Kharon Mesaj tarihi: Mart 16, 2026 Mesaj tarihi: Mart 16, 2026 (düzenlendi) arkadaslar lexus dediginiz arabanin turkiyede en ucuz satilan modeli basliga atilan fiyatin 3 katiydi bi kac aya kadar. Simdi bi tane toyota yaris in buyugunu getirdiler en ucuzu 3.2m oldu. Ben marka model konusuna hic girmeden sunlari soyleyip gidicem; Bi kere elektrikli (BEV) araclarda yanan, asiri termal yuke maruz kalan, surtunen, yaglanmasi gereken parca yok. Dolayisiyla bakim masrafi vb. yok. 300 bin km koy/yayla vs yolunda gitmis araclarin daha fabrika cikisi balatalari duruyor 30-40% kapasiteyle. Neredeyse maintenance masrafi sifir. Laf olsun biraz garanti icin kullanici kirpalim diye kabin polen filtresi degisiyor, gerekirse bi 12v low voltage sistem icin aku degisiyor, bir de sivi sogutmali bir bataryaya sahipse onun coolant i degisiyor 50 bin km/100bin km veya 2-3 senede bir. arabasina gore degisir. PHEV lerde bu saydiklarim ustune bir de klasik benzinli arabalarin bakim maliyetlerinin hepsi geliyor. Kisaca maintenance da indirim degil bindirim var. bu bir. ikincisi, artan kompleksite dolayisiyla olasi problemlerde cozumler daha uzun surede sonuclaniyor, yine normalde piyasada bulunmayan parcalar istenebiliyor, dokunmaya yetkisi olan usta sayisi az. Bildigimiz ettigimiz sistem diye dusunurken burdan da gol yediniz. Parca bulunmaz gec gelir, yok onun tedarigi yok vs denen parcalarin neredeyse hepsi PHEV ler icin de gecerli. Bi anda icinde patlayan bi motor konunca sihirli olarak parcalar teleport olmuyor. Yine ayni konulardan muzdaripler. Bu da tutmadi, bu uc. Benzinli kullanicam derseniz cok ekonomik degil, yakit o bu vs hesaplarsaniz arada miniskul bi fark cikacagini goreceksiniz. Plug in hybrid kismi var, elektrikli kullanirim derseniz anca sehirde ufak mesafelere yarar, onu da sarj etmek istediginizde ASIRI yavas sarj hizlariyla karsialcaksiniz. Kendi evinizde sarj uniteniz yoksa bunun ne kadar pahali ve zaman alici bisey oldugunu gorunce sarj etmemeye baslayacaksiniz. Sadece yakit alip gezceksiniz. Bi anda maliyet avantajinin da yokoldugunu gorduk bu dort. E hadi sarj uniten var diyelim, e bu da BEV secmemek icin en buyuk neden olabilir, zaten boyle bi imkan varsa biz niye simdi PHEV aldik ki? Bu da tutmadi bes. Vergi konusunda da avantaji yok. buna alti demek istemiyorum bile. Herkesin en buyuk sorusu range konusu geliyor sonra. Burda tek tek kabul nokta, devamli ankara/istanbul ,veya 200km+ yollari gunluk haftalik yapan insanlar, kisitli takvim vs ile ve teknolojiye uzak kisiler icin mantikli olabilir. Farkli sarj networkleriyle her sferinde sarj icin 20, sarj edebilmek icin 30 dakika harcayan insanlar var. Alt ustu bi app kurup baslat demek icin saatler harciyorlar. Onlar icin evet BEV cok zor olabilir. Bunun disinda yine mantiksiz. Uzun yolda BEV zor, yorucu vs denirse de ztn cocuk vs varsa en az 1 defa mola veriyorsaniz, 25-30 dakikada o bitiyor. Ben son 1 senedir sarjin problem olduguna sahit olmadim. Ondan once bi nebze belki non-tech savvy ler ve plansiz insanlar icin zor olabilirdi. ama simdi komple 0 problem, 0 sikinti, 0 plan. 70+ yasinda babam plan vs ypamadan herhangi bi sarj seviyesiyle uzun yola cikiyor yolda ne var ne yok demeden. O kadar rahat. Arabalar iyi, sessiz vs dersek PHEV lerde o da yok. yine motor, yine titresim, yine transmission var. Ne anladik simdi biz bundan? Bu yorumlari yapanlar muhtmelen hic elektrikli arac kullanmamis veya kullandigini anlamamis olmasi lazim. PHEV lerin cok mantikli bir use case i yok bana kalirsa, ama bir tek surda hak verebilirdim; belli bir yas ustu, elektrikli araca baslangic/bazi nimetlerinden faydalanmak isteyen, fakat buyuk sehirlere uzak yasayan, servislere vs uzak olan, sarj altyapisi gelismemis kirsalda yayla evi vs olup uzun gittiginde uzun sure kalan birisi icin belki bi yerde mantikli bi secim olurdu. Bunlardan biri veya bir kaci yoksa, vergisini dusunmeden v8-v10 araba vs alamiyorsaniz sene 2026 da elektrikli arac alinir. Sattiklari urun gamini dusunmeden toyota al gec vs dencek senelerde degiliz. Gectigmiz senelerde ulkede olmayan hong qi , zeekr, denza, xpeng dahil , turkiyede sokakta gordugunuz neredeyse tum elektrikli araclari kullandim. Bunun isiginda sunu cok net soyleyebilirim ki normal kullanici icin, aileler icin, sirketler icin icten yanmali arac mevzusu resmi olarak bitmistir. icten yanmalilari asiri high end araclar ve sportif araclar icin konusmaya devam edebiliriz. Hele turkiyedeki vergi sistemiyle hic bi baska ihtimal yok. kendime kendi paramla almam dedigim stellantis grubunun herhangi bir BEV inin bile su anda mutsuz edecegi kullanicisi yok. Mart 16, 2026 Kharon tarafından düzenlendi paragraf bosluklari 1
bLackcha0s Mesaj tarihi: Mart 16, 2026 Mesaj tarihi: Mart 16, 2026 F1 bile bıraktı yakıt işini %50 batarya %50 sentetik yakıta geçti yapmayın etmeyin agalar
Öne çıkan mesajlar