Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kariyer sorunsalı !

skywalkr

Öne çıkan mesajlar

Selamlar tekrardan :)

Evlilik sorunsalı serimi hatırlayanınız vardır. O sorunlar çok büyük ölçüde halloldu fakat nur topu gibi yeni bir sorunsal ile karşınızdayım.

Şuan istanbulda özel bir yazılım firmasında çalışmaktayım, bebeğimiz olduktan sonra annemin daha rahat bakabilmesi adına uzun süredir aklımda olan izmire geri dönme planlarımı öne çektim.

Yazılım sektörünü yanıyanlar az çok bilir, bu mesleğin anayurdu istanbul, bende bu nedenle zamanında bohçamı toplayıp göçmüştüm. İzmir ve ankara gibi büyük şehirlerde ise daha çok ufak çapta firmalar var, ama bir elin parmağını geçmediği gibi imkanları da çoğu zaman yetersiz.

Bizim meslek biraz nankördür, yaşın ilerledimi papucun biraz dama atılır, yönetici lider müdür vs olduysan tamam da 40 yaş üstü uzman yazılımcı pek göremezsiniz. Bu nedenle genelde büyük kurumsal firmalara kapak atma planları yapar yazılımcılar yaş ilerledikçe yada kendi firmalarını açarlar.

İstanbul şartlarında önümüzdeki yıllarda hiç yönetici olamasam bile 10k civarı maaş ve emekli olana kadar iş güvencem olabilir fakat bu şehir artık çekilmez oldu, havuzlu bir sitede oturmama rağmen bu şehir artık yaşanmaz geliyor, betonlar arasında sıkışmış gibiyim, trafik desen evden çıkasım yok, cumartesi pazar bile kadıköy taksime gitmek işkence, boğazı hiç söylemiyorum bile. Hafta içi ev-iş-avm ler arasın mekik dokuma, haftasonları ise havuz, sinema,kayınvalide ve bikaç arkadaş buluşması şeklinde bir monoton yaşantı beni bekliyor. Çocuk büyüktmek için annemin sürekli gelip yanımızda kalması gibi bir durum da var, en azından kreş yaşına kadar.

İzmir şartlarına gelecek olursak benim tecrübemin geçerli olabileceği şirket sayısı 2-3, onların da geleceği muallak. Yönetici olamazsam max 5-6k maaş, yönetici olursam belki 6-7k ötesi yok. Sektör ufak, hareketsiz hantal, buradaki şirketlerin istanbula taşınıp taşınmayacağı belli değil, yaş ilerledikçe kapı sayıları azalıyor vs, bu sektör beni emekliliğe kadar taşır mı emin değilim, ileride işsiz kalma duumları olabilir. Ama ailem burada(çok geniş bir aile), 20-30 kafa dengi çocukluktan itibaren dostum ve hepsi evli yada o yolda, trafik pek yok, hayat daha ucuz, her haftasonu tatil, atla git çeşmeye, alaçatıya, kuşadasına, didime, bodruma. Evim istanbuldaki kadar lüks olmasada belki 1k'lık orta seviye kiralık. Çocuğumun yetişebileceği güzel bir aile ortamı ve annemin yakın olmasından ötürü hergün ona bırakabilecek olmam.

Fakat bahsettiğim kariyer sorunlarından dolayı işimde yaşayabileceğim herhangi bir olumsuzluktan dolayı istanbula geri dönüş riskini taşıyacağım her zaman. Yada yaş az ilerleyince kapılar yüzüme kapandığında izmirde kalmak adına esnaflığa, kafe restoran işine girmem gerebilir ki o konuda pek tecrübem ve sermayemde yok. henüz daha ev alabilmiş bile değilim.

Yine aynı şekilde eşimin de izmirde, istanbula göre yarı yarıya kazanma durumları olacak. Ailecek istanbulda elimze geçen paranın belkide yarısı geçecek izmire taşınmamız durumunda. Bide ev işine girecek olursak elimizde çok fazla birşey kalmaz, çocuğu özel okula koleje fln gönderme imkanım zor(ha biz devlette okuduk o ayrı).

Siz olsanır ne yaparsınız? Para&kariyer mi yoksa aile&arkadaşlar daha güzel bir hayat mı?

Ek olarak orta yaş üstü yazılımcıların kariyerleri ve iş olanaklarıyla ilgili fikir bilgi sahibi olan arkadaşlar da yorum yaparsa sevinirim... Özellikle izmir için.
Sosyal ağlarda paylaş

hayata bi daha şimdi ki hayatında kazandığın paralarla mutlu olmaya geliceksen istanbulda kal.
geri kalan her şey için izmir.

ps: ben bilgisayar mühendisiyim izmirde iş yok- iyi kötü bir firmada IT tarafında çalışıyorum. yazılım işlerine girmedim girsem de pek çakozlamadığım için dipten başlamak istemiyorum, izmirde hayatımı az parayla idare edebileceğimi düşünüyorum.
istanbulda kazandığın parayı direk masrafa harcamak çok saçma geliyor.
ailemle yaşıyorum, izmirden katılıyorum yarışmacı arkadaşlara başarılar.
Sosyal ağlarda paylaş

Tori said:

İşin var, 10k maaş var, karın çocuğun var, istanbulda havuzlu evin var. Memleketten direk çıkıp gelip çocuk bakıcısı olarak yanında kalmaya razı olacak kadar vefakar annen var.

Derdini s*kiyim.

Kardeş oruç tut namaz kıl bırak bu dünyevi işleri sen.

Çocuğun mu var derdin var :) Çok seviyorum o ayrı ama benim için onun nasıl yetişeceği de çok önemli, intanbulda çocuk yetiştirmek zor, çocuk içinde zor, sevgisiz ve arkadaşsız büyüyecek aile ortamından uzak olacağı için. Ayrıca annemin babamı vs bırakıp yıllarca burada bizimle yaşaması onun açısından da çok zor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
İstanbul her türlü kariyer açısından bence İzmir'den önde gelir. Maaş konusunu dert etmezsen kaldı ki İzmir'de alacağın daha az para ile rahat yaşayabilmeniz mümkün olabilir. Yazılım konusunda bazı şirketlerin İzmir'de yer alan daha çok IT operasyon ağırlıklı birimleri var. Kurumsal alanda çalışmaya devam etmek istiyorsan Accenture'a göz atmanı öneririm, onların teknokentte sırf yazılım üzerine çalışan birimleri mevcut.
Sosyal ağlarda paylaş

Baktım %75 ile izmir önde gidiyor.Bir izmirli olarak şunu söyleyebilirim. İzmir son 2 yıl da baya bir atılım yaptı ve istanbul doldugu için maslak,4 levent vari yatırımlar izmir de son hız devam ediyor. istanbul dan gelenler için kariyer fırsatları var ancak tabiki istanbul kadar geniş değil,hele yazılım sektöründeysen :)

İstanbuldan izmire kalabalıktan kaçtım diye gelenlere izmiri tavsiye etmiyorum çunku izmir şu an bir istanbul olma yolunda gidiyor.

Trafik berbat,ulaşım sistemi iyiydi oda berbat oldu, nüfus çok hızlı artıyor ve insanlar da eskisi gibi doğal değil!bir de ev fiyatları kiralık-satılık baya bir yükseldi.zaten istanbul-izmir otobanı bittiği zaman daha da bok bir hale gelicek diye tahmin ediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...