Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Popüler Kokteyl Tarifleri (Reçeteleri)


Bone

Öne çıkan mesajlar

On 16.10.2021 at 20:21, Fistan dedi ki:

arkadaslar bunlar zaten boy boy yaziyor ama nasil hazirlaniyor? reçeteyle bitmiyor ki bu iş. hangileri önce karışıyor, buzlar kırılıyor mu yoksa shake mi ediliyor, süzülüyor mu, bunların yapılış sırası, süresi her şey tadına ve görüntüsüne etki ediyor.

 

Fistan'ın isteğine uyacak şekilde bir liste çıkardım. Bu işi profesyonel olarak 30 yıldır yapanlar varsa, onlar buraya yazacağım her şeyi ezbere biliyordur tabii ki. Ama benim gibi evde kokteyl hazırlamak isteyenlere faydalı olabilecek bir rehber sunmaya çalıştım. Kitaplarda ve internette baktığım rehberlerde hep farklı ve birbiriyle çelişen içeriklere rastlıyorum ve bu yüzden de böyle bir liste hazırlama gereği duydum. Birçok farklı bilgiyi derleyip birleştirdim. Yanlışlıklar ve eksiklikler mutlaka vardır, ama ev kullanımı için yeterli olacağına inanıyorum.

 

Bar için kullanılan ekipmanlar:


- Shaker: İki ana tip shaker var; Boston Shaker ve Cobbler Shaker. Acemiler ve ev kullanımı için Cobbler Shaker kullanması kolay olabiliyor, kendi içinde süzgeci de var. Ama buzla çalkaladıktan sonra kapağını açması çok zor olabiliyor. Boston Shaker iki parçadan oluşuyor (tin on tin). Süzgeci olmadığından, ayrıca ek Hawthorne süzgeci gerekiyor. Cobbler Shakerların süzgeçsiz olanına French Shaker deniyor. Shakerları kullanırken, kabın dışına ellediğinizde yeterince soğuduğunu hissedene kadar çalkalayın (yaklaşık 10 saniye).
- Mixing Glass: Sürahiye benzer bu kaplar, içkileri çalkalamadan karıştırarak hazırlanamanızı sağlıyor. Buzların ve diğer katı maddelerin bardağa dökülmesini engellemek için Julep süzgeciyle buzları engelleyerek süzmek gerekiyor. Kabın dışında ellediğinizde yeterince soğuduğunu hissedene kadar karıştırın.
- Buz: İçkileri karıştırırken (shaker ve mixing glass) hem sulandırmak hem de soğutmak için buza gereksinim var, bu sırada büyük buz kullanın. Bardağa buz doldurarak hazırlanan kokteyllerde (Build Up) bardağa özel (Highball için uzun ince veya Old Fashioned için büyük) buzlar hazırlama imkanınız varsa direk bunları kullanabilirsiniz. Bazı tarifler için ezilmiş buzlar kullanmanız gerekebilir.
- Bardak: Cocktail (Martini, Coupe, Nick and Nora), Lowball (Old Fashioned, Rocks, Gibraltar Rocks), Flute, Highball (Collins), Hurricane, Margarita (Coupette), Toddy, Snifter, Glencairn adıyla farklı türde ve farklı boyutlarda bardaklar kullanmanız gerekecek. Bardağınızın büyüklüğüne göre, kokteyl tariflerindeki ölçüleri (oranları koruyacak şekilde) azaltıp arttırabilirsiniz. Başlangıç için 300 ml Old Fashioned bardağı, 300 ml Highball bardağı ve Nick and Nora bardağı yeterli olacaktır.
- Bar Spoon: Kokteylleri karıştırmak (stir) veya karışmadan üstüste katmanlaşması (layer) için kullanılabilecek özel kaşıklar bunlar. Uzun olmaları bardakta veya mixing glassta kolayca karıştırabilmek için. Kaşığı bir ölçek olarak da kullanabilirsiniz.
- Muddler: Küp şekerleri ve nane yapraklarını ezmek için kullanılan ince uzun tokmaklar. Sarmısak eziciler gibi sivri uçlu olanlar önerilmiyor, yaprakların parçalanmasına neden olabilirsiniz. Arkası yassı olan bar spoonları da muddler olarak kullanabilirsiniz.
- Jigger: Kokteyl tariflerindeki ölçekleri doğru şekilde ekleyebilmek için bu ölçeklere ihtiyaç var. 1/2 oz (15 ml), 1 oz (30 ml), 2 oz (60 ml), 3 oz (90 ml) işaretli ve birden çok işaretli kaplara sahip modellerini bulmak mümkün.
- İnce Telli Konik Süzgeç: Hawthorne süzgeci veya Julep süzgeci baharat, kırık buz, meyve posası gibi küçük parçacıkları geçirebiliyor. Bunlar servis edilen bardağa geçtiğinde tadı bozabiliyor ve sunuma zarar verebiliyor. Bunu engellemek ve "double strain" etmek için 8 cm boyundaki küçük süzgeçler gerekiyor.
- İçkiler: Kokteyl yapımlarında baz olarak belirli içkiler kullanılıyor: Cin, Votka, Rom, Viski, Brendi, Tekila. Bunlara ek olarak Portakal Likörü, Absinthe, Vermouth, Şarap, Şampanya, Angostura Bitters gibi ürünlere ihtiyaç olabiliyor. Bunları birbiriyle karıştırırken farklı markaların ürünleri farklı tat ve deneyimler yaratabiliyor. Tarifleri uygularken değişik markaların ürünlerini deneyerek, yeni tatlar keşfedebilirsiniz.
- Önerilen İçki Markaları: Cin: Hendrick's, Beefeater, Viski: Jameson, Connemara, Rye: Alberta Premium, Old Forester, Absinthe: St. George, La Muse Verte, Vermouth: Dolin, Antica, Portakal Likörü: Pierre Ferrand Dry Curaçao, Cointreau, Tekila: Casamigos, Fortaleza, Votka: Popov, Stolichnava Red, Beluga Transatlantic, Belvedere Intense.
- Meyve: Kokteyllerin içine taze meyve suları eklemek için el altında bol bol meyve bulundurmak gerekiyor. Bu meyveleri süsleme aşamasında da kullanabilirsiniz. Ayrıca "zest" denilen yöntemle portakal, limon ve lime kabuklarındaki kokuları içkinize dahil edebilirsiniz. Bunun için meyvenin kabuğunun bir kısmını bıçak yardımıyla soyuyorsunuz, bu parçayı içkiniz üstünde tutarken kendi etrafında çeviriyorsunuz (twist) ve bu sırada kabuğun üstündeki kokulu yağlar içkinize fışkırıyor.

