Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

IV.Vahdettin Han

AthleT

Öne çıkan mesajlar

Vahdettin ile ilgili olarak Atatürk, Nutuk'ta şunları söylüyor:

"Saltanat ve hilafet mevkiini işgal eden Vahdettin, mütereddi (soysuzlaşmış), şahsını ve yalnız tahtını temin edebileceğini tahayyül ettiği deni tedbirler araştırmakta... (Padişah ve halife olan Vahdettin, soysuz, kendini ve yalnız tahtını koruyabileceğini hayal ettiği alçakça önlemler araştırmakta...)

Damat Ferit Paşa'nın başkanlığındaki kabine; aciz, haysiyetsiz, korkak, yalnız padişahın iradesi altında ve onunla beraber şahıslarını esirgeyebilecek herhangi bir duruma razı..."[signature][hline]OKUYUN OKUTTURUN
BonePART's Blog
Last Update: 21.07.2005

SEX, DRUGS , ROCK&ROLL and BONEPARTS BLOG. YEAH. - Axl Rose
Sosyal ağlarda paylaş

benim geçen bu konuya yazdığım kitap bölümündende anlaşılıyor zaten..adam taht için yaşlı ihtiyar rolü yapıyor..Atatürk'e katılıyor vs. ama tahta çıkınca gözünü tahtını koruma hırsı bürüyor...[signature][hline]''Devlet-i Osmaniali'de terfii temayuz ilim irfan ile olmaz; ya olacak kuvvetli iltimas, ya olacak madeni haz, ya da olacak ten ile temas...'' {Osmanlı Özdeyişi}
Sosyal ağlarda paylaş

Oncelikle Osmanli icin Turk Imparatorlugu derler yabancilar konushma dilinde.
Kendi acimdan 1-2 sey soylemek istiyorum. Oncelikle Turkiye Cumhuriyeti Vatandasi ve Turk`um.. Osmanli kendi icinde yashayan `Turk`lere iyi davranmamish olabilir, onlari 2 sinif insan olarak gormush olabilir. Ama bu Osmanlinin ne oldugunu kim oldugunu deyishtirmez. Osmanliyi kuran `Turk`lerdir. Tabi ki bu durumda bende Osmanliya sahip cikacagim. Ve Devlette Osmanliya sahib cikacaktir ve zaten cikiyor. T.C nin en ust kurumu olan Cumhurbashkanligi forsunun anlamini bilenler benim ne demek istedigimi anlarlar. Bilmeyenler yada isine gelmeyenler Osmanliyi yiktik devlet osmanliyi hic sevmiyor o da hainmish buda hain der.Cerkez Etem olayının ana konusu iktidar mücadelesidir , siyasi bir mücadeledir ve bunu Cerkez Etem kaybetmistir ve vatan haini olmushtur. O kazanmish olsa bugun Mustafa Kemal Ataturk vatan hayini olarak bize lanse edilcekti. Dogru mu ? Hayir degil. Kisaca ne oldugumuzu bilmek ve gechmishimizi kabul ederken sevaplariyla gunahlariyla kabul etmek gerekir.

Bu yazimin aynisini Osmanlı ile övünüyoruz ama.. adli konuyada yapishtiracagim.

** Yazimin basindan sonuna kadar kullandigim cumleler icinde gecen `Turk` kelimesini etnik koken olarak kullaniyorum.[signature][hline]:NSRq:üXrüt:irht:kök
Sosyal ağlarda paylaş

osmanlı kuruluşu itibari ile türk devletidir. gelgelelim bugün osmanlıcı olanlar, cumhuriyeti sindiremeyenlerdir.[signature][hline]Bugüne kadar Hz. Muhammed dahil her peygambere deli dediler. Bana da deli diyorlar. Bunlar beni içimden sevindiriyor, çünkü bu peygamber olduğumu gösteriyor...
Hasan Mezarcı
Sosyal ağlarda paylaş

Osmanli padisahlari bile kendilerine Turk demezken, hatta saray halki arasinda Turk kelimesi hakaret, Turkce konusmak cahillik olarak algilanirken, bundan 90 sene sonra birilerinin cikip Osmanli Devletini korumak icin Osmanli Turktu demesi tarihin cilvesi olsa gerek.

