Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

David Lynch filmleri..

Mortis

Öne çıkan mesajlar

Aranızda david lynch bilenler ve filmlerini izleyenler var mı?

Eraserhead ve Lost Highway i izledim şu an
ikisi de aşırı karışık bişey anlamiorsun.
izleyip de bi fikri olan var mı acaba bu iki film hakkında?[signature][hline]Fear.. Fear attracts the fearful
The Strong. The Weak. The Innocent.
The Corrupt.

Fear.. Fear is my Ally!
Sosyal ağlarda paylaş

eh david lynch o bi efsane eheh
1 ay öncesine kadar paso ismini duyup bi türlü filmini izleyemediğim aşmış yönetmen

daa sora cnbc-e de blue velvet i izledim
86 yapımıydı deli bi atmosfer ama yeni filmleri kadar komplike bi konusu yoktu
yani herşey anlaşılır

neyse geçen hafta mulholland drive ve lost highway i üstüste izledim ve pek anlamam mümkün olmadı :P
lost highway diğerine göre biraz daha hafif kalmakta
mulholland da herşeyi konuşturmuş artık üstat

şu an fizbozun makinadayım pek zaman yok tartışmak için
daha sora filmleri istersen detaylarıyla tartışırız
şimdilik genel hatlarıyla yorumumu sölim dedim[signature][hline]Remember Sammy Jankis ..
Sosyal ağlarda paylaş

Eraserheadi izleyin ya
kafayı yedim gerildim.
Aslında korkunç bir şey yok
ama ortam
insanların garip davranışlaarı ve alakasız şeyler seni geriyor.

"Nasıl yani?" " O ne?" "O nerden çıktı? "Ne alaka bu şimdi?" gibi sorular soruyorsun bütün david lynch filmlerinde..

sözlükte okumuştum Stanley Kubrick David Lynch'e eraserheaddeki yaratığı nasıl yaptığını sölemesi için para teklifi etmiş. Ama David kabul etmemiş :)[signature][hline]Fear.. Fear attracts the fearful
The Strong. The Weak. The Innocent.
The Corrupt.

Fear.. Fear is my Ally!
Sosyal ağlarda paylaş

said:
jankis, 02 February 2004 23:04 tarihinde demiş ki:
...neyse geçen hafta mulholland drive ve lost highway i üstüste izledim...

jankis niye kendine acı cektiriosun boyle ya yazık yazık!
ya ben bu adamin blue velvetini birazcık mullholland driveinida baştan sona izledim, dahada filmini izleyemem korkuorum ben bu adamdan. anlamadim walla mullholland drivei "nası yaaaaa?" gibi sorularla geçirdim filmi ozelllikle mavi anahtarlar ve kutular fln bişiler oluo vadaaaaa..!
adami çözmek için daha derinleştirmem gerek herhalde cinema bilgimi!
lost highway bilgisayarda duruo cidden korkuorum izlemekten yani.[signature][hline]İnsan beyni moleküllerinin sıkıştırılmasından yapılmış olan kalkan ile korunuyordu Dünya.(Dünyayı Kurtaran Adam)
Sosyal ağlarda paylaş

hö?

lost highway kesinlikle daha karmaşıktı mulholland drive'dan. hatta o filmler için karmaşık kelimesi saçma kaçar. zira daha fantastikti desek, yeridir. onları karmaşık yapmak, onları anlamaya eş değer olur sanırım. ancak filmlerin anlaşılacak bir yeri yok; hepsi rüya gibiler. alakasız, hiçbir anlamı olmayan, ancak üzerine çeşit çeşit senaryolar yazılabilecek hikayeler var ortada. bunu lynch'de söyler zaten. hiçbir yerde filmlerde ne anlatıldığına, olayların tam olarak birbiriyle nasıl bağlandığına dair lynch'in ağzından bir şeyler bulamazsıız. hatta oyuncular bile ne yaptıklarını çoğu zaman bilmez filmde. sadece sahneyi oynarlar ama senaryonun nasıl şekillendiğini anlayamazlar. onlar da ancak izleyiciler gibi kendi yorumlarını getirebilirler filmlere.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
BombaciMulayim, 03 February 2004 03:26 tarihinde demiş ki:
...1999 the straight story...

bu adam böyle bi film mi çekmiş ala ala!
merak ettim hemen izlemek lazim ne kadar straightmiş![signature][hline]İnsan beyni moleküllerinin sıkıştırılmasından yapılmış olan kalkan ile korunuyordu Dünya.(Dünyayı Kurtaran Adam)
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Dextra, 03 February 2004 09:14 tarihinde demiş ki:
blue velvet'da oksijenle adam "doruğa" çıkıyodu. cnbc-e'de verilmemiş sanırım o sahneler.

dennis hopper ın sahnelerini diyosan kestikleri vardır belki ama çoğunu gösterdiler ..

