axedice Mesaj tarihi: Aralık 3, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 3, 2025 https://store.steampowered.com/app/2004640/Svarogs_Dream/ Sırbistanlı iki kişilik bir ekibin yaptığı, iddiasızlığına nazaran şaşırtıcı derecede eğlenceli bi open world izometrik arpg. Oyun hristiyanlığın yayılmaya başladığı slav - sırbistan ortaçağlarına çok benzeyen ama pagan tanrıların da gerçek olduğu fantastik bir dünyada geçiyor. Eski tanrılar yavaş yavaş takipçi (ve haliyle güç) kaybedip One-God'a karşı bir mücadeleye giriyorlar, ve tabii ki ana karakter dahil pek çok piyon bu mücadelenin içine sürükleniyor. Oyunun ilginç bir ölüm mekaniği var, öldüğünüzde underworld tanrısı ruhunuzu yeni bir bedene gönderiyor ve levellarınızı ya da level atladıkça gelen abilityleri kaybetmiyorsunuz, ama leveldan bağımsız kullandıkça artan str, dex, alchemy vb. statları ve yine lvldan bağımsız gelen perkleri kaybediyorsunuz, yeni bedendekiler geliyor. Haliyle tavsiye edilen ironman modunda bile ölünce oyun bitmiyor. Grafikler ve yapım kalitesi ucundan idare eder sınıfında ama yine diyorum iki kişilik bir ekibe göre fazla iyi. Oynanış genel olarak sorunsuz, bir PoE2 akıcılığı falan beklememek lazım tabi, bide iç mekanlarda pathfinding bazen sorunlu oluyor ama genel olarak rahatsız edici bir tarafı yok. Stat skill ability perk hatta tanrılara devotionlar falan baya detaylı bi sistemi var beğendim, ama oyunun kazandığı yer direk open world tasarımı. Eski ultimalara benzer bi genel oynanış var, oyun tamamen open world ve başta main questi takip etmek güvenli oluyor (ki acemiyken özellikle de geceleri oyun dünyası çok tehlikeli), ama biraz öğrendikten ve lvl/skill aldıktan sonra çeşitli world eventleri de yapıp baya end-game seviyesinde gear toplayıp oyunun kalanını steamrollamak mümkün. Acıkınca avlanıp (ya da havuç domates toplayıp) yemek pişirip yemek gerekiyor, herb toplayıp potionlar yapıyorsunuz bunların hepsi alchemy skillini arttırıyor, kılıç sallamak kadar sırtınızda tonla lootu köylere taşımak da str arttırıyor. Gece uyku tutmazsa (bunun perk ü var insomnia diye asd) yaratık avlayıp lvl kasmak mümkün falan, ki open world mekaniklerini abuse edip kendinizden 10lvl güçlü yaratıkları kitelayabilirsiniz. Bi kere girince dünyası fazlasıyla sarıyor yani. 14 skill treeden 2 tanesini seçip lvl aldıkça gelen puanları bunlara yatırıp istediğiniz bir kombinasyonda karater yapıyorsunuz, örn. guardian + blademaster tam bir tank paladin oluyor , ya da trapper + marksman ile CC odaklı bi archer yapabilirsiniz vs. pek çok makul kombinasyon var. Ben Necromancer + Hunter başladım (hunterda da petler vardı necroyla sinerjisi olan) , ama respec potionlarla tüm treeleri sıfırlamak mümkün, mid-gamede necro + runebinder daha iyi olur dedim ona döndüm bu açıdan kısıt yok. Str, dex, alchemy ve attack statları skill treenin tersine level aldıkça değil ilgili aktiviteleri yaptıkça artıyor, keza pozitif ve negatif talentları da ilgili aktiviteleri yaptıkça kazanıyorsunuz (mesela brave gelmesi için sizden daha yüksek lvl yaratıklarla savaşmak gibi). Bu arada yazım olarak da yine beklediğimden bi tık daha iyi çıktı oyun. Side questlerde aktivitelerde vs. npcler 3 kelimeden fazla konuşmuyor, ama gerek world eventler gerek main questin belli alanları, gerekse lore arkaplanını veren oyun dünyasına dağılmış filozofların notları tanrıların kaprisleri falan derken insanı içine çeken güzel bir atmosfer yakalamışlar. Hatta biraz spoiler da yedim, one-god tarafını seçerseniz yapacağınız oyun sonu questleri baya hristiyanlıkta ciddi teolojik tartışma konularından esinlenerek yazılmış ve oyun yapımcıları steamde redditte vs. oyuncularla bunları konuşuyordu. Baya labour of love olmuş oyun, daha ilk başından kendini hissettiriyor. Türü seviyorsanız ve indie olmasından mukabil eksikliklerini önemsemeyecekseniz kesinlikle deneyin. 1
Öne çıkan mesajlar