Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Valentine Tankı


Cafein

Öne çıkan mesajlar

Matildalardan bir sonraki model olan Valentine tankı da, İngilizlerin üçlü tank anlayışında, infantry- piyade destek tankı rolünü üstlenen serinin bir üyesidir. İngilizler genelde M ile başlayan isim koyarken, Valentine tamamen bir istisnadır. İsmini, tankın üretiminin onaylanma tarihinin 14 Şubat gününe rastgelişinden almıştır. (St. Valentine's Day= Sevgililer günü)

Valentine tankı, genel olarak bakılırsa, özellikleri bakımından İngilizleri "Cruiser" sınıfı genel muharebe tankına yapısal olarak daha yakındır. Fakat düşük hızı özellikle düz ve açık arazideki çatışmalarda büyük bir eksidir, bu bakımdan piyade tankı olma görevini sürdürür.



Valentine tankının mark 1 ve mark2 modellerinde(İngiliz araçlarında Mark 1, Mark 2, aracın modelini gösterir) mürettebat üç kişidir. Sürücü ön ortada oturur, görüş açısı geniştir. Tank kumandanı ve silahçı tarettedir. Bu konfigürasyon, tank kumandanına aşırı yük ve sorumluluk getirmekteydi, çünkü hem tankı yönetmek ve silahçıya hedef bulmak, hem de çatışma sırasında topu doldurmak ve silahçıya yardım etmekle yükümlüydü. Valentine Mark 3ten itibaren, mürettebat 4 kişiye çıkarıldı, fazladan mürettebat yine tarette, doldurucu olarak görev yapıyordu. Bu komutanı rahatlatan bir tercihti, ama zaten küçük ve 2 kişi için bile sıkışık olan taretin içinde fazladan bir kişi performansı da düşürmüyor değildi.



Valentine tankının ana silahı, İngilizlerin hafif-orta topu "2 pounder"dı. Bu top, seri ateşine karşın özellikle gelişmiş zırhları delmekten yoksundu, ayrıca menzili kısa kalıyordu. Mark 8den itibaren bunun yerine "6 pounder" denen ağır ve uzun menzilli top konuldu, fakat yeni bir problem ortaya çıktı. Bu topu tarete sığdırmak için taretteki makinalı tüfek iptal edilmişti, bu yüzden piyadeye ve hafif hedeflere karşı bile tankçılar top kullanmak zorunda kalıyordu. Bu durum iki model sonra düzeltildi ve tarette ayarlamalar yapılarak tekrar makinalı tüfek konuldu.



Valentine tankı, zırh bakımından yeterli koruma sağlayabilecek düzeydeydi. Süspansiyon sistemi, daha önceki tanklardan taklit edilmişti. Mark 1 modeli benzinli motora sahip olsa da, sonraki tüm modelleri dizel motorluydu ve bu motorlar güvenilirlikleri ve bakım kolaylıklarıyla ünlüydü.



Valentine tankları aceleyle üretildikten hemen sonra, Dunkirkte kaybedilen tankların yerine birliklere dağıtıldı. Savaşın yayılmasıyla birlikte cephelere hareket ettiler. Özellikle çölde dayanıklıkları ve güvenirlikleri ile ün kazandılar, El Alameyn muharebesinden sonra Almanları kovalayan 8. ordunun ilk saflarında yer aldılar, hatta bu tankların çoğu kendi paletleriyle(başka bir araca yüklenmeden) 4800 kilometreden fazla yolu sorunsuz katetti. MAdagaskar ve Pasifikte de savaş gören Valentine tanklarının çok azı da Burmada savaşa katıldı. 1944 yılında üretimi durdurulduğunda 9000e yakın Valentine tankı üretilmişti ve bunların 2700 kadarı Sovyet Rusya'ya verilmişti.


TEKNİK ÖZELLİKLER:
Mürettebat: Mark 1-2 modellerinde 3, diğer modellerde 4
Silah: 2 pounder top ve 7.92mm BESA makinalı tüfek veya 6 pounder top ve 7.92mm BESA makinalı tüfek veya 75mm top ve 7.92mm BESA makinalı tüfek
Zırh: En ince yerinde 8mm, en kalın yerinde 65mm
Boyutlar: 5.41metre uzunluk, 2.63 metre genişlik, 2.27 metre yükseklik
Ağırlık: 16.257 kg
Motor: Mark 1 modeli- AEC benzin motoru, 135 beygir. Mark 2-3-8 modelleri- AEC Dizel motoru, 131 beygir. Mark 4-9 modelleri- GM dizel motoru, 138 beygir. Mark 6-10 modelleri- GM dizel motoru, 165 beygir.
Performans: Yoll hızı 24km/h, menzili 144km, dikey engel aşma kapasitesi 0.91metre, 2.36 metre siper geçiş ve 60 derece açıyla tırmanma kapasitesi[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

en kalın yeri çok küçük bir alan ... zannedersem ya ön zırh ya da taretin yan tarafları.

