tanoren Mesaj tarihi: Şubat 2, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 2, 2005 Gerçi bu oldukça eski bir haber ve etkileri pek çok yerde hissedildi. Lakin aramalarımda bu forumda böyle bir haber göremedim. Mutlaka haberdar olanlar vardır, ben bilmeyenler de duysun diye yazıyorum. Bildiğiniz gibi Anime Fansub grupları genellikle Japonyada gösterilen ve Amerikaya henüz gelmemiş (veya lisanslanmamış demek lazım) seriler ve filmler üzerinde çalışırlar. Tabi istisnalar da var, eski ve lisanslanmış serilere de altyazı yapabiliyorlar. Asıl korkulan, Amerikan film stüdyolarının bu fansub gruplarına dava açması olduğu için ve Japon anime stüdyoları, görünürde, bu gruplardan rahatsızlık duymadıkları için bu stüdyoların animelerin lisanslarını ellerinde tutmasına pekkimse aldırış etmiyordu. Taki Media Factory Inc. den gelen yasal uyarı mektubuna kadar. Bu mektup, aslında sadece bir arama ve listeleme sitesi olan ve kendi üzerinde kesinlikle anime bulundurmayan AnimeSuki sitesine yollanıyor. Ardından ScaryWater ve Lunar Anime de aynı mektuptan alıyorlar. Kısaca yazan: Müvekkilimiz olan Media Factory Inc. tarafından yayın hakları elinde bulundurulan hiçbir serinin bundan böyle fansublanmaması, aksi taktirde yasal yollara başvurulacağı. Daha detaylı bilgi için bakınız: http://www.animesuki.com/doc.php/legal/mediafactory.html İlk defa bir Japon anime stüdyosu fansub gruplarına karşı bir harekette bulunuyor ve bunun nasıl sonuçlar doğuracağı henüz belirsiz. Eğer diğer stüdyolar da bu yola girerlerse, fansub gruplarının büyük çoğunluğu korkacak ve bu işi bırakacaktır. bu gruplar bu işi para karşılığı olmadan yapıyorlar ve ne $10.000lerce tutan hukuk mücadeleleri verebilirler nede cezaları ödeyebilirler. benim düşüncem, en kötü ihtimalle, 2-3 büyük stüdyo da aynı şekilde uyarılarda bulunacak olursa, diğerlerinin de domino taşları gibi birbirini izleyeceği ve artık anime dağıtımının duracağı. Tabi el-altından devam edecektir, ancak fansub grupları bu iş bıraktığı taktirde, yeni anime çıkmayacağı için kısa zamanda darboğaza girilebilir. Geriye sadece amerikada lisanslanan ve altyazı konan serileri ripleyip dağıtanlar kalacaktır ki bu da yeterli olmayacak. Biz türk anime severler olarak hala malesef nasıl ul yapmadan dl yaparız ona bakıyoruz. Sizin de düşüncelerini öğrenmek isterim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Akuma_Blade Mesaj tarihi: Şubat 2, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 2, 2005 Aynı şeyler Napster davası ilk başladığında MP3 formatı için de söylenmişti , bazıları o zamanlar MP3 formatınının artık "ölmüş olduğunu" söylerken şu anki zamana baktığımızda bazı şeylerin aslında hiç değişmediğini görüyoruz.Her nasıl MP3 formatının sonunun geldiğini düşünenler Naspter'den daha gelişmiş ve popüler P2P programlarının doğuşu ve yükselişiyle yanıldılarsa Fansub grupları asla ölmeyecek ve daha yeraltına inerek de olsa çalışmalarına devam edeceklerdir diye düşünüyorum.Ki zaten Anime SkyCraper , ANBU , Central Anime ve benzeri gruplar birçok official DVD'lerden daha güzel arayüzlerde ve uğraşılmış kalitede altyazılar hazırlarken , birçok työnden rekabetin olayı güzelleştirmesi varken karşıdakini komple yoketmek çok acımasız bir davranış bence. Aslınd aolay ilk başta OGM ve MKV gibi direkt DVD Rip video dosyalarına karşı alınmış bir eylem gibi gözüküyor ama olayın dozu kaçmış.Olaya bir de şu yönden bakabiliriz : Fansub'a ve Anime paylaşımına cephe almak daha fazla DVD satmak ve para kazanmak isteyen zihniyetin bakışı olarak algılanmamalı... Mesela atıyorum , Full Metal Panic , Argento Soma , GITS Stand