Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Osmanlı Donanması


Goarth

Öne çıkan mesajlar

Evet her donem de degisiyor. Ornegin bize Osmanli donanmasi dedikleri alti ustu biraz buyukce kayiklarmis falan diye anlatmislardi, sonra 1380'lerden kalma bir Osmanli gemisinin gravurlerini gordum, ve agzim acik kaldi. O tarih icin cok ileri bir teknolojiye sahipti gemiler. Bizans'in daha ordusunda barutlu tufekleri bile geciremedigi gunlerde, Osmanli nin toplarla donanmis firkayetnler kullanmasi cok ilginc bir durum. 14-15.yylarda cok ileri bir askeri teknolojiye sahip olduklari bir gercek. Ayni donemlerde Bizansin oldukca tutucu bir teokrasi (din devleti) olmasi da bir baska ilginc nokta.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

osmanli donanmasinin kökünün ünlü denizcilere ve usta denizcilere dayanmasý da donanmanýn neden güçlü oldüðünü açiklayabilir.ayný zamanda deniþzciliðe yatkin olan bir devletti osmanli kurulus ve yükselis doneminde surekli donanmadan faydalanmistir.ama daha sonra gelisen avrupa donanmasi
yerinde sayan osmanli devletine üstünlük saðladý .inebahtýda haçli çesmede rus derken osmanli donanmasi çürümeye yüz tuttu.[signature][hline] Bana tahir efendi kelp demiş
İltifatı bu sözde zahirdir
Malikidir benim mezhebim zira
İtikatımca kelp Tahirdir
NEFİ
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

3 here haçlılar 1 kerede ruslar tarafından yakılmıştır bildigim kadarı ile. şu navarin olayında yakılıyordu hatta sonuncusu

ruslar demir almış osmanlı donanmasının büyük kısmını 15dk gibi bir sürede yakmıştır üstelik.[signature][hline]Deviant art gallery
Somebody tell me. Why it feels more real when I dream than when I am awake.

[Bu mesaj Bıshop tarafından 17 Şubat 2005 13:12 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Bıshop, 17 Şubat 2005 13:11 tarihinde demiş ki:
3 here haçlılar 1 kerede ruslar tarafından yakılmıştır bildigim kadarı ile. şu navarin olayında yakılıyordu hatta sonuncusu

ruslar demir almış osmanlı donanmasının büyük kısmını 15dk gibi bir sürede yakmıştır üstelik.


Yakilmasi denilen durum zannedilior ki mürettebatsiz duran gemiler vupir gibi yakildi (-:

Ruslar fransiz icadi olan "patlayan mermi" lerin yardimiyla, osmanli donanmasini karadenizde kolaylikla bertaraf etmistir. Ve bu savas 10-15 dakika gibi bi sürede gelismistir. Sayet ahsap gemiler patlayan mermilere dayanamamislardir. Osmanlida da böyle bir teknoloji yoktur

Zaten zirhli gemilerin ortaya cikisi da bu teknoloji sonucudur.

Osmanli imparatorlugu ilk gemilerini Karesi Beyligini ele geçirerek elde etmistir.[signature][hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki:
A mug of ale, and a fine tale!
Gimli yönetti
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir taneside osmanli padisahi yemekteyken onu oyalayip[karsi devlet hatirlamiyorum simdi hangisiydi] butun donanmanin yakilmasiydi. donanmanin tamami tersanede demir atmis durumdaydi siz dusunun ezikligi. zaten navarin inebahti o savaslarda butun deneyimli denizciler yok oldu. cok buyuk darbeydi yani osmanliya[signature][hline]Icq: 668699
Msn: [email protected]
Mail: [email protected]
Uo:Juliana-Jnearl
Cs:[HoD]DaRkL!GhT
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
LoMBaK, 17 Şubat 2005 17:24 tarihinde demiş ki:
said:
maxigenous, 17 Şubat 2005 00:27 tarihinde demiş ki:
Karasi beyliği

hyr karasi beyliğini ele geçirerek ilk donanmaya sahip olmuştur asıl olay yalnış hatırlamıyorsam germiyanoğullarının osmanlıya katılmasıyla olmuştur.


Olayın başlangıcı denmiş yukarda . Karasi Beyliğinin alınmasıyla Osmanlı da ilk donanmasına sahip olur . Bildiğim kadarıyla beyliklerin çoğunda bizim anladığımız anlamda bir donanma söz konusu bile değil .[signature][hline]MaXi...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
maxigenous, 16 Şubat 2005 13:32 tarihinde demiş ki:
Dünyanın 2. büyük donanmasının Haliçte çürümeye terkedilmesi üzücü bir durumdur . Bu kadar büyük donanma yapılıyor ama kullanmaya kıyılamıyor . İşte Osmanlı mantığı .


