Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Psikolojik Danışmanlık

masa

Öne çıkan mesajlar

dana22 said:

Daemir said:

fizyolojik bir etkenden kaynaklanmıyorsa psikolojiktir. yani terapi ile tedavi edilebilir.
.

oho..neden baslasam..

sondan baslayayim..hersey terapi ile tedavi edilmez..hatta terapi ile neredeyse hicbir halt tedavi edilmez..turkiyede terapi yoktur bir ise yaramamaktadir..sadece zaten kendiliginden iyilesecek danisanlara rehberlik uygulamalari ise yaramaktadir.hele hafif depresyon anksiete disinda psikiatrik tani almis insanlarda topluma uyum ,aile terapisi disinda fazla da birsey beklememek gerekir.

gelelim fizyolojik psikolojik tanimlarina..bunlar ayri bilim dallari..bunu demek eger fizik degilse matematiktir demeye benzer.
psikolojinin de fizyolojisi vardir.insanlarin fizyolojileri degistigi icin de psikolojik degisimler yasayabilirler..en basit ornegi adet donemlerinde hanimefendilerdeki degisimdir..kaldi ki insanin psikolojisindeki degisimler ve hastaliklar fizyolojisinde de tutarli degisimlere sebep olabilmektedir.hatta anatomik yapilarda degisimler meydana gelmektedir.mesela sizofrenlerde beyinde cortexte meydana gelen kuntlesme gibi..burada yumurta mi tavuktan cikar yani cortexteki degisimlerden dolayi mi sizofren olunur yoksa sizofren olduklari icin mi beyin o hale gelir tartismalidir.

klasik doktorların psikologları gereksiz bulması şu yaptığın(psikolog değilim).

1- türkiye de terapi yoksa nasıl işe yaramamaktadır olmayan bir şey?
2- bir çok psikiyatr da terapi eğitimi alıp terapi yapmakta. niye böyle saçma bir işe kalkışıyorlar? hiçbir şey yapmamak için mi?
3-tanımlardan yola çıkarak laga luga yapman kimse için bir şey ifade etmiyor farkında mısın? illa ki her şey birbiriyle bağlantılı. ancak sorunun temeli hangisindeyse, o çözülmeli. bazı hastalıklarda sorun her şekilde olabilir desek bile, mesajımda yazdığım gibi bazı hastalıklar ilaç + terapi ile tedavi olur.
4- terapi ile bir halt iyileştirilmiyorsa dünyada milyonlarca psikolog ne halt etmektedir? onlara tonlarca para veren insan mal mıdır? ha sadece türkiye de terapi yalandır diyorsan, yurtdışında doktora yapmış onlarca psikolog da mı yapmamaktadır? vs. vs. uzar gider.

düşüncelerine çeki düzen ver bence. türkiye de psikologların işlevi kısıtlanmışsa veya beceremiyorlarsa bile bunda en büyük pay doktorlardadır. meslek yasaları yok adamların, hastanelerde çalışamıyorlar adam gibi. hastanelerde diyetisyen zorunlu, psikolog değil. üstelik kendi yerlerini açabilseler bile sigorta ödemiyor.

geçenlerde daha gazetelere çıktı araştırma sonuçları, türk halkının büyük kısmının psikolojik desteğe ihtiyacı var diye. antidepresan kullanımları uçmuş. tedavi oluyorlar mı? hayır. çünkü terapi deyo bir seyh yoh
Sosyal ağlarda paylaş

lel her şey çevresel etmen ona kalırsa. zorlasan genlerini de çevresel etmen yaparsın.

hadi çevresel etmen diyelim. geçmişte tecavüze uğramış kadının geçmişini değiştiremezsin diye hayatı boyunca o olaydan etkilenerek mi seçimlerini yapmasını istersin? bu mudur tedavi yöntemin?

ha, psikolog geçmişi mi değiştiriyor? hayır, o olayı bir şekilde atlatmasını sağlıyor ve sağlıklı bir birey olarak seçimlerini yapmasını sağlıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

evet..ama tr de cevresini degistiremedigin icin komsularin akrabalarin bakis acisina mudahale edemedigin icin kadin o olayi atlatamiyor..baska bir toplumda o kadinin sifir kimlikle baska bir yerde yeni bir hayat kurdurabilirken bizde en fazla koye gonderebiliyorsun yada cok zor ama baska bir ile memursa tayin ettirebiliyorsun ki dosyasi ile birlikte hersey de onunla geliyor..ve orada da yeni bir hayat kuramiyor..sen ne terapisi verirsen ver pratikte boyle..

