Wishmaster Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Çocukları eğitirken çeşit çeşit davranış biçimleri var. Bazı ebeveynler sert olurlar, sınırlar çizer/kurallar koyarlar. Disiplin, şüphesiz ki bir insana hayatında birçok olumlu getiri sağlayacak bir özellik. Fakat sınırlar çizildiği zaman da çocuklar sınırın ötesinde kalan öğretici unsurları kaçırmış olurlar. Kalıplar içinde sıkışık yaşamış insanlar da sanatsal anlamda kendi gibi olan insanlara hitap eden ilginç şeyler üretebilirler belki ama ahlâki ve toplumsal kurallar üzerine verilmiş dar çaptaki eğitimleriyle bence kendilerini çok fazla aşamazlar. Kısıtlayıcılığın genelde çocuğu dış dünyanın tehlikelerine karşı sakınma isteğinden kaynaklandığını düşünüyorum. Arkadaşta kalma konusunda arıza çıkarmalar, ilkokulda okul gezilerinden tırsmalar vs. Adamları yermek de istemiyorum. Türlü türlü saçmalık var insanların başına gelen. Biri çıkıp da "çocuğum benim için değerli kardeşim, ben de korurdum, yeter ki yaşasın sağlıklı olsun." diyebilir. Mantıklı yanları elbet var. Bu modelde bazen şiddet de kullanılır. Kendimden örnek, beş-altı yaşlarımda bir kez hırsızlık yapmıştım ve ailemden temiz dayak yemiştim. Hepimiz en az bir tokat yemişizdir ya. Hiçbirimiz de öyle travmatik krizlere girmedik. Belki de bazen bir şeyin yapılmaması gerektiğini anlamak için canımızın yanması gerekiyordur. Eminim aranızda abartmadığımız sürece şiddetin gerektiğini düşünenler de var. *** Diğer aile modelimizde ise çocuğa sınırlar fazla çizilmiyor. Çocuk, özgür bırakılıyor. Sınırların ötesine gidip bakan çocuğun kafasında daha az soru işareti kalıyor. Bir şeyleri rahat ve sınırsız yaşamak da insan bilincine bir sınıf atlatıyordur muhakkak. Bunun handikapları da, kötü alışkanlıklara yol açabilmesi ve disiplinsizlik olabilir. Erkenden "ben oldum" diyen insanlar, hayatın devamlı olan öğreticiliğinden yararlanamayabilirler. Sonucunda da yavşak bir evlat ile karşı karşıya kalabiliriz. Onu fazla kontrol etmediğimiz için belki bize daha az saygı duyar veya bağlarımız daha zayıf olabilir. Ne aşırı itaatkâr olsun isterim(çünkü yenilikçi bir akla sahip olmasını beklerim), ne de kibir yumağı haline gelip sorgulayamayan, kıymet bilmeyen bir şımarık olsun isterim. Hayata karşı güçlü ve gerçekçi olsun isterim. Ölçülü şekli nedir acaba? Fikirlerinizi merak ediyorum. edit: bazı konularda genelleme yapmışım yazarken, fazla takılmayın. anafikir üzerinden gidelim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
horacegoesskiing Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 minimum güvenlik maksimum özgürlük. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dana22 Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 bu arada anketteki sıklar iki asiri uc..olmasi gereken denetimli serbestlik.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
senko Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 çocuk sahibi olmadan buna cevap verebilmek aşırı güç. bana şimdi serbest bırakırım gibime geliyor ama, insanın evladı olunca bambaşka bir frekansta düşünüyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dworgian Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Şık eksik; "özgürlükçü ama disiplinli" (bkz: benim ailem) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Wishmaster Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Zaten optimum bir şık koysam herkes onu seçerdi. İki uçtan kötünün iyisini bulalım ki, orta-sağ orta-sol gibi şeyler çıkaralım ;p insanlar kendi çocukluk tecrübelerini yazsınlar, etkilerin ne gibi tepkiler doğurduğunu paylaşsınlar. Hem ebeveynler eleştirilsin, hem özeleştiriler yapılsın. Biz de feyizlenelim. Benim hala kararsız olduğum birçok konu var. Küçük kuzenim ipad'e ya da pc'ye bir gömülüyor, evine gelen misafire hoşgeldiniz vs demiyor. TÜRKLÜĞÜ KAYBETMEYELİM falan demiyorum yani. Asosyaller abi. İleride iş hayatlarında bir sorun yaşadıklarına bunu çözemeyip kaçmaya yönelecek bu adamlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ashes2ashes Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 zaten ilk cocukta da acemi olcan ikinci daha duzgun olur o zaman en az 3 cocuk Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dworgian Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Wishmaster said: Zaten optimum bir şık koysam herkes onu seçerdi. İki uçtan kötünün iyisini bulalım ki, orta-sağ orta-sol gibi şeyler çıkaralım ;p insanlar kendi çocukluk tecrübelerini yazsınlar, etkilerin ne gibi tepkiler doğurduğunu paylaşsınlar. Hem ebeveynler eleştirilsin, hem özeleştiriler yapılsın. Biz de feyizlenelim. Benim hala kararsız olduğum birçok konu var. Küçük kuzenim ipad'e ya da pc'ye bir gömülüyor, evine gelen misafire hoşgeldiniz vs demiyor. TÜRKLÜĞÜ KAYBETMEYELİM falan demiyorum yani. Asosyaller abi. İleride iş hayatlarında bir sorun yaşadıklarına bunu çözemeyip kaçmaya yönelecek bu adamlar. abi deli misin lşkjdklsaj iki uç da kötü. "kötünün iyisini bulalım" niye ki? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dana22 Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 senko said: çocuk sahibi olmadan buna cevap verebilmek aşırı güç. bana şimdi serbest bırakırım gibime geliyor ama, insanın evladı olunca bambaşka bir frekansta düşünüyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
arcane Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 bu threade notum 2/10, would not choose. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Wishmaster Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Dworgian said: abi deli misin lşkjdklsaj iki uç da kötü. "kötünün iyisini bulalım" niye ki? Disiplin altında ne kadar özgür kalabildin mesela? Daha ileriye yürüyemez miydin? Daha farklı bir insan olamaz mıydın? Bunları tartışalım. Optimum modeli bulmaya ihtiyacımız yok. Beyin fırtınası yapıyoruz. Ben zeki ama çok disipline şekilde çalışmayan insanım mesela. Babam disiplinli bir adamdır. Onun sürekli arkamdan bana gaz vermesi olmasa itü falan kazanamazdım. Bu net. Gevşek bir adam olsa ben de salardım. Eğer benim üzerimde daha fazla baskı kurup bunu kabul ettirse ve beni köpek gibi çalışmak zorunda bıraksaydı belki şu an amerikada akademisyen falan olabilirdim mesela. Hayatlarımıza yapılan dokunuşlar kaderlerimizi etkiliyor arkadaşlar. Bunlar önemli konular. edit: anketi sallayın yani. aradığım cevap anketteki değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Ozgurlukcu ve disiplinli. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ren Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 şimdi veledim olsa 90 getirse neden 100 getirmedin diye döverim ama evde en yenilikçi absürd şeyleri ona sağlarım müzeye gitse müzeden daha çok bileceği teknoloji fuarına gitse evde gibi hisssedeği. bana ikisi de verilmedi. y-**-k gibi bir insan oldum afedersiniz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dana22 Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Ren said: bana ikisi de verilmedi. y-**-k gibi bir insan oldum afedersiniz. bahane uretme kendini degistir gec kalmis sayilmazsin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dworgian Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Wishmaster said: Disiplin altında ne kadar özgür kalabildin mesela? Daha ileriye yürüyemez miydin? Daha farklı bir insan olamaz mıydın? Bunları tartışalım. Optimum modeli bulmaya ihtiyacımız yok. Beyin fırtınası yapıyoruz. Ben zeki ama çok disipline şekilde çalışmayan insanım mesela. Babam disiplinli bir adamdır. Onun sürekli arkamdan bana gaz vermesi olmasa itü falan kazanamazdım. Bu net. Gevşek bir adam olsa ben de salardım. Eğer benim üzerimde daha fazla baskı kurup bunu kabul ettirse ve beni köpek gibi çalışmak zorunda bıraksaydı belki şu an amerikada akademisyen falan olabilirdim mesela. Hayatlarımıza yapılan dokunuşlar kaderlerimizi etkiliyor arkadaşlar. Bunlar önemli konular. edit: anketi sallayın yani. aradığım cevap anketteki değil. Abi, benim ailem böyle 2 cümlede anlatabileceğim kadar basit değil ya sadjkasdhsjka Hani şöyle söyleyeyim kısaca. Her istediğime belli ölçülerde izin verdiler. Hatta sigarayı merak edince babam uzattı dene diye. Gezmemi kısıtlamadılar, herşeyi mantık çerçevesinde desteklediler vs. Sonuçta senelerce türlü maddeler kullanan insanların olduğu zamanının goa&rave tabir edilebilecek çevrelerinde dolandım, kavga delisi bir arkadaş grubum oldu yıllarca vs. Ama ne it kopuk oldum, ne uyuşturucu aldım, ne sigara içtim, ne okulu astım, ne bi kızı hamile bırakıp aileme dert oldum, ne de onlara saygısızlık ettim. Ama görüp görebileceğin en özgür gençlerdendim ailemin imkanları dahilinde (ekonomik). Mesela çok topladılar beni "gündüz partisi" denen komikliklerden sarhoş halimle. O kadar ama =) Eğer çocuğunun arkadaşı ve sırdaşı olursan, senden bir şey saklamasına gerek bırakmaz, senden destek alması gerektiğini anlatabilirsen, onu sevdiğini gösterirsen (yani her istediğini alıp sokağa salmak sevmek olmuyor), onu önemsediğini, fikirlerine saygı duyduğunu bilirse çocuğun, o zaman zaten işler yoluna girer. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Wishmaster Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Dworgian said: Eğer çocuğunun arkadaşı ve sırdaşı olursan, senden bir şey saklamasına gerek bırakmaz, senden destek alması gerektiğini anlatabilirsen, onu sevdiğini gösterirsen (yani her istediğini alıp sokağa salmak sevmek olmuyor), onu önemsediğini, fikirlerine saygı duyduğunu bilirse çocuğun, o zaman zaten işler yoluna girer. evvet bunları istiyorum. :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
k1nJo Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 ben de bu konudan çok muzdarip biriyim. kendinizi bi yönteme şartlamayın, çocuğunuzu tanımaya çalışın önce. sizin yetiştirme yönteminizin, onun karakteristik özelliklerine göre şekil alması lazım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Masakari Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Horozo sormuşlar tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mi tavuktan diye. Horoz "ben şaaparim, gerisine karışmam" demiş. Benimki de o hesap. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dana22 Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 ya bir de o yaslarda aa negzel sahane hayat diye ozenilen seyler esasinda bir uzvum degil..yani isme sıcma bir yere kadar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Wishmaster Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 k1nJo said: ben de bu konudan çok muzdarip biriyim. kendinizi bi yönteme şartlamayın, çocuğunuzu tanımaya çalışın önce. sizin yetiştirme yönteminizin, onun karakteristik özelliklerine göre şekil alması lazım. karakter gerçekten doğuştan mı yoksa 0-12 yaşta içinde bulunduğun ev ortamı ve dış dünya ile kurduğun bağlantılar mı bunu belirliyor? Normalde sakin olabilecek bir adam sıkboğaz edildiğinde belki isyankar bi gence dönüşecektir. Bu onun doğuştan karakteri midir? Pısma ile isyan etme arasındaki tercihi de yine çevresini gözlemleyip hayatı kafasında nasıl kodladığıyla alakalı yapıyor bence. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ren Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 dana22 said: Ren said: bana ikisi de verilmedi. y-**-k gibi bir insan oldum afedersiniz. bahane uretme kendini degistir gec kalmis sayilmazsin nasıl neyi değiştiriyorsun abi sabah koşayım dedim kalktım shameless izledim gözünüzü seveyim disiplin verin az benim gibi göt yaymaya düşkün oğullar/kızlar olmasınlar sonra 20 küsür yaşına geliyor ibikler söz de geçiremiyorsun Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dana22 Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Ren said: gözünüzü seveyim disiplin verin az adanaya tasin.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
k1nJo Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Wishmaster said: k1nJo said: ben de bu konudan çok muzdarip biriyim. kendinizi bi yönteme şartlamayın, çocuğunuzu tanımaya çalışın önce. sizin yetiştirme yönteminizin, onun karakteristik özelliklerine göre şekil alması lazım. karakter gerçekten doğuştan mı yoksa 0-12 yaşta içinde bulunduğun ev ortamı ve dış dünya ile kurduğun bağlantılar mı bunu belirliyor? Normalde sakin olabilecek bir adam sıkboğaz edildiğinde belki isyankar bi gence dönüşecektir. Bu onun doğuştan karakteri midir? Pısma ile isyan etme arasındaki tercihi de yine çevresini gözlemleyip hayatı kafasında nasıl kodladığıyla alakalı yapıyor bence. doğuştan gelen bir karakter kesinlikle var. kimilerine saçma gelebilir belki ama burçlar bunu büyük oranda belirliyor bence. astrolojiyle hiç ilgilenmiyorum ve burç fallarından bahsetmiyorum tabi ki, sadece genel özellikler önemli bence bu konuda. yani bunlar ne olabilir dersen; utangaçlık, çekingenlik, liderlik, öfke, sakinlik vs gibi özellikler derim. çevreden etkileneceği özellikler daha çok ahlaki ve vicdani şeylerdir diye düşünüyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Wishmaster Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Bence karakteri kişilerle ve çevreyle yapılan interactionlar belirliyor ya. Kısa, şişman, gözlüklü ve oyunlarda başarısız bir çocuk olabilirsin. Güzel, atletik, başarılı bir çocuk da olabilirsin. Bu iki zıt durumda ailenden, arkadaşlarından, yabancılardan öyle farklı muameleler görüyorsun ki... Kendine toplumda bir yer seçiyorsun. Çoğu kişi, insanların kendisine layık gördüğü kimlikte yaşıyor. Konuyla alakalı olarak zamanında bir deneme yazmıştım. http://sonsuzveseffaf.blogspot.com.tr/2014/01/herkes-hayatn-icinehayvansal-yanlaryla.html Örneğin, öfkeli insanlar bunun diğerleri üzerindeki etkisini keşfetmiş ve bunu kullanan kişilerdir bana göre. Kendilerini kabul ettirmek için otomatikleşmiş sinir refleksleri onları bağırıp çağırmaya yönlendirir. gibi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ninlempis Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2015 çocuğun karakter gelişimine göre dinamik bir ebeveyn olmak lazım. evet "kuralcı ya da ipleri çocuğa veren" çok uç kavramlar ama yeri geldiğinde önemli bir kararı çocuğunuzun vermesini sağlayıp uygulamak onun karakterine muazzam bir sorumluluk etkisi katabilir. Aynı şey disiplinli bir tavır takınırken çocuğa uydurulan bir kural da bunu sağlayabilir. tabi tam tersi sağlamayabilir de. zaten insan olmanın güzelliği burada. Her tavsiyeyi dinleyip hiçbirine bağnazca bağlanmamakta fayda var bana göre. benim kızım şu an çok küçük fakat annemin hastalığı sebebiyle kardeşimi ben yetiştirdim diyebilirim. bende henüz ergenlikte olduğumdan bilinçsizce çok katı kuralcı davrandım. her şeyi ödül ceza ilişkisine dayandırdım. Sonuç üniversiteyi kazanmasıyla ufakta olsa bir parça özgürlük elde edip, toplumun kurallarını benimsemeyen, aile, düzenli bir iş, ev gibi kavramları sallamayan bir kardeşim oldu. şu an mavi saçlı, internet faturasını ödemekten başka sorumluluk alamayan 22 yaşında bir kardeşim var ve evet kendisi tüm o biletleri 1-2 saatte tükenen kara borsasına yüzlerce tl akıtılan konserlerde prodüksiyon ekibinde. Biraz benim ona yaptıklarıma tepki biraz kendi istekleri gibi gördüm karakterini. pek konuyla alakalı olmadı sanırım ama içimi döktüm eheh. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar