Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Magic Tutorial


tunca

Öne çıkan mesajlar

diğer yardımcı olabilecek baslıklar:

magic workstation tutorial - by Masticore

bazı kart özellikleri

magic online free trial

magic workstation kurulumu

magic apprentice

magic online buddy list

Pauper rehberi - by GERGE




evet arkadaslar simdi oyunla ilgili hic bi fikri olmayanlar icin kısa bi tutorial yazicam en azindan oyun hakkinda fikir sahibi olmalari icin.

bi kac on bilgi veriyim
tap ve untap nedemek ?
arkadaslar tap etmek demek bi karti kullanmak demek bi karti tap ettiginiz gostermek icin karti yan dondurursunuz. sira her size geldiginde bir kart cekmeden once tap ettiginiz kartlari untap edersiniz yani tekrar kullanilabilir hale getirirsiniz.

oyuna iki tarafta 20 canla başlar.
ve amacımız karşı tarafın canını 0a indirmektir.

Ayrica oyuna basladiginiz zaman iki tarafta 7ser tane kart ceker ve yazi tura atarak yada zar atarak kimin baslicagi belirlenir.

Graveyard ne demek ?
graveyrd demek mezarlik demek. olen creaturelarinizi, kullanilmis buyulerinizi, destory edilen landlerinizi hep buraya koyarsiniz.


bi kere oyun turnbased bir kart oyunu.
simdi oyunda rengine gore 7 tur kart var
beyaz kartlar.
yesil kartlar
kirmizi kartlar
mavi kartlar
siyah kartlar
renksiz kartlar yada artifactler
(renkli kartlarda renksiz mana bulundurabilir, bu onemli degil eger bi kartta bi tane renkli mana varsa bu kart renkli kart demektir)
(bi kartin renksiz olmasi icin hic renkli mana barindirmamalidir)
ve birden fazla renk barindiran kartlar.

simdi bi kere bu oyun en az iki kisi oynanir.
iki tarafinda en az 60 kartlik deckleri olmali.
deck deste demektir. bi deckte landler disindaki kartlarin aynisindan en fazla 4 tane olabilir. Land nedir ? land bize mana saglayan kartlardir.
Beyazin basic landi Plainstir.
Kırmızının basic landi Mountaindir.
Yeşilin basic landi Forestdir.
Mavinin basic landi Islanddir.
Siyahin basic landi swamptir.

basic land dedigimiz sey bize mana saglamaktan baska bi ise yaramayan landlerdir bide nonbasic landler vardir onlara daha girmicem.

Simdi kart turlerini inceleyelim

1.Land

Land'i zaten kisaca inceledik biraz daha pratik bilgi vericem sadece. simdi her turn oyuna sadece bir land koyabilirsiniz.
bu landi taplediginiz(Kullandığınızı göstermek amaçlı sağ tarafa doğru çevirmek) zaman hangi tur landse onun manasindan size bir tane verir ve oynayacağınız kartlarin cogu mana ister.





2.Creature

creatureda yaratik iste siz buyucusunuz bu oyunda ve creature summon edebilirsiniz. creaturelarida ayni sorceryler gibi sadece sira bizdeyken oynayabiliriz. simdi ornek olarak yesil bi creature koyayim ve birlikte inceleyelim.

simdi kartin sol ustunde ismi yazar bu kartin ismi Elvish Pioneer.

Sag ustunde karti oynamak icin kac tane ve hangi manadan ihtiyaciniz oldugunu gorebilirsiniz. bu kart bir tane yesil mana gerektiriyor elimizden oyuna koymak icin.

orta solunda ise kart turu yaziyo bu kartin turu creature
hemen saginda ise creature turu yaziyo bu creaturein turu Elf Druid.

orta saginda ise hangi sete ait oldugu yazar bu kart eight edition setine ait. ayni zamanda bu amblemin rengi kartın degerini belirler. eger siyah ise common yani sıradan, gümüş renkli ise uncommon yani orta derecede degerli, altın olursada rare yani zor bulunan kart anlamina gelir.

