Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Eeeeyy Stephen Hawking! Sen kimsin ya?


calimero

Öne çıkan mesajlar

Hani ne zaman Stephen Hawking'in adı geçse Einstein, Newton tier bir adam olduğu söyleniyor ama Einstein'ın Newton'un az çok ne yaptığını bilirken plebler olarak Hawking'in ne yaptığını bilmiyoruz, en azından ben bilmiyorum. araştırdığımda ise nerede böyle muallakta bir konu var; quantum hop Stephen Hawking bi teori çakmış, kara delikler hop Stephen Hawking bir teori çakmış.

Ardeth de yok aramızda ama elbet aramızda fizik çalışan birileri vardır ya da ilgilenen bir açıklayabilir mi napmış bu hawking de einstein, newton tier olmuş?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

scorch said:

2 kelime vereyim google aç oku

Hawking radiation

Modern bilim için einstein neyse, hawking de odur.

Quantum fiziği ile genel görelilik kuramlarını bir araya getirmiş kişidir kendisi (mass ve micro bir arada açıklamıştır - theory of everything)


ha şimdi mesela hawking radiation. açtım kısaca baktım. derinlemesine sen biliyorsan bilgilendir beni, ama:


said:
Hawking radiation is blackbody radiation that is predicted to be released by black holes, due to quantum effects near the event horizon. It is named after the physicist Stephen Hawking, who provided a theoretical argument for its existence in 1974, and sometimes also after Jacob Bekenstein, who predicted that black holes should have a finite, non-zero temperature and entropy.



said:
Experimental observation of Hawking radiation:

Under experimentally achievable conditions for gravitational systems this effect is too small to be observed directly. However, in September 2010 an experimental set-up created a laboratory "white hole event horizon" that the experimenters claimed was shown to radiate an optical analog to Hawking radiation, although its status as a genuine confirmation remains in doubt. Some scientists predict that Hawking radiation could be studied by analogy using sonic black holes, in which sound perturbations are analogous to light in a gravitational black hole and the flow of an approximately perfect fluid is analogous to gravity


eee? bu mudur yani.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yani böyle bir tartışmayı uygunsuz buluyorum şahsen. Zamanın kısa tarihini okuduysan orda şuanki bilgi birikimi için ne kadar çok kişinin ne kadar büyük katkılar yaptığını görmüşsündür. Yok ille karşılaştıralım diyorsan cevap hayır, Newton ve Einstein'ın yaptığı büyüklükteki spesifik katkıyı Hawking yapmamıştır ama böyle bir karşılaştırma bile gerçekten hakaret Hawking gibi bir adama. Bir de eklemek isterim, karşılaştırmakla kalkıp n'apmış ki bu Hawking sanki demek de çok farklı şeyler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Laurelin said:

einsteinlada hayattayken dalga gectilerdi aga relativite ne isimize yariycak sanki dunyadan baska gezegenlere gitme olanagimiz olabilicek hem sadece teori bu dediklerin ispati yok aga diye :3


ha tamam o zaman bütün teorileri kabul edelim. adam einstein, döneminde zekası ortada, her şeyi teori değil.

http://www.birgun.net/haber-detay/einstein-in-teorisi-100-yil-sonra-kanitlandi-103506.html

aha şöyle bişey var mesela, ama adam einstein olduğu için kabul görüyor. hawking'in böyle kabul edilmesini sağlayan ne diyorum ben de.

mesela quantum'a da hepimiz deli saçması derdik 60 larda falan yaşasak muhtemelen. ama şu anda quantum gibi bir manyaklığa inanmamızın sebebi birçok teorinin, düşünce deneyinin gerçek hayattaki deneylerle kanıtlanmış olması. yeni üretilen teoriler ve üretilen eski diğer teoriler de dolayısıyla credible oluyor.

ama yukarıda bir arkadaşın verdiği hawking'in en önemli teorisi bile predicted, highly doubted vs. bundan bahsediyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bak genco,

Olay şu Hawking, einstein'in teorilerini neredeyse ispat eden biridir. Yani, deneysel ortamda bir karadelik yaratabilsek, yada görünmeyecek kadar küçük cisim/enerjilerin nasıl olduğunu tepki verdiklerini açıklamıştır kendisi. Bu iki örnekte laboratuvar ortamında test edilebilir olmadıkları için kanun/kanıt durumuna geçemiyor henüz, ama modern bilim açısından %99 doğruluk seviyesinde güvenilir bilgilerdir çıkarımları ve açıklamaları.