Bu arada Vahdettin denen soysuz, Ataturk`u Anadoluya gondermisse emin olun, git bagimsiz bir Turk devleti kur, halkimi kurtar diye gondermemistir. Ben burada Ingilizlerin kicini yalayarak hayatta kalmaya calisacagim, zor bir durum olursa gel popomu kurtar diye gondermistir.[signature][hline]

[Bu mesaj rahatsiz tarafından 21 Temmuz 2005 18:43 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Viktor, 21 Temmuz 2005 02:29 tarihinde demiş ki:
said:
Metehan, 20 Temmuz 2005 21:44 tarihinde demiş ki:
Vıktor ben senın kadar aciz ve cahil birini görmedim.1)Ermenilerin başına gelenleri niye üstümüzden atalım ki.Sen tut ruslarla elbirliği yap sonra cevabını alınca soykırım olsun yok öyle şey.Kaşındılar,kaşıdık.
2)Türkiye Cumhuriyetinin adı Osmanlı olmamasının sebebide Osmanlı ümmetçiydi T.C laik devlet yani teokratik değil.Osmanlı isimini koyması demek o politikayı devam etmesi anlamına gelirki bu yanlış olur.
3)Tabiiki Osmanlıyı benimsiyecez senin benim dedem onlar.Artısıyla eksisiyle.Bi kere bu bir devlet politikası,tarihini benimsemek.Git bak Genelkurmayın binasına M.Ö 210 yazar.Niye? Metehanın ilk düzenli orduyu kurduğu tarihitr o.Taaa ozamanlara sahip çıkacazda Osmanlıya mı çıkmıyacaz.
4)M.Kemal Paşamın nutkunda Vahdettine söylediği o sözelr tamamiyle politikadır.Cumhuriyete geçmiş bir topluma padişahı övemezsiniz.Doğru bir politikadır bu.M.Kemal'e kendi hazinesinden 20000 altın vermiştir Vahdettin.Ve bi nevi M.Kemal'e görev vermiştir.Kendisi padişahlıktan kimilerine göre kaçarak itilaf devletlerine karşı attığı imzalardan T.C yi muaf tutmuştur.Eğer Vahdettinin istihbarat teşkilatı olmasaydı emin ol Atatürk'üm samsuna gidemeden işgal edilirdi.Bir padişah çıkıpta kelle koltukta savaşamaz çünkü baskıyla attırılan imzalar var.Enver,Talat,Celal yani ittihatçılar tarafından.Vahdettinin yaptığı bir politikadır ve malesef anlamayan arkadaşlar bunu görememişler.

nutuk u okumadan bunalrı yazdıgın ne kadarda bellı
Ataturk samsuna gıderken hocam ben mıleltı kurtarıcam dıyemı gıttı sanıyorsun ılk once otur nutukta atanın naılarını oku ondan sonra gorus belırt
Canakkale harbıden sonra Mustafa Kemal cok fazla sıvrılmişti ve ınsanlar onu sadrazam olarak gormek ıstıyorlardı ve Mustafa Kemal ıstanbulda bulunabılıcek cok tehlıkelı bir kişiydi cunkı populerıtesı sessız sedasız tahta cıkan vahdettını bıle geçmişti
dogal oalrak her sıvrılen generale dunyanın her ulkesındekı kralalr tarafından yapıldıgı gıbı mustafa kemal ı Istanbuldan uzaklatırmak ıstedıler Mustafa Kemal ıse dırek buna atlamadı tepkı gosterdı ve erkan ı harbıye olmak ıstedıgını soledı fakat damat ferıt onu tutmasına ragmen tehlıkelı buluyordu
ataturkun padısahın bır numaralı adamalrıyla bır ıckı masasında hepsı gulup eglenırken resmı bıle vardır hatta ıstanbulda o yılalrda cekılmış
hıc kımse mustafa kemalden boyle bır ıtaatsızlık beklemıyordu yanı ve onu uzakalştırmak ıstıyorlardı ve elıne son derece geniş yetkıler verdıler yeterkı gıtsın dıye ınanıyorlardıkı mustafa kemal anadoludakı ısyanları bastırıcak ve duzenı saglıycak hatat onuda gectım mustafa kemal ın kaza kursununa denk gelıp olmesı en buyuk temennılerıydı
Mustafa Kemal ıstanbuldan davulla zurnalarla ugurlanmış vapura bınerken baya gecıt torenı yapılmıştır
Vahdettın onu ıstanbulda kesınlıkle ıstemıyordu damat ferıtın ıse ona olan buyuk bır saygısı vardı o zamanlar ancak bandırma vapuru hepınızın bıldıgı gıbı mucıze eserı samsuna ulasmısıtr
kotu hava sartları olamsına ragmen ıstanbul hukumetı ozellıkle bu vapuru secmsıtır cunkı kendını zor tasıyan bu vapur un yolda abtıcagına ve mustafa kemal ın tarıh olacagına yzude yuz gozuyle bakıyorlardı ama umdukalrı olmadı ve mustafa kemal samsuna a cıakr cıkmaz gorev aldıgının tersı yonunde halkı kıskırtmaya basladı
hatta vahdettın onu bu olayalr sonucu ıstanbula gerı cagırdıgında mustafa kemal onu 9-10 gu ntelgrafta oyaladı hastayım yolalr kapalı fılan falan dıye en son padısah kesın ve sert bır emır verınce ıstıfa ettıgını acıkladı bunun ustune kazım akrabekır e mustafa kemal ı tutuklayıp ıstanbula getırmesı emrı verıldı
ataturk nutukta o geceye hayatımın en zor gecesıydı der
ıstıfa etmiş yetkısı kalmamış bır general ve hakkında tutuklama emrı cıkmış kendısı bıle sonunun ne olucagından emın degıl
ertesı sabah kazım karabekır odaya gırdıgınde ılk tutuklancıagını ve herşeyın bıttıgını sanmış ancak kazım karabekır selam verıp ben ve ordum emrınızdeyız paşam dıyınce yaşadıgım sevıncı ve duygualrı kelımelerle anlatamam der