tamam simdi geldik en onemli yerine yani asil yazilarin yazdigi yere. bi kere bu oyunu oynamak icin orta derece ingilizce sart cunku burda ne yazdigini bilmek zorundasiniz. cogu kartin kendine ait ozellikleri olru ve oda burda yazar. bu kartin ozelligi oyuna girdigi zaman yaninda bide forest koyabilirsiniz yani mesela ilk tur sizin ve 7 tane kart cektiniz. bu 7 kartin arasinda atiyorum 2 tane forest var bi tane elvish pioneer var simdi forestlardan birini koydunuz. ve foresti tap edip elvish pioneeri oyuna koydunuz simdi bu kartin ozelligide oyuna girdigi zaman yaninda bide forest getirebilmesi tabi elinizde forest varsa. tamam simdi napmis oldunuz ? daha ilk turdan 2 tane forestiniz olmus oldu ne guzel dimi =).

bide bu asil onemli yazinin altinda italik olarak yazilmis bi yazi var buda cogu kartda olru bunun oyunla hic bi alakasi yok genelde kartla alakali biseyler yazar. bazen komik olur bazen ozlu soz olur bazende bi olayi anlatir.




simdilik bu kadar devami gelicek merak etmeyin
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

3.Sorcery

evet arkadaslar sorcerylerde buyulerimiz oluyor. bu kartlari sadece sira bizdeyken oynayabiliriz. simdi bi tane sorcery karti koyucam birlikte inceleyelim.



Bu kartin ismi volcanic hammer.
Bu büyüyü yapabilmemiz icin bir tane kirmizi mana bir tanede renksiz manaya ihtiyacimiz var. (renkli manalari renksiz mana olarak kullanabilirsiniz ama renksiz olanlari renkli olarak kullanamazsiniz) bu ne demek eger deckimiz sadece kirmizi bir deck ise iki tane mountain landi taplememiz demek.

tamam simdi sira bizdeyken bu karti oynadik diyelim, bu kartin yaptigi sey karsi taraftaki oyuncuya yada karşı tarafin bir yaratigina 3 damage vurmak.bunu duruma göre biz seçeceğiz hangisi o anda daha gerekliyse onu yapicaz.

bir kartin sorcery oldugunu nerden bilebilirim ?
bir kartin sorcery oldugu ortasinda solunda yazar.
evet sorceryler hakkindada biraz bilgimiz oldu simdi





4.İnstant

instantlarda buyudur ama instantlarin sorceryden cok onemli bi farki vardir. instantlari oynamak icin siranin bizde olmasi sart degildir. ornegin en cok bilinen instantlardan biri shock.



bu kart cok ise yarar bir kart. tek bir kirmizi manaya 2 damage vurabiliyoruz. peki sorcery degilde instant olmasinin ne yarari var ? tamam simdi oraya geliyorum.

simdi mesela bizim 1/1 lik bi yaratigimiz var
rakibimizin ise 3/3 luk bir yaratigi var.
simdi normalde biz bu 1/1 lik yaratikla saldirdigimizda 3/3 onu blok eder ve bizimki ölür ama o 3/3 creature bizi blokladigi zaman biz ona bi shock atarsak oda ölmüş olur. bunu sorcery ile yapamazsik cunku sorcery sadece main phasedeyken yapilabilir halbki instantlar attack phasedede yapilabilir. yani rakibimiz kolayca o 1/1 yaratigi oldurcekken bide bakmiski kendiside ölmüş.

şimdi başka bir instanti inceleyelim.



tamam simdi bu instantimizin adi giant growth ve kullanmak icin sadece 1 yesil manaya ihtiyacimiz var. bu instanntin ozelligi yaptigimiz zaman bi creaturea, bir turn boyunca +3/+3 olmasini sagliyo peki bunun sorcery degilde instant olmasinin bize ne yarari var ? evet geliyorum simdi oraya.



simdi bizim 1/1 ve trample ozelligi olan bir elfimiz var sekilde gordugunuz gibi. (tramplin ne ise yaradigini ogrenmek icin lutfen bazi kart ozellikleri isimli yyazimi okuyun.)
karsi taraftada 1/2 bi yaratik var mesela. simdi normalde biz bu 1/1 lik elfle saldirdigimizda rakibimiz onu bloklar ve oldururdu ama bizim giant growth diye bi instantimiz var. eger bu bi sorcery olsaydi saldirmadan once atmak zorunda kalirdik ve 4/4 bi creaturela saldirirdik e tabi rakibimizde salak degil heralde bloklamazdi nolurdu 4 damge vermis olurduk playera. halbuki instand oldugu icin rakibimiz bizi blokladiktan sonrada yapabiliriz yani rakibimiz bizi bloklar oldurcem diye biz ise bi supriz yapariz ve blockladigi anda yaratigimiza +3/+3 veririz simdi nolmus oldu ?rakibimiz 1/2 yaratigiyla 4/4 bi yaratik bloklamis oldu e o zaman 1/2 olan yaratik oldu tabiki. ama ustune bide trample ozelligimiz oldugu icin playerda 2 damage yemis oldu. (anlamayanlar trample ozelligini okumalilar)