Bigbang teorisi misal "evren tek bir noktadan genişlemiştir" şeklinde einstein ortaya attığı bir teoridir (singularity)

Hawking, bigbang daha ziyade ters yönde bir karadelik gibi bir hareket olduğunu açıklamış ve teorisini de
Termodinamik, genel görelilik ve quantum fiziğini bir arada sentezleyerek yapmıştır.

Hani anlamadıysan şöyle özetleyeyim, einstein e=mc^2 ile enerji=madde.ışık(zaman) gibi tanımlıyorsak ve bu şekilde bir denklemi formülize etmek bilimde nasıl bir çığır açtıysa (atom enerjisi vs)

Hawkingin termodinamik/quantum ve genel görelilik kuramlarını bir araya getirerek bunlarla
Deneysel olarak bilemediğimiz karadelikler hakkında birsürü şey öğrendi insanlar.

Ne bokuma yarayacak diyorsan, günün birinde warpgate. Vs teknolojileri bu bulduğu teoriler sayesinde yapılabilir olacak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Laurelin said:

adam einstein oldugu icin kabul edilmiyor, kabul edildigi icin einstein oluyor

onu atlamissin :P


wrong

en basit örnek

http://www.businessinsider.com/einstein-planet-vulcan-myth-relativity-2015-11

einstein'ı einstein yapan bu örnekler(dir sanıyorum)


@scorch

tatmin olmadım
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Karadeliklerin matematiksel ispati, einsteinin teorisinin kanitlanmasi, big bangi yeniden tanimlamasi ve evrenin sonsuzluga dogru buyudugunun ispati yetmiyormus demek

Kulaktan dolma bilim ile bu kadar oluyor iste :D aga insanlar maymundan geldi ise simdiki maymunlar neden insanlar olmiyor duzeyinde devam :3

Bilgi sahibi olmadan wikipedia araciligi ile fikir sahibi olmaya calisinca bole oluyor
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Of Laurelin bir halt bilmediğin 173 tane konuda uzman gibi davranman da priceless cidden kaç yıldır değişemedin. Ben bilmiyorum bu adamın alameti farikası nedir açıklayın diyorum, bilmediğimi zaten söylüyorum.

Ama sen de bir halt bilmiyorsun biliyor gibi yapmaktan başka, diğer konularda olduğu gibi. 3 Google araması ile ahkam kesme burada. Bizim okuldan fizikten bir arkadaşa sordum o yarın açıklar ben de yazarım buraya.

Haydi iyi geceler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben sahsen bir newton demezdim kendisine. cagimizin en basarili fizikcilerinden biri olsa da newton olmak demek yeni bir cag acmak demek. fizikte cozulmemis cok buyuk sorular var mesela gravitasyon ile quantum mekanigini celiskisiz bir sekilde kapsayan genel bir teori gelistirmek. bunu yapmak icin de muhtemelen henuz sahip olmadigimiz bazi matematiksel aletler lazim. bunu ortaya koyan kisi mesela cagimizin newtonu olabilir. newton da bunu yapti az cok. cevremizde gordugumuz seyleri aciklayacak matematiksel aletler yoktu, turev almak, integral almak vs gibi ve Newton da once bu aletleri insa etti sonra da fiziksel teorileri. ve yeni bir cag acti. ondan once insanlar 2000 sene aristo mekanigi gibi hic bir deneysel veriyle uyusmayan sacma felsefi mekanik modelleri ile ugrastilar.

ayni sekilde einstein uzay ve zamani dogal bir sekilde bir birine baglayabilmek icin diferansiyel geometri denen matematiksel alani ogrendi (newton gibi sifirdan gelistirmedi ama o ogrenmeye basladiginda az cok yeni baslanmisti gelistirilmeye) ve gelistirerek fizige uyarladi. ve yeni bir cag acti.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...