Zaten savaş sırasında tanklar genelde önden aldığı darbelerle yok edilmiyordu. Yan ve arka taraftan aldığı arbeler sonucu tank savaş dışı kalıyordu ( Jagd , Jsu , Js serisi hariç tabi ... bu tanklar 88 ila 152 lik toplar taşıdığından bazen kendileri bile dahil olmak üzere önden vuruşlarda rahatlıkla çoğu tankı etkisiz hale getirebiliyorlardı. )[signature][hline]What we do in life,echoes in eternity.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Afrika Cephesinde zaten İngiliz tanklarının başlardaki başarılarının sebepleri zırh kalınlıkları. İtalyan silahları bu zırhlara karşı etkisiz, İngilizler kafadan daldıkları zaman İtalyanlara dağılmak kalıyor.
Ayrıca Mathias kültürsüz kardeşim, İngiliz "Infantry" yani piyade destek tanklarının özelliği ağır zırhlı olmasıdır. 3 mm zırh kalınlığı sadece motorun bazı bölmeleri ve direk ateş almayacak kesimlerdir. 65mm ile 50 mm arası tankın ön tarafı ve tareti, ayrıca motor çevresi, 50-40mm arası da kenarlar ve yan korumalar falandır.

Ha o paletler nasıl dayanıyor? Paletler metal,bazı paletler gibi lastik veya tahta değiller, aşınma süreçleri olsa da dayanıyorlar, bir de çöl/kar için geliştirilen geniş tabanlı paletler var. İlaveten, bu tanklar zaten ağır olduğu için, yere bastıkları noktalar çok dikkatli ayarlanmış, yani paletlerdeki basınç nispeten düşük. Böyle olmasa zaten kumda gidemez, batardı hepsi. Tank denen aletin teker değil de palet kullanmasındaki büyük nedenlerdendir, çevikliği bir yana alırsak.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bu su tabancaları işi hoş da bir ara königstiger'i de anlatsanız.. ;)[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki:
People suck, if I want to game I'll do it with/against circuit boards and lines of C++ that know how to RP, not people that don't know how to string a sentence together.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sam Königstiger da yalan be :)
Kaç tanesi yapıldı da savaş gördü... Tamam muazzam bir araç ama... Ayrıca bunlar 37-40 arası modeller, Königstiger 43-44 model bir araç.
İngilizler çölde mahvetmişler milleti bunlarla. Almanların ağır toplu panzer4leri gelene kadar millet perişan olmuş. Su tabancası deyip geçme yani.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hacı baba königstiger tamam zırt pırt arızalanıyordu vs vs ama 188mm zırh ne demek ya, hem de normal tiger gibi düz değil eğimli. o vakit onu bertaraf edebilen silah yok gibi birşeymiş galiba.. 8-)[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki:
People suck, if I want to game I'll do it with/against circuit boards and lines of C++ that know how to RP, not people that don't know how to string a sentence together.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tamam ama yürüyemezsen ne işe yarar 188mm zırh? ki o da her yerde değil.
Unutma Sam biladerim, tankın dinamikleri üç tanedir esas olarak. Zırhlı olmak da hızsız olmak demektir. Bu bazen ölümle yaşam arasındaki farktır.
Ayrıca tepene 3000 metreden binecek bir Typhoon kara saldırı uçağının roketlerini yersen, ne 188mm zırh kalır ne sen kalırsın.
Ünlü Tiger kumandanı Whittman amcayı da öyle aşağı almışlar, karada öldürememişler herifi.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hacı baba ben de biliyorum bu dediklerini ama benim savunma doktrinleri hep en önde tutarım, ateş gücü ve manevra kabiliyetini sırasıyla sonraya koyarım. 188mm zırh sadece önde dahi olsa geri kalan yerlerdeki zırh da rahatlıkla dönemin diğer tanklarının ön zırhı gibi olsa gerek. eğimli zırhın zaten efektif değer olarak birkaç katı haline getirebildiğini biliyoruz, sen de yazılarında zaten sürekli tanka tank çarpışmaları açısından değerlendirme yapıyorsun en çok. ben de königstiger dedim işte.. 8-)[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki:
People suck, if I want to game I'll do it with/against circuit boards and lines of C++ that know how to RP, not people that don't know how to string a sentence together.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hehehehe
O zaman Sam kardeşim, sen İngiliz doktrini takip ediyorsun.
Zırh iyi, avlanılmak kötüdür! Hehehe
Hunting Tiger da var istersen, Königstigerdan önce.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Panzerkampfwagen VI, Tiger sınıfının genel adı. Onun altında ise şu tipler var