yoksa terapi iyidir..
Sosyal ağlarda paylaş

ha kadın tecavüze uğradıktan sonra başka köye gidince çevresi değişince sorun kalmıyor öyle mi? abi doktor adamsın azıcık empati yap ya.

kadın yeni gittiği yerde yeniden tecavüz edilme korkusu ve kaygısı ile yaşamayacak mı? ve bu onun bazı seçimlerini etkilemeyecek mi? rahat rahat yaşayabilecek mi tekrar? akşam arkadaslarıyla cıkmaya korkacak mı? tek basına bakkala gidebilecek mi misal?
tanıdıklarından başkalarının başına gelmediği ama ona geldiği için kendisinde bir yanlışlık olup olmadığını düşünmeyecek mi?
herhangi bir erkeğe dokunurken o anı hatırlama ihtimali olmayacak mı?
herhangi bir erkek gerçeği öğrenince terkeder mi acaba korkusu yaşamayacak mı?
gerçekten gerçeği öğrenen bazıları soğumayacak mı kızdan? ya da 2. kere düşünmeyecek mi?

sen istediğin kadar çevreyi değiştir ama insanın yaşadığı olaylar ve duygular zihnine işliyor. onu nasıl değiştireceksin?
Sosyal ağlarda paylaş

psikologlar ve psikolojik danismanliktaki acmaz henuz meslek olarak kabul edilmemis olmalaridir. danisman arkadaslara sorarsaniz bir ugrasin meslek olarak kabul edilmesi icin gerekli sartlari size soylerler.henuz gelisimlerini tamamlamis degiller..bunun icin yogun ugraslar icerisindeler.

en basitinden gunumuzde tipta bile etik, kural icerigi an be an tartisma konusu iken bu is gruplarinda tanimlar oldukca muglaktir.soz konusu dallarda hasta mahremiyeti ve bu mahremiyetin kimlere emanet edilecegi konusu cok cok belirsizdir.

keza yonetim ve yasa koyucular da bu konuda isteksizdir.odenme ve odenmeme tip camiasinin degil sgk nin insiyatifindedir..yurtdisinda yaygin yapilan ve finans sorunu olmayan binlerce tibbi uygulama tr de odenmemektedir.keza tam tersi bi uygulamada almanyada sigortalarin psikolojik seanslari odemesi turkler tarafindan yaygin suistimale ugratilince kaldirilmasi dile getirilir olmustur.

butun camialarda uygunsuz bireyler mevcuttur suistimal eden dr lar da psikologlar da mevcuttur..bu konumda belli adreslerde daha denetim altinda ve yaptirima maruz sekilde calismakta olan tip camiasinin olasi olumsuz durumlarda onlenebilirliginin daha cabuk olacaktir diye dusunuyorum
Sosyal ağlarda paylaş

tüm sorunlar bir şekilde ölüm kaygısına bağlanıyor bir şekilde aslında.
ölümü kabullenebilen kişide kaygı ile baş edebiliyor.

epikür ün bir lafıydı sanırım, ölüm kaygısı ile baş etmede yardımcı olabiliyor bazılarına: ben varsam ölüm yok, ölüm varsa ben yokum.
Sosyal ağlarda paylaş

@dana22

psikolog mesleği dünyaca tanınmış bir meslektir. türkiye de icat edilmemiştir.
milletvekili arkadaşları mı yok tabipler odası mı ayak sürtüyor bilemiyorum açıkçası.
ancak her meslek bir düzenlemeyi hak eder. işlerini yapabilmeliler en azından.

misal çoğu avrupa ülkesinde ve abd de, doktora düzeyindeki psikologlar ancak kendi yerlerini açabilir. onun altındakiler de terapi yapabilir ama üstlerinin gözetiminde (süpervizyon) olur.

sonuçta psikoloji tıp kadar somut değildir. elle tutulur girdisi ve çıktısı yoktur. o yüzden türkiye daha bu fikre alışamadı. ancak dünyada görüldüğü gibi, gerekli düzenlemeler ile gayet oluyor bu iş.

ama okumuş doktor olmuş senin gibi 'aydın'larımızın bile koca bir bilim dalını küçümsemesi, sanırım en büyük neden.
Sosyal ağlarda paylaş

Benddki olum korkusu diil tam olarak, olum sureci korkusu sanirim.