 

 

 

 

 

---
Şurup
---

- Şeker Şurubu (Sugar Syrup, Simple Syrup):
Ocakta 1 litre Su kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve 1-2 dakika bekleyin. 1 kg Beyaz Şekeri koyun ve karıştırın. Sonra soğumaya bırakın. Bir şişeye koyun. 1 ay buzdolabında durabilir. (Oranlar kullanılacak şişeye göre uyarlanabilir)

- Yoğun Demerara Şeker Şurubu (Rich Demerara Simple Syrup):
Ocakta 1 litre Su kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve 1-2 dakika bekleyin. 2 kg Kahverengi Demerara Şekeriyle birlikte blendera koyun ve karıştırın. Sonra soğumaya bırakın. Bir şişeye koyun. Birkaç ay buzdolabında durabilir. (Oranlar kullanılacak şişeye göre uyarlanabilir)

- Baharatlı Şeker Şurubu (Spiced Sugar Syrup):
Ocakta 1 litre Su kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve 1-2 dakika bekleyin. 3 çubuk Tarçın, 1 Yıldız Anason, 1 rendelenmiş Muskat, 4-5 Karanfil, 1 tatlı kaşığı Yenibahar, 1 kg Kahverengi Şeker koyun ve karıştırın. Sonra soğumaya bırakın. Bir şişeye koyun. (Oranlar kullanılacak şişeye göre uyarlanabilir)

- Bal Şurubu (Honey Syrup):
Ocakta 500 ml Su kaynatın (Balın içindeki Şeker oranına göre bu miktar değişebilir). Kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve 1-2 dakika bekleyin. 1 kg Bal koyun ve karıştırın. Sonra soğumaya bırakın. Bir şişeye koyun. (Oranlar kullanılacak şişeye göre uyarlanabilir)

- Aromalı Şuruplar (Flavored Syrup):
Şeker Şurubu hazırlayın. İçine 25 ml Aroma Özütü veya 250 gr Meyve veya 3 yemek kaşığı Baharat koyun. Meyveleri yaparken 30 dakika kısık ateşte pişmeye (simmer) bırakın. Bir kapta 24 saat buzdolabında tutun. Sonra süzün ve bir şişeye koyun. (Oranlar kullanılacak şişeye göre uyarlanabilir)

 

 

---
Cin
---

- Martini:
Martini veya Nick and Nora bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Mixing Glass içine 2 oz (60 ml) Cin, 1 oz (30 ml) Dry Vermouth koyun. Buz doldurup karıştırın. Bardağın içindeki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Limon twist zest ve Zeytin ile süsleyin.
Eğer Vermouth oranının yarısı kadar Dry Vermouth, yarısı kadar Sweet Vermouth kullanırsanız, buna Perfect Martini deniyor. Eğer 10 ml Vermouth kullanırsanız, ya da sadece bardağı ve Mixing Glassı çalkalayıp boşaltacak kadar az kullanırsanız, buna Dry Martini deniyor. Eğer Vermouth'un bir kısmı yerine Zeytin Salamura Suyu koyarsanız, buna Dirty Martini deniyor. 

- Tom Collins:
Collins bardağını buzla doldurun. 1.5 oz (45 ml) Cin (Old Tom Gin), 1 oz (30 ml) Limon Suyu, 1/2 oz (15 ml) Şeker Şurubu koyun ve karıştırın. Üstünü (yaklaşık 60 ml) Soda ile tamamlayın. Limon dilimi ve Kiraz ile süsleyin.
Eğer Cin yerine Viski kullanırsanız, adı John Collins olur ve Limon yerine Portakal dilimiyle süslenir.

- Gin Fizz:
Collins bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Shakera 2 oz (60 ml) Cin, 1 oz (30 ml) Limon Suyu, 3/4 oz (22.5 ml) Şeker Şurubu, 1 Yumurta Beyazı koyun. 30 saniye kadar buzsuz dry shake yapın. Sonra shakera buz koyup 15 saniye kadar ice shake yapın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Üstünü Soda ile tamamlayın.
2 oz (60 ml) Cin, 1/2 oz (15 ml) Limon Suyu, 1/2 oz (15 ml) Lime Suyu, 3/4 oz (22.5 ml) Şeker Şurubu, 1 oz (30 ml) Krema, 2 dash Portakal Çiçeği Suyu, 1 Yumurta Beyazı karıştırıp üstüne Soda (yaklaşık 30 ml) eklerseniz, buna Ramos Gin Fizz deniyor.

- Singapore Sling:
Shakera 1 oz (30 ml) Gin, 1 oz (30 ml) Ananas Suyu, 1/2 oz (15 ml) Cherry Brandy (Luxardo Maraschino), 1/2 oz (15 ml) Lime Suyu, 1/2 oz (15 ml) Grenadine (Nar Şurubu), 1/4 oz (7.5 ml) Portakal Likörü (Cointreau), 1/4 oz (7.5 ml) Herbal Liqueur (DOM Benedictine), 2 dash Angostura Bitters koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Hurricane veya Highball bardağını buzla doldurup karışımı süzün. Üstünü Soda ile tamamlayın. Portakal dilimi ve Kiraz ile süsleyin.

- Negroni:
Old Fashioned bardağını buzla doldurun. 1 oz (30 ml) Cin, 1 oz (30 ml) Sweet Red Vermouth, 1 oz (30 ml) Campari koyun ve karıştırın. Portakal twist zest ile süsleyin.

- French 75:
Şampanya (Flute) bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Shakera 1 oz (30 ml) Cin, 1/2 oz (15 ml) Limon Suyu, 1 tatlı kaşığı Şeker Şurubu koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Üstünü (yaklaşık 120 ml) Şampanya ile tamamlayın. Limon twist zest ile süsleyin.

- White Lady:
Coupe bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Shakera 1.5 oz (45 ml) Cin, 1 oz (30 ml) Cointreau, 1/2 oz (15 ml) Limon Suyu, 1 Yumurta Beyazı koyun. 30 saniye kadar buzsuz dry shake yapın. Sonra shakera buz koyup 15 saniye kadar ice shake yapın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. İsteğe bağlı Limon twist zest ile süsleyin.

- Gimlet:
Shakera 2 oz (60 ml) Cin, 1 oz (30 ml) Lime Suyu, 1/2 oz (15 ml) Şeker Şurubu koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Karışımı Martini veya Nick and Nora bardağına süzün. Lime dilimiyle süsleyin.

- Clover Club Cocktail:
Coupe veya Martini bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Shakera 1.5 oz (45 ml) Cin, 1/2 oz (15 ml) Limon Suyu, 1/2 oz (15 ml) Ahududu Şurubu, 1/4 oz (7.5 ml) Dry Vermouth, 1 Yumurta Beyazı koyun. 30 saniye kadar buzsuz dry shake yapın. Sonra shakera buz koyup 15 saniye kadar ice shake yapın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Böğürtlen ile süsleyin.

- Aviation:
Martini veya Coupe bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Shakera 1.5 oz (45 ml) Cin, 1/2 oz (15 ml) Limon Suyu, 1/2 oz (15 ml) Maraschino Liqueur, 1/4 oz (7.5 ml) Creme de Violette, 1 tatlı kaşığı Şeker Şurubu, koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Kiraz ile süsleyin.

