Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Atatürk'ün Trabzonu ve Rizeyi Bombalatması

Mandoo

Öne çıkan mesajlar

Düşman başkenti işgal etmişken padişahın ne yapmasını bekliyordun?
Savaşanlar vatanı kurtarma amacıyla savaştı, saltanatı bitirmek için değil. Ayrıca padişahın vatan haini olup olmadığına karar veremeyecek kadar cahildiler.[signature][hline]CEO of the Holy Inquisition Corp
"Biz insan yakıyoruz."
Sosyal ağlarda paylaş

said:
W3r3wolf, 28 Mayıs 2005 22:03 tarihinde demiş ki:
Sebebi nedir diyorum.
Ölenler vatanı kurtarmak için öldü, cumhuriyeti kurmak için değil. 17 yaşında gençlerin ölümüyle saltanatı savunmanın alakası yok.

Dogru tespit. Ki kurtulus savasinda halkin buyuk bi kismina, padisahimizi kurtariyoruz dinimizi kurtariyoruz diye "gaz" verilmiştir :P Hayatın gerçekleri bunlar. Savaş sırasında bir "cumhuriyet" kurulması önemli bir mevzuu değildi. Hatta bir mevzuu bile değildi. Adı bile geçmiyordu[signature][hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki:
A mug of ale, and a fine tale!
Gimli yönetti
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Gimli, 28 Mayıs 2005 22:22 tarihinde demiş ki:
... Savaş sırasında bir "cumhuriyet" kurulması önemli bir mevzuu değildi. Hatta bir mevzuu bile değildi. Adı bile geçmiyordu

Ki savaş sırasında saltanatı yıkıp cumhuriyeti kuracağız denilseydi, halk böyle bir mücadeleye destek vermeyecekti.[signature][hline]Gimli, 06 Şubat 2005 00:13 tarihinde demiş ki:
Abi Şahab 5 geliyor, çekin o tankı oradan.

[Bu mesaj Napoleon tarafından 28 Mayıs 2005 23:30 tarihinde değiştirilmiştir]

[Bu mesaj Napoleon tarafından 28 Mayıs 2005 23:33 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

burda onemlı olan saltanat degıl hılafettır bunu unutmayın
padısahı gerı ıstıyen osmanlıyı gerı ıstıyen cok az kısı kalmıstı ulkede hatta saltanatın kaldırılması oy Bırlıgı ıle gecmıstır yanı koskoca meclıste 1 tek kısı bıle ıtıraz etmemıstır saltanatın kaldırılmasını cunkı halk 630 kusur yıldır hıcbırsey gormemıstır osmanlıdan cogu da turkmen dıye ezılmıs turk siileri oldurulmus turkluk develt tarafından bır nevı 3. sınıf uyruk olmustur kavalalı mehmet pasa ısyan edıp ordu toplayıp mısırdan kutahyaya padısahı devırmeye gelırken bır allahın kuluda dur sen kımsın padısahımızı devırıcen dememıs tam tersı geldıgı yerlerde davul zurna ıle karsılanmıstır
630 kusur boyunca anadoluya tek bır cıvı cakılmamıstır osmanlı yonetımı tarafından

pekı halk nıye hılafet ıstedı cunkı 1.dunya savası basladıgında padısahın halıfe oldugu ıse yarar bulundu ve yogun propaganda yapıldı padısah kendını tum muslumanalrın yonetıcısı ve peygamberın yeryuzundekı sesı ılan ettı anadoludakı turkler harıc hıckımse sallamadı halıfenın emırlerıne uymıyan kafırdır dıye propaganda yapıldı ve halk ustunde bunun cok buyuk tesırı oldu halk cumhurıyete karsı degıldı cunkı ne oldugunu bıle bılmıyorlardı cumhurıyetın halkın karsı oldugu halıfelıgın kalkmasıydı halıfelık kalkınca mılelt dın elden gıdıyor halıfe olmadan nasıl dın varolucak vs vs seklınde ayaklandı[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Viktor, 29 Mayıs 2005 01:00 tarihinde demiş ki:
burda onemlı olan saltanat degıl hılafettır bunu unutmayın
padısahı gerı ıstıyen osmanlıyı gerı ıstıyen cok az kısı kalmıstı ulkede hatta saltanatın kaldırılması oy Bırlıgı ıle gecmıstır yanı koskoca meclıste 1 tek kısı bıle ıtıraz etmemıstır saltanatın kaldırılmasını

