Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kürt/Kürtçe Nereden Çıktı?


trapt

Öne çıkan mesajlar

Arkadaşlar bi konu hakkında çok eksiksiğim var sizlerle paylaşmak istedim...

Tarih dersinde ırklar hakkında konuşuyorduk..Konu Kürtlerden açıldı...Nerden geldikleri,Nasıl ortaya çıktıkları,Bu dilin nasıl varolduğu hakkında bir söyleşi yaptık..tabii buna söyleşi denemez sınıf ikiye bölündü milliyetçisi,Doğulusu birbirine girdi sınıfta..konu son zamanlardaki pkk terörüne kadar geldi..Hoca tam olarak bunu haftaya anlatacağını söyledi fakat ben birde sizin görüşlerinizi öğrenmek istedim...kafamda birçok soru var
öncelikle bu insanlar önceden (Osmanlı,Selçuklu vs vs..) zamanlarında varmıydı?bizim anayurdumuz ötüken olarak biliniyor onlar nereden geldi?Türk olduklarını söyledi çoğu arkadaşım bu doğru mu? Bu dil nasıl var oldu? Neden Türkiye yi istiyorlar onca yer varken? Onca yıl kardeş gibi yaşarken neden bu terör olayları patlak verdi? Günümüzde Mardinli,Diyarbakır lı arkadaşlara bile bazı yerlerde kürt deniliyor nedenlerini bilmiyorum...Türkiye deki tek azınlıklar gayri-müslümlerdir fakat kürtlere sanki bir azınlık muamelesi yapılıyor... Bunların nedenlerini herkese göre değişiyor ama ben gerçekçi bir sebep bulamadım...sizlerin de görüşünü,yorumu alayım dedim... yardımcı olursanız sevinirim..[signature][hline]I thought it would be nice to lie down and close my eyes
It never occurred to me that I am already asleep
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

guneydogudaki ermenileri simdiki ermenistana surdu osmanli zamaninda. (asil olarak guneydogu anadolu ermeni topragidir, nasi biz hazarin dogusundan geldik onlar da guneydogudan "gitmisler" (:)) bugunku ermenistana).

bosluga kurtleri getirildi. sonra burasi bizim banane demeye basladilar. iste boyle benim bildigim kadari ile. ama kurtler yeni cikmis bisi degil baya uzun suredir varlar. ak koyunlu devleti kurt devleti olmasi lazim mesela (ama baska bir devletleri yok sanirim). hatta saladin de kurttur geyigi de vardir.[signature][hline]Borbag, 25 Eylül 2004 21:55 tarihinde hakli olarak demiş ki:
yeteri kadar seksi ve/veya güzel bir kız her adama her istediğini yaptırır.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya kürt diye bi toplum ırk yokki. eger boyle bi ırk-toplum olsaydı binlerce sene soyunca bi tane devlet kurarlardı. kurulmadı.. niye?? cunku yok boyle bi ırk. tr deki kürtler geri kalmis yerden cikiyolar dikkat ediyomusunuz. niye bi bursa kürtu yok?? niye antalya niye istanbul niye samsun kürtu yok?? (ordakilerde sonrdan göç edenlerdir) cunku yok oyle bi ırkta ondan. hep herseyin gerisinde kalmis insanların olusturdugu bi topluluk onlar sadece. bi millet degiller. zaten bunlar son bi kac yy dir piyasadalar ondada nedense hep diger ulkeler tarafından maşa olarak kullanılıyolar.(Not: benim memleketimde kars ondan biraz daha iyi tanıyorum onları)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Resmi tarihi bir kenara bırakırsanız Kürtlerin Kawa efsanesi MÖ 6. yüzyıla dayanır, yani 2600 yıllıktır. Kısaca 1000 yıldır bu topraklarda olan birilerinin 2600 yıldır burada olan birilerine hiç bir kaynağa dayanmadan "siz yoksunuz" demesi biraz gülünç kaçar.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"


[Bu mesaj fedaykin tarafından 22 Aralık 2004 15:18 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

efsane işte.. herhalde ne demek istediğimi anlamışsındır. ya benim demek istediğim ben inanmıyorum oyle bi millet olduğuna. madem 2600 senelik tarihleri var neden bir tane bile bir kürt devleti kurulmamış yer yüzünde. dilleri desen yarı turkçe yarı arapça yarı farsça..onlara ait bi kultur bile yok.. sadece maşa olarak kullanılmak var başka bişe deyil. ama ben istiyorum keşke k.ırakta bi kürt devleti resmen kurulsada burdan göç edip gitseler oraya bakalım kaç yıl yaşayacaklar. çok merak ediyom..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
fedaykin, 22 Aralık 2004 15:18 tarihinde demiş ki:
Kısaca 1000 yıldır bu topraklarda olan birilerinin 2600 yıldır burada olan birilerine hiç bir kaynağa dayanmadan "siz yoksunuz" demesi biraz gülünç kaçar.


