Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Allaha inanmamak

desertt

Öne çıkan mesajlar

Biyik said:

ben sağlık harcaması yapılmasın mı demişim?
hayrına yapmıyorlar, herhangi bir kutsallığı yok diyorum.
piyasada yer alan bir sektör.

insan yaşamını kutsadığımız ve ölmekten delice korktuğumuz için tıp araştırmalarını öyle bir huşu içinde takip ediyoruz ki devletlerin ve şirketlerin manipülasyonları umurumuzda olmuyor.

ayrıca uzay araştırmaları soğuk savaşın aleni güç gösterileriydi. toplumu manipüle etmek için hala kullanılır. biz onlardan farklı değiliz bu arada. bizim amacımız da yok uydu yollayalım, savaş uçağı yapalım vs.

neden yoksulluğu kim bitirecek, açlığı kim bitirecek yarışı yok? çünkü havalı değil. diğer ülke üzerinde baskı kurabileceğin, böbürlenebileceğin bir tarafı yok.

ben ayrıca sadece abd'yi eleştirmiyorum. bu sistemin zaten kendi iç çelişkisi. yoksul ve aç yaşamak zorunda kalan insanların yaşadığı bir dünyada böyle hareketler bana şımarıklık olarak geliyor.

Herhangi bir şeyin kutsallığı yok. Herkes işine bakıyor. Ülkende cami diken adamın bile amacı vergi indiriminden yararlanmak. Dünya üzerinde yıllık multimilyon dolar harcama yapan hangi şirketin hayrına çalıştığını gördün sağlık alanındaki şirketler garibine gitti?

Soğuk Savaş sırasında güç gösterisinde bulunmayan ülkeler dünyadaki açlığı bitirmek için ne yaptı? Hiçbir şey. Güç gösterisinde bulunmayan, uzay araştırması yapmayan ülkelerde yoksul ve aç yok mu? Uzay çalışmaları soğuk savaş sırasında bilmemne bilmemne olsun diye yapıldı diyelim. Eeeeee? Beni yapılmış olması bağlar. Koca CERN, Avrupa'nın Amerika'dan üstün olması için kuruldu ve destekleniyor. Beni neden kurulduğu değil, çalışması için para yatırılması ırgalar. CERN fonu hiçbir zaman açlara gitmeyecekti. Bu şekilde en azından işe yarar bir şekilde kullanılıyor. Foruma yazdığın bilgisayar 2. Dünya Savaşı teknolojisi, bağlandığın internet CERN'in Amerika'ya üstün gelme çalışmasının ürünü. Güç gösterilerinden uzakta durmak için biraz geç kaldın.

"Bilimsel araştırma yapıyorlar, insanlar aç" demenin mantığı yok. O paralar zaten yoksullara para dağıtacak kaynaklardan gelmiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Redeagle said:

Herhangi bir şeyin kutsallığı yok. Herkes işine bakıyor. Ülkende cami diken adamın bile amacı vergi indiriminden yararlanmak. Dünya üzerinde yıllık multimilyon dolar harcama yapan hangi şirketin hayrına çalıştığını gördün sağlık alanındaki şirketler garibine gitti?

zaten bu durumun insanlara garip gelmesini eleştirmiştim. kutsal olmadığını düşünmediğim ve bunun herhangi kâr getiren sektörlerden biri olduğunu düşündüğüm yazdıklarımdan çıkıyor. ama ayrıca devlet ve piyasa için manipülasyon aracı oluyor o başka bir konu.

Redeagle said:

Soğuk Savaş sırasında güç gösterisinde bulunmayan ülkeler dünyadaki açlığı bitirmek için ne yaptı? Hiçbir şey. Güç gösterisinde bulunmayan, uzay araştırması yapmayan ülkelerde yoksul ve aç yok mu? Uzay çalışmaları soğuk savaş sırasında bilmemne bilmemne olsun diye yapıldı diyelim. Eeeeee? Beni yapılmış olması bağlar. Koca CERN, Avrupa'nın Amerika'dan üstün olması için kuruldu ve destekleniyor. Beni neden kurulduğu değil, çalışması için para yatırılması ırgalar. CERN fonu hiçbir zaman açlara gitmeyecekti. Bu şekilde en azından işe yarar bir şekilde kullanılıyor. Foruma yazdığın bilgisayar 2. Dünya Savaşı teknolojisi, bağlandığın internet CERN'in Amerika'ya üstün gelme çalışmasının ürünü. Güç gösterilerinden uzakta durmak için biraz geç kaldın.

ben zaten tüm dünyanın sorunu bizim gibi gelişmekte olan ülkeler de onları taklit ediyor demiştim, diğer ülkeler çözüm buluyor demedim, sistemde sorun var dedim.

