Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

eBook ve kitaplara erisim


Öne çıkan mesajlar

  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Bu gun sunu okudum, cok sacma geldi bana ama ne dusundugunuzu sorayim dedim.

http://www.huffingtonpost.com/karin-slaughter/will-ebooks-create-an-eli_b_471677.html

Eger yarin kitap basimi durursa ablamiz hakli ama ebook'lar basili kitaplarin yerini ancal 20-30 yil sonra alir bence gelismis ulkelerde (Turkiye dahil bunlara). O zamana kadar da saglam ereader'lar bence gunumuzun parasiyla 50TL'ye bulunabilen seyler olur, ucuz mp3 calarlar gibi. Bir etkisi olmaz, hatta kitapci olmayan yerleri filan dusununce (Idefix getiriyor ama kargo beklemek her turlu satisi dusuren bir faktor) kitap okunmasini arttirir bence.
Mesaj tarihi:
başlıktan sonra okumaya devam etmedim. devamlı okuyan insan için basılı kitaplar ucuz mu sanki? fakir adam yine gidiyor kütüphanede okuyor. dijitalini de orada okur.
Mesaj tarihi:
E-kitap olayı çok büyük devrim ben olumsuz hiç bir tarafını göremiyorum. Çok daha ucuz çok daha hızlı bilgiye erişim sağlıyor eskiden zulümdü araştırma yapmak çok daha maliyetli çok daha büyük külfet. Kaldı ki e-kitap normal kitabın yerini aldığı zaman dahi kitap basımı devam edecek,yani tabii ki azalacak basımı ama yine de kitaplar basılmaya devam edecek. Ben mesela basılı kitap alımımı bütçeme göre sınırlandırıyorum bazı kitaplar var 500 lira,250 lira tek bir kitap ben nasıl vereyim bu kitaplara o kadar para ? Sırf prestij kitapları olduğu için kallavi fiyatlar bindiriyorlar zaten bu basılı kitaplara Türkiye'de erişim yok.

Bundan 30 yıl önce internet Türkiye'de yokken tez bile ayrı dertti malum kütüphanelerde kitap sayısı çok çok düşük 30 yıl önce daha da düşük seviyelerdeydi. Bir kişinin doktora yapması için ya güzel bir bursa ya da maddi dayanağa ihtiyacı vardı. Ülke ülke geziyordun kaynak toparlayabilmek için. O dönemlerde uçmak ciddi bir lükstü,hadi uçtun kalacak yer ? bir araştırmacı için çok ciddi sorunlar.

Şimdi evet bir kindle kütüphanesi kurmak hem devlet için hemde özel kütüphane açacaklar için masraf değil. İleride e-kitap okuyucular için devlet destekleri de olur yani çok cüzzi miktarlara bir e-kitap okuyucu alıp senelerce kullanmak mümkün bundan devlet dahi karlı çıkar,şirket dahi karlı çıkar aynı şekilde vatandaşta.

Mesela diyelim Türkiye Cumhuriyeti bu devrimsel gelişmeye katkı sağlamak istiyor, Amazon gibi bir şirket ile ihale üzeri anlaşsa (yolsuzluğu devre dışı bırakıyoruz tabii ) sanıyorum toplumun ciddi çoğunluğu hem e-kitap okuyucuya hemde e-kitaplara çok ucuza ulaşabilir. Bu şimdi için bile geçerli ileri de bu tip ihaleler çok daha kolay olacaktır. E-kitap basılı kitabın ölçeğini geçince de haliyle kitapların fiyatı %50 daha da düşecek. (belki daha da fazla)
Yayınevleri yazarlara belki daha fazla destek verecekler çünkü ana unsur basım masrafı ve dağıtım değil,yazar olacak. Yazar yazacak bir yayınevi ile anlaşacak yayınevi de ona her konuda destek verecek çünkü yegane sermayesi ve karı yazara bağlı.

Aslında yayınevleri günümüzde at koşturuyor nice adamlar beş kuruş almadan yayınevleri ile anlaşıp sırf kitabını bastırmak için uğraşıyor. Yayınevleri lafta işte yazarlara para veriyoruz onun masrafı o diyor,külliyen yalan. Medyatik yazar olmadan kitap yazımından para kazanmak günümüzde çok zor bir ihtimal. Hem yazar sayısında inanılmaz bir artış hemde nitelik olarak daha güzel eserlerin ortaya çıkmasına muazzam bir katkı sağlayabilir.
Yani bugün profesyonel fotoğraf makineleri dijital olduğu ve ucuzladığı için çok fazla fotoğrafçı adam türedi,evet bir çoğu niteliksiz ama geçmiş döneme göre çok daha nitelikli eser çıkmaya başladı,daha güzel fotoğraflar görmeye başladık,fotoğrafa olan ilgi de arttı çünkü çeken adam sanata da ilgi duymaya başladı,fotoğrafçıları tanımaya başladı. Elitist bir tavırla fotoğrafçılık ayağa düştü yae denebilir ama gerçek fotoğrafçılar daha çok ilgi görmeye ve desteklenmeye başladığı da şüphe götürmez bir gerçek.
×
×
  • Yeni Oluştur...