yanı ataturk un samsuna gonderılmesı gızlı gorev fılan degıldır ınanmıyorsanız acın okuyun nutugu daha baska kaynak vermeme gerek yok zaten bızzat ataturk anlatmış

Nutku emin ol senden daha iyi okumuşumdur.Diğer msj larıma bakarsan nutğun içinde yer alan ksımlarda yazdım.Cumhuriyete geçmi olan bir ülkeye saltanatı savunamazsın bu bir politikadır.Bak kardeşim İsatnbula yolun düşerse git hidiv kastrına belgelere bak.Halka açık.Vahdettinin anadoluya göndermek için seçtiği listeyi rıza paşa hazılamış en başındada M.Kemal Paşam vardır.Ceviz Kabuğu programında geçenlerde Tarih kurumu yetkilileri aynı şeyi söylüyorlar.Hiç kafanımı çalışmıyor Vahdettinin (sizce) kaçmış olması bütün yetkiyi ankara hükümetine bırakmış olması demektir.Attığı imzalarıdan muaf tutmuştur.Yani daha da açıyım attığı imzalardan T.C yi muaf tutmuştur.[signature][hline]Ey Türk!
Unutma ve Affetme.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
armra, 21 Temmuz 2005 18:19 tarihinde demiş ki:
osmanlı kuruluşu itibari ile türk devletidir. gelgelelim bugün osmanlıcı olanlar, cumhuriyeti sindiremeyenlerdir.

Osmanlıcılar tarihne sahip çıkan ama en az sizin kadar Atatürk çüdür.Cumhuriyetçidir.Eğer bu kadar osmanlıcılar cumhuriyetin karşısında olsaydı bu millet bu kadar milliyetçi olmaz zamanın kimse milliyetçi davranıp cumhuriyet,bağımsızlık diye savaşmazdı.Ne olursa olsun osmanlıya sahip çıkmak zorundayız eğer Türksek.Artısıyla eksisiyle.Ama tarihine sahip çıkmak demek cumhuriyete karşı olmak demek değildir.
Cumhuriyetin olamdığı o osmanlıda bile insanlar şimdikinden daha rahattı.Din,dil,vicdan özggürlüğü bakımından.[signature][hline]Ey Türk!
Unutma ve Affetme.
Sosyal ağlarda paylaş

ARkadaşlar Atatürk'ün bir sözü var hatırlatmak isterim .(vahdettinin ölümünden sonra söylemiş)
"Vahdettin çok namuslu bi adamdı.İstese topkapı sarayındaki mücevherleri alır öyle bir ordu kurardıki..."
kaynak istiyosanız ulusal tv yi açın orda diyor.Yani Vahdettinin hain olmaması Atatürk'ü yalancı yapmaz.Bu 1.
2)Bi eleman ordan Vahdettin gibi sülük gibi yaşayacağıma gider intihar ederdim tarih sayfalarına hain olarak geçmezdim.Oysa arkadaş hiç düşünmüyormu ki o anda vatan için gizli işler çevirmek ama millette hain imajının hakim olmasının tarih sayfalarından daha önemli olacağını ?Sizce bir Osmanlı padişahı bunları düşünmekten acizmi ?