Ben dedemin hastaligini gordum. Tum surecini yasadim. Yogunbakimda yatarken gunde 1 saat kamera ile izleyebiliyordun netten. Bi gun de girip bakayim dedim cunku cok zamani yoktu artik ne kadar gorebilirsen o kadar iyi durumundaydik.

O gun de bilincinin acik oldugu nadir bi zamana denk geldim. Sansima da o gun akrabalardan kimse bakmamis. Seviniyorum baskasi gormedi o halleri diye.

Agzindan hortumlari cekti fln. Agliyo gungur hungur. Bisiler soylemeye xalisiyo. Hastabakici geldi hortumlari sokmaya calistilar fln bisuru olay. Kamera kapandi sonra zaten ama benim dengem orda kaydi.

Ondan sonra da boyle caresizce olumu bekleme dusuncesi sey oldu bende. Olucemden ziyade, felc kalicam yatalak olucam korkusu var daha cok sanirim. Garip seyler iste.
Sosyal ağlarda paylaş

1- ben aydin degilim..gunumuz turkiyesinde aydin olmaya da hic niyetim yok..

2- hicbirseyi kucumsemiyorum.aksine bu cephede savasmaya calisan herkese saygi duyuyorum.

3-yukarida yazdiklarim sadece gorduklerim ve su anda olanlardir ilahi dogrular yada ideal durumu tarif etmemektedirler sahsi dusuncelerimi cok da yansitmamaktadirlar.

4-dedigim gibi dr larin bu durumlarda bir rolu yok..odenmesini engelleyen sgk gidip ona laf edin..ozellerde seans basi 300 400 alanlar varken devlet hastanesinde terapi ? yapmaya calisan psikiatristin 1 saatlik seanstan kazanci trajiktir..haftada 2 kez 1 er seansi oder..o da 20 puan midir nedir..ortalamasi 100 000 lerde gezen doner sermayede 20 tl etmez o seanslar.

5- daha once de saglik konusunda yazdiklarima ole mi olur vay nasil olur vs tarzi yaklasimlar vardi..olacaktir da normaldir ..de ben sistem degilim..yoneticisi degilim.sadece gorduklerimi soyluyorum.."

6-empati konusundaki yaklasima da..bizim yapabilecegimiz birsey yok..biz elimizden geleni yapariz..ama kapi kapandiginda birey kendiyle basbasadir.ve hersey onun istegi cercevesinde neticelenir
Sosyal ağlarda paylaş

Abi yalnız psikologların hala meslek yasasının olmamasında doktorların rolü çok büyük. Psikologları yardımcı eleman olarak görüyor, alanların ayrı olduğunu kabul etmiyorlar. Psikiyatristler bilmiyor terapi yapmayı, 4-5 tane ilaç var kafasında onlardan birini yazmaya programlanmış adam. Terapiyide küçümser zaten çoğu psikiyatrist. Pazar payını kaptırmamak için psikologlara nefes aldırmıyorlar. Hastanelerde psikologlar genelde testör olarak kullanılıyor. Doktorun izni olmadan hasta göremiyorsun, görürsen doktordan azar işitiyorsun "doktorculuk oynayamazsın" diye. Doktor egosu diye çok pis birşey var malesef.
Sosyal ağlarda paylaş

Herkesin hayatında sonuçta sorun var. Ben mesela sorunlarımın ne olduğunu, nereden geldiğini, nasıl düzelebileceğini biliyorum. Fakat bu sorunları düzeltmek için gerekli olan başlangıç enerjisine sahip değilim. Hani derler ya en zor olan o ilk adımı atmaktır diye. Durum buyken psikologlar sadece kendi sorunlarını göremeyen insanlara sorunlarının tedavisi anlamında bir yol haritası çizebilir diye düşünüyorum. İnsanın hayatını düşünceleri belirler. Gerçek ile gerçek olmayanı ayırt edebildiğimiz zaman sorunlar ortadan kalkar. Bunu yapabilmek için ise zekamız gelişmelidir.
Sosyal ağlarda paylaş

• 1 ay sonra ...
Patiler, bu dönem için konuştuğumuz pati, kadın psikolog istediği için sınıf arkadaşıma yönlendirdim. Yani yeni bir kişi alabilirim. Görüşmeye haftaya veya öbür hafta başlayabiliriz. Var mı ihtiyacı olan? İlk posttaki açıklamar hala geçerli. ÖM ile ulaşabilirsiniz.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...