"işe yarar" yazmışsın. cern'deki deney senin ne işine yarayacak gerçekten çok merak ediyorum. yazarsan sevinirim. (ciddiyim)

kişisel bilgisayar ve yaygın internet kullanımı piyasa ve dünya konjünktürüne uygun olduğu için yaygınlaştı. ilk çıkış noktası askeri araştırmalar olabilir. bir sürü teknolojinin 2. dünya savaşı sırasında geliştirildiğini inkar etmiyorum.

Redeagle said:

"Bilimsel araştırma yapıyorlar, insanlar aç" demenin mantığı yok. O paralar zaten yoksullara para dağıtacak kaynaklardan gelmiyor.

ben de zaten bölüşüm ve kaynak dağılımından bahsediyorum. bu kadar yoksul ve aç varken uzay araştırmalarına (hatta askeri araştırmaları da ekliyim) neden bu kadar para aktarılıyor. bu dünyada derdimiz bitti mi ki uzay'da devletlerin hava atması için fink atıyoruz.
Sosyal ağlarda paylaş

Biyik said:

"işe yarar" yazmışsın. cern'deki deney senin ne işine yarayacak gerçekten çok merak ediyorum. yazarsan sevinirim. (ciddiyim)

WWW altyapısı CERN'de yapılacak deneylere altyapı oluşturmak için CERN'de icat edildi. Bilmem ne konjektürüne nasıl uyduğuna göre yaygınlaşması beni ırgalamıyor. Bütün dünyanın yoğun biçimde kullandığı hizmet beğenemediğin deneyler sayesinde ortaya çıktı.

Bunun yanında Büyük Patlama'nın nasıl gerçekleştiği, evrenin nasıl oluştuğu, fizik kuvvetlerinin birleştirilmesi gibi tonla bilimsel ve felsefi sonuca yol açacak araştırmalar oralarda yapılıyor. Bunlarla önümüzdeki kuşakların alacağı eğitimler şekillenecek.

Oturup şark kurnazı kafasıyla "benim cebime para girecek iş olmuyor" diye düşünürsen bir halt olmaz tabi.

Biyik said:

ben de zaten bölüşüm ve kaynak dağılımından bahsediyorum. bu kadar yoksul ve aç varken uzay araştırmalarına (hatta askeri araştırmaları da ekliyim) neden bu kadar para aktarılıyor. bu dünyada derdimiz bitti mi ki uzay'da devletlerin hava atması için fink atıyoruz.

"Dünyada bu kadar yoksul ve aç varken..." cümlesinin sonuna her şey gelebilir.

...niye kültürüel aktivite yapılıyor?
...niye bilim çalışılıyor?
...niye teknoloji geliştiriliyor?
...niye sanatla uğraşılıyor?

Cevap basit. Kültür, bilim, teknoloji, felsefe, sanat, vs. insanı odundan ayıran temel kavramlar. Kimse bunlara akıtılan parayı büyülü biçimde yoksullara vermeyecek. Başka şeye harcanacak. Geçmişte böyle bir örnek yok. Gelecekte de olmayacak. O nedenle bu paraların bu aktivitelere yatırılması başka bir şeye yatırılma ihtimalinden daha faydalı.

Uzay yarışına para harcayan süperkuvvetlere uzay gemisi yaptırmasaydın silah yapacaklardı. Avrupa'yla Amerika CERN ile amerikan fiziği üzerinden kapışmasaydı en çok kim füze üretecek diye kapışacaklardı. Araştırmaların parası adam öldürmeye, casusluğa, hırsızlığa, savaşa gidecekti. O yüzden evet böylesi daha faydalı.

İdeoloji kitabında veya masal dünyasında yaşamıyoruz. Ülkeleri hükümetler ve politikacılar yönetiyor. Şundan para kısarsak yoksulların karnı doyar diye bir dünya yok.
Sosyal ağlarda paylaş

asıl böyle masal dünyasında yaşıyoruz.
dünyamızda, bastığımız topraklarda daha karnını doyuramayan insanlar varken, şımarık bir şekilde "biz çok geliştik, bakın uzay çağı" diye böbürleniyoruz. çöpten beslenen insanlar varken "ya biz odundan farklıyız, bak fizik, uzay woohoo" demek şımarıklık değil de ne?

bu düzenin kolay kolay değişmeyeceğini biliyorum. ama bu sistemi cansiperane savunmak zorunda değiliz.
Sosyal ağlarda paylaş

İmkansız bir şey beklentisindesin. Daha önce dediğim gibi "insanlar açken..." diye başlayan cümleleri herhangi bir şeye karşı çıkmak için kullanabilirsin.

-İnsanlar açken niye hala cami yapıyorlar? Orada insanlar açlıktan ölürken 'çok müslümanız, elhadürillah wohooo' diye böbürleniyoruz.

diyebilirim. Bu ifadenin uzay araştırmasından daha az eleştirel bir yanı yok. Buna karşın cami yapmamaya karar vermeleri veya uzaya çıkılmaması açlığı bitirmeyecek. Asıl sorun bu. İnsanlar hala açken... ifadesinin sonuna getirdiğin eleştrinin cümlenin baş tarafıyla uzaktan yakından bir ilişkisi yok.
Sosyal ağlarda paylaş

haklısın, devlet bütçesiyle abuk subuk binalar yapılmasına da karşıyım.
ama şunu kaçırıyorsun, eğer bir köyde cami yoksa ve cemaat cami talep ediyorsa makul bir şekilde bütçeden para ayırıp yaparsın ama çamlıca'nın tepesine kocaman bir cami yapmak görgüsüzlük ve israftır.

aydan taş toplamak devletlerin egolarını tatmin etmekten başka ne gibi bir ihtiyacı karşılıyor?

dünya'da her bir insanın aç kalmaması için ve diğer canlıların da huzur içinde yaşaması için yeterli kaynak ve birikim var ama bu olmuyorsa ben bu sistemi sorgularım.
Sosyal ağlarda paylaş

Para bir kaynak veya birikim değil ki, tüketim aracı. Parayı kürekle versen yine karınları doymayacak. Açlığın sebebi para olmaması değil, lojistik ve nüfus problemleri.
Amerika uzay araştırmalarına onyüzbinmilyardolar yatırıyor diye Afrikanın onyüzbinmilyar tane ekmekten mahrum kalması gibi bir şey söz konusu değil yani.

Bilim veya uzay araştırmaları için tarım/hayvancılık arazilerini kapattıklarını iddia ediyorsan o ayrı. Ama ota boka "o kavram insanın adlandırması, bu kavram insan ürünü" filan diye itiraz edip aç insanların aç kalması ve devletlerin uzay harcamasını bağlaman aşırı derecede komik. Belli bir miktar paranın belli bir miktar yemeğe karşılık gelmesi uydurulmuş kavramın önde gideni çünkü. Pahalı bir restorana gidip bir tabak yemeğe 1000 lira versen ohoo onunla 500 kişi doyar demek saçma olur. Bir tabak yemek çünkü, kime verirsen ver, kaça satarsan sat yine bir kişi doyacak.

Ha, o fakirlere bütün uzay araştırması fonlarını dağıtsan bir şey değişir mi? Sanmıyorum. Kısa vadede yiyecek ithal edip karınları doyar belki, ama onu bayağı fazla sayıda yardım kuruluşu yapıyor zaten, görüldüğü gibi taşıma suyla değirmen dönmüyor.
Uzun vade çözümle ilgili (orada neden tarım yok, orada neden nüfusu karşılayacak kaynak sağlanamıyor veya altyapı kurulamıyor vs...) sorular da uzay araştırmasına yatırılan paralardan tamamen bağımsız.

Aydan taş toplamak ne işimize yarayacak sorusuna geçelim. Ayın jeolojisini anlamamızı sağlayacak. Ayda veya diğer gezegenlerde maden arayabileceğimiz ve çıkarabileceğimiz anlamına geliyor bu. Hatta asteroidleri bile araştırmak için projeler filan var.
Ayrıca daha önceden bahsedildiği gibi şu an kullanılan pek çok şey de ya direkt olarak askeri veya uzay araştırmalarıdan elde edilen teknolojiler, ya da onlardan türetilmiş şeyler.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...