Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kepler-452B, Işık Hızı ve Zaman

Asteroth

Öne çıkan mesajlar

@fenn;

1600 yıl uzağa ayna koyarsak, o aynadan bize yansıyacak olan ışık 3200 yıl öncesinden gelen ışık olur (en erken). Şu an bile gökyüzüne baktığında, gördüğün aslında o yıldızların ve galaksilerin (bize olan uzaklığıyla orantılı) geçmişleri.

güncellemişsin, neyse.
Sosyal ağlarda paylaş

neutrino said:

@fenn;

1600 yıl uzağa ayna koyarsak, o aynadan bize yansıyacak olan ışık 3200 yıl öncesinden gelen ışık olur (en erken). Şu an bile gökyüzüne baktığında, gördüğün aslında o yıldızların ve galaksilerin (bize olan uzaklığıyla orantılı) geçmişleri.

güncellemişsin, neyse.

Sonradan jeton düştü. :)
Sosyal ağlarda paylaş

dreagloth said:

fantastikleştirdim teleskopu ben, yoksa her uzaklığı normal ışık kurallarına göre gösterecek teleskop olsa, şu anda dünyaya bakan kişi geçmişi görürdü elbet, ama tam olarak 2016 yıl öncesini mi görür bilemedim

Teleskopla tekrar dünyaya bakman mümkün değil, ya uzaktan bakacaksın -ki o zaman baktığın uzaklık kadar geçmişi görürsün- ya da görmek istediğin geçmiş kadar uzaklığa ayna koyup ona bakacaksın teleskopla.

Şu an, dünyadan 2016 ışık yılı uzaktaki bir gözlemci bizim gezegenimize baksa, 2016 yıl öncesini görürdü. Başka yolu yok bunun.

edit: cüce stahp pls, first things first.
Sosyal ağlarda paylaş

Cuce said:

araya yetericne büyük ve yakıından kütle girerse daha sonrasını görür. her etkileşim ısığın yolunu uzatıcaktır cünkü

Bu arada şu tam olarak doğru değil. Işığın yolunun uzaması, daha geçmişi göreceğimiz anlamına gelmiyor, ışığın frekansının değişip kızıla ya da mora kayma denilen sürece uğramasını sağlıyor.

Bunun sebebi, sana olan 100 ışık yılı uzaktaki cisimden çıkan ışığın, aradaki mesafeyi 100 yılda katetmek zorunda olması (hızının sabit olması). Dolayısıyla o büyük kütleyi ışık cisimden ayrıldıktan sonra oraya koyarsak işler karışırdı, bu nedenle ışık enerjisinden feragat ederek yine 100 yılda ulaşıyor bize.
Sosyal ağlarda paylaş

sunthewhich said:

@dasBock hayır.

Ay çok yakın olduğu için öyle, yine de bir gecikme vardır ayda da.

Tr ici serverdan 20ms ile oynuyorsun, amerika serverindan 600ms ile.
Aynı mantık hemen hemen.

evet ay bahsedilen mesafeye göre çok yakın biliyorum ancak burada da söz edilen var olmayan özellikte bir teleskop. o yüzden bunu hesaba katarak anlık görüntüyü alabiliriz diye düşündüm.
Sosyal ağlarda paylaş

Anlık görüntüyü hiçbir zaman alman mümkün değil evrende.

Ay örneğin, 1.282 ışık-saniyesi uzaklıkta. Oradan çıkan ışık bize 1.282 saniye sonra ulaşıyor. Elinde tuttuğun elmadan yansıyan ışık bile anında ulaşmıyor gözüne, ihmal edilebilir olsa da bir gecikme var. Işık gözüne ulaştıktan sonra bir de beyne sinyal aktarımı ve değerlendirmesi sırasında geçen süre var. O yüzden her zaman bir gecikme söz konusu.

Işığın güzel yanı, kendisiyle etkileşmiyor olması. Bu sayede bir elmaya baktığımızda, ondan gelen fotonlar, elmanın sağındaki başka bir cisimden yansıyan fotonlar tarafından etkilenmeden gözümüze ulaşıyor.

Işık dediğimiz şey de zaten elektromanyetik tayfın küçük bir bölümü şöyle;

http://www.ces.fau.edu/nasa/images/Energy/VisibleLightSpectrum.jpg

Görülebilir ışığın gama ışınlarından hiçbir farkı yok temelde (frekansları, dolayısıyla enerjileri farklı elbette), bizim gözlerimiz ışığın bu dalga boyundaki kısmını görecek şekilde evrimleşmiş yalnızca. Örneğin arılar UV kısmından da biraz algılıyor diye biliyorum. Yılanlar, IR görebiliyor vs.

Aslında her şeyden her 3 yöne milyarlarca foton yansıyor hiç durmadan. Sürekli dinamik bir elektromanyetik alan içinde yaşıyoruz, gözlerimiz sadece bu alandaki belli değişimleri algılayan basit araçlar.

Hiçbir şeyi gördüğümüz yok.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...