Biraz mantıklı düşünelim lütfen, Osmanlıda devlet hanedanlığın ortak malı , ülke padişahın yani. Peki padişah sizce Sevr gibi bi anlaşmayı imzalayıp kendi sahip olduklarından vazgeçermi ?Hadi verdi diyelim o adam nereyi yönetecek kayseri+ankara+konya yımı ? Neden yetkilerinden taviz versinki , o mevkideki bi adam mutlaka bu olasılıkları düşünür... Sonuçta adam devlet politikasını sizden çok çok daha iyi bilecek bütün hayatı sarayda geçmiş.

Ben vahdettin hain degildir demiyorum, sadece bu konu belirsiz...
3) Osmanlı hayranı değilim ama atalarımıda reddedemem.Victora:
Türkiye Cumhuriyeti kurulunca bakanlıklar ve devlet mevkilerine Osmanlı'nın bir zamanlar yöneticiligini yapan Ittihak ve Terakki Cemiyeti üyeleri getirilmiş.Neden ? Çünkü en yenilikçi , Atatürk'ün düşüncelerine en yakın onlar vede en önemlisi başka kadro yok...Bunlar bir zaman Osmanlı'yı yönetmiş kişiler.Sen ordan gidipte Summon 5 Minister büyüsü yapamayacagına göre bu iste deneyimli olanları kullanacaksın.Yani demek istedigim : T.C. devlet kadrosu Osmanlı'nın ileri görüslü adamlarından oluşur. Sen nasıl oalbilirde ben Osmanlıyı tanımıyorum , benım onlarla bir bagım yok dersin ? Bu savaşta Osmanlı askeri sayesinde kazanıldı bu topraklar o askerler daha sonra T.C. nın askeri olmadımı ? Şap diye yenı yenı ınsanlar ortaya çıkmadıki ? Ayrıca biz istesekte istemesekte Osmanlı'nın devamıyız.
Şu laf tamamen gerçek olmayanları yansıtıyor: Baska bir yerde biz Osmanlı'nın devamıyız derseniz size gülerler.
Ben her gün yabancılarla konusuyorum bazı kültürsüzler from diye sorunca Turkey diyorum ve tanımıyorlar (bu ayrı bi muamma ) sonra where diolar Ottoman diyorum , ah ok diyolar.Neyse daha cok konusmayım benim düsüncelerim böyle.Ordaki arkadasta dogru söylemis.Atatürk'ün Osmanlı'nın üstünde çok durmamasının sebebi , Türklerin kötü anılarının olmasıdır.Osmanlıda Türkler aşagılanmasaydı , TürkTarih Kurumu Atatürk önderliginde Osmanlı tarihinide daha detaylı arastırırlardı...[signature][hline]NEVER give up...
Sosyal ağlarda paylaş

osmanliyi yok sayan adam benim gozumde bu cumhuriyete de bir sey katamaz .

ataturk un nutukta vahdettini hain ilan etmesinden baska bu cumhuriyetin osmanliya karsi olan aykiri bir tutumunu goren varsa lutfen bana hemen simdi soylesin . daha onceki mesajımda belirttigim gibi bu adam hain mi degil mi ben anlayamadim . bugun butun buyuk tarihcilerimiz adama icin iyi konusuyor . ataturk oyle soyledi diye de hic dusunmeden arastirmadan adami hain kabul edecek degilim .

hz. muhammedin sozunu nasil once dusunup tartarak karar veriyorsam ataturkte oyledir . o gunun siyasal politik ortami adami hain ilan etmesini gerektirdiyse bilemem . nihayetince ataturk bir buyuk politikacidir herseyden once . koca bir ulkeyi nerden nerelere getirmis arada kendince ortmek gizlemek istedigi gercekler mutlaka olmustur .

muhim not : su sozlerden dolayi bana cumhuriyet ataturk dusmani gozuyle bakan adamlar lutfen mesaj atmasin .[signature][hline]Fiery angels fell . Deep thunder roared around their shores... Burning with the fires of Orc.
Sosyal ağlarda paylaş

ataturk bu polisin itfaiyecinin telgrafcinin nerden gelip nereye gittigini bilmiyor muydu ?