Alone Complex yada Zeta Gundam gibi yapımlar izlediğimde elbet gidip imkanım olsa DVD'lerini alırım diyorum , ama tutup da Elfen Lied yada Green Green izlemek için DVD' almam , kimse bunun da aksini iddia etmemeli.Demek istediğim , Fansub Anime olayının misyonundan anladığım fazla bilinmeyen örnekler veya sektörde janr haline gelmiş klasiklerin daha geniş kitle tarafından izlenilmesini sağlayarak subculture oluşturmak , kısıtlı izleyiciye hararetle izlemek istediği yapımları izlemesini sağlamak ve istiyorsa DVDsini almasını sağlamak , DVD setini almaya değmeyecek yapımlardan da uzak tutarak Anime bilinci kazandırmaktır sanırım.Sözkonusu olayda bu noktaya kadar karşı değilim : Hatta yapımcıların alın terlerini sonuna kadar savunmaları da bir ölçüde onurlu bir davranış kabul edilebilir.Ama... Fansub'a topyekun savaş açmak olmamalı bunun adı.Bilmiyorum , düşündükçe insanın ikileme dokan bir mesele bu , düşündüklerim kısaca bunlar. [Bu mesaj Akuma_Blade tarafından 02 Şubat 2005 19:33 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SenariouS Mesaj tarihi: Şubat 2, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 2, 2005 Şahsen bende Akuma'ya katılıyorum. Elbetteki alınmak istenecek seriler vardır. Ama maalesef bizde Tv tokyo kanalı falan yok ve biz animeleri anlamak için çekmek ve bakmak zorundayız. Ama fansubbingi engellemek tabiiki imkansız, Bence animenin turtdışında tanınmasını sağlayan olay zaten fansubing, Fansublar olmasa ben cowboy bebop, Evangelion gibi pek çok müthiş seriyi izleyemeyecektim. Şahsen bir korkum yok funsub önüne geçeceklerini sanmıyorum...[signature][hline] Who are those little girl's in pain Just trapped in a castle of dark side of moon Twelve of them shining bright in vain Like flowers that blossom just once in year They're dancing in the shadow like whispers of love Just dreaming of place where they are free as dove They never been allowed to love in this cursed cage It's only the fairy tale they believe... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Spidee Mesaj tarihi: Şubat 2, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 2, 2005 P2P programlar sayesinde fansubların, divxlerin, mp3lerin vb. önüne geçilmesi imkansız gibi birşey. O yüzden korkum yok benim de o konuda. Ha olur ki yaptılar birşey o kadar animeyi boşuna mı izledik, Rasenganımın önünde kralı duramaz ;)[signature][hline]Never come near me again.. Do you really think I need you.. John_Petrucci, 23 Ocak 2005 23:00 tarihinde demiş ki: Neil Armstrong muson du zaten.Beklenir ondan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tanoren Mesaj tarihi: Şubat 2, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 2, 2005 iyimser öngörüler.. güzel.. elbette amerikalıları takmayan olduğu gibi Japonları takmayan da olacaktır. ama böyle bir durumda anime fansub hadisesinde bir daralma olacaktır diye düşünüyorum. Tabi şu andan böyle bi şey yok ve umarım hiç olmaz. Yanlız bi sorun daha var. O da: fansub grupları sayesinde anime artık Amerikada mainstream denen genel kabül görmüş bi tarz olmaya başladığı için seriler ve filmler hızla lisanslanıyor, hatta samurai 7, Samurai Champloo gibi bazı seriler daha Japonyada TVde oynarken lisanslanıyor ve fansub grupları tarafından bırakılıyor yada tracker siteleri tarafından. http://v2.animesuki.com/licensed.php?browse=sz Napster davalarını bununla karıştırmamak lazım. Orada davaya konu olan bir program ve bunun kullanıdığı özel bir network tü. bunu ancak bugün torrent istelerine açılan davalarla karşılaştırabiliriz ki ben şahsen torrentin de fazla ömrü kalmadığı düşüncesindeyim. Suprnova.org