- Gin & Tonic:
Collins bardağı içini buzla doldurun. 2 oz (60 ml) Cin koyun ve üstünü (yaklaşık 120 ml) Tonic ile tamamlayın. Lime dilimiyle süsleyin.

- Alexander:
Martini veya Nick and Nora bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Shakera 1 oz (30 ml) Cin, 1 oz (30 ml) Creme de Cacao, 1 oz (30 ml) Krema koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Muskat rendeleyerek süsleyin.
Cin yerine Brendi kullanırsanız, adı Brandy Alexander olur.

- Bronx:
Martini veya Coupe bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Shakera 1.5 oz (45 ml) Cin, 1/2 oz (15 ml) Sweet Red Vermouth, 1/2 oz (15 ml) Dry Vermouth, 1/2 oz (15 ml) Portakal Suyu koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Portakal twist zest ile süsleyin.

- Paradise:
Martini bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Shakera 1 oz (30 ml) Cin, 1/2 oz (15 ml) Kayısı Brendi, 1/2 oz (15 ml) Portakal Suyu koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Portakal twist zest ile süsleyin.

- Bee's Knees:
Martini veya Nick and Nora bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Shakera 2 oz (60 ml) Cin, 3/4 oz (22.5 ml) Limon Suyu, 3/4 oz (22.5 oz) Bal Şurubu koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Limon twist zest ile süsleyin.

- Pink Gin:
Martini bardağınızı buzla doldurup soğumaya bırakın. Bardaktaki buzu boşaltın. 4 dash Angostura Bitters koyup, bardağı çevirerek içinde yayılmasını sağlayın. 1 oz (30 ml) Plymouth Cin koyun ve üstünü Soğuk Su ile tamamlayın.

 

 

---
Votka
---

- Bloody Mary:
Highball bardağı içini buzla doldurun. 1.5 oz (45 ml) Votka, 3 oz (90 ml) Domates Suyu, 1/2 oz (15 ml) Limon Suyu, 3-4 dash Worchestershire Sosu, 3-4 dash Tabasco Sosu, bir tutam Tuz (Kereviz Tuzu), bir tutam Karabiber koyun ve karıştırın. Kereviz Sapı ve Limon dilimi ile süsleyin.

- White Russian:
Old Fashioned bardağını buzla doldurun. 2 oz (60 ml) Votka, 1 oz (30 ml) Kahve Likörü (Kahlua), 1 oz (30 ml) Krema koyun.
Kremayı bar kaşığının yardımıyla yavaşça ilave ederseniz, yüzeyde katman olarak durmasını sağlarsınız. Ya da kremayı kattıktan sonra karıştırarak daha homojen sunum ve tat elde edersiniz.
Krema yerine süt veya half-and-half (bir ölçü krema bir ölçü süt) kullanabilirsiniz.
Eğer sadece Votka ve Kahve Likörü kullanırsanız, adı Black Russian olur.

- Cosmopolitan:
Martini bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Shakera 1.5 oz (45 ml) Votka (Limonlu Votka), 1 oz (30 ml) Cranberry (Turna Yemişi) Suyu, 1/2 oz (15 ml) Lime Suyu, 1/2 oz (15 ml) Portakal Likörü (Cointreau) koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Lime dilimiyle süsleyin.

- Moscow Mule:
Bakır kupa içini kırık buzla doldurun. 1.5 oz (45 ml) Votka, 1/2 oz (15 ml) Lime Suyu koyun ve karıştırın. Üstünü (yaklaşık 120 ml) Ginger Beer (ya da Zencefilli Gazoz) ile tamamlayın. Üstüne biraz daha kırık buz ekleyin. Lime dilimiyle süsleyin ve pipet koyun.

- Sex On The Beach:
Highball veya Hurricane bardağını buzla doldurun. 1.5 oz (45 ml) Votka, 1 oz (30 ml) Peach Schnapps (Şeftali Likörü), 1.5 oz (45 ml) Portakal Suyu, 1.5 oz (45 ml) Cranberry (Turna Yemişi) Suyu koyun. Portakal dlimiyle süsleyin ve pipet koyun.

- Harvey Wallbanger:
Collins veya Highball bardağını buzla doldurun ve 1.5 oz (45 ml) Votka koyun. Üstünü (yaklaşık 90 ml) Portakal Suyu ile tamamlayın ve karıştırın. Üstüne bir yemek kaşığı kadar (15 ml) Galliano Likörü ilave edin. Portakal dilimi ve Kiraz ile süsleyin.

- Votka Martini (Kangaroo):
Martini veya Coupe bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Mixing Glass içine 2 oz (60 ml) Votka, 1/2 oz (15 ml) Dry Vermouth koyun. Buz doldurup karıştırın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Limon twist zest ve Zeytin ile süsleyin.

- Screwdriver:
Collins veya Highball bardağını buzla doldurun. 1.5 oz (45 ml) Votka koyun ve üstünü (yaklaşık 90 ml) Portakal Suyu ile tamamlayın. Tornavida ile karıştırın.

- Espresso Martini:
Martini veya Coupe bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Shakera 1.5 oz (45 ml) Votka, 1 oz (30 ml) Kahve Likörü (Kahlua), 1 shot Espresso koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. 3 kahve tanesiyle süsleyin.

- Apple Martini (Appletini):
Martini bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Shakera 1.5 oz (45 ml) Votka, 1 oz (30 ml) Apple Schnapps (veya Apple Pucker), 1/2 oz (15 ml) Cointreau koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Elma dilimleriyle süsleyin.
Apple Schnapps yerine 1/2 oz (15 ml) Yeşil Elma Suyu ve 1/2 oz (15 ml) Şeker Şurubu koyabilirsiniz.

- Salty Dog:
Old Fashioned veya Highball bardağının ağzını dışarıdan olacak şekilde Limonla ıslatıp sonra tuza batırın (salt-rim). Shakera 1.5 oz (45 ml) Votka (veya Cin), 3 oz (90 ml) Greyfurt Suyu koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Bardağa süzün.

- Sea Breeze:
Highball bardağını buzla doldurun. 1.5 oz (45 ml) Votka, 3 oz (90 ml) Cranberry (Turna Yemişi) Suyu, 1 oz (30 ml) Greyfurt Suyu koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Lime dilimiyle süsleyin.

 

 

---
Rom
---

- Daiquiri:
Martini veya Coupe bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Shakera 2 oz (60 ml) Beyaz Rom, 1 oz (30 ml) Lime Suyu, 1/2 oz (15 ml) Şeker Şurubu koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Lime dilimiyle süsleyin.
Shakera 3-5 ahududu koyarsanız rengi pembeleşir.

- Cuba Libre:
Highball bardağını buzla doldurun. 2 oz (60 ml) Beyaz Rom, 1/2 oz (15 ml) Lime Suyu koyun. Üstünü (yaklaşık 120 ml) Kola ile tamamlayın ve karıştırın. Lime dilimiyle süsleyin.