bu adamlar 100 kusuruncu yillarini nasil kutluyorlar ? bu topicte ilk soru benim bu sorumdu .

kocubey diye bir adamda benim bildigim osmanlidan ziyade istanbul uzerine yazilar yazan bir cumhuriyet zamani yazaridir . kocubey diye bir sadrazam ya da osmanli tarihcisi hatirlamiyorum .

hatta 1milyon ermeni oldurdugumuzu soyleyen orhan pamugun bir kitabindan hatirliyorum sanki kocubey adini .

genede bilgim bu kadar biraz daha detay verirsen seve seve arastirip fikrimi soylerim .[signature][hline]Fiery angels fell . Deep thunder roared around their shores... Burning with the fires of Orc.
Sosyal ağlarda paylaş

hah pardon
koçi bey
asirlarca okumayinca tabe unutuluyo tarih

bu kısım koçi beyin risaliyesindendir
yane kabaca osmanlinin ilk ekonomik raporuydyu sanırım kendisi

...Her zümreye, adı geçen tarihten beri milleti ve mezhebi bilinmeyen şehir oğlanı, Türk, Çingene, Tatar, Kürt, ecnebi, Laz, Yörük, katırcı, deveci, hammal, ağdacı, yolkesen, yankesici ve diğer çeşitli kimseler katılıp, usul ve kaideler bozuldu. Kanun ve kaide kalktı..." (7)

Evet, acı gerçek yorum gerektirmez çıplaklıkta ortada değil mi? Türk, Tatar ve Yörük; Çingene, yolkesen ve yankesici ile yan yana ve aynı kefeye konulup Padişah Hazretlerine takdim ediliyor ve kabul, itibar görüyor.[signature][hline]OKUYUN OKUTTURUN
BonePART's Blog

Sosyal ağlarda paylaş

Osmanliyi millet kavrami ile bagdastiranlari anlamiyorum. Osmanli yoneticileri icin birincil planda soyla ilgili tek bir sey onemli idi: Osman Gazi`nin tohumundan gelip gelmediginiz. Bundan sonrasi bos. Turkum de deseniz, kurtum de deseniz osmanliya kulluk edip etmediginiz bir fark yaratirdi. Bir de dininiz. hangi milleten olursaniz olun musluman oldunuz mu, osmaliya tabiyim dediniz mi sadrazamliga kadar yolunuz acikti.

Boyle bir sistemi Turk Milleti ile bagdastirmak Osmanliya hakarettir (o zamanin yoneticilerinin bakis acisina gore).

Biz Osmanlinin torunuyuz diyen arkadaslari imkan olsada yuzyil onceye gondersek, o saat kafalari kesilse. Ademoglunun haddine mi dusmus Osmanliya akraba oldugunu idda etmek!

Soruya gelirsek, kurumlarin da sirketler gibi tuzel kisilikleri vardir. Omurlerini kisi veya devlet omurleri ile sinirlandiramazsiniz. Itfaiye, polis teskilati kurumsal kimligin olustugu zamani kendilerine baslangic zamani olarak secmislerdir.

[Bu mesaj rahatsiz tarafından 21 Temmuz 2005 20:42 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

hanedan turktur , ordu turktur .

bir devletin turk sayilmasi icin daha baska ne gerekir cok merak ediyorum .

osmanli devletinin turklere karsi tutumunun abartildigi ise apacik ortadadir . osmanlinin timar sistemini bozan turkmenlere karsi uyguladi politakalar bugun sanki osmanli tarafindan topyekun turklere karsi uygulanan politikalarmis gibi gosteriliyor icim buna yaniyor .[signature][hline]Fiery angels fell . Deep thunder roared around their shores... Burning with the fires of Orc.
Sosyal ağlarda paylaş

bahsettigin kurumlar devlet kurumlaridir . ozel sirket ya da tuzek kisilik degildir .

genelkurmayin kapisinda yazan yazidan bahsediyorlar sana m.ö si .

sen kurumdan bahsediyorsun bana .

dunyada hic bir devrimde ihtilalde devlet 0 dan kurulmamistir . sistemi , yoneticisi , ideolojisi degismistir . 0 dan devlet kurmak diye bir sey yoktur bu kavramlarda .

ha bunu one surerken hanedani ve ordusu turktur osmanlinin diyorum .

ayrica bugun turkiye cumhuriyeti devleti hic bir kurumuyla osmanlinin devami olmadigini iddia etmiyor . isine geldigi zaman 700 senelik kurumlari ve tecrubesi olan bir devletiz biz diyor .