kapandı, Lokitorrent.org her ay $30.000 bağış topluyor mahkeme masrafları için. Bir kere bizim evimizdeki fansublar bile yasa dışı. Japonyada hak sahibi bi stüdyo varken Türkiyede lisanslanmadı bile diyemeyiz. bakınız Yani bu stüdyolar isteseler bu işi yapabilirler, ama yapmıyorlar. Evet evet başka yorum... Bence bu forumda genel olarak haber ve bilgi az, geyik çok. Yoksa bana mı öyle geliyo. Bu haber aslında 2 aylık, yani bayat. En az 6-7 serinin dağıtımının ya durmasına yada çok azalmasına yol açtı ama hakkında tek bir haber bile yok. ( anime için değil, Paticik için konuşuyorum) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Şubat 3, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 3, 2005 arkadaşım geyiğin fazla olduğundan yakınıyorsan işte sen bu durumu değiştir, güzel bir başlık açmışsın işte önemli bir konuya değinen. kimse kimseye mani olmuyor.. :) şimdiii.. benim düşünceme göre eğer bir ürünü türkiye'de lisanslı olarak dükkanlarda bulamıyorsam türkiye'de yoktur o ürün ve temin etmek durumundayım bir şekilde. ama internet'ten tonlarca kargo masrafı verip karşıma da türkçeleştirilmemiş birşey gelecekse şirket benim o ürünü almam için bir çaba göstermemiştir, japonya'daki adam dükkandan parasını verip ne alıyorsa ben de aynı rahatlıkla, aynı katma değerle aynı tutarda bir ürün isterim. bunu sağlamak da benim görevim değil, onların görevi eğer ürün satmak istiyorlarsa. zaten insanların internet'i olması da zorunlu birşey değil, birkaç milyon insan hariç türkiye'de anime diye birşey bilinmiyor dahi.. amerika'ya gelince, anime'ler lisanslansa dahi fansub grupları kendilerini gizleyip değişik isimlerle çalışmaya devam edebilrler, siteler denizaşırı adreslerde varlıklarını sürdürebilir. misalen anidb.net bir isviçre adresinde işletiliyor, bu dava açılan siteler neden benzer şeyler yapmıyor onu da anlamadım. ama halihazırda p2p programları üzerinden sayısız amerikan aypımı film, müzik ve başka ürünler serbestçe dağıtılıyorken anime fansub dağıtımı için endişlenilmesi gereken bir nokta göremiyorum, bugüne kadra açıktan çalışıyorlardı, yeraltına inmeleri gerekecek sadece.. doğru mu, yanlış mı, efendim para kazanmak adamların (japonların) hakları meselesi ayrı bir tartışma, ama bugün batıda ve hatta bütün dünyada anime denen kavram bu kadar popüler olmuşsa bu yasal dağıtımcıların sayesinde olmadı, bunu herkes biliyor.. ekleme: bu arada isviçre adresi dedim ama cx'i ch ile karıştırdım, cx nerenin uzantısı bilmiyorum doğrusu.. :-) ayrıca vicious'un dediği gibi ben de kenshin tsukiohen ova'yı koşarak alırım mesela, koca ev halkına izlettim, görüntülere bayılıyorlar ama dille çeviri zor biraz.. :-p[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki: People suck, if I want to game I'll do it with/against circuit boards and lines of C++ that know how to RP, not people that don't know how to string a sentence together. [Bu mesaj Sam tarafından 03 Şubat 2005 12:15 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SenariouS Mesaj tarihi: Şubat 3, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 3, 2005 ama halihazırda p2p programları üzerinden sayısız amerikan aypımı film, müzik ve başka ürünler serbestçe dağıtılıyorken anime fansub dağıtımı için endişlenilmesi gereken bir nokta göremiyorum, bugüne kadra açıktan çalışıyorlardı, yeraltına inmeleri gerekecek sadece.. Kesinlikle katılıyorum Bu sırada Türkiyeye Türkçe Altyazıyla orjinal anime gelirse ve beyendiğim bir animeyse onu alırım. Şu an elimde Evangelion direk dvd rip var (1 bölüm 350 mb) ama türkiyeye Evangelion Dvd türkçe olrak gelse gider kesinlikle alırım... Bu sırada şirketler fansub tehlike olarak görmemeli nice insan fansub'ını izlediği bir anime satın almıştır veya bırakın animeyi heykelini, wallscroolunu, oyununu ve bunun gibi pek çok yan ürününü almış şirketler bundan para kazanmıştır. Fansub olmasıydı bence Animeler bu kadar yayılamazdı ve animelerin yurtdışı getirisi bu kadar artmazdı.