osmanlı mantığıyla pek bir alakası yok bu olayın.gemilerin halicte çürümeye terk edilmeside sadece zorunluluktandı. osmanlı ingiltereye bu gemi siparişlerini verirken o dönemde en güzlü donanma ingilizlerindi. ingilizler osmanlılar için ürettikleri gemileri özellikle bir süreden sonra kullanılamayacak şekilde vermişlerdir çünkü kendilerine denizlerde tek güç olarak kalmak istiyorlardı. Hatta bu gemiler bir kere alman bir generali karşılamak için haliçten çıkıp çannakkale boğazına kadar gitmiştir ki geriye zar zor dönmüş bazı gemilerde büyük patlamalar meydana gelmişti.
Demek istediğim osmanlı ingilizlerden büyük bir kazık yedi bunu anlarım ama dönemin padişahları yüzünden haliçte çürümeye terk edilmesi gerçekten çok saçma.[signature][hline] BabacumMostors, 13 Kasım 2004 03:28 tarihinde demiş ki:
git yanına de ki "bizim ailenin erkekleri doğuştan 3 bacaklı" de.. bakalım tepkisi nasıl olacak
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Gemilerin bir süre sonra kullanılamayacak sekilde yapılması nasıl oluyor ? Gemilerin 2000 problemi gibi belirlenen bir zamanda patlaması gibi bir teknolojik imkan yok heralde .

Osmanlı'nın donananmayı kullanmamasının tek sebebi İngilizlerden çekinilmesidir . İngiltere kızmasın da bize saldırmasın mantalitesiyle hareket eden Bab-ı Ali gemilerini Haliçte çürümeye terk etmiştir .

Giden gemilere mi , yoksa zaten bozuk olan Osmanlı ekonomisine mi üzülsek bilmiyorum . Bir aptallık olduğu kesin ama .[signature][hline]MaXi...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ingilizler gemilerinde kötü malzemeler kullandığını açıklamaya çalışıyorum.belli bir süre geçtikten sonra gemiler haliçten çıkamayacak hale geldi. ingilizlerden çekindiği için haliçte çürümeye terk edildi diyosun kullanılmayacaksa neden alındı bu gemiler?bu gemiler osmanlı hazinesine çok büyük bir servete mal oldu.kusura bakma ama tarihimizde de hiçbir padişah döneminin en büyük 2. deniz donanması tabir edilen bir gücü haliçte çürütecek kadar aptal değildi. ama malesef okuldaki tarih kitaplarında bu olay bizlere böyle anlatılmaya inandırılmaya çalışılıyor ve üzülerek görüyorum ki bu kitaplara sorgulamadan düşünmeden inanan insanlar bir hayli fazla.[signature][hline] BabacumMostors, 13 Kasım 2004 03:28 tarihinde demiş ki:
git yanına de ki "bizim ailenin erkekleri doğuştan 3 bacaklı" de.. bakalım tepkisi nasıl olacak
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi güzel söyluyorsun ama ;

Dünyanın en büyük 2. donanmasını yaptırıyorsun inanılmaz paralar veriyorsun bunun için ama o donanma yapılmadan , yapılırken , yapıldıktan sonra hiçbir inceleme yapmıyorsun ve sana kötü malzemeden yapılmış devasa bir donanmayı kakalıyorlar . 2 sene sonra da bu donanma çanakaleye gidemeyecek hale geliyor .

Haklısın diyelim fakat söylemem gerekiyor ki bu az once anlattığım şekilde donanmayı Haliç'e gömmekten çok çok daha büyük bir aptallık Osmanlı için .

Bence bu ihtimal pek de gerçekçi değil .[signature][hline]MaXi...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

1897 yılında Yunanlıların Girit'e asker çıkarmaları üzerine Osmanlı donanmasının da Çanakkale'ye gitmesi ve bir gövde gösterisi yapmasına karar verildiğinde 20 yılın yıkımı kendini tüm fecaati ile bir bir göstermişti:

Mesudiye, Hamidiye, Osmaniye ve Aziziye firkateynleri ile Necmişevket korveti ve Hizber silahlı dubası, 19 Mart 1897 günü Haliç'e hareket etti.

İlk olarak Mesudiye'nin 8 kazanından 3'ü infilak etti. İstanbul halkı donanmanın Çanakkale'ye gideceğini gazetelerden okuduğu için, sabahın erken saatlerinden itibaren donanmalarını seyretmek için iki köprünün çevresine doluşmuştu.

İki köprü arasında Mesudiye'nin kazanları patlayınca, donanma komutanı gemiyi geri çekmeyi düşündüyse de, dost, düşman, şehirdeki Müslim, gayrı Müslim bütün halk balkonlara, damlara çıkmış donanmayı seyrettiğinden Mesudiye'yi durduramadı. Belli etmeden Sarayburnu geçildi ve Marmara'ya doğru açıldı.

Donanma Komutanı Hasan Rahmi Paşa gemilerin köprülerden teker teker çıkmalarını ve çıkan gemilerin Yeşilköy Feneri açıklarında toplanmalarını emretti. O sırada bir de fırtına çıktı ve yağmur başladı. Gemiler dağıldı, birbirlerini kaybettiler. Asker de hem yeni, hem acemiydi, sırtlarında üniformaları bile yoktu, sivil elbise ile gemilere binmişlerdi.