isine gelmedigi zamanlari ise burda tartismak bile istemiyorum .[signature][hline]Fiery angels fell . Deep thunder roared around their shores... Burning with the fires of Orc.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
huun, 21 Temmuz 2005 21:11 tarihinde demiş ki:
hanedan turktur , ordu turktur .

bir devletin turk sayilmasi icin daha baska ne gerekir cok merak ediyorum .

osmanli devletinin turklere karsi tutumunun abartildigi ise apacik ortadadir . osmanlinin timar sistemini bozan turkmenlere karsi uyguladi politakalar bugun sanki osmanli tarafindan topyekun turklere karsi uygulanan politikalarmis gibi gosteriliyor icim buna yaniyor .

hanedan turktur:
simdi 36 tane padisah var
bunların hepsinini nerdeyse anası yabancı
bu durumda 4 uncu padisahta turkluk geni 1/2^4
6 da 1/2^6
ninci padisahda 1/2^n olmaktadir yane hanedan turkk felan deildir
hanedan osman ogludur sadece

ordu turk:
yeni ceriler devsirme
tımarlı sipahiler butun cografya uzerinden geliyo
yeni kurulan orduların hepsindede musluman herkes girebiliyo

hangi ordu turk
hangi hanedan turk
bir turkun asla yukselmesine izin verilmez nedeni acık devleti ele gecirebilir diye
nesi turk
kac tane vezir war buyuk turk
say bana[signature][hline]OKUYUN OKUTTURUN
BonePART's Blog

Sosyal ağlarda paylaş

said:
[b]rahatsiz, 21 Temmuz 2005 21:14 tarihinde demiş ki
hanedannin ne oldgunu bilemiyecegim ancak ordu Turk degildi. sayamiyacagin milletten adam vardi ordunun icinde.

eheh bu durumda koskaca avrupa medeniyeti kendisine roma yi referans alirken bizim osmanliyi referans almamiz bir soruyu akillara getiriyor o zaman . avrupali mi cok zeki , biz mi elimizdekinin kiymetini bilmiyoruz .

ha bu arada osmanli ordusunun bel kemigi turklerdir . bir suru milletten adam vardir derken 3 u 5 i bir kenera koymak gerekir diye dusunuyorum .

not : oha bunlar niye bold cikti . pardon . [signature][hline]Fiery angels fell . Deep thunder roared around their shores... Burning with the fires of Orc.

[Bu mesaj huun tarafından 21 Temmuz 2005 21:19 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

hanedan kavramini tartismaya acmayacagim burda . devleti kuran turkse hanedanin soyuda turktur . ne zamandan beri anaerkil toplum olduk ? dunyada boyle osmanli icin ayricalik yapacak degilim .

fransa tahtina oturan ingilizleri dikkate alip fransa tarihini ingiliz tarihi olarak okumuyorsam bu boyle .[signature][hline]Fiery angels fell . Deep thunder roared around their shores... Burning with the fires of Orc.
Sosyal ağlarda paylaş

benim derdim bizim osmanliyi referans almamiz degil, Osmanli saf Turktur iddasi. En basta Osmanli yoneticileri bunu yalanlar.

Kisisel olarak benim kulturumun referans noktasi Anadolu Medeniyetleri. Millet olarak Turkum.

Edit: saf lafi.

[Bu mesaj rahatsiz tarafından 21 Temmuz 2005 21:24 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
BonePART, 21 Temmuz 2005 20:27 tarihinde demiş ki:
hah pardon
koçi bey
asirlarca okumayinca tabe unutuluyo tarih

bu kısım koçi beyin risaliyesindendir
yane kabaca osmanlinin ilk ekonomik raporuydyu sanırım kendisi

...Her zümreye, adı geçen tarihten beri milleti ve mezhebi bilinmeyen şehir oğlanı, Türk, Çingene, Tatar, Kürt, ecnebi, Laz, Yörük, katırcı, deveci, hammal, ağdacı, yolkesen, yankesici ve diğer çeşitli kimseler katılıp, usul ve kaideler bozuldu. Kanun ve kaide kalktı..." (7)

Evet, acı gerçek yorum gerektirmez çıplaklıkta ortada değil mi? Türk, Tatar ve Yörük; Çingene, yolkesen ve yankesici ile yan yana ve aynı kefeye konulup Padişah Hazretlerine takdim ediliyor ve kabul, itibar görüyor.