- Mojito:
Highball bardağına 6-8 Nane Yaprağı, 1 Küp Şeker, 4 Lime dilimi koyun ve tokmak yardımıyla ezin (muddle). Bardağı buzla doldurun. 1.5 ml (45 ml) Beyaz Rom koyun ve üstünü Soda ile doldurun. Nane yaprakları ile süsleyin.

- Pina Colada:
Blendera 2 oz (60 ml) Beyaz Rom, 2 oz (60 ml) Ananas Suyu, 1 oz (30 ml) Hindistan Cevizi Kreması, buz koyun ve blend edin. Hurricane veya Poco Grande bardağına dökün. Ananas dilimi ve Kiraz ile süsleyin.

- Mai Tai:
Shakera 1 oz (30 ml) Altın/Amber Rom, 1 oz (30 ml) Lime Suyu, 1/2 oz (15 ml) Portakal Likörü, 1/2 oz (15 ml) Badem Şurubu (Orgeat), 1/4 oz (7.5 ml) Şeker Şurubu koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Karışımı süzmeden Old Fashioned bardağına dökün. Üstüne biraz daha kırık buz ekleyin. Bir kaşık yardımıyla yavaşça 1 oz (30 ml) Siyah Rom ilave ederek, yüzeyde katman olarak durmasını sağlayın. Ananas dilimi, Nane yaprakları ve Lime kabuğu ile süsleyin.

- Zombie:
Zombie veya Highball bardağını buzla doldurun. 1.5 oz (45 ml) Altın Rom, 1.5 oz (45 ml) Siyah Rom, 1 oz (30 ml) Yüksek Alkollü (Overproof) Rom, 1/2 (15 ml) Lime Suyu, 1/2 oz (15 ml) Falernum (alternatif olarak Kayısı Brendi), 1/2 oz (15 ml) Donn's Mix (2 ölçek Greyfurt Suyu ve 1 ölçek Tarçın Şurubu), 6 damla Absinthe koyun ve karıştırın. Üstüne 1 dash Angostura Bitters ve 1 tatlı kaşığı Grenadine ekleyin.

- Planter's Punch:
Hurricane Glass veya Poco Grande bardağını buzla doldurun. 1.5 oz (45 ml) Siyah Rom, 1 oz (30 ml) Şeker Şurubu, 1/2 oz (15 ml) Lime Suyu, 1 tatlı kaşığı Grenadine (Nar Şurubu), 3-4 dash Angostura Bitters koyun ve karıştırın. Üstüne biraz daha kırık buz ekleyin. Nane yaprakları, Portakal ve Lime dilimiyle süsleyin.

- Dark 'N' Stormy:
Highball veya Collins bardağını buzla doldurun. Bardakta 2 oz (60 ml) kalacak şekilde, 3-4 oz (90-120 ml) Ginger Beer (ya da Zencefilli Gazoz) koyun. Üstüne 2 oz (60 ml) Siyah Rom dökerek bardakta fırtınalı hava görüntüsü sağlayın. Lime dilimi ile süsleyin.

- Bacardi Cocktail:
Martini veya Coupe bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Shakera 1.5 oz (45 ml) Beyaz Rom, 3/4 oz (22.5 ml) Lime Suyu, 1/2 oz (15 ml) Grenadine (Nar Şurubu) koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Lime ve Kiraz ile süsleyin.

- Yellow Bird:
Nick and Nora veya Martini bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Shakera 1 oz (30 ml) Beyaz Rom, 1/2 oz (15 ml) Galliano, 1/2 oz (15 ml) Lime Suyu, 1/2 oz (15 ml) Portakal Likörü (Triple Sec) koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Lime ve Kiraz ile süsleyin.

 

 

---
Viski
---

- Old Fashioned:
Old Fashioned bardağına 1 Küp Şeker, 3-4 dash Angostura Bitters, 2 tatlı kaşığı Su koyun ve tokmak yardımıyla ezin (muddle). Bardağı buzla doldurun. 1.5 oz (45 ml) Burbon (veya Rye Viski) koyun ve karıştırın. Portakal twist zest ve Kiraz ile süsleyin.

- Manhattan:
Martini veya Coupe bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Mixing Glass içine 2 oz (60 ml) Rye Viski (veya Burbon), 1 oz (30 ml) Sweet Red Vermouth, 2 dash Angostura Bitters koyun. Buz doldurup karıştırın. Bardağın içindeki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Kiraz ile süsleyin.

- Whiskey Sour:
Shakera 1.5 oz (45 ml) Burbon, 1 oz (30 ml) Limon Suyu, 1/2 oz (15 ml) Şeker Şurubu koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Old Fashioned bardağına buz doldurun ve karışımı süzün. Portakal twist zest ve Kiraz ile süsleyin.
Bazı tariflerde 1 Yumurta Beyazı kullanılır (Boston Sour). Eğer Yumurta Beyazı koyacaksanız, önce 30 saniye kadar buzsuz dry shake yapın, sonra shakera buz koyup 15 saniye kadar ice shake yapın. Coupe veya Old Fashioned bardağa buz koymadan süzün. Köpüğün üstüne Angostura Bitters damlatarak süsleyin.

- Mint Julep:
Gümüş Julep kupası veya Highball bardağına 1 Küp Şeker, 2 tatlı kaşığı Su, 4-6 Nane Yaprağı koyun ve tokmak yardımıyla ezin (muddle). Buzla doldurun ve 2 oz (60 ml) Burbon koyun, karıştırın. Üstüne biraz daha kırık buz ekleyin. Nane yaprakları ile süsleyin ve pipet koyun.

- Irish Coffee:
Irish Coffee (Toddy) bardağına sıcak su koyup önceden ısıtın, karışımı hazırlarken bu suyu boşaltın. 1.5 oz (45 ml) İrlanda Viskisi, 1 tatlı kaşığı Kahverengi Şeker, 3 oz (90 ml) Sıcak (Filtre) Kahve koyun ve karıştırın. İyi köpürtülmüş 1 oz (30 ml) Kremayı bar kaşığının yardımıyla yavaşça ilave ederek, yüzeyde katman olarak durmasını sağlayın.

- Rusty Nail:
Old Fashioned bardağını buzla doldurun. 1.5 ml (45 ml) İskov Viski, 3/4 oz (22.5 ml) Drambuie koyun ve karıştırın. Limon twist zest ile süsleyin.

- Boulevardier:
Old Fashioned bardağını buzla doldurun. 1.5 oz (45 ml) Burbon, 1 oz (30 ml) Sweet Red Vermouth, 1 oz (30 ml) Campari koyun ve karıştırın. Portakal twist zest ile süsleyin.
Coupe bardağında servis edilen hali de var. Bunun için karışımı Mixing Glass içinde hazırlayıp sonra bardağa süzmek gerekiyor.