Meclis zaten kendini istanbuldan bagimsiz goruyordu.
Yani meclis padisah karsitiydi
Dolayisi ile saltanatin oybirligi ile kaldirilmasi cok dogal[signature][hline]Gurbetci Pati
]Gurbetci Pati
Sosyal ağlarda paylaş

meclıs kendını bagımsız gormuyordu bır bakıma meclıs ılk kuruldugunda kurulus duyurusunda padısahın yabancı gucler tarafından tutsak edıldıgı bu yuzden hukumlerının gecersız olucgı meclısın gorevının ıse padısahı kurtarmak ve hakettıgı yere yerlestırmek oldugu acıklanmsıtır (Ataturkten dahıc bır madde daha evet padısah kurtarılıp hakettıgı yere getırılmıstır gercekten :))
ve meclıstekı ınsanalr buna ınandıkları ıcın padısaha akrsı gelmıslerdır (turklerı kandırmak cok kolay dımı :)) eger padısah bır sekıdle ankaraya kacsaydı su anda turkıye cumhurıyetınden soz edemezdık kesınlıkle Ataturk karaktrer olarak en ufak sosyal olayları bıle kendı lehıne cevırebılen bır devlet adamıydı ıstanbul hukumetı lozana davet edılınce bır gaz meclıse butun savası bız yaptık butun acıyı bız cektık oysa butun basarıyı padısah hazretlerı kendıne maledıyor demıs padısahın mıllı mucadeleye destek degıl kostek oldugunu hatırlatmıs hılafetle saltanatı ayıralım saltana son verelım hılafet devam etsın demıs ve sozlerı alkısla karsılanmıstır meclıste[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
W3r3wolf, 28 Mayıs 2005 20:55 tarihinde demiş ki:
Padişahı geri istemek insanı dallama yapıyormuş ha. Bravo.

LOL be arada boyle mesajlar super gidiyo bu konularda
Tebrik ediyoruz neşemizi yerine getiriyor adeta

Devam devam[signature][hline]Opinions are like assholes. Everybody has got one.
Soldat: [Fire] BlaCKDaGGeR

Sosyal ağlarda paylaş

böyle bişiyi bi trabzonlu olarak hiç duymadim. oldugunu zannetmiyorum.

ikincisi o dönemde atatürke tanimayiz denilmesi dallamalik degil normal birseydir. asilere oyle davranilir. ataturk oldurulse bir sekilde padisahlik devam etse bugun sizler ataturk taraftarlarina dallama dicektiniz. bunu da gozonunde bulundurunuz.

tarih basarili ve basarisiz degisim denemeleri ile doludur. basarili olanlar kahraman digerleri haindir.[signature][hline]Ars longa, vita brevis.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Mandooo, 28 Mayıs 2005 18:50 tarihinde demiş ki:
Kurtuluş savaşı sonrasında sanırım Trabzonlular Atatürk'e:
''Seni tanımayız bayrağı tanımayız ne vergi veririz nede asker!'' demişlerdir...

Atatürk bunun üzerine salmıştır Hamidiye gemisini Trabzona Rizeye..bi kaç gün (1 günde olabilir orasında emin değilim) bombalanmıştır buralar...halk kaçıcak yer aramıştır...ardından Atatürk'e yalvar yakar tüm şartlarını kabul etmişlerdir ve Türkiye ye bağlanmışlardır...

Nereden edindin bu bilgiyi[signature][hline]Stier-Morniel
Retired-Ultima Online-Nbl-Locus
Sosyal ağlarda paylaş

Dinsizin hakkından imansız gelir dersem kaç kişi bana atackh çeker ?

[signature][hline]        «³¹®¤R_e¤³_X¤³¹x¯²-»
Rap'de başbakan bu kajmeran !!!
|| Yoneso hosting hizmetleri ||

>>>X+ Projéct web design<<<

[Bu mesaj Zagg tarafından 05 Haziran 2005 12:24 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
horacegoesskiing, 31 Mayıs 2005 14:40 tarihinde demiş ki:
böyle bişiyi bi trabzonlu olarak hiç duymadim. oldugunu zannetmiyorum.

Horaca böyle birşey vardır ve gerçektir. hatta bu gemilerin gelmesi akabinde söylenmiş ve hala geyiği yapılan bir cümle vardır.
"şapka da giyeceğuz vergi de vereceğuz" :)[signature][hline]
sevdasız bir iklimde çember çeviriyordu yüreğimki sen çıktın gene ağaçların köklerinden. Her yıktığım ağaç sen büyüdün. Yüreğimi çizdiğin bir bardak biradan, içerimi sildiğin bir silginden külleri savurdum rüzgara, kalanları diktim tekrar kestiğim boynundan çıkan kanlarla suladığım çınara. Kustum, tiksindim sonra.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
BOccOB, 05 Haziran 2005 15:55 tarihinde demiş ki:
çünkü olaya gerçekçi bi şekilde bakarsanız, atatürk ün hadi canım hadi cicim cumhuriyete geçin diye, güle oynaya bu cahil insanları yeni türkiye ye dahil etmediği aşikardır. O yüzden atatürk bol bol astı, kesti, topa tuttu, bunlar çağdaşlaşma sırasında inatla cahil cahil ona karşı çıkanları ikna etmenin tek yollarıydı.