bu arada lost highway için anlaşılabilir demedim ama mulholland drive dan daha az komplike olduğunu iddia ediyorum
ya da şöyle diyim mulholland a göre anlatımı daha akıcı. filme kendinizi kaptırabiliyosunuz
öteki için biraz zorlamanız lazım kendinizi =)

ben eraserhead'le elephant man'ini çok merak ediyorum
psikopat filmlere benziyolar her ikisi de
konuları yeter zaten[signature][hline]Remember Sammy Jankis ..
Sosyal ağlarda paylaş

Mulholland Drive' da her sey yerli yerinde zaten. Oyle cok da komplike düşünmeye gerek de yok ama düşündüğünüzde bazı şeylere eleştriler görüyorsunuz. Tabii karışık bir film ama bence çok ideal bir oranda karışıklık var ki o da çözülüyor ama eğer dikkatli seyretttyseniz. Öyle sinemada kola iç, mısır ye, etraftaki kızları kes, yanndaki ile muhabbet et, hem de filmi seyret tarzı filmler değildir seyredersen de çıkamazsın filmin içinden. Kesinllikle sinemaya farklılık getiren, aptal aptal anlamsız saçmalıkları seyredere beyni uyuşturmaktan çok zeki bir sinema kitlersine hitap edip onunların film üstüne kafalarını yormaya zorlayan bir sinemacı. Salaklara yasak ibaresi konmalı aslında filmlerinin afişlerine.

Lost Highway' e gelince de o bu konuda biraz aşmıştır. Evet seyrettiğinizde direk Blue Velvet gibi etki bırakmış olabilir, herşeyi anlamış gibii hissetmiş de olabilirsiniz ama filmin altında bir şeyler olduğunu net bir şekilde hissedebiliyorsun ve buu çözmek gerçekten çok zor oluyor ki bence herkesin o noktadaki çıkarımları kendine aittir. BU dogrudur demek bence imkansız. Eger Lost Highway' i bir çizgi film seyredermiş gibi seyrederseniz çıktığınızda anladığınızı söyleyecek ve David Lynch' in bu filmden sonra söylediği şu sözde takılıp kalacaksınız:
"Benim filmimi anlamadığını söyleyenler aslında en çok anlayan kişilerdir
Sinema sanattır. Çeken kendini bu kadar yorduysa ehh biraz da seyirci yorsun bakalım. Dünya üzerinde herşey aptallara hitap etmemeli arada kafası çalışanlara da hitap etmellidir. Aptallar için bol bol TV kanalı var zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

lynch'i bu rüyavari, neredeyse tüm ana hatlarıyla imgesel filmlerini müthiş bir kurgu vasıtası ile sunabilmesi de gerçekten müthiş bir şeydir. bu kadar alakasız şeyi görüp, anlamaya çalışan insanları çoğunluğu da bu kurgudan dolayı sağlanmıştır zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

Sonucta filmi 2002 başında seyrettiğim yani 2 sene olmuş hatırladıgım kadarıyla bilgi vermeye calışayım çünkü filmde seyrettiğim bir çok şey şu anda hafızamda değil.
Mavi kutu her şeyin başlangıç noktası olduğu gibi bitiş noktası yani bir tür anahtar. Filmdeki kavramları açmamıza yarayan anahtar. Sinema aşkında Amerikaya gelen bir kadının şuçlluk duygusunu bastırmak için hayran olduğu Hollywoodvari bir şekilde kurguladığı hayalinin anahtarı. Bir taraftan da bu kurguyu filmin çeşitli yerlerde eleştridiğinin anahtarıdır. David Lynch filmi açısından da hayal dünyasından gerçek dünyaya geçiş anahtarı ve taamen bluebox olarak Hollywoodun simgesidir.
Yaratık dediğin sokakta yaşayan kşiden bahsediyorsan ufak detaylarda hatam olabilir ama yanlş hatırlamıyorsam zaten o kadının kendisiydi ve insanların rüya görürken onlara rüyada olduklarını hatırlatan bir olay vardır ya işte o da kednisinin sokakta yaşayan hafif kafayı sıyırmış kişi olarak görerek onu gerçeğe doğu çeken o yüzden de onn kendi suçluğunu mükemmel bir senaryo ile geeçirmesini engelleyen mükemmel senaryoyu bozan beynin oynadığı oyunlardan biridir sadece. Ona onun geleceğini gösteren beynindeki bir imgedir.
Sosyal ağlarda paylaş

• 11 ay sonra ...
bi ara gaza gelip mulholland drive ,twin peaks,lost higway blue velvet ı 4 gün ardarda izlemiştim .. tartışcak birileri olsa anlaşılcak ,sonuçta herkes bişiler kapıo . ama ööle kendi gücünle yorum yapmaya çalışırsan kafayı yiyosun ,aslında adamın konuşması falan tane tane bööle düzgün konuşuo hiç böle şeyler beklemem ben o adamdan ..
a bi de short films of david lynch die bi filmde kısa filmlerini toplamış .. tavsiye ederim, adamın ilk filmleri ve yasadığı zorluklar falan var cok ilginç gercekten ..
bi önerim var_ mesela bazı zamanlar bi film kararlaştıralım şöle kült olan karışık filmlerden , herkes izlesin sonra burda yorum yapalım fikir alış verişinde bulunalım))) ??
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...