızın ilk senesinde kocaman bir çiyan ile karşılaşmıştım. gerçekten boyu 20-30cm arasıydı. Bu sene bahçede bıraktığım terliğimi bırakmıştım. terliğime böcekler falan gelir diye şüphelendim. şöyle salladım ve içinden ufacık bir çiyan çıktı. siyahtı ve iğrençti. çok hızlı gidebiliyordu, ilk önce düştüğü yerde sabit kaldı. raid'in süper etkili tarzda birşeyi var onu kullanarak sıktım. kolay kolay ölmedi ve kaçmaya çalıştı. geçen sene 20-30cm arasında karşılaştığım çiyanla neredeyse dövüşmek zorunda kaldım. çiyan ile ilgili birkaç araştırma yaptım, hatta pati'de bu tarz bir konu bile açmışım :)
ekşisözlük veya türkçe kaynaklarda biraz araştırma yaptım. türkçe kaynaklarda pek iyi birşey bulamadım fakat zehirli olduğunu duydum. deniz çiyanlarının ise daha beter olduğunu öğrendim. akrep tarzında çok zehirli birşeymiş. oldukça güçlü ve değişik bir hayvanmış. hatta geçen günlerde gene araştırma yaparken akrep ve çiyanı karşı karşıya koyup dövüştürmek isteyen salak birinin yazısını okudum, neyse. türkçe fazla birşey çıkmayıp, resim bulamayınca ingilizce kaynaklara koştum. çiyanın ingilizce'si centipede'imiş. çiyanlar savaşçıl türden böcekler. gündüzleri nemli ve karanlık köşelerde vakit geçirirlermiş, geceleri ise avlanmaya çıkarlarmış. böcek ve solucanları avlamaya çıkarlarmış. insanların genelde ayaklarından sokuyorlar, çıplak ayaklara saldırmaktan çok terlikli veya ayakkabısı olanlara saldırıyorlarmış. belki şimdi bahçemizi tarasam gene iğrenç bir çiyan bulabilirim. asıl sorun gene okuduğum bir kaynakta çiyanların bulunduğu yerlerde akrep veya yılan gibi yaratıklarında bulunması imiş. bizim bahçemiz tamamen begona tarzı çimlerle kaplı ve heryerde gül,ağaç vb. şeyler var. bizim komşularımızın bahçelerinde genelde çim yok. genellikle meyve ve sebze gibi şeyler ekip, bakıyorlar. mesela yan bahçemiz tamamen toprak fakat gül,ağaç gibi şeyler var. bu tarz şeyler sitede yasak fakat insanlar dinlemiyor, bize olan oluyor :)
neyse yaza yaza bir hal oldum. çiyanlar hakkında bilgiler ve resimleri paylaşmak istedim. belki gerçek hayatta karşınıza bir çiyan çıkabilir veya sokabilir. bilgisiz kalmak yerine okumanızı tavsiye edebilirim. benimde bilgim çok yeterli değil, eğer elinizde daha fazla bilgi varsa veya bildikleriniz varsa, anlatırsanız sevinirim :)

Bilgiler:
[spo5=bilgi1]Biyolojisi
3–10 cm büyüklüğünde 2-8 mm eninde yassı halkalı etrafında 17 çift anteni olan zehirli canlılardır. Gündüzleri evlerin nemli, loş ve karanlık yerlerinde, taş altlarında, deliklerde gizlenirler. Geceleri dolaşır, böcek ve solucanlar ile beslenir, insana saldırmazlar.

"Çıplak ayakla dolaşırken, terlik, ayakkabı giyerken sokarlar. Isırdığı yerde bir birine benzeyen iki tane koyu renkte iz görülür ve örümcekteki gibi zehirlenme belirtileri ortaya çıkar."

Kontrol Önlemleri
Üredikleri kulübe ve evler boşaltılır içerisi ve dışarışı ile üreme yerleri kalıcı ilaçlarla ilaçlanır. Isırılan yer hızla emilir gerekirse ısırık yeri biraz kanatılır. Yaraya amonyak sürülür ve doktora getirilir[/spo]
bilgi 1'deki bilgiler türkçe. gayet iyi ve öz bilgiler vermişler. işe yarar.

[spo4=bilgi2]Centipedes (Class Chilopoda) are fast-moving venomous, predatory terrestrial arthropods that have long bodies and many jointed legs. Chiefly nocturnal, centipedes are found primarily in tropical climates. Like the closely-related millipedes, they are highly segmented (15 to 173 segments), with one pair of walking legs per segment. Centipedes are dorso-ventrally flattened, and are among the fastest and most agile of arthropod predators.

Note that claw arises from the first thoracic segmentThe head of a centipede has a pair of antennae and jaw-like mandibles and other mouthparts that evolved from modified appendages. The most anterior trunk segment of a centipede has a pair of venomous claws (called maxillipeds) that are used for both defense and for capturing and paralyzing prey. The venom can be dangerous to humans in some species. Despite their name, which stems from the latin words 'centi' (meaning 'hundred') and 'ped' (meaning 'legs'), they only rarely have 100 legs, normally having around half that, though it is possible to find centipedes with over 200 legs.

