Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İsrail

KuddusiMavra

Öne çıkan mesajlar

Giovanni said:

Paylaşımlar için çok teşekkürler Kuddusi. Hep merak ettiğim bir yerdi. Genel sosyal atmosferi de yazabilirsen biraz daha sevinirim. Yani gergin bir otam mı var, yoksa kanka mı takılıyor değişik fraksiyonlar?

Rica ederim. Beğendiyseniz ne mutlu bana. Elimden geldiği kadar size yansıtmaya çalıştım resimlerle.
Bunun haricinde yukarıda yazdığım gibi asker bir toplum oluşturmuşlar. 18 yaşını dolduran her kadın-erkeği askere alıyorlar. Her otobüs durağında otomatik silahlı bir kadın veya erkek asker var. Çölün ortasında ki otobüs duraklarında bile rastlıyorsunuz bu duruma. Yani terör olaylarına karşı adamlar sürekli tetikte yaşıyorlar. Ayrıca ülkeye girerken ve çıkarken gezdiğim 40a yakın ülke içerisinde güvenlik kontrollerini en üst düzeyde ve harbiden yapan bir ülke İsrail. O kadar ki aylardır aradığımız kızımın telefon şarjını İsrailli güvenlik görevlisi buldu çantamın hiç kullanmadığım bir gözünden.

Araplar ve İsrailliler bir çok yerde iç içe yaşıyorlar. Aslında aynen Yunanlılar ve Türkler arasındaki ilişki gibi. Yani dışarıdan bakan düşman devletler sanıyor bizi ama bir Yunanlı ve Türk bu dünya üzerinde birbiriyle din hariç her konuda anlaşabilecek olan 2 insan. Burada da iş hayatları,kültürel hayatları hep ortak Araplar ile. Gazze, Nablus, Filistin 3 ayrı bölge. Biz buradan sanki 3ü de Filistinmiş gibi değerlendiriyoruz ama her biri birbirinden farklı bölgeler.

Buralara giriş-çıkış sırasında İsrail güvenlik kontrolünden geçiyorsunuz. Bizzat Güvenlik kontrolü sırasında çekilmiş fotoğraflar var. Paylaşamadım bir türlü. Onları da paylaşacağım. Ancak 7 milyon İsralli ve 1 milyon Arap İsrail nüfusunu oluşturuyor. Tabelalar ülkenin hemen her yerinde hem Arapça,hem Hibruca(Hebrew). Çünkü ülkenin her şehrinde Araplar yaşıyor.

Çölün ortasını yeşillendirmiş adamlar.
Kibbutz sistemi adı verilen bir çeşit komünal yaşamı hala köylüler devam ettiriyorlar. Geçen seyahatimde daha detaylı yazmıştım Kibbutz'u.

Daha aklıma geldikçe ilave edeceğim.
Sosyal ağlarda paylaş

bak bu Kohen soyadı ile ilgili bir şey öğrendim.

Tevrat'ta adından bahsedilen bir soymuş Kohen'ler.
Her Cumartesi Şabat ayininde Kohen soyundan olanlar 1 dakika boyunca yere yatıp secde ederlermiş(edit:tam onların isimlerinin geçtiği yer okunurken yaparlarmış bunu.diğer tüm Museviler onların secdesini izlerlermiş). Çünkü Kohenler zamanında Süleyman'ın tapınağını koruyan kişilermiş. Bu nedenle tutucu Museviler arasında Kohenlere saygı duyulurmuş.
Sosyal ağlarda paylaş

Biyik said:

KuddusiMavra said:

Ve aynı çarşıda bir cadde ismi. Yalçın Küçük'ün kulaklarını çınlattım. Haklı mı ne?

kürtler ve kripto-yahudilik konusundan mı dem vurdun?

o hep musevilerin kürtler ile akrabalıklarını araştırdıklarını,tarihin derinliklerinde böyle bir şey olabileceğini yazar ya,onun için söyledim.
Sosyal ağlarda paylaş

KuddusiMavra said:

olmayacak bir şey değil.
ben şaşırmam.
öyle çok ilginç de gelmez bana.
neticede orta doğu'nun eski halkları.

e mümkündür, araplar kürtler yahudiler tunusa kadar eski halklar hepsi o veya bu sekilde semi

hoş bu diyarlarda etnisite konusmak cok luzumsuz tabi. bu kadar karısık baka yer yok dünyada. 10k medeniyet gelmiş gecmiş sonucta+moğollar. kim kime dum duma.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...