Özellikle altını çizdim patavatsızca kullandığın kelimelerin. O "cahil" dediğin adamlar yaşadığı için sen şu anda burda klavye başındasın. bir düzenin değişmesi kolay olacak değildi ya. tabiki birileri itiraz etti. bunu böyle kabaca tenkit etmenin yeri yok.[signature][hline]
sevdasız bir iklimde çember çeviriyordu yüreğimki sen çıktın gene ağaçların köklerinden. Her yıktığım ağaç sen büyüdün. Yüreğimi çizdiğin bir bardak biradan, içerimi sildiğin bir silginden külleri savurdum rüzgara, kalanları diktim tekrar kestiğim boynundan çıkan kanlarla suladığım çınara. Kustum, tiksindim sonra.
Sosyal ağlarda paylaş

kardeşim bak öyle bişey demişsinki. o atatürk ün inkılaplarını kabul etmeyen insanların da çocukları dedeleri kocaları bababları bu istiklal savaşında şehit düşmüş. yaklaşım bu olmamalıdır. onlara cahil demek çözümmüdür. olayın nedeni bu mudur? atatürk ün inkılaplarını kabul etmemek cahillikten kaynaklanıyorsa eğer kendi grubu içinde atatürk e çoğu zaman karşı çıkan bir çok arkaadaşı olmuştur. bunlar da mı cahildir.
mevzu anlayıştır.Sen bu şekilde patavatsız ca konuşarak bir şehrin insanlarını zan altında bırakıyorsun. [signature][hline]

[Bu mesaj Numb tarafından 05 Haziran 2005 17:34 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Tarıh kıtapalrımız bıze ole okutuldukı her sey laylaylom Ataturk onde herkes onun pesıdne herkes cumhurıyetcı atataurke karsı cıkanalrın hepsı ıse vatan haını ve padişah yannısı hatta mandacı yok bole bişey

Kurtulus savası ıkı aşamalıdır ılkı dusmanı temıslemek ıkıncısı ıse hedefı acık olan cehaletle savasmaktır ve cehalet tamamen bıtmedıkce turk kurtulus savası bıtmıycektır ataturke gore

Meclıste savas zamanı bıle buyuk ayrılıkalr vardı ataturk hatta daralıp tum yetkıyı kendısıne almsıtı cunkı basıt bır tartısma bıle gunler suruyordu ve savas halınde bu cok buyuk bır zayıflıktı
savastan sonra halk bolundu mevcut ssteı korumak ıstıyenler ve ulkeyı modernlestırmek ıstıyenler dıye
Ataturku ncogu sılah arkadaşı ona akrşı cıktılar devrımlerın evrım seklınde olmasını halkın bunalra hazır olmadıgını savundular hatta kurdukları partının ısmı Ataturke suıkast gırısımıne bıle kaısınca kapatıldı yanı devrımlerı ataturk halkın kafasına vura vura yaptı laylaylom gecmedı bu surecler dusunun koyde yetısmıssınız okumayı yazmayı bıle bılmıyorsunuz dunya gorusunuz yuvarlanıp gıtmek bırden bıre devrım oluyor devlet sana salvarın ıcıkar pantolon gıy fesı cıkar karının bundan sonra senın kadar hakkı olucak cocukalrın tarlada calısmıcak okula gıdıcek yoksa hapısı boylarsın dıye dıretıyor tabıkı neyın ne oldugunu ogrenen kadar ısyan edersın cunkı senın ıcın olumsuz olan bu gelısmeler ulke ıcın olumlu oldugunu bılmıyorsunkı ne gazete avr ne televızyon nede radyo haberler kulaktan dolma gelıyor koyune butun ataların halıfeye sıgınmıs he rkonuda bır sabah kalkmıssın halıfe yokolmuş her şey degişmiş cahıl bır ınsan ıcın oldukca kıskırtıcı sebepler bunlar
mısal bugu ndevlet bıze desekı hepınız ayda 50 mılyon fazla vergı verıceksınız bundan boyle bu paraları toplayıp unıverste kurucaz ılınıze fılan kac kısı ıtıraz etmeden kabul eder bunu devletın parasının bı9zım vergılerımız oldugunu ıdrak edemıyen ınsan kaynıyor bu ulke hala develtı kazıklamak guru duyulucak bır sey bu ulkede[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World.
Sosyal ağlarda paylaş

kısa bir araştırma yaptım ama tam olarak bir ilerleme gösteremedim...Atatürk'ün trabzon ve rizeyle olan alakası şu sebepleymiş...

Atatürk'ün yakın korumalığını yapan lazlardan biri bir mebusu öldürmüş...Atatürk'ün emrettiğini söylemiş ve ona sığınmış...Atatürk ilk başlarda bunu korusada sonradan arkasından çekilmiş ve ölüme terk etmiş..tabi meclis bunu cezalandırmış...

bunun üzerine geri kalan lazlar Atatürk'ü öldürmeye kalkmışlar fakat dakika farkıyla Atatürk kaçabilmiş...

bu haberler karadenizdeki diğer lazlara ulaşınca ayaklanma yaşanmış...sanırım bu sebepten bir bombalama olmuş....daha tam araştırmamı bitirmedim...iyice toparladıktan sonra adam akılı bir cevap yazıcam...[signature][hline]_iReM_, 09 Ocak 2005 22:16 tarihinde demiş ki:
ne bu ya kız diyince öyle altın günü gibi boş işler gelio hemen aklınıza.bitek çay servisine yaramıoruz yane.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...