Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

rolling shutter ve moire


Bone

Öne çıkan mesajlar

şu iki şeyi çok sık duyuyorum. sanırım video çekimi sırasında önemli hususlar ve fotoğraf makinelerinde çözülmeye çalışılan sorunlar.

bu iki konu hakkında bilgisi olanlara sormak istedim.

örneğin biraz bakındığımda, cmos'lar rolling shutter kullanıyor ve kameranın sağa sola hareketi sırasında veya çekilen cismin ani hareketlerinde görüntünün bozulmasına neden oluyor. ccd'ler hem cmos'lara kıyasla daha net video görüntüsü veriyor, hem de bu görüntü distortion'ından muaf oluyor bilgisini gördüm.

ancak hem fotoğraf makinelerin hem video kameraların ccd'yi temelli bıraktığını ve hep cmos'a geçtiğini görüyorum.
6K RED kamera almak istersek bile cmos kullanmakta.

kameralarda bu geçişe neden olan şey nedir? ccd kalitesinde video çekmek istesek olmayacak mı artık, nedir? yoksa ccd'deki kaliteyi cmos'da da bulmak mümkün müdür?

peki fotoğraf makineleriyle video kameraları arasında video çekimi açısından ne gibi fark var?
örneğin full frame Sony A7S II ile SONY FDR-AX1 gibi 4K kayıt yapabilen bir video kamerayı kıyasladığımızda, bağlantı girişleri dışında ne gibi bir fark var? yani, ikisi de CMOS olması rolling shutter konusunda aynı sıkıntılara sahip olmasına mı neden olur, yoksa video kameralar buna karşın farklı bir teknik kullanıyor mu?
peki ya birinin full frame diğerinin 1/2.3 sensör kullanıyor olmasının video kalitesine ne gibi etkisi olur?

şu tip konularda aydınlatabilecek olursa sevinirim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

rollign shutter still image icin gecerli bir durum.
bandwitdh, işlem hızı, kayıt hızı vs vs bir sürü etken yüzünden yasanan bir durum.

yani aslında cmos veya ccd olmasıyla ilgisi yok shutter mantığıyla ilgisi var. fotoraf makineleri hep globnal shutter kullanır, en kaba anlatımla sensorun her tarafı zaten her zaman acıktır. cmos temel olarak buna zıt giden bir teknoloji değil zaten.

sıkıtnı shutter speed'i abartıp kullandığın cmos sensorun kayıt hızını zorlayıp artık havada donen helikopter pervanesini motion blursuz cekmeye yeltendiğinde olusuyo zaten.

150 le giden arabayı blurusuz yakalıycam demediğin sürece yasanacak bir durum değil aslında.



moire de moire işte, en genel anlamıyla iki paternin üste üste binmesinden olusan ve mesafeye ve acıya ısığa (aslıdna ehrseye ) gore değişen 3. bir patern.

sadece fotorafta değil zaten bizim gözümüzdede yasanan bir durum. hatta belli paternleri farklı cözünürlüklerde veya compression aralıklarında jpg kaydedince bile moire olusuyo jpeg algoritmalarının ayrattığı paternlerle imajın üstündeki patern birleştiği için.

digital fotorafcılık acısından sole bir durum var tabi, aynı sıkıntı makinenin sensörünün paterniyle cektiğin seyin paterninin cakısmasındada olusuyo. genelde dokumalarda olur mesela. cekim acısının ısığın acısını falan değiştirerek cözülen bişi genelde.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şöyle iki şey gördüm, distortion acayip feci. global shutter olarak gösterdiklerinde motion blur gözükmüyor.
tabii burdaki sorum, cmos'da global shutter oluyor mu, oluyorsa nerden ayırt edebiliriz?

https://www.youtube.com/watch?v=alXQWGyX3xk

https://www.youtube.com/watch?v=Dk6o5RAIaj4
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

oluyo global shutter cmosta. bazıları otomatikyapıyo belli shutter speedi belli limiyleirn altında tuttuğun surece, bazılarında sen ayarlıyosun vs vs ama yenı cıkan seyler bunlar.

panasonic ve sonynın var bole mevzualrı. nikon ve cannon kafa yormuyo bu mevzuya mesela.

öbür taraftan ccd kullanılmamasının sebepleride var, cok cidde ve kontrolsüz bloom yapabiliyo, ısıklardan dikey cizgiler patlatabilyo vs vs. hanı ccdde bütün sorunların cözümü değil. aksine butun ısı cok hızlı hareket eden seyler cekmek olmıyan biri icin dah sık sorun yaratabilir.

yani özel bişey cekiceksen elbette dusunmek lazım bunalrı ama onun dısında genel kullanım ıcın cok kafaya takılcak seyler değil bunlar. cünkü cözümü yok ve yakın zamandada olmıycak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...