Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bir Düşünceyi Kafadan Silmek


Prosciutto

Öne çıkan mesajlar

  • 3 hafta sonra ...
  • 3 hafta sonra ...
horacegoesskiing said:

düşünceler kendileri silinir. kafanda tekrar edip yenisini oluşturmamayı başarmak kilit nokta.

düşüncenin kendisinden değil yaşattığı bilişsel çelişki ya da ızdırap durumundan şikayetçiysen onu başka bir yere tevil etmen lazım bir şekilde. ya rasyonalize ediceksin ya bir kırılma yaşıycaksın ya da sorunu çözeceksin.

en kolayı da belirtildiği gibi beyni dumura uğratan geçici şeyler. sonra elveda böbrek, elveda karaciğer.


Bunu bende düşündüm ama rasyonalize etme olayı çok tehlikeli. Tabii bahsettiğim olayı tek başına rasyonalize etme. Rasyonalize ettikten bir düzleme oturttuktan sonra kişinin o rahatsız eden düşünceyi engelleme yoluna gitmesi,kendini frenlemesi gerekir. Bazı insanlarda bu fren mekanizmasında sıkıntı var. Fren tutmayınca aynı travma etkilerini başkasına yaşatabiliyor.

Tahakkümün ilkel biçimleri olan Cinayet,Şiddet ve Tecavüz üçlüsünden sonra ortaya çıkan travmalar buna en iyi örnekler. Aile baskısı,aldatılma,aldatma,dolandırma gibi diğer etmenler rasyonalize edildikten sonra zincirleme reaksiyona neden olabiliyor hatta ahlak ölçütüne dönüşebiliyor. Mesela tipik atasözümüz olan"karının sırtından sopayı karnından sıpayı eksik etme" sözü başlı başına şiddeti ve tecavüzü normalleştiren bir söz,bu ülkede de ciddi anlamda yaygın hatta sürekli tekerrür ediyor. Bu olayların rasyonalize edilmesi sonrası ortaya çıkan bir söz. Mantıklı bir düzleme oturuyor ama önüne engel koyulmamış.

O yüzden düşünceyi kafadan silme olayı başlı başına bir hata olduğu gibi tek başına rasyonalize etmek daha büyük bir hata olacaktır. Bilim insanları bunu yapabilirler sadece rasyonalize edebilirler ama sıradan insanlar bunu yaptıkları vakit zincirleme olaylara dönüşüyor. Irkçılık bunun en tipik örneğiydi. Bazı bilim adamları ırkçılığı rasyonalize ettiler önüne set çekmediler,bir grup insanda bunu alıp pratik faaliyete dönüştürdü sonuç facia oldu ve 21.yy'da hala bunun etkileri devam ediyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

paparnoz ben onu "şöyle yap" şeklinde bir tavsiye olarak söylemiyorum. çözümleme metodlarından biri olarak söylüyorum ki, örneklerle görebildiğimiz gibi pek çok insan bu yola gidiyor. zira insanlar az ızdırap verici çözümlere daha yatkındır.

futurama said:

thanks to denial, I'm immortal


ne kadar ızdırap verse de bu gibi durumlar kendimizi değiştirme adına kıymetli imkanlar aslında.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aşk acısı değil o değil bu değil yazmışın, o zaman genel yapı itibariyle kafadan birşey silmek mümkün değil.

Anı işte, zaten insanların birbirlerine yaşattıkları önemli hayatta bundan dolayı kırmayın etmeyin vs.. diyor atalarımız sonra hep kafanda kalıyor bu işler.

Kendi tarafımızda takıntı yapmayacaksın işte, hırslanmayacaksın ne bileyim aşk acısıda farklı olay :) zor işler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Düşüncenin kafanda kalmasının pek bir problem olmadığına karar vermek sanırım.

Mesela ben çok paranoya hissediyordum 2,3 ay kola istersen "can I have a coke" yerine "can I have a cock" diyeceğim diye, ses olarak çok yakınlar çünkü, baya riskli, rezil edici bir durum.

Ne zaman yemeğe gitsem bi gerilim yaşıyordum içecek sipariş ederken, sonra geçti yavaş yavaş. Hala aklımda ama sıkıntı yok artık sanırım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...