Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Esoteric Ebb - Disco Elysium meets D&D

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

https://store.steampowered.com/app/2057760/Esoteric_Ebb/

header.jpg?t=1773412580

Tam DE kafasında dialog ve gizem çözme üzerine, D&D statlarının discodaki gibi dünyaya yaklaşımı etkilediği bi RPG. Oyuna PS:T gibi bi morgda başlayıp (oraya nasıl geldiğimiz de şüpheli) , şehrin resmi clericlerinden biri olarak görevimizi yerine getirmeye ve bombalanan bi çay ocağı ve yaklaşan seçimlerin ilişkisini çözmeye çalışıyoruz.

Sarkastik bi tarzı var, başarısız checkler en az başarılılar kadar eğlenceli sonuçlar doğuruyor (düşük karizmalı karakterim flört ederken utancından öldü asd). Biraz fazla infodump var gibi oyunun başında bitek oraya takıldım ama sardı baya. Bu arada DE yapımcılarından biri gerçek spiritual successor böyle olur demiş onu da es geçmeyelim. 

ss_e7cf33cdd748fb8a3aa81e4c25b5c4acd25fb

• Like 3
Mesaj tarihi:

PlaneScape: Torment ve VTM: Bloodlines gibi Adventure-RPG karışımı hastası birisi olarak, böyle oyunları pek yapmıyorlar.

Geçen gün gördüm bunu tesadüfen, Steam'de %96 olumlu yorum da almış. Merak ediyorum bakalım ben de oynamayı düşünüyorum.

Disco Elysium ekibinden Zero Parade diye bir oyun geliyormuş. Ama ona daha çok var herhalde.

Rue Valley diye bir şey çıkmış, Disco Elysium tarzına çok benziyor. Ama Steam notu çok düşükmüş, %62.

• 2 hafta sonra ...
Mesaj tarihi:

Bitirdim çok beğendim, gerçek bi DE spiritual successor 👍

Mekanikler aynı disco gibi, statlar düşünceler olarak oyuncunun kafasında çatışıp bir taraftan da hem siyasi hem de ezoterik gizemleri çözmek için rol oynuyor. Hatta siyasi görüşler discoya göre daha az sarkastik anlatılmış. Ama tabi iki büyük fark var, hem disconun dünyası daha az fantastik (the pale çoğu insanın görmezden gelebildiği bi konsept) , hem de Harry buradaki karakter gibi 20li yaşlarda hala annesinin evinde yaşayan bir cleric değil de 40lı yaşlarında hayatın tokatını ağır yemiş bi polis. O ton farkını direk görebiliyorsunuz etkileşimlerde.

Kim Kitsuragi karşılığı ortağımız olan Goblin Snell on numara dört yıldız bi karakter, o buddy cop havasını burada da iyi yakalamışlar. Ne siyasi ne de ezoterik plotlarda inanılmaz büyük twistler yok, ama tabi iskandinav oyunu yani bi şekilde sosyal demokrasi > all mesajı var. Disconun tersine whodunit i gerçek manasıyla çözebiliyoruz bu arada o da güzel bi artı. 

Eleştireceğim yer oyun biraz yavaş açılıyor, geçtiği dünya generic D&D gibi görünse de baya siyasi altyapısı var, üstüne 5000 yıllık tarihi olan bi ve coğrafyası bile tam çözülememiş bi demi-planede geçince oyun bu arkaplanı vermek için özellikle başta infodumplarla biraz zorluyor. Disco'nun bi artısı bunu daha uzun vadeye yayabilmesiydi. 

Dialog ağırlıklı oyunlar sıkmıyorsa kesinlikle kaçırmayın, steamde aldığı puanları sonuna kadar hak eden bi oyun. Int/Wis ağırlıklı oynayıp tüm "gizemleri" çözmeye çalıştım başta, bide str/dex hafif daha sayko ve bencil bi karakter düşünüyorum şimdi bakalım tatmin edecek mi. 

XAFeTzE.png

• Yeni Oluştur...