- Hot Toddy:
Suyu bir kapta ısıtın, kaynamamasına dikkat edin. Toddy bardağına 4 oz (120 ml) Su ve 2 oz (60 ml) Viski koyun. 1 çubuk Tarçın, 1 Yıldız Anason, 4 Karanfil tanesi, 1/2 oz (15 ml) Bal, 1/2 oz (15 ml) Limon Suyu ekleyin ve karıştırın. Limon diliminin içine Karanfil taneleri sokarak süsleyebilirsiniz.

 

 

---
Brendi
---

- Sidecar:
Martini veya Coupe bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Shakera 2 oz (60 ml) Konyak, 1 oz (30 ml) Portakal Likörü (Triple Sec), 1 oz (30 ml) Limon Suyu koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Bardağın içindeki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Limon twist zest ile süsleyin.

- Sazerac:
Old Fashioned bardağın içine 10 ml Absinthe koyup, iç yüzeye yayılacak şekilde bardağı çevirin ve buzla doldurup soğumaya bırakın. Mixing Glass içine 2 oz (60 ml) Konyak, 1 Küp Şeker, 2-3 dash Peychaud's Bitters koyun. Buz doldurup karıştırın. Bardağın içindeki buzu ve Absinthe'i boşaltın ve karışımı süzün. Limon twist zest ile süsleyin.

- Horse's Neck:
Highball bardağını buzla doldurun. 1.5 oz (45 ml) Brendi, 4 oz (120 ml) Ginger Ale (ya da Zencefilli Gazoz) koyun ve karıştırın. Limon twist zest ve 1-2 dash Angostura Bitters ile süsleyin.

- French Connection:
Old Fashioned bardağını buzla doldurun. 1 oz (30 ml) Konyak, 1 oz (30 ml) Amaretto koyun ve karıştırın.

 

 

---
Tekila
---

- Margarita:
Margarita bardağının ağzını dışarıdan olacak şekilde Limela ıslatıp sonra tuza batırın (salt-rim). Shakera 2 oz (60 ml) Tekila, 1 oz (30 ml) Portakal Likörü (Dry Curaçao), 1 (30 ml) Lime Suyu koyun. Buz doldurup ice shake yapın ve karışımı bardağa süzün.

- Tequila Sunrise:
Collins bardağını buzla doldurun. 1.5 oz (45 ml) Tekila, 3 oz (90 ml) Portakal Suyu koyun ve karıştırın. 1/2 oz (15 ml) Grenadine bardağın kenarından akıtırsanız dibe batacağı için altı kırmızı üstü sarı bir görüntü elde edecektir. Karışımda önce Grenadine koyup sonra kaşıkla hafif dağıtmak da benzeri bir görüntü sağlayacaktır.
Üstü kırmızı altı sarı olması için bir portakal dilimini Grenadine'e batırıp içkinin üstüne koyabilirsiniz. Bu şekilde adı Tequila Sunset olur.

- Johnny Silverhand:
Old Fashioned bardağına 1 Küp Şeker, 3-4 dash Angostura Bitters, 2 tatlı kaşığı Su koyun ve tokmak yardımıyla ezin (muddle). Bardağı buzla doldurun. 1.5 oz (45 ml) Tekila koyun ve karıştırın. Bir kaşık yardımıyla yavaşça 5 ml Cerveza ilave ederek, yüzeyde katman olarak durmasını sağlayın. Acı Biber ile süsleyin. (Salt-rim yaparmış gibi, bardağın ağzını dışarıdan olacak şekilde Limela ıslatıp sonra toz acı bibere batırarak da süsleyebilirsiniz)
"Tequila Old Fashioned with a splash of cerveza and a chilli garnish."

 

 

---
Karışık
---

- Long Island Iced Tea:
Highball bardağını buzla doldurun. Shakera 1/2 oz (15 ml) Cin, 1/2 oz (15 ml) Votka, 1/2 oz (15 ml) Beyaz Rom, 1/2 oz (15 ml) Tekila, 1/2 oz (15 ml) Portakal Likörü (Triple Sec), 1/2 oz (15 ml) Şeker Şurubu, 3/4 oz (22.5 ml) Limon Suyu koyun. Buz doldurup ice shake yapın ve karışımı bardağa süzün. Üstüne biraz Kola ekleyin. Limon dilimiyle süsleyin.
Eğer Tokyo Iced Tea yapmak isterseniz, Portakal Likörü yerine Midori (Kavun Likörü), Kola yerine Sprite (Limonlu Limelı Soda) kullanmalısınız.
Eğer Long Beach Iced Tea yapmak isterseniz, Kola yerine Cranberry (Turna Yemişi) Suyu kullanmalısınız.
Eğer Adios Motherfucker yapmak isterseniz, Portakal Likörü yerine Blue Curaçao, Kola yerine Sprite (Limonlu Limelı Soda) kullanmalısınız.
Eğer Grateful Dead yapmak isterseniz, Portakal Likörü yerine Chambord, Kola yerine Sprite (Limonlu Limelı Soda) kullanmalısınız.

- Vesper Martini:
Martini veya Nick and Nora bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Shakera 3 oz (90 ml) Cin (yüksek alkollü - Tanqueray, Bombay Sapphire, Broker's), 1 oz (30 ml) Vodka (yüksek alkollü - Stolichnaya), 1/2 oz (15 ml) Lillet Blanc, 2 dash Angostura Bitters koyun. Lillet Blanc ve Angostura Bitters yerine alternatif olarak Cocchi Americano kullanabilirsiniz. Buz doldurup ice shake yapın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Kalın bir limon kabuğuyla süsleyin.

- Kir:
Flute bardağın içine 1/2 oz (15 ml) Creme de Cassis (Siyah Frenk Üzümü Likörü) koyun ve üstünü (yaklaşık 90 ml) Soğuk Sek Beyaz Şarap ile tamamlayın.

- Between The Sheets:
Martini bardağını buzla doldurup soğumaya bırakın. Shakera 1 oz (30 ml) Beyaz Rom, 1 oz (30 ml) Konyak, 1 oz (30 ml) Portakal Likörü (Triple Sec), 1/2 oz (15 ml) Limon Suyu koyun. Buz doldurup ice shake yapın. Bardaktaki buzu boşaltın ve karışımı süzün. Portakal twist zest ile süsleyin.