[signature][hline] Who are those little girl's in pain Just trapped in a castle of dark side of moon Twelve of them shining bright in vain Like flowers that blossom just once in year They're dancing in the shadow like whispers of love Just dreaming of place where they are free as dove They never been allowed to love in this cursed cage It's only the fairy tale they believe... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sharky Mesaj tarihi: Şubat 3, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 3, 2005 gelse bile, izlemediğim binlerce anime var, hayatım boyunca yeter muhtemelen bana.[signature][hline]If you want to travel around the world and be invited to speak at a lot of different places, just write a Unix operating system. -- Linus Torvalds Yeniden : http://www.ethernass.com ( .org, .net ) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
brumeux Mesaj tarihi: Şubat 3, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 3, 2005 Bende Sam'e katılıyorum.Ayrıca anime i Japonların kolay kolay bırakacağını da hic sanmıyorum.Eğer benim aklıma anime dendiğinde önce Japonlar'ın yapıtları geliyorsa (ki çoğu kişi için öyledir) , Japonlar ın bu sektörden kopması neredeyse imkansızdır. Ben yeni bir anime hayranı olsam da açıkçası bu konuda rahatım.Anime in önüne gecmek öyle kolay bir iş değil.[signature][hline]cells are dark`n inopportune Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ssj4songoku Mesaj tarihi: Şubat 3, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 3, 2005 Ben açıkcası pek bir yasaklamanın işe yarıycağını sanmıyorum.Lisanslanmış dvdleri mirc altından bir çok grup hala release etmeye devam ediyor.Açıkcası bence işin içine internet girdimi pek birşey yapamazlar.[signature][hline]"Sword is a weapon. Swordmanship is learning how to kill. No matter what ideals you claim how you call it, that is the only truth" Hiko Seijuro :hrr:"Öğretmek kendinde başlar.İlk önce kendine öğret sonra başkasına" :hrr: Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tanoren Mesaj tarihi: Şubat 6, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 6, 2005 eee hadi başka düşüncesi olan yokmu? hatunlar hakkında bile 100 tane post atılırken, burada ben bi ara gazı vermesem 3-4 postta kalacak valla. Çok mu klişe yada banal bi topic açtım nedir. şimdi bi,iki noktaya açıklık getireyim. ben de biliyorum animenin sonunun gelmediğini ve seveni olduğu müddetçe de gelmeyeceğini. Sadece EĞER bütün japon anime stüdyoları fansub'ı engelleme yoluna giderse, yeni anime bulunmasının zorlaşacağını söylemek istedim. Elbette değil Japonları, Amerikan lisanslarını bile takmayan ve dvd-rip yapıp nete koyanlar var. Ama japonlar ülke dışına raw bölümlerin çıkışını engelleyebilirlerse, elimize ancak ing. altyazısı yapılmış orijinal anime dvdleri kalır. O da ne yeterli, nede en iyi kalite (alyazı olarak tabi, fansub grupları dükkan isimlerinin bile altına çevirisini koyuyor yada küçük notlar ekliyorlar). Böyle tahditlere kulak asmayacak grup çok olduğu gibi önemseyip, çekinecek ve illegaliteden sonuna kadar sakınanlar da var. Görece büyük fansub gruplarından Lunar, Soldats, ANBU gibi gruplar bu işin yükünü omuzluyor. Diğerleri hala çevirmen, typesetter felan ararken bunlar aynı anda 4-5 seri felan yapıyorlar. Bunlar anime fuarlarına felan katılan, kimlikleri belli, gerçek insanlar. nette fotoları var, felan. O yüzden Lunar anime bu uyarı karşısında hemen Gankutsuou (ki anime çiziminde devrim niteliği taşıyabilecek bi seri) serisini bıraltı; keza School Rumble gibi çok beğenilen bi seri bırakıldı. Soldats, bi seri lisanslandımı hemen hem trackerdan hem de botlardan kaldırıyor. Elbette anime bitmez ama benim korkum şu: 1.kişi: Abi, geçen gün uyduda çok güzel bi anime gördüm ama japonca bişey anlamadım bunu nereden buluruz? 