Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

türkiye ekonomisi


Killer

Öne çıkan mesajlar

ekonomi bilimi hakkında kaynak okuyup doğru bilgiye erişemezsin

ekonomi bilimi okuyan herkese geçmişin bilgilerini öğretiler, mesela bir yüzyılda bir iktisadi problem vardır, olaylardan anlayan birisi [mesela Keynes (Keynes örneğini vermemin nedeni çok bilinir biri olması, edebiyat hakkında konuşurken konunun Dostoevsky'e veya Dickens'a kayabilmesi gibi)] çıkar ve bir model önerir, der ki: bakın ey ahali, bunu böyle yapın, belki işe yarar. böyle bir çözüm modeli sunar veya o günkü problemleri ifade eden bir eser yazar. sonra bu fikri birileri alır geliştirir falan.

ekonomi hakkında okuyacağın her şey geçmişi ifade eder, geçmişte oluşan problemlerin bugün için bir çözümü yoktur, geçmişin problemi geçmişte ortaya çıkmıştır ve o sorunların çözümü de o günlere hastır. bugüne uygulanamaz. geçmişin sorunlarından hareketle bugün için çözüm önerileri sunar ekonomist denen zevat.

ekonomi bilimi okumuş bir insanın doğru kabul edilebilecek tek bilgisi matematik bilgisidir. gerisi tamamen (bugün için) hikayedir. yüzüklerin efendisidir, zaman çarkıdır.

ekonomistlerin çoğu da ya conflict of interest içerisindedir ya da üniversitelerde kendi köşelerine çekilmiş vaziyettedirler. bu ikinci cinste sçke sürülecek akıl yoktur zaten. conflict of interest içerisinde olanların da eserlerine güvenilemez çünkü oradan buradan nemalanmaktadırlar.

21. yüzyıl toplumlarının içerisinde bulunduğu ekonomik durumu doğru dürüst yansız şekilde ifade eden (gerek türkiye gerekse dünya için) eser yoktur, yazmazlar, yazamadıklarından değil, kim oturup uğraşacak, herkes maaşına kariyerine bakar, doğruyu söyleyene de iş vermezler

doğruyu gösterebilecek bazı hareketler vardır, onları görebilmen gerekir, mesela greenspan'in görevi bırakması

aklına 2007-2008 krizini önceden tahmin eden nyu'dan hoca gelecektir, o adamın dediklerini krizden önce ipleyen yoktu, krizden sonra meşhur oldu
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu yazıda okuyacaklarınız Türkiye’ye has değildir. Rahat olun. Hemen her ülkede, nasıl bir sorun çözülürken yeni bir veya birkaç sorun doğduğunu okuyup, eğlenin. Ekonomik sorunlar denince akla şunlar gelir:
- Açık ve gizli işsizlik,
- İşsizlik ve fakirlik ödeneklerinin miktar ve/veya süre olarak yetersizliği,
- İşsizlik ödenekleri dahil, sosyal harcamaların devlet bütçesi üzerindeki yükünün hızla artması,
- Sosyal harcama artışı yüzünden büyüyen bütçe açığı,
- Bütçe açıklarını kapamak için net ücrete bindirilen vergi ve sigorta primi yüzünden emek maliyetlerin artması,
- Emek maliyetini düşürmek için işletmelerin, otomasyona ve bilişime ağırlık verip çalışan sayısını azaltması,
- Çalışan sayısını azaltmasına rağmen, artan ücretler yüzünden maliyetini düşüremeyen sanayinin dış pazarlarlarda rekabetçi olamaması,
- Dışa açılamayan yerli sanayinin, üretim hacmi, yatırım, teknoloji ve istihdamda güdük kalması,
- Küçük ölçekte üretim, geri teknoloji, yatırım ve istihdamda güdük kalan sanayi sektörünün milli gelire katkısının azalması,
- Ekonominin bel kemiği olan sanayinin güdükleşmesi yüzünden milli gelirde yavaş büyüme,
- Yavaş büyüme yüzünden, kamu gelirlerinin yavaş artması, kamu tasarrufunun gerilemesi ve yatırımın azalması yüzünden istihdamın daralması.
KISIR DÖNGÜYÜ KIRMAK, İYİLİK DÖNGÜSÜ KURMAK
Yukarıda yazılanlar bir kısır döngüyü anlatıyor. Kısır döngü eski tabiriyle “Fasit Daire” aslında, birbirinden bağımsız birçok mesele ile karşı karşıya kalındığını değil, tam aksine tek bir “kök sorun”dan birçok sorunun doğduğunu gösterir. Eğer “kök sorun” tanımlanabilir ve onun üzerine gidilebilirse, pek çok sorunun ayrıca bir çözüm geliştirmeden ortadan kalktığı görülecektir. Kısır döngüleri, maliyeciler veya Merkez Bankası yöneticileri kıramaz. Onların teknik katkısı gerektir ama yeterli değildir. Kısır döngüleri, iyilik döngülerine dönüştürmeyi, ancak büyük siyasi önderler başarabilir. Onun için ekonomi aslında her zaman “ekonomi politik”tir.
SON SÖZ: Üretimsiz üleşim; üleşimsiz üretim sürdürülemez
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mc_Lovin sıkmışsın direk. Bu devirde çalışacak konu bulamayan iktisatçı maldır.

Edit: Son 20 yıl demişsin, gözümden kaçmış. YOK'ün veritabanında bir sürü tez vardır ekonomi tarihiyle ilgili, mesela bu sene yazılmış bir tane baktım hemen.

Bu tezin ilk bölümü direk istediğin şeyi veriyor, adım adım anlatmış hikayeyi:
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=7d53ed97e31a8bd39b488200fcf45450c0b61c8c6efe530d4c95f9b74926afd8b6dcf351bd35982610223fe2945acd24

(Üye olman gerekebilir YÖK'ün veritabanına, link doğrudan açılır mı bilmiyorum.)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

iktisatçılar mal zaten. doğru düzgün adamlar olsalardı ya doğa bilimi ya mühendislik falan gibi işe yarar bişiy okur bir işe yararlardı. zaten tıp okumaya yetemiyorlar onu biliyoruz, a contributing member of society olmamak için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. devletin milletin sırtına yük. sülük gibi bişiy iktisatçı denen şey.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hepsini anlarim da tip okumaya yetememek diye bir sey yok hele tr'de

lisede inekledin ossde tutturdun okulu tamamdir. gunumuzde doktor dediginin %90i zaten semptom ezberleyip ilac yazan tipler. hani databasei hastanin onune koysan semptomlarini girse otomatik recete yazdirsa ayni muhabbet. cogu doktor da bir boktan anlamiyor.

operasyona girip eli duzgun olan cerrah guruhunu ayri tutmak lazim tabii digerlerinden
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

onun disinda tiplarin parlamasi son 5-6 yilin olayi..bakti cocuklar ve aileler tip disinda mezun oldugun gun para kazanabilecegin bir meslek yok o yuzden ilk 10 000 tipci oldu..


ha eskiden ole degildi biz zamaninda sallaya sallaya girdik ciktik..ha o zamanlar da az ama oz okul vardi simdi 92 mi ne tip fakultesi var say desen yarini sayamazsin
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mc_lovin troll'lüyor mu anlamadım ama troll'lemiyorsa durum vahim.

Doktorlar ve doktor adayları eşek gibi çalışıyor abi, haklarını yememek lazım. Daha iyi koşullarda daha çok kazanırlar umarım. Türkiye'de tıp, diş hekimliği falan kazanması kolay, bitirmesi özveri isteyen bölümler.

Dipnot olarak şunu söliyim Türkiye'deki bir çok tıp ve diş hekimliği fakültesi inaktif durumda, öğrenci alanlar belli.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...