Bu arada Hizber Dubası yolunu şaşırmış, gitmiş denizde kaybolmuştu. İki gün sonra İmralı Adası'na karaya oturmuş olarak bulmuşlar.

Hamidiye'nin makine dairesi su dolmuş, Çanakkale'ye gideceği yerde Lapseki'ye gitmiş.
Bu arada amiraller birbirine giriyorlar, birbirlerine iftiralar, şikayetler alıp gidiyor. Subaylar arasında geçimsizlik ve hizipçilik... Donanmanın değil savaşa hazır olmak, hareket edecek halde bile olmadığı açıkça görülüyor.

Atış talimleri yapılması gerek. Atış talimlerinde toplar kızaklarından fırlıyor, gemiler en çok 7-8 mil sürat yapabiliyor ve donanmanın savaşamayacağı açıkça ortaya çıkıyor."


daha yeni ingiltereden alınan gemiler 1-2 yıl geçmeden haliçten çıkamıyor.Buda unutulmamalıdır ki 1.Dünya savaşından önce yine ingiltereye sipariş verilen 2 büyük savaş gemisinin parası peşin ödenmiş fakat yapıldıktan sonra Osmanlıya verilmemiştir.Osmanlının 1. dünya savaşında Almanyanın yanında savaşa girmesinin ufak bir nedenide budur.Belki 2 gemi size çok önemli gelemeyebilir fakat İngiliz gemilerinde kaçan 2 alman gemisi Yavuz ve Midilli liman rus kentlerini ve rus donanmasını sadece iki gemi tamamiyle mahvetmiştir.[signature][hline] BabacumMostors, 13 Kasım 2004 03:28 tarihinde demiş ki:
git yanına de ki "bizim ailenin erkekleri doğuştan 3 bacaklı" de.. bakalım tepkisi nasıl olacak
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
MacLeod, 20 Şubat 2005 20:35 tarihinde demiş ki:
...20 yılın yıkımı kendini tüm fecaati ile bir bir göstermişti...

[/b]ve donanmanın savaşamayacağı açıkça ortaya çıkıyor."




Dikkat edersen 20 yılın yıkımı diyor . Yani anlaşıldığı üzere gemiler alınmış 20 yıldır Haliç'de bekliyorlarmış .

İngilizler, parası alınan zırhlıları vermeyeceğini açıkladığında Enver Paşa çoktan Turan Hayali için planlarını yapmaya başlamıştı bile . Tabi ki halk üzerinde bir etki yaratmıştır ama Osmanlı'da halkın ne kadar önemli bir faktör olduğunu düşünürsek bu tip kararlarda , pek de önemsememeliyiz sanıyorum .

Goben ve Breslau ise Osmanlı Tarafından satın alınmış gibi gözükse de gemilerde tek yapılan Türk bayrağı çekmek ve Alman askerlere Levent informası giydirmek olmuştur . Almanya'nın Osmanlıyı Savaşa sokmayı başarmasını sağlayan gemiler , Osmanlı'nın son nefesini vermesine yardımcı olmuştur .
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Osmanlı donanmasını ilgimi hep çeker. Prevezer Zaferi, Türk donanması Hint Okyanus'tan Aceh'e kadar, Cerbe Zaferi, İnebahtı bozgunundan başka elimde bilgi yok.

Preveze Zaferine söyleyeyim, şimdi söyleyebileceğim şu ki; Birleşik Avrupa donanmasını, gemi asker ve top sayısı bakımından, Türk donanmasına göre kat kat üstündü ve bu donanmaya ünlü denizci Andrea Doria kumanda ediyordu. Fakat Türk donanmasının başında eşsiz Derya Kaptanı Barbaros Hayreddin vardı ve onun uyguladığı taktik yüzyıllarca amirallere ders oldu ve olmaya devam etmektedir.



Cerbe Zaferine gel gelelim, İkinci büyük deniz zaferinin kazanıldığı Cerbe'de Türkler, batmaktan kurtulan 55 gemi ve aralarında ünlü kumandalar da bulunan 18 bin esir aldılar.




İnebahtı bozgunu sonuçları sonra açıklayabilirim. İnebahtı bozgunu sırasında şöyle demişti: "Paşa! Paşa! Bu devlet isterse donanmanın bütün lengerlerini gümüşten, yelkenlerini atlastan, halatlarını ibrişimden yaptırır!"

Veziriâzam Sokollu Mehmed Paşa şöyle demektedir; "Son olaydan sonra, cesaretimizin ne sağlam bulunduğunu görüyorsunuz. Lâkin sizin zayiatınızla bizimki arasında büyük bir fart vardır. Biz, sizden bir krallık yer almakla (Kıbırs'ı fethetmekte), bir kolunuzu kestik. Siz ise, donanmamıza mağlup etmele, sakalımı tıraş etmiş oldunuz. Kesilmiş bir kol yerine gelmez ama tıraş edilmiş sakal evvelkinden daha gür çıkar!"[signature][hline]Tarih Türkler'de başlar---Pontus ve Bizans'ı Hortlatmak isteyenlere yanıt!---Türk Olmak---Vatan
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...