Koci Bey kimmis babam? Belki kendisi Turk deildi, ve kendisi bazi mevkilere gelebilmek icin propaganda yapiyordu. Padisah'in Turklugu zaten tartisilir, melezin melezi olmuslar.

Bi de her tarihi belge 'yorumsuz, tartismasiz' kabul edilseydi, dunya tarihinde ne zirvalarla karsilasirdik.

Mesela Ortacag denizcilik kaynaklarinin cogunda, denizlerde gemileri oldugu gibi yutan dev canavarlardan, ejderlerden bahseder.... dogru mu? deil.

Her kaynagi ezbere dogru kabul edemeyiz.
Sosyal ağlarda paylaş

abicim siz nesiniz yahu böyle ehoeh

yazımın hemen girişinde belirteyim: benim için hiç önemli değil nereden geldiğimiz, allah topumuzun cezasını versin(türkler değil korkmayın, insanlar ehe). ama sizin mantık sisteminizde tartışacaksak, şunları görmek lazım:

tarih boyunca birçok ulus oluşmuş ve yokolmuştur, mutlaktır. ancak ulus bilinci denilen şey, yani milliyetin farkındalığı kapitalizmin ulusal pazar oluşturma gayesi sayesinde oluşmuştur. işte liberalizmdir, demokrasiydi, birey haklarıydı, cumhuriyetti, vsydi, bunların hepsi kapitalizmin promosyonlarıdır. şimdi efendim, bu çerçevede bir ulus-devlet çağımızda kurulunca ne yapar? yalnız bu ulus-devletten kastım, 1. tipten değil, bizim gibi 3. tipten dolaylı kurulan ulus-devletler.(1. tip, batıdaki örnek olur. özellikle fransa ve ingiltere. biricik olanlar, öncesi olmayan ve geleceğe örnek olarak gösterilenler)

şimdi bizdeki 3. tip, aynı afrika'da, asya'da olduğu gibi. önce bir ulus oluşturuluyor üstten, sonra bu ulus, halkını yaratıyor. bir ulusun halkı nasıl oluşturulur? bunu yapmak için iki etmen vardır: dil ve tarih. (cumhuriyetin ilk yılları, güneş dil teorisi ve türk tarih tezi) bizde de parantezde belirttiğim girişimler olmuştur. şimdilerde tartışılan, işte tüm diller türkçe'den çıkmadır, yok efendim tüm ırklar türk ırkından gelmedir tarzı şeylerin devlet nazarında ilk söylem bulması ilk bu hadiselerle olmuştur. diğer bir yandan eğitim kurumları kullanılır ve bu tezlerin içerikleri kuşaklara aktarılır. yani bir insandan, vatandaş yaratılır. vatandaşlık bilinci oluşturulur. kişinin, çevresindeki kişilerle bir olduğu, o toprak parçası içinde yaşayan herkesin aynı hissettiği, hepsinin geçmişinin ve geleceğinin aynı olduğu öğretilir ve kitlelere geçirilir.

şimdi ne alakamız var diyeceksiniz osmanlı ile? çok basit. mesela yunanlılar'ı örnek alalım. biz kendimizi en son orta asya'ya kadar dayandırıyoruz değil mi? onlar da kendilerini eski yunan medeniyetlerine kadar dayandırır. gidebildikleri kadar giderler tarih denizi içinde. çünkü yukarda da anlatmaya çalıştığım gibi, her millet, kendini "en eski" göstermeye çalışır. en köklü, en görmüş, en büyük millet. ancak onlarda da, sanırım 10-20 sene öncesine veya tam bilemediğim bi tarihe kadar bizanslılar atlanır. bizans adeta yok sayılır ve kimi zaman kötülenir. bildiğim kadarıyla yeni yeni(yani bize göre yeni değil, yunanistan ülkesine göre yeni. kendi yaşınızla biçmeyiniz ehe) öğretilmeye başlandı adamakıllı.

bu da bizim osmanlı'yı yermemiz, kimi zaman yok saymamız gibi bir hadisedir. çünkü bizim modelle kurulan her ulus-devlet, o topraklarda yaşamış bi önceki ataları olarak gösterilebilecek devletleri yoksayar. çünkü yeni kurulan ulus-devlet, yapısı gereği geçmişin anti-tezidir. onu yererek, yaratmaya çalıştığı halkına, ulusun halkına, yeni sistemin, düsturun kendileri için en iyisi olduğunu aktarmaya gayret eder.