2. kişi: haa! onu biliyorum ama o seri lisanslandı, artık amerikada dvdsinin çıkmasını bekleyecez ki biri nete koysun. DVDsini alırım diyen arkilere: Bahariye OrtaDünya dükkanında bazıları var. 35$ dan başlıyor 50$ a kadar çıkıyor. Alır mısınız hala. Ben de almak istiyorum ama çok pahalı,aynı paray 2-3 film alırım. Anidb'ye mesela hiçbişey olmaz, çünkü .ath.cx uzantılı. Yani Dynamic DNS sitesinde alınmış. Aynısı bende de var, bakınız ve dinamik IP ile de çalışıyor. Adamlar serverlerını koltuk altlarına sıkıştırıp başka ülkeye gitseler bile aynen çalışmaya devam eder. Bi ara gazı daha verdik, bakalım bu sefer ne tepki alacaz :)[signature][hline]MSN: [email protected] Anime listem Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Şubat 6, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 6, 2005 e arkadaşım aşağı yukarı aynı şeyleri söylüyor seninle herkes ama biz bardağın dolu, sen boş yanına işaret ediyorsun.. :) japonlar ülke dışında çıkışını nasıl engelliyor ki? raw dosyayı koyar adam p2p'ye, işte o kadar. yasadışı işlere karışmak istemeyenler bırakır/kimlik değiştirir, kimliği belirsiz olanlar devam eder, yenileri çıkar. site diyorsan senin dediğin olayı yaparlar işte o da sorun değil, zaten yapılıyor.. yani anlamadım ki maksadın nedir, bizim "amanın anime elden gidiyor, yetişin dostlar!" diye çığlık çığlığa koşuşmamızı mı istiyorsun? :-p[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki: People suck, if I want to game I'll do it with/against circuit boards and lines of C++ that know how to RP, not people that don't know how to string a sentence together. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tanoren Mesaj tarihi: Şubat 6, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 6, 2005 eh, fena olmaz "Question is how much of a big deal this is. I personally think it's HUGE. This is the kind of news that may change the fansubbing scene forever I fear. But how much of an impact it will have remains to be seen. Note that I have decided not to publish the entire letter received from the Tokyo law firm. However certain people (anime news websites, fansub groups involved with fansubbing works of Media Factory Inc.) may request a copy as long as it's not shared with anyone else. ( Suggested soundtrack when reading above page is R.E.M.'s It`s The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine) :) ) " Bu animesuki sayfasının moderatörünün yazısı! Daha da devam ediyor. "The problem is that fansub groups are too big and too public. To the point where a *lot* of people post on public forums stuff like "I won't buy the DVDs, I already have it on my computer" and so on, which doesn't help the issue anyway. Keeping things smaller, and letting stuff instead get passed around between the fans who're actually devoted enough to do the work would cull a lot of the idiots like that from the whole thing. I think it would help immensely, though, if more fans would act more responsibly and put more consideration towards buying series they've been watching fansubbed, and encouraing others to as well. Well, not if