Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Endüstri YL & operational research & yöneylem vs


roket adam

Öne çıkan mesajlar

Selam, çevre mühendisliği okudum ve şu anda mesleğimden bağımsız olarak bir IT distribütöründe marka yöneticisi olarak çalışıyorum. Bundan sonra yapacağım iş de bu tarz olacak hep. Sayısalcılıktan geldiğim için her şeyi sayılara döküp öyle yapmaya çalışıyorum fakat belli noktalarda bilgim tıkanıyor. Eldeki verilerle geçmişi baz alıp hesaplamalar yapabiliyorum, fakat gelecekte yapacağım şeylerin simülasyonunu yapma konusunda eksik kalıyorum.

Mesela elimde son 1 yılın sipariş verisi var, ürünler, adetler, fiyatlar, satan kişi, müşteri, vesaire falan filan. Bu veri üzerinden her ay yapacağım satınalmayı otomatik olarak modellemek istiyorum. Belli süreçleri otomatik ve veriye dayalı hale getirmem gerekiyor ama yapamıyorum.

Acaba diyorum bi endüstri yl patlatsam işime yarar mı? Yoksa birkaç operational research, ne bileyim game theory dersi falan mı izleyeyim, ikinciyi yap derseniz önereceğiniz kaynaklar var mıdır? Her şeyi veriye dayalı ve otomatik yapmam lazım. Bu adamın maaşı şuna göre yüksek çünkü bu bundan x adet satarken bu kadar maliyet yapmış gibi şeyler kastırmam gerekiyor. Excel ile oluyor tamam da bu fikirleri nereden bulacağımı bilmiyorum. Açıp monte karlo simülasyonu okusam bunun gerçek hayattaki uygulamasında eksik kalıyorum falan filan.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi monte carlo genelde belli bir confidence intervalde sana geleceğe dair çıkarımlar yapar(fiyat artışı-düşüşü, arz-talep artışı düşüşü vs).Bunu yaparken de geçmiş verileri baz alır.

Sana eğer böyle bir şey lazımsa geometric brownian motion diye bir olay var, ona bak.Modelleri filan bulunabiliyordu internette.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...