The house centipede (Scutigera coleoptrata) is a fast-moving carnivore that feeds on insects such as cockroaches and other small invertebrates.

Centipedes also live on cave floors underneath bats. When a baby bat falls from the cave ceiling, the centipedes swarm over and envenomate it before eating it.

In Japanese mythology, heroes battle with giant centipedes[/spo]
bilgi 2'deki bilgiler wikipedia'dan alıntı ve ingilizce. bazı gereksiz bilgilerde bulunsa genelde bayağı yardımcı oldu.

Resimler:
[spo1=resim1][/spo]
resim 1'deki çiyan çok çok renkli. sanırım farklı bir tür.

[spo2=resim2][/spo]
resim 2'deki çiyan ise benim gördüğüme benzeyen

Sosyal ağlarda paylaş

Çiyan the warrior

edit: geceleride Çiyan the Hunter ve japonyada eskiden Çiyan the mount[signature][hline]"I can give anything you want,but don't want something that i don't want to give"
"Deneyim zor bir ögretmendir çünkü sınavı önce,dersi sonra verir"

Mix|MSN|Blogs of my life|Myrande
B@B th3 G3NK

[Bu mesaj CusTodeM tarafından 04 Ağustos 2005 03:58 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
sanıyorum ki öyle, yoksa öndeki antenlerimiydi?
soktuğu yerde kırmızı veya 2 siyah nokta bırakıyormuş. sıkılan yeri emme veya kan akıtma ile temizlemek mümkünmüş. fakat kesinlikle ve kesinlikle doktora başvurulmalı çünkü zehirli bir haşere.[signature][hline]| ===> orc_lord <=== | leverne vistas! |
|Buddy/Old|Buddy Webpage|Pati Pet|KTB için..|
Sosyal ağlarda paylaş

Böcekler... hepsi illet yaratıklar.

Eski evimde birkaç kere çiyanla karşılaştım. Ama hiç akrep veya yılan rastlamadım.
Komik birşey, böyle ince uzun.
Ama benim karşılaştıklarım genelde şu çeşit oluyordu:
http://en.wikipedia.org/wiki/House_centipede

Bir de senin koyduğun resimlerin biraz daha yassılarını gördüm. Onlar daha çok komik, yavru felan olabilir tabii.

Eminim ev çıyanları çok rastlanan böceklerdendir (sinek dışında tabii)[signature][hline]Beş Hececiler
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
ev çiyanı benim dediğim ile çok çok daha farklı birşey. ben ev çiyanı ile karşılaşmadım :) halis muhlis türk toprağından çıkmış çiyan ile karşılaştım :)
çiyanlar genelde tropik bölgeleri seçiyormuş, kuşadası gibi :-p toprakta veya karanlık,nemli alanlarda yuvaları olabilirmiş efenim. neyseki bahçemize bakan bahçivanın karısı köşe,bucak heryeri temizliyor. kapılar açık kalırsa eve girebiliyorlar.

deniz çiyanları denizlerde bulunuyor. daha çok dalma sporu ile uğraşanların başına dert oluyor. çeşitli bölgelerde dalan insanlara öğretilmesi gereken ilk şeylerden biriymiş. ilk dalışında deniz çiyanına dokunan kişilerin el,bacak çok kötü şişiyor ve ağlıyorlarmış :( çiyanlara benziyor fakat renkleri çok daha değişik ve ilgi çekici duruyor. resmi vardı :)[signature][hline]| ===> orc_lord <=== | leverne vistas! |
Sosyal ağlarda paylaş

said:
SteelBB, 04 Ağustos 2005 04:12 tarihinde demiş ki:
bide bunlara 40 ayak denmiyormuydu halk arasında. ben hep 40 ayakderim de.

40 ayak farklı oluo galiba[signature][hline]Lopeth, 31 Temmuz 2005 20:35 tarihinde demiş ki:
her fake için topik açarsak adamlar kendilerini bi bok (kaka)zannedip tekrar tekrar gelirler
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Jester, 04 Ağustos 2005 04:12 tarihinde demiş ki:
oha şu ev çiyanı süper karizmatik hayvanmış

nesi karizma abi irenç pislik yaratıklar[signature][hline]when you kill a man, you're a murderer.Kill many, and you're a conqueror.Kill them all ...Oh you're a God!

[Bu mesaj Akerfeldt tarafından 04 Ağustos 2005 04:22 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Bizim evde Bonecrusher'ın söylediği türden çiyan kaynıyor resmen ya her yerdeler. En kötüsü de şunu okumam oldu:
They live anywhere from three to seven years, depending on the environment.
Şerefsizin evladının köpeğim kadar ömrü var nerdeyse ya bir de 63-157 arası yumurta bırakıyormuş. Amanın ya amanın yaa kalmadı moral falan:)[signature][hline]Gods&Slaves
Msn Space
Sosyal ağlarda paylaş

valla bizim evin bahçesinde bi hayvan öldürmüştü annem dana burnu muydu neydi adı berbat bi hayvan ağzı bi garip bitkilerin köklerini yiyip olduruyomuş halflife da ilk bolumde ustunuze atlayan yaratıklar gibi bişe[signature][hline]when you kill a man, you're a murderer.Kill many, and you're a conqueror.Kill them all ...Oh you're a God!
Sosyal ağlarda paylaş

said:
unaccompanied, 04 Ağustos 2005 04:28 tarihinde demiş ki:
yazlnız bunlrı duydukca yere basamıorum :)

Aynen hahahahaha iki saattir bir ayağımı çöp tenekesine koydum diğerini öbür sandalyeye koydum öyle oturuyorum:)
Bir de en zevklisi sümüklüböcüün üstüne tuz serpmektir böyle pısssss diye gidiyor anında:)[signature][hline]Gods&Slaves
Msn Space
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
said:
Antimodes52, 04 Ağustos 2005 04:22 tarihinde demiş ki:
Bizim evde Bonecrusher'ın söylediği türden çiyan kaynıyor resmen ya her yerdeler. En kötüsü de şunu okumam oldu:
They live anywhere from three to seven years, depending on the environment.
Şerefsizin evladının köpeğim kadar ömrü var nerdeyse ya bir de 63-157 arası yumurta bırakıyormuş. Amanın ya amanın yaa kalmadı moral falan:)

öyleler, böcekler zaten hayvan gibi çoğalıyorlar. ilaçlatmak bence en iyisi.
bilindik kırkayaklar çok daha farklı. verdiğim resimlere bakarsanız bunların ayaklarının ve ucunda,arkasında bulunan antenlerini görürsünüz. ayrıca bunlar biraz daha tüylü onlara göre. gene kırkayaklar fazla birşey değil, kırkayakların bazı türleride zehirli oluyor bu arada. kırkayaklar hemen öldürülebiliyor, çiyan gerçekten kötü birşey.[signature][hline]| ===> orc_lord <=== | leverne vistas! |
Sosyal ağlarda paylaş

Paylaşım için teşekkür ederim
ayrıca ellerine sağlık.. resmen bir öğreti olmuş...gereksiz şeyler tartışcağıma böle bişi öğrendim ama psikolojik midir bilinmez bi anda ayağımı yere basamaz oldum o ayrı =)[signature][hline]It's a lie. A kiss with opened eyes.
And she's not breathing back.
Anything but bother me.
It takes my pain away
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
ben küçükken börtü böcege çok ilgiliyken bunları arardım paso kovalardım hehe

kavanoz akapatıp beslicem diye peşinden koşmuşlugum vardır :)
şöyle büyükçe bir taş kaldırırsan altından cıkma ihtimali baya yüksek oluyordu
hele hele yazın ortasında tarlada 15 kilo civarı bi taşı devir kenara altında 1-2 tane bile görebilirsin :)[signature][hline]G3NK
DC++ Paticik Unofficial Hub:paticik.no-ip.org:411
zitem illede zitem
Sosyal ağlarda paylaş

Böceklerden nefret ederim. Starship Troopers gibi böcek imha ekipleri kurulsun, Amerika sağa sola demokrasi götüreceğine böcek öldürsün. Kökünü kazıyalım şu meretlerin...

Ben İstanbul'da evde gördüm bunlardan. Herhalde 15-20cm vardı. Yalnız benim evde normalde böcek olmadığı için aradım taradım girebileceği yerleri. Bir iki -yanlışmış yerlermiş buraları,sonradan öğrendim- yeri köpüktü, dolgu malzemesiydi kapadıktan sonra böcüün girdiği yerin doğalgaz havalandırması için açılan ve apartman boşluğuna bakan menfez olduğunu öğrendim.
Üzerini sineklik ile kapatıp kenarlarını koli bandı ile kapadım.
Mutlu son =)[signature][hline]Yazdıklarımla ilgili bir soru(/n) olması durumunda "özel mesaj" atarsanız daha hızlı yanıt alırsınız. mono-blog
Sosyal ağlarda paylaş

Bodrumdan ankaraya dönmek için bavulları taşırken tam arabaya binme anında ısırmıştı beni. Hiç unutmam acaip etli kalınca bi hayvandı. Bekçiye gidip tarif ettiğimizde zehirli midir nedir diye, adam bize karıncadır o bişi olmaz demişti de gülmekten ölmüştük arkadaşla. 1 saat kadar sızlama yapmıştı sonra geçmişti ağrısı. Hayvanın kafasına basmışım ben o da otomatikman kuyruğunu kaldırıp tee bileğimden cart diye sokmuş can havliyle beni.

[Bu mesaj Absolut tarafından 04 Ağustos 2005 10:14 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...