you hated the series, but if you hated it, you wouldn't have the whole thing downloaded to your PC and carefully archived onto a library of CDs, right? " bu da başka bi görüş. hangimizin evinde 10 tane orijinal anime dvdsi var? şunu 5 yapalım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Şubat 8, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2005 hangimizin ülkesinde film&müzik dükkanlarında 10, hadi şunu 5 yapalım, anime cd/dvd'si bulunuyor? mevcut gruplar mimlendiklerinden çekinirlerse yenileri çıkar, mimlenmediklerini düşünenler değişik isimlerle devam eder. adamları kevin mitnick gibi göz hapsinde tutmuyorlar ya.. amerika kendi milyar dolarlık film franchise'larını koruyamazken japonya başka bir ülkede nasıl koruyacak? en kötü ihtimalle bir süre için cicili bicili altyazılar olmaz, çeviri kalitesi biraz düşer. 250 milyonluk dünyanın popüler kültürünün merkezi olan ülkede japonca bilen, anime seven, çevirmeye vakit ayıracak ve gözünü budaktan sakınmayan insanlar mutlaka çıkar, şimdiki gibi onlarca grupla olmasa bile bu iş devam eder. şimdiki düzenin içinde yaşayanlar yıkılmasından endişe duyacaklardır ama bu yerine yeni bir düzen gelmeyeceği anlamını taşımıyor, izleyici olarak bizi fazla etkilemesi için bir neden göremiyorum halen ben ortada.. bir bakıma bir 'laughing man' vakası sözkonusu.. ;)[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki: People suck, if I want to game I'll do it with/against circuit boards and lines of C++ that know how to RP, not people that don't know how to string a sentence together. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tanoren Mesaj tarihi: Şubat 9, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2005 said: Sam, 09 Şubat 2005 00:29 tarihinde demiş ki: hangimizin ülkesinde film&müzik dükkanlarında 10, hadi şunu 5 yapalım, anime cd/dvd'si bulunuyor? abi işte budur! Asıl noktaya Sam geldi. Aslında ing. olanlar var ama türkçeleştirilmeden popüler olması imkansız. bi gün D&R da türkçe anime dvdsi gördüğümüzde türkiyede anime var diyebileceğiz. Malesef iki kanalda abuk sabuk saatlerde yayınlanan ve hiçbir zaman tamamlanmayan serilerle anime ne sevgisi ne bilgisi gelişiyor. Tabi sonuç olarak netten dl ye kalıyoruz. Ondan panik oluyorum. bu arada tabi "gelse ne olur, gelse bile 4 episode luk bir dvd en az 30-40 M olur" da diyebilirsiniz ki haklısınız. yalnız ilk postta verdiğim sayfalara kimse baktımı yada oradaki forumlarda gezdimi diye merak ediyorum. Anime konusunda bizden fersah fersah ötede olan insanlar ne düşünüyo ne tartışıyo diye bakılmadı sanırsam. Adamlar "evet, firmanın hakkı, saygı göstermek lazım" yada "biz anime sektörüne yeterince destek oluyor muyuz ülkemizde gelişmesi için" yada "animeleri download edip seyrettikten sonra silin, eğer beğendiyseniz gidin dvdsini alın. Yok beğenmediyseniz zaten neden cdye yazıyorsunuz ki" diye tartışıyorlar. tabi aralarında bedavacılığı bir hak gibi görenlerde var, benim gibi. buradan aldığım cevaplar ise, "abi, p2p ölmez merak etme sen" den öteye pek geçmedi. ben ona üzüldüm, bunca kasmam ondan. Animelerdeki hatunların kıçı, başı diye 100 tane post atılırken; Türkiyede anime ne durumda diye bi thread bile yok. Yoksa ben de biliyorum animenin sonunun gelmediğini. Biraz vurucu olsun diye başlığı öyle attım ama herkes beni teselli etmek ister gibi.