Tiger
Tiger II (Kingtiger/Königstiger)
Panzerjager Tiger(P) - Ferdinand / Elephant
JagdTiger (Hunting Tiger)
Sturmtiger (Tiger-Mörser)
Rammtiger
Bergepanzer Tiger[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Üretim çeşidi ile üretim sayısı arasında bu derece büyük bir bağlantı yoktur. Hepsini geçtim bütün orduların bu derece çok çeşidi vardır ancak bir çoğu bilinmez bile. Örneğin Tiger modellerinden Sturmtiger'ı kaç kişi bilir. Aynı şekilde amerikalıların da bir sürü çeşidi var, alın size ilk elden iki saniyede bulduklarım. Bunlar daha çok arttırılabilinir.

Hava Savunma Tankları
M22 Locust

Hafif Tanklar
M2A4

M3 Stuart ve tipleri

M3 Stuart
M3 Stuart (dizel)
M3A1 Stuart
M3A1 Stuart (dizel)
M3A3 Stuart
M5 Stuart
M5A1 Stuart

M24 Chaffee

Orta Tanklar

M2
M2A1

M3 Lee ve tipleri

M3 Lee
M3A1 Lee
M3A3 Lee
M3A4 Lee

M4 Sherman ve tipleri

M4 Sherman
M4(105) Sherman
M4A1 Sherman
M4A1(76)W Sherman
M4A2 Sherman
M4A2(76)W Sherman
M4A3 Sherman
M4A3(75)W Sherman
M4A3(76)W HVSS Sherman
M4A3(105) Sherman
M4A3E2 Sherman
M4A4 Sherman

M26 Pershing

Tank Avcıları

M18 Hellcat
3 inch GMC M10
3 inch GMC M10A1
90mm GMC M36
90mm GMC M36B1
90mm GMC M36B2

Kundaklı Toplar
105mm HMC M7 Priest
105mm HMC M7B1 Priest
75mm HMC M8
155mm HMC M41
155mm GMC M12

Ağır Tank
M6

Süper Ağır Tank
T28 (105 GMC T95)[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hepsi blizkriegde var sanırım olmıyanlarda daha ismine bakamadan kafalarına kafalarına 155mm lik toplarımla vurduklarımdır MUHAHAHA,
Oynayın tavsiye ederim. hoş son bölüm biraz abartı olmuş olsada burning horizanda, alışınca mekanize savaş mantığına insan hallediyo[signature][hline]Beş Hececiler
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bide Hunting Tigerin olayı nedir, tek farkı kullnış şeklimidir, yoksa pusu kuracağından Standartına göre daha fazla ateş güç ve zırha karşılık düşük hız falanmıdır?
Nası modifiye ediyoruzda Hunting oluyor tigerımız? Neon taksak altına olurmu yoksa cokmu parlar belli eder yerini, şöle kırmızı neon güzel olurduda.[signature][hline]Beş Hececiler
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Her ne kadar ciddiyetsiz olsada soruya cevap verelim. Almanlarda Jadg (Hunting/Avcı) sınıflaması taretsiz hücum topları için verişmiş bir isimdir. Bunların düşük kalibreli olanları piyade destek aracı olarak kullanılmış (örnek stug b), ilerleyen tarihlerde düşman tank gücünün artması sonucu ise anti tank birlikleri olarak organize edilmişlerdir. Jagd sınıfı tanklara göre çok daha kısa sürede ve daha ucuza imal edilebilmekte, aynı zamanda ön zırhları çok daha kalın olup iç hacimleride daha geniş olmaktaydı. Ayrıca taretin olmaması sayesinde daha alçak olan bu araçlar düşman için daha zor birer hedefti. En büyük dezevantajları ise taretleri olmadığından düşmana ateş edebilmek için bütün gövdeleri ile dönmek zorundaydılar.

Benzer bir örnek için bakınız : Panzerjager V Jagdpanther (Sd. Kfz. 173)[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hoca esasen tank dediğin pzkpfw viii maus olacak şöyle.. 8-) tek atışta patlayacak şeye tank demek gücüme gidiyor..

matilda'ları filan anlatacağınıza bunları anlatın da millet tank görsün.. landkreuzer p-1000 ratte'yi filan anlatın.. :horace:[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki:
People suck, if I want to game I'll do it with/against circuit boards and lines of C++ that know how to RP, not people that don't know how to string a sentence together.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Esas olan kullanılan tanktan daha çok onu kullanan kişidir. Mesela İngiliz 17 pounder top taşıyan Firefly'ları Tiger için yakın mesafede çok ciddi bir rakiptir. Ancak 13 Haziran 1944'de Villers-Bocage'de Tiger'ı ile devriye gezen Michael Wittmann İngilizlerin elit birliği 7. Zırhlı Tümen'e bağlı 4. CLY birliği ile karşılaştı. Daha önce doğu cephesinde görev almış ve sayısız tank imha etmiş olan Wittmann tek başına İngilizlere saldırmış ve yarattığı panik ve mükemmel eğitimli personeli sayesinde bütün bir birliği dağıtıp ingiliz ilerlemesini tek başına durdurmuştur. Savaşın geçtiği yerin bir kasabanın içi olduğu düşünülecek olursa savaşın ne derece yakın mesafe atışları ile gerçekleştiğini tahayyül edebilirsiniz. Tek bir Tiger içinde Firefly'larında bulunduğu 21 tank ile sayısız zırhlı araba, personel taşıyıcı ve top imha etmiştir. Evet Tiger çok güçlü bir tanktır ama yokettiği düşman birliklerinin bire bir savaşta gücü Tiger'ın yokettiklerinin kat kat üstündedir. Burada devreye personelin eğitimi ve savaş tecrübesi devreye girmiştir ve bu sayede tek bir tank İngiliz ilerleyişini durdurmuştur.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Maxigenous'a ithafen...
Tank tipi sayısının fazlalığı ile üretim olayı arasında bağıntı yoktur. Esasen, her tankı üreten fabrika genelde farklıdır, hatta parçaları üreten fabrika farklıdır. Aynı tankın şasisine farklı taret takarsın, apayrı bir makine olur, tanksavar da olur uçaksavar da vinç de. Ordular ihtiyaçlarını belirtir, ona göre de tank yapılır. Elbette, ordu "Bize muharebe tankı lazım!" diye bas bas bağırırken, gidip de tank şasisinde köprü kuran destek aracı üretilmez.

Cüce, senin tek silah anlayışın zırh giymiş cüceler ve baltaları. Sen takıl Borbag'a gel bir gün bize, ben öğretirim ne nedir ne değildir, o neonu senin kafanda mı kırmak lazımdır, tanka mı takmak lazımdır? Hunting Tiger denmesinin sebebi, bu tankın daha ağır zırhlı ve iyi teçhizatlandırılmış olmasıdır. Kusuru ise manevra kabiliyetini yitirmesi ve hantallaşması. Asıl amacı, düşmanı pusuya düşürmek ve yoğun ateş gücü ve zor aşılan zırhı sayesinde hacamat etmek.

Sam, Maus tankı o kadar hantal ve işlevsizsdir ki, Hitler bile önceleri çok istemesine rağmen projenin ne büyük bir aptallık ve kaynak israfı olduğunu görmüş ve iptal ettirmiştir. Burun kıvırdığın matildalar zamanında beğendiğin Almanların elinde en sağlam Panzer 3(beelki 4) vardı ve bunlar ancak Matilda'ya kafa tutacak güçteydi. Unutma, bunlarla herkesin gözdesi Tigerlar arasında 7 seneden fazla fark var, ki savaş şartlarında silaha olan AR-GE düşünülürse bu normal zamanda 14-20 yıllık bir süreye eş değerdir.

Neticede, olay biraz da mürettebatta ve tankın özelliklerinde biter. Tiger ağır zırhlı, süper silahlı, mükemmel bir muharebe tankıdır. Ama alıp Tigerla sizden kaçan düşmanı kovalayamaz, keşif-vurkaç operasyonu düzenleyemez, düşmana baskın veremez, hız gereken durumlara yetişemezsiniz. Bunlar zaten Tiger'ın amacı değildir, onun amacı savaş meydanında çatışma başladığında üstünlük kurma ve düşmanı biçmedir. Bir de her tankı kendi kulvarında değerlendirmek gerekir. Sonuçta hafif bir keşif tankıyla Tiger karşılaştırmak sadece anlamsız olur.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...