diyeceğim şu: bizim bu topraklarda oluşumuz, bir önceki devletin devamlılığı sayesindedir. biz osmanlı'nın devamıyız demek, osmanlıcılık değil, akılcı bir tarih anlayışına delalettir. atatürk'ün de her dediğini, sanki din kitabıymış gibi alıp yorumlamamak gerekir. adam dönemine göre konuşmuş, yapmış, etmiştir. ne kutsal bir varlıktır, ne de itin kopuğun tekidir; insandır.(evet evet, süper bir insandır bizim için, saygımız sonsuz ötesi) ancak her şeyden önce akıllı bir adamdır, bir ulusun halkını oluştururken, neye yönlendirmesi gerektiğini bilir. neye karşı durulması gerektiğini bilir. osmanlı'ya karşı bir duruş sergileyecektir ki, ulus geleceğe bakabilsin, yeni sistemi daha rahat benimseyebilsin, kendini bir ulus olarak görebilsin.

diğer bir yandan, damat ferid'in, sevr anlaşması için yapılan görüşmelerde sanırım, batılı devletlere verdiği süper göt edici ve akılcı, batılı devletlerin tüm çarpıklıklarını, çelişkilerini içeren bir cevabı vardır.(editörünün baskın oran olduğu, türk dış politikası isimli iki ciltlik kitabın, ilk cildinin yüz küsürüncü sayfalarından birinde olması gerekiyor. kitap yanımda olmadığı için koyamıyorum buraya, açıkçası nette de arayamadım. biri arayıp bulabilirse koyuversin.)

şimdi o hain, bu göt, şu sattı gitti demek tartışılan konu tarih ise pek akılcı olmaz. tek yapılan popülistleşmek ve slogan üretmek olur.

diğer bir yandan vahdettin'i tek başına küçümsemek, sanki osmanlı'yı vahdettin yıktı gibi göstermek saçmalığın daniskasıdır. osmanlı zaten 1500'lerin ortalarından beri çöküşe geçmiştir. ancak gerçekten çok büyük bir imparatorluktur ve yıkılması 400 seneyi bulmuştur. vahdettin olmasa, hayrettin olsa farklı bir şey yapmazdı. çünkü onlara göre hanedanlığın toprakları kaybediliyor, ulus değil. o toprakta yaşayanlar zaten hanedanlığın malıdır, bir imparatorlukta. onların kurtarmaya çalışacağı şey, elbette ki kendi hanedanlıkları olacak.

neyse, kıssadan hisse: biz elbette ki osmanlı'nın devamıyız, zira osmanlı imparatorluğu'nun kalbinin attığı bölgede yeşerdik.
bunu yok saymanın ne faydası vardır hala anlamış değilim. veya bunu kabul
Sosyal ağlarda paylaş

bir de şu soruyu cevaplayınız:

bir şekilde, kurtuluş savaşı vasıtasıyla, bizim misak-ı millimiz daha geniş olarak vücut bulsaydı, ne bileyim bir şekilde doğudan ve güneydoğudan başka topraklar katılsaydı, belki de batıdan, o zaman ne diyecektik? veya musul-kerkük de bulunsaydı elimizde?

ayrıca türk ırkından bahsedeceksen geçmişimiz için, bu memleket dahilinde yaşayan, azınlıktaki ırklar ne olacak? bizim burada bahsettiğimiz, ulus-millet mi, ırk-millet mi? musul-kerkük bizde kalsaydı bir şekilde, ilk misak-ı millide gösterildiği gibi, orada yaşayan adamlar türk olmayacak mıydı?

nedir ne değildir? osmanlı türk müydü, değil miydi bunu araştırmanın ne manası var? adamların zerre şeyinde değildi afedersiniz. tüm topraklar, osman bey'in tohumlarının, türk'ün veya başka bir ırkın değil. ayrıca kimsenin bir birlik, millet bilinci yoktur ki, türk veya kürt olarak, adamlar neye karşı dursunlar? soylular vardı, ya da geniş toprak sahipleri belki, ya da halifeler, zattırılar, zutturular. bunlar belki incelenirse, türk'tü, kürt'tü, ona göre şekillendi bazı yapılanmalar imparatorluk içinde, olabilir..

ne diyorum ben ya da, obarey ehoe[signature][hline]ben BombaciMulayim
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...