- Eggnog:
4 Yumurtanın sarısını ve beyazını ayırın. Yumurta sarılarını bir tencerede çırpın. Yumurta sarısına 1/3 cup (yaklaşık 90 ml) Şekeri ekleyip çırpmaya devam edin. Yumurtaya 2 cup (500 ml) Sütü ekleyip iyice çırpın. 1 cup (250 ml) Kremayı ekleyin, karıştırın. Orta-düşük ısıda karıştırarak 10-15 dakika pişirin (kaynatmayın). Tencerenin içine kaşığı soktuğunuzda arkasında kalacak kadar kıvama gelmesi lazım. Karışımı bir süzgeçten geçirin, bir kaba koyun. 1 tatlı kaşığı Tarçın, 1 tatlı kaşığı Karanfil, 1 tatlı kaşığı Zencefil, 1 tatlı kaşığı rendelenmiş Muskat Cevizini karışıma ekleyin, karıştırın. 3 oz (90 ml) Brendi veya Konyak, 3 oz (90 ml) Burbon veya Viski ekleyin, karıştırın. Bir tencereye buz doldurun, karıştırdığınız kabı buzların üstüne koyun. Karışım soğuyana kadar 5-10 dakika karıştırın. Sürahiye veya şişeye döküp buzdolabına koyun. Servis edeceğiniz zaman, Yumurtaların beyazını 1/3 cup Şeker ile çırpın. Köpük haline geldiğinde, sürahideki karışımın üstüne koyarak servis edin. Bardaklara koyarken rendelenmiş Muskat Cevizi ile süsleyin.

- Jackie Welles:
Old Fashioned bardağını buzla doldurun. 1.5 oz (45 ml) Votka, 1/2 oz (15 ml) Lime Suyu koyun ve karıştırın. Üstünü (yaklaşık 120 ml) Ginger Beer (ya da Zencefilli Gazoz) ile tamamlayın. 1 dash Acı Sos ve 5 ml Bal Şurubu ekleyin ("a splash of love").
"Shot of vodka on the rocks, lime juice, ginger beer... oh, and most importantly - a splash of love."

- Mulled Wine:
1 şişe Kırmızı Şarap, 1 oz (30 ml) Toz Şeker, 1 oz (30 ml) Bal, 1 dilimlenmiş Portakal veya Limon, kabukları rendelenmiş, 2 çubuk Tarçın, 2 Yıldız Anason, 5 Karanfil tanesi, 2 kuru Defne Yaprağı. Tercihen birer tatlı kaşığı Kekik, Biberiye, Kakule, Yenibahar, Muskat, Zencefil.
Her şeyi bir kapta karıştırın. Düşük-orta ateşte 15-20 dk arası karıştırmaya devam ederek pişirin, kaynamamasına dikkat edin, yoksa alkolü kaçar. Bardaklarda servis ederken bir çubuk Tarçın, bir Yıldız Anason ve içine Karanfil taneleri sokulmuş Portakal dilimleriyle süsleyebilirsiniz. Uzun süreli içimlerde çok düşük ateşte ısınmaya bırakarak sıcaklığını koruyabilirsiniz.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

"Popüler kokteyl" değil, yukarıda yazdığım tarifler gibi de detaylı değil. Ama geçen gün denedim bunu, çok hoşuma gitti, tavsiye edeyim.

Duble Rakı koyun, üstüne birazcık Jagermeister koyun, sonra su/buzla tamamlayın.

Jager, rakının keskin kokusunu bitkisel aromasıyla yumuşatıyor. Rakı da Jager'in ağır tadını biraz hafifletiyor. Eğer sütlü kahve renginde olursa, tam dengeli oluyor şahane. Jager rengi ağır basarsa bu sefer tadı da ağır basıyor, o kadar keyifli olmuyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 hafta sonra ...
  • 2 yıl sonra ...

Rakı + Jagermeister (biraz da su ve buz) ile kokteyl yapmayı seviyorum. Tadı tam benlik. ChatGPT'ye sordum, önerdiği tariflerden şu ilginç geldi:

Kokteyl Tarifi: Anadolu Mistiği

Malzemeler:

30 ml Rakı
30 ml Jagermeister
20 ml elma suyu (tatlılık ve yumuşaklık katmak için)
10 ml limon suyu (tazeleyici asidite eklemek için)
Buz
Garnitür olarak taze nane yaprakları

Hazırlanışı:

Buz dolu bir shaker'a rakı, Jagermeister, elma suyu ve limon suyunu ekleyin.
İyice çalkalayın, böylece içecekler birbirine karışırken soğur.
Buz dolu bir old-fashioned bardağına süzün.
Üzerine birkaç taze nane yaprağı ekleyerek servis yapın.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Beyaz şarap, beyaz rom, cin birleşimi bir kokteyl öner dedim, şu çıktı:

Kokteyl Tarifi: Harmoni

Malzemeler:

30 ml beyaz şarap (tercihen hafif ve meyvemsi bir şarap)
30 ml beyaz rom
20 ml cin (bitkisel notaları ön plana çıkan bir tür)
10 ml limon suyu (tazeliği artırmak için)
Buz
Garnitür olarak limon dilimi veya nane yaprağı

Hazırlanışı:
Buz dolu bir shaker'a beyaz şarap, beyaz rom, cin, ve limon suyu ekleyin.
İyice çalkalayın, böylece içerikler soğur ve birbirleriyle güzelce karışır.
Süzgeç yardımıyla buzlu bir kokteyl bardağına süzün.
Garnitür olarak bir dilim limon veya birkaç nane yaprağı ekleyin.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bone, 01.11.2021 04:24 tarihinde dedi ki:

- Jackie Welles:
Old Fashioned bardağını buzla doldurun. 1.5 oz (45 ml) Votka, 1/2 oz (15 ml) Lime Suyu koyun ve karıştırın. Üstünü (yaklaşık 120 ml) Ginger Beer (ya da Zencefilli Gazoz) ile tamamlayın. 1 dash Acı Sos ve 5 ml Bal Şurubu ekleyin ("a splash of love").
"Shot of vodka on the rocks, lime juice, ginger beer... oh, and most importantly - a splash of love."

 

Bu tarif, oldukça ferahlatıcı ve klasik bir kokteyl olan Moscow Mule'u andırıyor, ancak tarifte geçen "splash of love" dokunuşu, kokteyle kişisel bir sıcaklık ve yaratıcılık katmak anlamına geliyor. Cyberpunk 2077’deki Jackie Welles’in cesur, asi ama aynı zamanda yumuşak kalpli karakterine uygun bir şekilde hazırlandı. Acı sosun ve bal şurubunun eklenmesi, bu karakterin sertliğini ve derinliğini simgelerken, zencefil birasının ferahlatıcı ve baharatlı doğası kokteyle zengin bir tat profili kazandırıyor. Şimdi bu kokteyli nasıl hazırlayabileceğini anlatayım:

Kokteyl Tarifi: Jackie Welles

Malzemeler:

45 ml Votka
15 ml Taze Lime Suyu (yaklaşık yarım lime)
120 ml Zencefilli Bira (Ginger Beer) veya Zencefilli Gazoz
5 ml Bal Şurubu ("a splash of love")
5 ml Grenadin Şurubu (aşkın rengini katmak için)
1 dash Acı Sos (Tabasco vb)
Buz

Hazırlanışı:

Bardağı Hazırlayın:
Old Fashioned bardağını bol miktarda buzla doldurun.
- Votka ve Lime Suyunu Ekleyin:
Buzun üzerine 45 ml votka ve 15 ml taze sıkılmış lime suyunu ekleyin.
- Zencefilli Birayı Ekleyin:
Bardağı yaklaşık 120 ml zencefilli bira ile tamamlayın.
- Bal Şurubu, Grenadin Şurubu, Acı Sosu Ekleyin:
5 ml bal şurubu, 5 ml grenadin şurubu, ve 1 dash acı sosu kokteyle ilave edin.
- Karıştırın:
Hafifçe karıştırarak tüm malzemelerin iyice birleşmesini sağlayın.
- Süsleme:
Lime dilimi, birkaç nane yaprağı ve isteğe bağlı olarak bir biberiye dalı ile süsleyin.
- Servis Edin:
Soğuk olarak hemen servis edin ve keyfini çıkarın.

- Lezzet Dengesi: Votka ve lime suyu kokteyle temel bir ferahlık ve asidite katarken, bal şurubu ve grenadin tatlılık ekleyerek dengeli bir tat profili oluşturur. Acı sos ise derinlik ve karmaşıklık katarak içkinin karakterini zenginleştirir.
- Aromatik ve Görsel Çekicilik: Zencefilli bira, baharatlı ve gazlı yapısıyla dinamik bir tat profili sunar. Grenadin şurubu, kokteyli hem güzel bir kırmızı renkle zenginleştirir hem de tatlılık katar. Lime dilimi ve nane yaprakları ise estetik bir sunum sağlar.
- Karmaşık Tat Profili: Bu kombinasyon, klasik Moscow Mule'un basit yapısına ek olarak bal ve acı sos gibi malzemelerle daha derin ve kompleks bir tat sunar.
- Bardağın Seçimi: Old Fashioned bardağı veya yüksekball bardağı tercih edilebilir. Bardağın şekli, kokteylin gazlı yapısını ve süslemelerini sergilemek için önemlidir.

Alternatif İsim Önerileri:

- Cyber Mule
- Night City Fizz
- Welles Wave
- Neon Breeze
- Kalp Atışı
- Gülüş Tınısı
- Love on the Rocks

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bone, 01.11.2021 04:24 tarihinde dedi ki:

- Eggnog:
4 Yumurtanın sarısını ve beyazını ayırın. Yumurta sarılarını bir tencerede çırpın. Yumurta sarısına 1/3 cup (yaklaşık 90 ml) Şekeri ekleyip çırpmaya devam edin. Yumurtaya 2 cup (500 ml) Sütü ekleyip iyice çırpın. 1 cup (250 ml) Kremayı ekleyin, karıştırın. Orta-düşük ısıda karıştırarak 10-15 dakika pişirin (kaynatmayın). Tencerenin içine kaşığı soktuğunuzda arkasında kalacak kadar kıvama gelmesi lazım. Karışımı bir süzgeçten geçirin, bir kaba koyun. 1 tatlı kaşığı Tarçın, 1 tatlı kaşığı Karanfil, 1 tatlı kaşığı Zencefil, 1 tatlı kaşığı rendelenmiş Muskat Cevizini karışıma ekleyin, karıştırın. 3 oz (90 ml) Brendi veya Konyak, 3 oz (90 ml) Burbon veya Viski ekleyin, karıştırın. Bir tencereye buz doldurun, karıştırdığınız kabı buzların üstüne koyun. Karışım soğuyana kadar 5-10 dakika karıştırın. Sürahiye veya şişeye döküp buzdolabına koyun. Servis edeceğiniz zaman, Yumurtaların beyazını 1/3 cup Şeker ile çırpın. Köpük haline geldiğinde, sürahideki karışımın üstüne koyarak servis edin. Bardaklara koyarken rendelenmiş Muskat Cevizi ile süsleyin.

 

Klasik Eggnog Tarifi

Malzemeler:

- 4 adet yumurta sarısı
- 100 gram toz şeker (1/2 su bardağı)
- 500 ml tam yağlı süt (2 su bardağı)
- 250 ml krema (1 su bardağı)
- 120 ml bourbon veya rom (alkolsüz versiyon için çıkarabilirsiniz)
- 1 tatlı kaşığı rendelenmiş muskat cevizi
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
- 1 tatlı kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı karanfil (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı zencefil tozu (isteğe bağlı)
- 50 gram bitter çikolata veya çikolata parçacıkları (Çikolatalı Eggnog için)
- Buz küpleri
(daha koyu bir Eggnog isterseniz kremayı, daha hafif bir Eggnog isterseniz süt miktarını artırabilirsiniz)

Süsleme için:
- Rendelenmiş muskat cevizi
- Tarçın çubukları veya karanfil (isteğe bağlı)
- Çırpılmış krema (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:

- Yumurta Sarılarını Çırpın:
Büyük bir karıştırma kabında yumurta sarılarını ve toz şekeri pürüzsüz, kabarık, ve kremsi bir kıvama gelene kadar çırpın.
- Süt ve Kremayı Isıtın:
Orta boy bir tencereye süt ve kremayı ekleyin. Rendelenmiş muskat cevizini, vanilya özütünü, tarçını, karanfili, zencefil tozunu, ve çikolatayı ekleyin.  Karışımı orta ateşte hafifçe buhar çıkarmaya başlayana kadar ısıtın, ancak kaynamamasına dikkat edin.
- Sıcak Sütü Yumurta Karışımına Ekleyin:
Süt karışımından bir kepçe alıp yavaş yavaş yumurta karışımına ekleyin (buna temperleme denir, yumurtaların kesilmesini önler). Karışımı bu şekilde azar azar yumurta ve şeker karışımına sürekli karıştırarak ekleyin. Yumurta karışımı ılındıktan sonra kalan süt-krema karışımını da ekleyin.
- Karışımı Kıvamlandırın:
Karışımı tekrar tencereye alın ve orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar ısıtın. Bu, yaklaşık 5-10 dakika sürebilir. Karışımın arkasını kapatmadan sürekli karıştırın.
- Ocaktan Alın ve Soğutun:
Karışım hafif bir krema kıvamına geldiğinde ocaktan alın. Alkolü ekleyin ve iyice karıştırın.
- Soğutma Süreci:
Eggnog'u oda sıcaklığında biraz soğutun, ardından buzdolabında en az 2 saat, tercihen gece boyunca soğuması için bekletin.
- Servis Etme:
Soğuyan Eggnog'u buz küpleriyle dolu bardaklara süzün. Üzerini isteğe bağlı süsleyin. Eggnog buzdolabında 3 gün kadar saklanabilir. Servis etmeden önce iyice çalkalamayı unutmayın, çünkü içeride ayrışabilir.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bone, 01.11.2021 04:24 tarihinde dedi ki:

- Mulled Wine:
1 şişe Kırmızı Şarap, 1 oz (30 ml) Toz Şeker, 1 oz (30 ml) Bal, 1 dilimlenmiş Portakal veya Limon, kabukları rendelenmiş, 2 çubuk Tarçın, 2 Yıldız Anason, 5 Karanfil tanesi, 2 kuru Defne Yaprağı. Tercihen birer tatlı kaşığı Kekik, Biberiye, Kakule, Yenibahar, Muskat, Zencefil.
Her şeyi bir kapta karıştırın. Düşük-orta ateşte 15-20 dk arası karıştırmaya devam ederek pişirin, kaynamamasına dikkat edin, yoksa alkolü kaçar. Bardaklarda servis ederken bir çubuk Tarçın, bir Yıldız Anason ve içine Karanfil taneleri sokulmuş Portakal dilimleriyle süsleyebilirsiniz. Uzun süreli içimlerde çok düşük ateşte ısınmaya bırakarak sıcaklığını koruyabilirsiniz.

 

Mulled Wine (Sıcak Kırmızı Şarap) Tarifi

Malzemeler:

- 1 şişe kırmızı şarap (Merlot, Cabernet Sauvignon veya Shiraz gibi orta gövdeli şaraplar tercih edilebilir)
- 1 adet portakal (dilimlenmiş)
- 1 adet limon (dilimlenmiş)
- 4-5 adet karanfil
- 2-3 çubuk tarçın
- 2-3 adet yıldız anason
- 2 kuru defne yaprağı
- 1 kaşığı taze rendelenmiş muskat
- 2-3 yemek kaşığı toz şeker (isteğe bağlı olarak bal veya akçaağaç şurubu ile tatlandırabilirsiniz)
- 1 adet vanilya çubuğu (isteğe bağlı)
- 1 su bardağı su veya portakal suyu
- Buzdolabında saklamak için: Ekstra portakal dilimleri ve taze nane yaprakları

Hazırlanışı:

- Meyveleri Hazırlayın:
Portakalı ve limonu iyice yıkayın. Portakal ve limonun kabuklarını soyun, portakal ve limonu dilimleyerek hazırlayın.
- Baharatları Hazırlayın:
Karanfil, tarçın çubukları, yıldız anason, defne yaprağı, ve muskatı hazırlayın. Vanilya çubuğu kullanıyorsanız, uzunlamasına kesin ve içindeki tohumları çıkararak kullanabilirsiniz.
- Şarabı ve Sıvıları Ekleyin:
Büyük bir tencereye kırmızı şarabı dökün. Üzerine su veya portakal suyunu ekleyin. Bu, şarabın çok yoğun olmasını önler ve daha dengeli bir tat sağlar.
- Meyveleri ve Baharatları Ekleyin:
Şaraba dilimlenmiş portakal ve limonları, ve kabuklarını ekleyin.
Karanfil, tarçın çubukları, yıldız anason, defne yaprağı, muskat, ve vanilya çubuğunu da tencereye ilave edin.
- Tatlandırın:
Toz şekeri ekleyin. İsteğe bağlı olarak bal veya akçaağaç şurubu da kullanabilirsiniz. Tatlandırıcı miktarını damak zevkinize göre ayarlayın.
- Isıtma İşlemi:
Tencereyi kısık ateşte ısıtmaya başlayın. Şarabı sakın kaynatmayın; sadece ısıtın ve hafifçe buharlaşmasını sağlayın. Yaklaşık 15-20 dakika boyunca kısık ateşte bekletin. Bu süre zarfında baharatların ve meyvelerin aromaları şaraba geçecektir.
- Servis Etme:
Şarabı ocaktan alın ve birkaç dakika dinlendirin.
Sıcak olarak bardaklara süzün. Her bardağa bir dilim portakal veya limon ekleyebilir ve bir tarçın çubuğu ile süsleyebilirsiniz.
İsteğe bağlı olarak taze nane yaprakları veya ekstra baharatlar ekleyerek sunumunuzu zenginleştirebilirsiniz.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Son olarak şunu da ChatGPT'den geçirmiş olayım:

 

Bone, 01.11.2021 04:24 tarihinde dedi ki:

- Johnny Silverhand:

Old Fashioned bardağına 1 Küp Şeker, 3-4 dash Angostura Bitters, 2 tatlı kaşığı Su koyun ve tokmak yardımıyla ezin (muddle). Bardağı buzla doldurun. 1.5 oz (45 ml) Tekila koyun ve karıştırın. Bir kaşık yardımıyla yavaşça 5 ml Cerveza ilave ederek, yüzeyde katman olarak durmasını sağlayın. Acı Biber ile süsleyin. (Salt-rim yaparmış gibi, bardağın ağzını dışarıdan olacak şekilde Limela ıslatıp sonra toz acı bibere batırarak da süsleyebilirsiniz)
"Tequila Old Fashioned with a splash of cerveza and a chilli garnish."

 

Kokteyl Tarifi: Johnny Silverhand

Malzemeler:

- 1.5 oz (45 ml) Añejo veya Reposado Tequila (Añejo ve Reposado tekilaları, yaşlandırılmış oldukları için daha derin ve kompleks tat profillerine sahiptir, Old Fashioned'ın zenginlik ve derinlik gereksinimleriyle mükemmel uyum sağlar)
- 2 tatlı kaşığı (10 ml) Meksika birası (tercihen Corona, Modelo, veya Pacifico)
- 1 tatlı kaşığı (5 ml) Agave şurubu (tekilaya doğal tatlılık katar ve kokteylde denge sağlar, alternatif olarak şeker şurubu kullanılabilir)
- 2-3 damla Angostura Bitters (kokteylde derinlik ve karmaşıklık ekler, alternatif olarak portakal bitters veya peyote bitters kullanılabilir)
- Buz

Süsleme İçin:
- 1 dilim Chili (Taze veya Kurutulmuş, alternatif olarak jalapeño, serrano, veya habanero kullanılabilir)
- Portakal Kabuğu

Hazırlanışı:

- Bardağı Hazırlayın:
Old Fashioned bardağını büyük buz küpleri ile doldurun ve bir kenara soğumaya bırakın. Bu, kokteylin daha uzun süre soğuk kalmasını sağlar.
- Tequila ve Şurubu Ekleyin:
Bardaktaki buzları boşaltın ve 45 ml tekilayı ekleyin.
- Bitters Ekleyin:
1 tatlı kaşığı agave şurubunu ve 2-3 damla Angostura Bitters'ı ekleyerek kokteylinize derinlik ve karmaşıklık katın.
- Karıştırın:
Buz koyun ve malzemeleri iyice karıştırın, böylece şurup ve bitters tekilaya eşit şekilde dağılır.
- Bira Ekleyin:
Bardağın üzerine 2 tatlı kaşığı bira ekleyin. Hafifçe karıştırarak biranın kokteyle uyum sağlamasını sağlayın.
- Süsleme:
Bir dilim chiliyi kokteylinize ekleyin. Kokteyle portakal kabuğu ekleyerek ekstra aroma ve görsel çekicilik katın.
- Servis Edin:
Kokteyli soğuk olarak hemen servis edin. Keyifle yudumlayın ve baharatlı lezzetlerin tadını çıkarın.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...