Bone Mesaj tarihi: Kasım 3, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2025 90'lardaki oyun sektörüyle bugünkü oyun sektörüne bakınca şöyle bir şey gözüme çarpıyor. Mesela "1999'daki en sevdiğiniz oyun neydi" diye sorsam, 20 oyunluk bir liste çıkarabiliriz. O sene belki de 100 oyun, belki de 200 oyun çıkmıştır, ama aralarından bu 20 oyunu "klasik" olarak görmeye devam etmekteyizdir. Aynı şekilde "2024'teki en sevdiğin oyun neydi" diye sorsam, zar zor 3 oyunluk bir liste çıkarabiliriz, eskiden kalma online oyunları da dahil etsek belki 5 oyuna çıkar. Oysa baktığımızda bir sene içerisinde onbinlerce oyun çıkıyor. Elini attığında bir oyuna çarpıyor. Bunun nedeni olarak "ya güzel oyun çıkmıyordur, eskisi gibi şeyler çıkmıyor, ondan öyle" gibi tanımlayabiliriz belki. Ama belki de problemin başı bu kadar çok oyun çıkması olabilir. Eskiden Steam, şimdi Epic Games bize bedavadan oyun dağıtıp durdu. Tek tıkla veya 10-20 liraya aldığımız oyunlarla kocaman oyun kütüphanelere sahip olduk. Ancak yeni bir oyun almak istediğimde veya eski aldığım oyunlardan birini oynamak istediğimde hangisinin benim zevkime hitap edeceğini anlayamıyorum. Eğer Hollow Knight, Red Dead Redemption 2, Fortnite, CSGO, Halo, Super Mario, veya Zelda değilseniz, sektörde adınız bile geçmiyor. Öte yandan Steam'in oyun koleksiyon veya oyun satış sistemi de boktan. Mesela bir arkadaşımla Coop FPS oynamak istiyorum diyelim. Açıyorum collection'ı, açıyorum filter'ı, Cooperative seçiyorum (FPS diye bir genre de yok mesela). Bana verdiği oyunlar Among Us gibi multiplayer "party" oyunu oluyor, ya da ARC Raiders veya Apex Legends gibi multiplayer PvP oyunu oluyor. Ya da mesela Audiosurf'te coop yok, ama bana cooperative listesi altında çıkıyor. Ya da mesela PlaneScape: Torment gibi bir oyun satın almak istiyorum. Bana Black Myth Wukong, Lies of P, Dragon Age: The Veilguard felan öneriyor. Ne alakaysa artık. Bazı güzel oyunlar geldiği oluyor. Ama bunlar AAA firmalarının reklam silindirleri arasında ezilip gidiyor. YouTuberlar veya Oyun dergileri bu oyunları tanıtmadığı veya hypelamadığı için de, bu oyunların varlığını bile unutabiliyoruz. Bu anlattıklarıma yönelik bana şöyle bir şey lazım. Mesela Steam hesabımı vereyim, sahip olduğum oyunlardan bana rastgele bir şey göstersin. "Bak Bone böyle bir oyun varmış, bence bu oyunu oynamayı deneyebilirsin" desin. Hiç oynamadığım oyunlardan veya Steam reviews'te "positive" olmuş oyunlardan önermesi de olabilir. Ya da benim oynadığım tarz oyunlardan önerebileceği bir şeyler bile olabilir. Steam bu açıdan çok yetersiz bir sistem durumunda ve yan sitelere veya sistemlere ihtiyaç duyuyoruz. Gerçi bu anlattığım şikayetlere yönelik bazı değişikliklere de gidecekmiş sanırım:
Sotto Mesaj tarihi: Kasım 3, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2025 Bu dedigin Chat GPT nin en basic kullanimi iste. Yukle library'i sor dinamik gelistirsin tercihlerine gore.
Öne çıkan mesajlar