Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kutsal Roma Cermen vs Doğru Roma Bizans

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

Yorumlara bakıldığı zaman Bizans demeyin Doğru Roma sözü geçiyor. Bu olay bana 'Türkleri arap sanıyorlar biz arap değiliz ' gibi bir kavgayı anımsatıyor. 

Bizans (Byzantion) esasında Konstantinopolis’in bulunduğu şehrin eski adıydı. Tarihçiler daha sonra bu imparatorluğu "Bizanslılar" diye adlandırdılar. Oysa onlar asla kendilerini Bizanslı saymadılar.

"Bizans" kelimesini olumsuz ya da aşağılayıcı buluyor çünkü bu isim onların gerçek Roma kimliğini gizliyor gibi algılanıyor. Bu da modern kimlik duygusuyla ilişkilendiriliyor.

''Ben artık yeni Konstantinus (Constantine), yeni Roma'nın hükümdarıyım." Diyen bir padişahımız varken, bu Cerman Roma Saçmalığına karşı durmalıyız. 

Mesaj tarihi:

Son yıllarda komik şekilde artan bir roma seviciliği var ki ben de severim ama türk düşmanlığıyla birleşince bizans’ı da aşırı yücelten bir romantizm (no pun intended) var.

en son eu5 forumunda oyuna bizans yerine doğu roma deme seçeneği eklenince (110 sayfalık başlığı var lmao) “başka ülkeler için de beklenecek bunun sonu yok” dediğim için bir streamer hakaret etti ki nispeten medeni bir yerdir.

Ki bizans’ın romalılıkla pek alakası yok belli bir tarihten sonra yunan dili ve kültürü egemen olduğunda. Bu değişimi geçirdikten sonra pek anormal değil tarihçilerin değişik nitelendirmesi.

Mesaj tarihi:
Sam, 21.05.2025 14:55 tarihinde dedi ki:

Son yıllarda komik şekilde artan bir roma seviciliği var ki ben de severim ama türk düşmanlığıyla birleşince bizans’ı da aşırı yücelten bir romantizm (no pun intended) var.

en son eu5 forumunda oyuna bizans yerine doğu roma deme seçeneği eklenince (110 sayfalık başlığı var lmao) “başka ülkeler için de beklenecek bunun sonu yok” dediğim için bir streamer hakaret etti ki nispeten medeni bir yerdir.

Ki bizans’ın romalılıkla pek alakası yok belli bir tarihten sonra yunan dili ve kültürü egemen olduğunda. Bu değişimi geçirdikten sonra pek anormal değil tarihçilerin değişik nitelendirmesi.

Rhomaios = Yunanca'da "Romalı" anlamına geliyor. (Doğu Roma) yaşayan halk, kendilerini  Rhomaios olarak tanımlamış.Onların Roma İmparatorluğnun devamı olduklarına ve Roma kimliğini sürdürdüklerine inançlarını gösteriyor yani.  Bizans terimi modern tarihçiler tarafından sonradan kullanılmış modern diyoruz yani. Caucasian nasıl gidip Gürcistandaki adamı White yapıp herkese renk belirleyen o modern tarihçilerin yolunda devam edebilirsiniz ama bunun adı kendini kandırmak.

Senin Türkiye Cumhuriyetine baktığınız zaman Osmanlıyı göremezsiniz isterseniz ama gene de ‘biz Osmanlı’dan geliyoruz 🙂 derseniz : 

( Siyasi olarak Romadan geliyor - Kimlik olarak kendilerini Romalı sayarlar - Ancak kültürel ve dini olarak farklılaşmışlardır. )

ben İstanbul gezim sırasında Kiliseleri geziyorum ve sanki Rome şehrindeki gibi tarihi hissediyorum, sonra Dolmabahçe Sarayına gidip Osmanlı mimarisinin modernleşmesini kokluyorum. Ayasofyaya gidip Ortodoks ve İslam sentezini kokluyorum. Oradan İmparator Septimius Severus döneminde inşa edilmiş ( Roma imparatoruydu) kalıntılarına bakıyorum Dikilitaş gibi yerlere. Sonra açıp eski haline bakıyorum at yarışı yapılan zamanları gözümde canlandırıyorum. Bununla gurur duyuyorum bir Türk olarak

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

jüstinyen ertesindeki doğu roma yüzyıllar içinde latin kökeniyle alakasını kaybediyor. "ben şuyum" demekle şu olunmuyor, o olmakla o olunuyor. dilini bırakıyorsunuz, sistemini bırakıyorsun, adedini bırakıyorsun. bu bizans'ın değerini düşürecek birşey değil. ama amerikalı bugün nasıl ingiliz değilse, bizanslı da gerçek anlamda romalı değil. helenize olmuş bir devlet ve ülke. roma'nın devamı olarak tanımlanabilir ama roma'dan ayrı tutulması mantıklı tarihçiler açısından. kendini kandıran ancak 1453'teki ülkenin roma ile bir bağı olduğunu düşünenler olabilir. ben bu bağın solmuş olmasının değerini düşürdüğünü düşünmüyorum ama bu bağı illa tesis etmeye çalışanlar değerini yükselttiğini düşünüyor.

bizim de bugün osmanlı ile bağımız kısıtlı, aynı toprak, aynı dil ve hakim dinle devam ettiğimiz halde. bugün iber yarımadasında bir osmanlı parçası kalsaydı ve hristiyan ispanyollar "biz osmanlıyız" deseydi, onun gibi birşey olurdu kabaca.

ben de anadolu'nun bütün geçmişini benimsiyor ve sahipleniyorum şahsen hititlerden bugüne, bunun içinde roma ve bizans da dahil. eu4 bizans campaign'den alt+tab yapıp yazdım bunu da lol.

ayrıca istanbul’daki güzel tarihi yapıların önemli kısmı doğu roma’nın ilk yarısına ait. son yüzyıllarda öyle projeler yapacak halleri kalmıyor. son 250 yıl komple zaten hayatta kalma mücadelesi.

ha bu arada roma cermen imp meselesini voltaire demiş zaten, alakası yok. papa ile siyasi işler yani bugün şirketin atari adını kullanması gibi.

Sam tarafından düzenlendi
  • Yeni Oluştur...