Sanguin Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Ne iş yapar? Ne kullanır? Grafik Dzayn ile alakalı mıdır?
monoscope Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 photoshop html css js belki bi ihtimal az bişey php
di Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 PHP disinda bisey biliyosa o front-end developer degildir yalniz, o kisma dikkat.
toggie Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 PHP dışında derken? Server-side biliyorsa mı diyorsun? Front-end dediğin en basit tanımıyla html + css + js'dir. Yani client-side.
kek Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 son kullanıcının gördüğü ekranı tasarlayan adama front-end denir. düğmeyi sağa sola koyar. rengi belirler. spoileri aç denildiğinde bu kutuyu açacak kodları yazar.
kermit Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 phpmi kaldı yea css html jquery javascript ve photoshop bilgisi şart. animasyon vs işlerini yapıcan vs. görüntüdeki her bok aslında frontendcinin.
Ractamainus Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 front-end'e sadece "html, js, css" demek, çok basitleştiriyor kavramı. ama browser'lar gelişti, client üzerinde yük arttı esasen. eskisi kadar "tasarımı html'e yediren adam" değil front-end developer. bir kere js deyince, ajax deyince bile http bilgisi devreye giriyor. restful'u bilse yine bir avantaj. flash da front-end sonra.. bir de nodejs/nosql(json based) çıktı, front-end developerların bir kısmı, server-side'da alan kazandı. tek syntax avantajından dolayı.. çok katı kuralları olduğunu düşünmüyorum yazılım geliştiriciliğin. her yıl yeni platformlar, yeni teknolojiler derken, geliştiriciler kendini sürekli farklı konumlandırmak zorunda. bugün front-end dediğimiz, yarın başka bir şey de olabilir. adapte olan hayatta kalıyor.
Dark_Soul Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Bu arada , tr deki yazılım firmalarında ortalama bir back-end developer , front end-developer'a göre daha çok kazanır. Hatta front-end developerlar ; "htmlci lan altı üstü" diye hor görülür çoğu zaman :)
Loxias Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 yazılım firması dediğin işi backend e yüklemişse doğrudur. ancak son yıllarda angularjs, backbone türevleri yaygınlaştıkça, css3, html5 üzerinde geliştirmeler fazlalaştıkça front-end in değeri olduğundan daha da artıyor diyebilirim. örneğin angular/backbone ile iş yaparken backendin restful api yazması bekleniyor. geri kalan herşey front end in sorumluluğunda. aynı şekilde kaliteli bir ajansda çalışıyorsanız da, javascript ve görsel ağırlıklı (parallax vs gibi) işlerde değeriniz ön plana çıkabilir.
Ractamainus Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Loxias said: örneğin angular/backbone ile iş yaparken backendin restful api yazması bekleniyor. geri kalan herşey front end in sorumluluğunda. bu çok yerinde bir örnek olmuş.
Sanguin Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Klavyenize sağlık arkadaşlar. Peki back-end developer bildiğimiz programcı/yazılımcı mı?
monoscope Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 sorun aslında front endciden beklentiler yüksek ama maaşı sadece psd->html üzerinden hesaplıyor işverenler :/
Loxias Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Aslında durum şu; 4-5 sene önceye kadar front-endler eski browserlar arasında pek bi standart olmamasının ekmeğini yiyen yazılım grubuydu. Hala bu şekilde çalışanlar (çoğunluktalar) var tabi ki. Eskiden sadece browserdan browsera uyumluluk sağlamaya çalışan front-endler artık, standartların oturmasıyla çok hızlı gelişen front-end teknolojilerini de takip etmek durumundalar. Buna bir şekilde evrilme gibi görüyorum ben. İş artık sadece html css jquery ile plugin include etmeden çıkıp, yazılımın derinliklerine doğru dalıyor. projelerde jquery ile daha yaygınlaşan javascript kullanımı, backbone ve angular ile daha derine, oradan istenirse nodejs sayesinde backend e kadar ulaşıyor. angular/backbone odaklı çalışacak birisi en az backend yazılımcılar kadar kazanabilir. tl;tr front-end eskiden photoshop slice iken javascriptin yaygınlaşmasıyla bugün çok daha farklı bir noktaya doğru gidiyor (iyi anlamda)
Dark_Soul Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Mesaj tarihi: Mart 3, 2014 Aslında yeni bir topic altında , şuanki güncel Js kütüphanelerini(Knockout,Backbone,Angular,NodeJS,SignalR vs) tartışsak süper olur.
Gladmir Mesaj tarihi: Mart 4, 2014 Mesaj tarihi: Mart 4, 2014 Sanguin said: Klavyenize sağlık arkadaşlar. Peki back-end developer bildiğimiz programcı/yazılımcı mı? FE - MW - BE seklinde genel olarak listemelek daha dogru olur. Turkiyede ki cogu software developer FE ve MW (middle ware) uzerine calisirlar. Pure BE ile ugrasan developer sayisi Turkiye de gercekten cok az. Telco ve Finans sektorun de gorunmez adam olarak is gorurler, herhangi bir container (JBoss, Tomcat ve benzeri application serverlar) icin de code yazmaktansa daha spesifik isler/protokoller ile calisacak server ve server side API/Framework leri yazarlar. Ufak ornek: Netty NIO container developer = BE Netty container uzerine business logic / domain spesifik developer = MW Logic in 'N' tane arayuz de represent edilmesini saglayan developer = FE
khazadum Mesaj tarihi: Mart 16, 2014 Mesaj tarihi: Mart 16, 2014 Grafikerlerden çok çeken adamdır Front-End :D
monoscope Mesaj tarihi: Mart 16, 2014 Mesaj tarihi: Mart 16, 2014 elini html'e sürmemiş adamı grafiker diye alıp çalıştırınca öyle oluyo ya. eyw nothing is impossible da yani ne kadar maaş o kadar possibility
Öne çıkan mesajlar