devaminda
enchantmentlara
ve
enchant creaturelara deginicem =p
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

5. Enchantment, Enchant Creature, Enchant Land

eet enchantmentlarda bize bazi iyi ozellikler veren yada rakibimize bazi kotu ozellikler veren kartlardir.
bizim yararimiza enchantmentlara ornek:
butun creaturelarin +1/+1 alir mesela
butun creaturelarinda haste vardir(hastin ne oldugunu ogrenmek icin diger yazimi okuyunuz.)
rakibimizin zararina enchantmentlara ornek:
rakibin ne zaman bir kart discard etse 1 damage yer
butun beyaz creaturelar -1/-1 alir gibi
bi enchantment karti koyayim:


iste bu bir enchantment. bunun mana costu olan bir beyaz mana bide herhangi renk bi mana odeyip aciyoruz. actigimiz zaman bir creature type seciyoruz ornegin "elf, soldier, goblin, merfolk, treeman, zombie" gibi sectigimiz creature turu enchantment oyunda oldugu sure boyunca +1/+1 alir.

simdi enchant creaturelara gecelim
enchant creaturelarda ayni enchantment gibi ama bi creaturein ustune yapiliyor ve sadece o creaturei etkiliyor.
bizim yararimiza enchant creaturelara ornek:
enchant edilen creature ne kadar damage vurursa sizde o kadar life kazanirsiniz.
enchant edilen creature +2/+2 alir ve trample ozelligine sahip olur gibi
bide kart koyayim:



rakibin zararina enchant creaturelara ornek:
enchant edilen creature saldiramaz yada blocklayamaz.
enchant edilen creature untap olmaz.




simdi enchant landlere gelelim.
enchant landlerde ayni enchant creature gibidir ama bunlar creature yerine bir landi etkiler.

bizim yararimiza enchant landlere ornek:
enchant edilen land kullanildigi zaman extrada bir mana daha verir.
enchand edilen land mana almak yerine 2/2 creature yaratmak icinde kullanilabilir.



ornegin bu koydugum enchant land, enchanted landi 5/6 bir creature donusturuyo ama hala land olarakta kullanılabiliyor.

rakibin zararina enchant landlere ornek:
enchant edilen land mana icin taplendigi zaman yok olur.
enchant edilen land islanda donusur.





evet simdi enchantmentlari falan tanittik
sorabileceginiz bi kac soruyu simdiden yanitlayayim.

mesela enchantmentlari, enchant landleri ve enchant creaturelari nasil yok ederim ?
bunlari enchantment yok etmeye yarayan sorcery yada instantlarla yok edebilirsiniz. bi baska yontemde enchantment yok etme ozelligi olan creaturelari kullanmak.



ornegin bu sorcery 4 manaya bi land, enchantment yada artifact yok edebilir.

ayrica destroy target enchantment yazan kartlar ayni zamanda
enchant creature ve enchant landleride yok edebilir kafaniz karismasin

evet simdilik bu kadar bidaki yazimda artifactleri taniticam kafaniza takilan bir sey oldugu zaman bana özel mesajla ulasabilirsiniz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Magic The Gatheringde mevcut olan oyun çeşitlerini açıklamaya çalışıcam elimden geldikçe.

Magicde 3 oyun türü vardır bunlar,

1. Vintage
2. Limited
3. Constructed

Bunların içinde ülkemizde oynanmıyan sadece Vintage dir dier 2 si oynanmaktadır onun icin Limited
ve Constructed oyun formatlarını açıklıycağım.

LIMITED GAMES

LIMITED GAMES

Limited oyunlar kendi icinde 2 ye ayrılır bunlar,

1. Draft
a. Booster Draft
b. Rochester Draft

2. Sealed Deck

DRAFT


Kendi içinde yine 2 ye ayrılan bu Limited oyun çeşidinde ilk önce Booster Draftı açikliyim, Booster
Draft 8 kişinin 1 masa etrafına oturmasıyla oynanan bir oyundur.Oynamak için o an içinde bulunduğumuz
bloğa ait boosterlardan 3 tane ediniriz yani şu anda Mirrodin Bloğu içersindeyiz ve Mirrodinin son setide
çıktı onun için, eger Booster Draft yapmak istersek masaya otururken yanımızda 1 Mirrodin 1 Darksteel
1 de Fifth Dawn boosterı olması gerekiyor.

PICK ETMEK

Boosterlarımızı alır masaya otururuz başımızdada 1 hakem olur, hakemin burdaki görevi zamanı belirtmektir
hakem draft der ve biz o bloğun ilk setine ait boosterı acarak drafta başlarız, yapmamız gereken açtığımız
booster içinden 1 adet kart PICK etmek bunu yüzü masaya dönük şekilde masaya koyar geriye kalan 14 kartı
sol tarafımıza veririz, bu şekilde 8 kişininde ilk boosterları masada herkesin elinden geçer ve ilk boosterlar
herkesin 15 er kart pick etmesiyle tükenir.Sonra sıradaki setin boosterını acarız bundada pick şeklinde 15 kart
alırız önümüze, ilk boosterdan tek farkı bu sefer sola degil sağa vericek olmamız kartları, sonrada 3. boosterı
açıp bunuda ilk boosterdaki gibi sola doğru vererek önümüzde toplamda 45 kart pick etmiş şekilde draftın ilk
kısmı olan pick işlemini tamamlamış oluruz.

DECK KURMAK

Başarıyla bitirdiğimiz bir pick işleminden sonra sıra gelir biraz sonra rakiplerle karşılaşıp dişe diş kana kan :)
yapıcağımız maçlar için deckimizi hazırlamaya. Decki hazırlarken uymamız gereken 1 tane ana kural vardır
buda deckin en az 40 karttan oluşması gerekmesi kuralıdır bunun dışında aynı karttan 4 taneden fazla olamaz
kuralını söylemeye gerek duymuyorum zira bu basic bi kural zaten. Decki pick ettiğimiz kartlardan kurduktan
sonra içine daha önceden yanımızda getirdiğimiz yada varsa draftın yapıldğı yerden edindiğimiz landleride
ekleyip oynamaya hazır hale getirip ilk turdaki azıllı rakibin karşısına geçeriz :).




SEALED DECK

Sealed deck draft kadar detaylı değildir yapmanız gereken size verilen protuctı oturmanız gereken masaya
gidip teker teker açmanız, Sealed deckler genelde yeni bir set çıktığı zaman yapılan Pre Release turnuvalarının
türüdür, söylediğim gibi turnuvanın olucağı gün ve saatte gerekli yerde bulunursunuz size oynamanız için gerekli
productlar verilir ki bunlar, Pre Releası yapılıcak olan sete ait 2 veya 3 adet booster ve o bloğa ait ilk setin starter
packidir. Siz bunları alıp bilgisayarın belirlediği X nolu masaya gidip oturursunuz ve burda siz verilenleri acarsınız
sonra yine draftta olduğu gibi en az 40 karttan oluşmak üzere bir deck hazırlarsınız kendinize, daha sonra tüm
tırlar bitince ilk 8 e kalmış oyuncular turnuvanın galibini belirlemek icin Booster Draft yaparlar.




CONSTRUCTED GAMES

Constructed games ismindende belli olduğu gibi daha önceden hazırladığımız en az 60 olmak üzere içinde her bir
karttan en fazla 4 adet bulundurabileceğimiz bir deckle oyniycağımız oyun türüdür. Yani açıkliycak çok şey yok
aslında bu tür hakkında, evde Pro olarak tanımladığımız oyuncuların hazırladığı dünya üstünde başarılı olan
decklerden veya istersek kendi zevkimize göre hazırladığımız bir deckle oynanan hazır deck oynudur diyebiliriz.


RATING SISTEMI

Birazda bundan bahsetmek istiyorum Magic The Gathering hemen hemen her oyun gibi aslında 2 ana şekilde
oynanıyor bunlardan biri tıpkı evde monopoly veya başka bir board oynu oynamak gibi arkadaşlarla eğlencesine
casual olarak oynamak, dieri ise dünya üstünde geçerli olan bir ratinge sahip olup turnuvalarda ciddi şekilde
rating kazanıp kaybetme kaygısıyla oynamak.

Nasıl oluyor bu rating acaba ?

Bu çok basit aslında, bulunduğunuz şehirdeki en yakın Magic için DCI tarafında yetkilendirilmiş koordinatörün
yanına gidersiniz (istanbulda şu anda bunu Gerekli Şeyler sağlıyabilir) ve bir adet DCI numarası almak istediginizi
söylersiniz, size cok ufak bi form vericekler burda isim soyisim adres telefon gibi bilgileri doldurucaksınız ve artık
sizde dünya üstünde sıralamaya girmeye aday DCI NUMBER sahibi bir Magic oyuncususunuz bu numara Magic
oynunda sizin icin bir kimlik olucak artık, her Resmi turnuvaya girdiginizde size DCI numaranız sorulucaktır bu
numarayı vererek turnuvaya kaydınızı yaptırabileceksiniz (olurda yurt dısındaki turnuvalarada giderseniz aynı şey
orası içinde gecerli siz artık siz degil o numarasınız Magic dünyası için :) ).

Girdiginiz tüm SANCTIONED (yani ratingli resmi) turnuvalarda yapıcağınız maçlar sonuca göre sizin 1600 i

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 11 ay sonra ...
yeni başlayanlar için oyundaki phaseler:

1. önceki tur taplenmiş olan landler ve diger kartlar untap edilir. echo costu varsa ödenir.
2. kart çekilir.
3. main phase yani land koyabilirsin, büyü yapabilirsin, yaratık koyabilirsin vs vs. (land tap edip kullanabilirsin)
(bu phase bittikten sonra rakip instant büyüler yada mevcut kartlarının abilitylerini kullanabilir) + (land tapleyip instant büyü yada ability kullanabilirsin)
4. saldıracagın yaratıkları declare edersin. instant büyü yapabilirsin. mevcut kartlarının abilitylerini kullanabilirsin. (land tapleyebilirsin)
(bu phase bittikten sonra rakip instant büyüler yada mevcut kartlarının abilitylerini kullanabilir) + (land tapleyip instant büyü yada ability kullanabilirsin)

5. rakip saldıran yaratıkları hangi yaratıkların bloklayacagını secer. instant büyü yada mevcut kartlarının özelliklerini kullanabilir. (land tapleyebilirsin)
(bu phase bittikten sonra sen instant büyüler yada mevcut kartlarının abilitylerini kullanabilirsin) + (land tapleyip instant büyü yada ability kullanabilirsin)

6. combat sonucu belli olur. sen rakibe kac damage vurdun, hangi yaratıklar öldü vs.
(bu phase bittikten sonra rakip instant büyüler yada mevcut kartlarının abilitylerini kullanabilir) + (land tapleyip instant büyü yada ability kullanabilirsin)

7. ikinci main phase yani land koyabilirsin, büyü yapabilirsin, yaratık koyabilirsin vs vs. (land tapleyebilirsin)
(bu phase bittikten sonra rakip instant büyüler yada mevcut kartlarının abilitylerini kullanabilir) + (land tapleyip instant büyü yada ability kullanabilirsin)
8. tapleyipte kullanmadıgın land varsa, bunun sayısı kadar canın gider. + elinde 7 den fazla kart varsa fazlalıklar discard edilir.

sıra karşı tarafa geçer. en başa dönülür.[signature][hline]Fevaxium level 53 nightelf rogue of Wicked Priests
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 yıl sonra ...
  • 11 ay sonra ...
  • 1 ay sonra ...
  • 2 ay sonra ...
  • 4 hafta sonra ...
flankinf destem var. knightlardan oluşan son yaptığım 120 oyundan sadece 15 yenilgiyle ayrıldım. son morning tide eventide ve shadowmoor la güçlendiriyim diyorum da ilginç bir şey başıma geldi.

Flanking ile first strike karşılaştığında aynı anda vuruluyor dmg lar ve -1 -2 ler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 8 ay sonra ...
  • 2 ay sonra ...
  • 1 yıl sonra ...
  • 2 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...