Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

deniz gökçe'ye verilen tarihi ayar

KidLazer

Öne çıkan mesajlar

siyaset felsefesindeki liberalizmin yanı sıra ekonomik liberalizm de vardır. adam smith tarafından ekonomik liberalizm formüle edilmiştir.

neoliberalizm ise ludwig von mises, friedman, hayek gibi iktisatçıların 20. yüzyılda formüle ettikleri bir ekonomik sistemdir. ama dediğim gibi sadece bir ekonomik sistem değil aynı zamanda akılsallıktır.

yazdım ya işte. (iddia makamı neden yanlış olduğunu açıklamış senin deyiminle)

üstelik bu yazdıklarım o kadar genel geçer ve bilinen şeyler ki. benim dediklerimle ilgili alıntı, kaynak vs istenirse de ayrıca seve seve uzun uzun yazarım.
Sosyal ağlarda paylaş

ayrıca ek olarak eğer savunulan bir argüman varsa iyice savunulsun ben de kendi argümanımı savunmaya varım. benim argümanım kısa ve net.

neoliberalizm, liberalizmin (hem ekonomik hem siyasi anlamda) yeni bir versiyonu değildir. dayandığı ideoloji farklıdır.

sadece ekonomik anlamdaki liberalizmi ele alırsak adam smith'in kapitalizm tahliliyle hayek'in kapitalizm tahlili arasında radikal farklar vardır.

eğer neoliberalizm nedir, ne değildir diye bir talep gelirse vaktim olduğunda üşenmeden uzun uzun yazarım. amacım insanlara bir şeyleri ispat etmek veya rencide etmek değil. neoliberalizmi yanlış anlamak veya etrafa savrulan bazı yanlış bilgileri birleştirerek bir tahlil ortaya atmak anti-kapitalist hareketlerin hedefini saptırıyor.

son olarak da yazıyı yazan değil ne yazdığı önemlidir. ondan dolayı ben yazana bakmadan yanlış gördüğüm şeyi söylüyorum. başka bir amacım yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Biyik said:

...benim argümanım kısa ve net.

neoliberalizm, liberalizmin (hem ekonomik hem siyasi anlamda) yeni bir versiyonu değildir. dayandığı ideoloji farklıdır.

şunu bi okusana;
Ractamainus said:

neoliberalizm, ekonominin liberalleşmesinden bahseden politik görüştür. liberalizm kavramı ise farklı disiplinlerde, farklı anlamlar içerir...

ne anladın yazdığımdan? nasıl dediğinin aksini çıkardın? ben zaten bundan bahsetmiştim. hiç net konuşmuyorsun..

nitekim liberalizm tanımı çok geniş. "ben liberalim" demekle hemen "özgürlükçü" olunmuyor. içinde liberal geçen bir kavrama muhafazakar deyince "ne alaka yeaaa özgürlükçü muhafazakar mı olur?" demek asıl bilmemektir. liberal muhafazakarlık diye bir kavram da var misal(amerika sağolsun), örnek olsun diye söylüyorum. adam smith'in ekonomik liberalizminin, muhafazakar öğretide yer bulduğu alanlar da var aynı biçimde. tamamen kabul görmese de.. adam smith de neoliberalizm'i ortaya koyan insan değil nitekim, ekonomik liberalizm ile neoliberalizm de aynı şey değil, ilişkili sadece. neden oradan vuruyorsun, onu da anlamadım. yani ben neoliberalizm diyorum, sen ekonomik liberalizm gibi daha geniş bir kavramdan bana çarpıyorsun. bunun sonu gelmez.

bununla birlikte tek başına bunların hiç önemi yok. sadece kavramlarla pratik sonuç üretemeyiz. bugün tayyip erdoğan ileri demokrasiden bahsediyor mesela, demokrat olduğunu iddia ediyor. bunu bir sorun olarak görüyorsan, öncelikli eforunu ileri demokrasi kavramını tanımlamaya çalışarak harcaman mantıklı olmaz. zira rte o alanı kazanmış bir kere, senin tanımın o alanda etkili olamayacak. kavramın sahibi sen değilsin artık. o alanı tekrar kazanmanın yolu, gerçek/inandığın demokrasi pratiğini yaşamaya/göstermeye çalışmak olabilir ancak. seninle tartışmakta da böyle bir efor kaybı görüyorum zaman zaman.

neyse uzatmak istemiyorum. iş arasında yazmaya çalışıyorum zaten, yetişemem.
Sosyal ağlarda paylaş

liberalizm>keynesyen>neoliberalizm>neokeynesyen

etki, tepki meselesi işte. her ekonomik model günün birisinde çuvallamak ve bir başkası onun yerini almak zorunda. yeni ürünler, hizmetler, finansal araçlar yeni ekonomik modelleri dayatıyor netekim.

yukarıdakilerden herhangi birinin geçerli model olarak muhafaza edilmesinden yana olan birisi, muhafazakar neoliberalist ya da muhafazakar neokeynesyen de olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

Ractamainus said:

neyse uzatmak istemiyorum. iş arasında yazmaya çalışıyorum zaten, yetişemem.

benim bahsettiğim neoliberalizm tanımı aslında genel-geçer neoliberalizm tanımından farklı. aslında biraz o yüzden uyuşamıyoruz. anlatmak istediğim şeyi burada birkaç paragrafta anlatmam da pek mümkün değil. zamanım oldukça daha toparlayarak sana özelden bu konuyla ilgili bazı şeyler yazacağım. o zaman dediklerim daha anlaşılır olacak. buradaki tartışma biraz kopuk oluyor ve atışmaya dönüşüyor. sen de vaktin olduğunda okursun, vaktin olduğunda yanıtlarsın.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...