[signature][hline]MSN: [email protected] Anime listem Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Şubat 9, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2005 said: Sam, 03 Şubat 2005 11:57 tarihinde demiş ki: doğru mu, yanlış mı, efendim para kazanmak adamların (japonların) hakları meselesi ayrı bir tartışma bak yukarıda dediğim gibi senin dediğin ayrı bir konu, yalnız anime'lerle alakalı değil, bilumum bilgisayar ortamında kopyalabilen ürünleri de içine alan bir konu. öteden beri de bu tartışmalar yapılageliyor forumlarımızda özellikle bilgisayar oyunları hakkında, yani düşünmediğinden değil buradakilerin.. :) ben kısaca bu konudaki düşüncemi özetlemek istiyorum.. anime, film, müzik, bilgisayar oyunu ve çeşitli software'ler olsun, bu ürünlerin hepsinin üreticileri yaptıklarının haklarını almalıdır elbette. sırf kopyalabiliyor diye "oh ne ala, beleşe getirdim" diye bir düşüncem olmuyor hiçbir zaman. ama bir de konuya şu taraftan bakalım: ülkemizin kişi başına düşen gsmh'si maalesef bu ürünlerin fiyatlarının belirlendiği ülkelerden kat kat daha düşük. buna rağmen diyelim ki bir bilgisayar oyunu bulabilmişseniz bile bu oyun muhtemelen yurtdışında discount dönemine girmişken türkiye'de normal fiyatının da üzerinde. ve aynı zamanda aynı fiyatta olsa dahi fiyatlar gene yüksek yukarıda belirttiğim nedenle. bizim gsmh seviyemizdeki hiçbir ülkede orijinal yazılım, anime vs satışları yüksek değildir. bunun kanunla, yaptırımla alakası yok, insanlar ya alabiliyor ya da alamıyor belli bir çizgiyi geçince. eğer şirketler bizim gibi pazarlarda da satmaya niyetlilerse mecburlar normal fiyatlardan daha düşük hale getirmeye, yoksa satmayı bekleyemezler. objektif olarak bakınca haksızlık, hırsızlık gibi görünüyor ama içinde yaşadığımız dünyanın koşulları bu.. bu şirketler de durumun farkında benim tahminime göre ama çeşitli nedenlerden ötürü (denizaşırı alışveriş, maliyetin karşılanmaması vs) gerçekleştir(e)miyorlar. bu nedenle kusura bakmasınlar ama yüksek gelir sınıfına mensup olmayan gelişmekte olan ülke vatandaşlarının "ben bunu orijinal alayım da üretici aç kalmasın, devam etsin çalışmaya" gibi idealist düşüncelerle hareket etmesini beklemesinler.. bu idealizm bence doğru ama maddi konular maddiyat olmadan çözülemez.. bunları da söylerken olaya gerçekçi taraftan yaklaşıyorum sadece, idealizm olarak ben de ileride bu sektörlerden birinde çalışmayı hayal ettiğimden isterim ki herkes hakkını alsın sonuna kadar.. :-)[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki: People suck, if I want to game I'll do it with/against circuit boards and lines of C++ that know how to RP, not people that don't know how to string a sentence together. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kender Mesaj tarihi: Şubat 10, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2005 şuanki oyun getiren firmalardan biri. bir ara yurtdışı fiyatından daha ucuza oyun satmaya başladı. bizim uyanıklar oyunları burdan alıp yurtdışına satmaya başlkayınca. firma çok kısa süre içinde uygulamadan vazgeçti:)[signature][hline]www.kitap.perisi.com www.kitaplarin.efendisi.com www.daredevil.efsanesi.com türkçe mangalar için http://www.flameriders.com 1400 cdlik ve 50 dvdlik anime listemi görmek için mail atınız mailim:[email protected] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tanoren Mesaj tarihi: Şubat 11, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 11, 2005 kender sana bişey soracam: benim bildiğim Türkiyede sadece Memories, Cowboy Bebop:The movie ve Riddick:Dark Fury orijinal çıktı. başka var mıdır? yanlış biliyorsam beni düzeltin Bu arada MPAA gemi azıya almış durumda. Son gelişmelerle ilgili bilgileri burada okuyabilirsiniz MPAA Press Release Bu yazıda Bittorrent ve eDonkey karşıtı gelişmeler yazıyor.[signature][hline]MSN: [email protected] Anime listem Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar