Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

router, switch... nasıl kullanacağım?!?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Muhtemelen ilk başta bir karmaşa yaşayabilirsin. Çünkü ikisi de aynı ip'yi almaya ya da farklı ip bloglarından ip almaya çalışacaktır. Yeni kullandığın modemin 192.168.1 ip bloğundan 192.168.1.1 ip adresini aldığını düşünelim. (Airties harici %80 bu blogda çalışıyor)

Bir de aldığın router var. O da dhcp servisi veriyorsa ve o da 192.168.1 ip bloğunda çalışıyorsa onun da 192.168.1.1 ip adresine sahip olması %99.

Şimdi yapman gereken internetin bağlandığı modeme bir makine takman ve DHCP üzerinden hangi ip'yi aldığını bulman gerekli.

Varsayılan Ağ geçidini bir yere not al. Diyelim ki 192.168.1.1

Şimdi o pc'nin bağlantısını modemden söküp asus'a takman gerekli. Asus'a taktıktan sonra aldığın ip'ye tekrar bak. Diyelim ki o da 192.168.1.1 . Şimdi bir browser açıp adres çubuğuna 192.168.1.1 yazıp ASUS router'ın içine gir. (şifrelerini girmen gerekebilir).

Asus routerın kurulum sayfasından Ağ yönetimine, oradan da lan'a girmen ve Ethernet1'in ip adresini 192.168.1.2 olarak değiştirmen gerekli. Daha sonra üstte DHCP göreceksin. Ona tıkla. DHCP modunu DHCP Relay olarak değiştirmen, Anahtarlama sunucusunu da 192.168.1.1 vermen gerekiyor. Değişiklikleri uygula. Eğer gerekiyorsa WLAN'dan da kablosuz ağ giriş ayarlarını yap. ASUS'u yeniden başlat. Şimdi Asus modemin 1. portunu yeni modemde herhangi bir porta bağlaman gerekiyor.

Bu ayarlar bittikten sonra çalışacaktır.

Ha eğer TTNET'in modemi 192.168.2.1 gibi bir ip aldıysa Asus için verdiğim ip ayarlarında ikinci haneyi 2 yapmayı unutma.

Kıps ;)
Mesaj tarihi:
önemli olan almak değil ki abi zaten, yapacağı iş =P

senin ihtiyacın gigabit ağ paylaşımıyla iyi sinyal seviyesi.

sinyalin AC ile 1750mbit transfer hızını sunmasının sana bir faydası yok. senin N bandında yüksek sinyale ihtiyacın var.

ikinci ihtiyaç da switch işte. yakındaki her aleti bağlamak için. ben wi fi ile bağlamayı denedim tv ile blurayi mesela, çok yavaşlar ve bazen görmüyolar bağlantıyı. o yüzden ethernetten şaşmamanı öneririm onlarda.
Mesaj tarihi:
Selam,

O zaman N bandına uygun bir cihaz mı alayım? 3 gün sonra 'AC yaygınlaştı, keşke alsaydım' moduna girmeyeyim :{ Bu meretler kolay kolay bozulmuyor çünkü.

Arka odaya sinyalin gitmesi için 2 adet perde beton, 2 adet de tuğla duvar geçmesi gerektiği için ben de powerline üstünden oraya küçük bir wifi verici taktım :)

Saygılar.
Mesaj tarihi:
Selam,

NAS için UPS arayışı sonunda APC aldım. Bulmak zor oldu ama içine bakma fırsatı bulmadan oldukça kaliteli işçilik sahibi olduğunu söyleyebilirim. Almayı düşünenlere tavsiye ederim.

Saygılar.
Mesaj tarihi:
paramecium said:

Selam,

O zaman N bandına uygun bir cihaz mı alayım? 3 gün sonra 'AC yaygınlaştı, keşke alsaydım' moduna girmeyeyim :{ Bu meretler kolay kolay bozulmuyor çünkü.

Arka odaya sinyalin gitmesi için 2 adet perde beton, 2 adet de tuğla duvar geçmesi gerektiği için ben de powerline üstünden oraya küçük bir wifi verici taktım :)

Saygılar.

tp-link powerline kullanıyorum bende çok iyi bir icatmış keşke daha önce alsaymışım dedirtti
  • 2 hafta sonra ...
Mesaj tarihi:
Selam,

Synology DS415play -> tp-link 8port gigabit switch <- desktop PC

Tüm cihazlar haliyle gigabit destekli ve Cat5e kablolar mevcut. NAS'a Seagate'in NAS serisi 3TB'lik diskleri RAID6 olarak bağlı.

2 adet 3TB'lik WDgreen serisi diskle yapılmış olan RAID1 diskten 325GB kopyalama yapıyorum NAS'a. Kopyalama hızı 5,5MB/s ile 6,5MB/s arasında oynuyor.

Bu kopyalama hızı çok düşük geldi bana. TeraCopy diye birşey çektim de o hızı yakaladım yoksa windows'a kalsa hız yaklaşık 1-1,5MB/s daha düşük.

Bu hızı nasıl yükseltebilirim veya bu normal mi?

Saygılar.
Mesaj tarihi:
senko said:

Arkadaş ISP altyapısı kurarken bu kadar düşünmüyoruz biz ya

hah iste bizim sorunlarimiz da tam olarak ondan sonra basliyor..sonra ic tesisata 40 takla attiriyoruz bi halt fark eder miki diye?
Mesaj tarihi:
paramecium said:

Selam,

Synology DS415play -> tp-link 8port gigabit switch <- desktop PC

Tüm cihazlar haliyle gigabit destekli ve Cat5e kablolar mevcut. NAS'a Seagate'in NAS serisi 3TB'lik diskleri RAID6 olarak bağlı.

2 adet 3TB'lik WDgreen serisi diskle yapılmış olan RAID1 diskten 325GB kopyalama yapıyorum NAS'a. Kopyalama hızı 5,5MB/s ile 6,5MB/s arasında oynuyor.

Bu kopyalama hızı çok düşük geldi bana. TeraCopy diye birşey çektim de o hızı yakaladım yoksa windows'a kalsa hız yaklaşık 1-1,5MB/s daha düşük.

Bu hızı nasıl yükseltebilirim veya bu normal mi?

Saygılar.

Cat5 kullandığın için böyle gbit alıp cat5 alamak ne :) cat6 al direkt kasma.
Ha ayrıca NAS larda raid1 pek gereksiz geliyor bana hele bide WD Green almışsın sağlam HDD 10 yıl bozulmaz yani düşürmedikçe :)
raid1 yavaşlartır 1.
2. side dediğim gibi kablo ;)

Saygılar ;)
Mesaj tarihi:
Selam,

RAID1 ile WDgreenler kasamın içindeki sistem. Ha bire uyumaya geçmelerinden dolayı ve kasadan çıkartmak için DS415play+4adet Seagate NAS HDD'e geçtim.

Bağlantı detaylarında paso 1000Mbps bağlantı gözüktüğü için sorun yoktur dedimdi : Hemen cat6 kablo arayışına geçiyorum! Umarım çözer.

Saygılar.
Mesaj tarihi:
paramecium said:

Selam,

RAID1 ile WDgreenler kasamın içindeki sistem. Ha bire uyumaya geçmelerinden dolayı ve kasadan çıkartmak için DS415play+4adet Seagate NAS HDD'e geçtim.

Bağlantı detaylarında paso 1000Mbps bağlantı gözüktüğü için sorun yoktur dedimdi : Hemen cat6 kablo arayışına geçiyorum! Umarım çözer.

Saygılar.

Baglantida 1gb gozukuyosa kablodan degildir.

Cat5 kablolar da 1gb calisabilir, calismayabilir de, bunu genellikle rj45 girislerinde yanan ikinci isiktan anlarsin.

Sikistirilmis dosyalarin transferi daha yavas olur ama 25mb in altina dusmemeli yine. Maks hiz da 70-80mb olur zaten.

5.5mb demek bi yerde 100 mbit baglanti oldugunu gosteriyor.
Mesaj tarihi:
"roket adam" said:

NAS içerisinde WD Green kullanmak çok büyük yanlış bu arada. Aman diyeyim.

WD greenlere koyduklari power managment zimbirtisi cok uykucu.HDD 2 dakka bosta kalsin hemen kafayi uyku moduna aliyo.Sonra bi istekte bulununca once bi kafa kendine geliyo sonra gidip son kaldigi/istenen verinin oldugu yere gidip verileri okumaya basliyo falan falan.Bu da sigir gibi bekletiyo adami.

Soyle bi detayda var, okumaya basladiktan sonra aktif kullanim devam ederse sorun yok.

Bu arada raid olarak bi soru takildi.Simdi bunlarin tepki sureleri ayni olmayacak uyudu uyandi teranesine.O noktada veriler yazilirken raide problem cikmaz mi?
Mesaj tarihi:
Kontrolorun gorevi onlari uyutmamak.

Ama wd green cidden uykucu, ben memnunum 2 tane 4 tb depo diskim var ama raid olarak kullanmaya tenezzul etmiyorum. Depo icin raide ihtiyac duyacak bir transfer potansiyelim yok.

Para, routera bagli iki pc arasinda da bi transfer denesene, acaba nas icinde raidde mi sikinti var?
Mesaj tarihi:
Selam,

Hanımın laptop'u bağlarım akşam, bir de o şekilde denerim.

Transfer olan dosyalar 23-26MB büyüklüğünde NEF(Nikon RAW) formatlı fotoğraflar. Sıkıştırılmış format olmadığını düşünüyorum.

Cat-6 STP kablo bakıyorum vallahi sabahtan beri :

Saygılar.
Mesaj tarihi:
Zaten o yüzden kullanılmaması gerekiyor. Gerçi RAID 1'de yalnızca performans düşüşü falan olur, sık sık senkronizasyon için bekletir. Ama RAID 5 falan yapıyorsan %100 problem çıkar yani, kaçarı yok. RAID ve NAS için özel diskler kullanılması lazım. WD Red falan.
  • Yeni Oluştur...