Bir yerde daha eski olmak birşey ifade etmez,maymunlar daha da eskidir.[signature][hline] Türk Oğuz Beğleri budun eşidin! Üze tenri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilinin torunun kem atatı? Udçı Türk budun ertez okun!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Fistan, 22 Aralık 2004 14:32 tarihinde demiş ki:
Med'ler diye bi soy varmış ordan gelmişler. çok eskiymiş


Medleri sahiplenmelerinin sebebi ise Medler hakkında yazılı bir kaynak bulunmaması ve arkeolojik kazılarda bölgeden Medler adına birşeylerin çıkmamasıdır[signature][hline] Türk Oğuz Beğleri budun eşidin! Üze tenri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilinin torunun kem atatı? Udçı Türk budun ertez okun!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Medler ile ilgili bilgiler çok azdır zira göçebe hayatı seçmişlerdir ve tam bir devlet olarak anılmazlar.

Bu arada yarı Türkçe olduğuna göre aşağıdaki yazıyı bana tercüme edebilirmisiniz, yarısı Türkçeymiş kolay olur...

Lê çendi dıjwar be ji, ev yek jı gıringi û pêdıvıya karê wergerê tışteki kêm nake.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ama birisi kalkıp maymun yoktur, onların hepsi Türktür derse o zaman olmaz...
said:
navyamphs, 22 Aralık 2004 16:01 tarihinde demiş ki:
said:
fedaykin, 22 Aralık 2004 15:18 tarihinde demiş ki:
Kısaca 1000 yıldır bu topraklarda olan birilerinin 2600 yıldır burada olan birilerine hiç bir kaynağa dayanmadan "siz yoksunuz" demesi biraz gülünç kaçar.


Bir yerde daha eski olmak birşey ifade etmez,maymunlar daha da eskidir.
[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

simdi ben kurtce bilmiyom. ama kurtceyi konusan o kadar cok arkadasım varki. onlar konusurken 10 kelimeden en azından 3-4 tanesini anlıyom. sen tamamen kurtceden olusan bi metin yazmıssan oraya tamamı kurtce anlamına gelmez.sen hic trt de kürtçe yaınlanan prg.ları seyrettinmi güzel kardesim. orda kürtçe yayın yapıldı. sonra kürtlerin görüşü alındı hani memnunmusunuz diye.yarısı dedi ben konusulandan hiç bisey anlamadım bi kısmı dedi iste yarısını anlamadım kimiside evet cok iyiydi. yani dillerini bile kendileri anlamıyoki. eger tek bir millet ve onlara ait tek bir dil olsaydı bu sekilde kendileri yorumlamazlardı diye düsünüyorum. ama uzuluyorumda cunku kendi topraklarına kendi vatanlarına karsı (bence onlarda turktur) hep yabancıların elinde maşa oluyolar. keşke olmasalar da daha iyi sekilde yaşasak.

[Bu mesaj crocodile tarafından 22 Aralık 2004 16:45 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
fedaykin, 22 Aralık 2004 16:16 tarihinde demiş ki:

Lê çendi dıjwar be ji, ev yek jı gıringi û pêdıvıya karê wergerê tışteki kêm nake.


Ahaha, demek Kemal burkay okuyorsun :) Neyse, valla fedo ben Kürt deilim, kürtçe de bilmem. Kürtçeyle Türkçe benzerlik gösteririr, doğrudur. Çünkü Kürtçe diye bir dil yoktur. Farsça, arapça, Türkçe karıştır, al sana Kürtçe.
Ayrıca o verdiğin cümlenin Türkçe karşılığını bilmiyorum, ama bu adam Sezen Aksunun bir kaç şarkısının sözünü yazmış. Tahmin olarak söylüyorum;

"Bir kedim bile yok, annıyormusun müzeyyen " veya,
"Gülümse, şehre Terminatör 3 gelir, bir güsel orman olur"
diyo olabilir.[signature][hline] Türk Oğuz Beğleri budun eşidin! Üze tenri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilinin torunun kem atatı? Udçı Türk budun ertez okun!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Eueueh :D arkadaşlar yanıtlarınız için çok teşekkür ederim
peki onca sene kardeş gibi yaşarken neden son zamanlarda bu olaylar patlak verdi?!...bu arada crocodile +1[signature][hline]I thought it would be nice to lie down and close my eyes
It never occurred to me that I am already asleep
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Crocodile, senin arkadaşların Türkçe konuşuyor olmasın sakın yarısını anladığına göre :) Şimdi Kürtçede kimi lehçeler vardır hatta onlar arasında da kimi kavgalar vardır. Örneğin benim baba tarafımda Zaza'lık vardır ki Zaza'lar dillerinin Kürtçe'nin bir kolu olduğunu kabul etmezler, başlı başına bir dildir derler. Sen yayını Zaza'ca yaparsan diğerleri anlamaz. Aynı şekilde sen Özbekçe (bilmeyenler için o da Türkçe) yayın yaparsan Türkiye'de de bir çok kişi bir şey anlamaz. Örneğin "Hozir biz bilan, 4 mehmon va 0 a'zolar birga" kelimesinin Türkçesi "Şu an sitede, 5 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor" Ancak tercümeyi gördükten sonra az buçuk bişiler o da yazılı olduğu için anlaşılıyor. Karaimce, Krımçakça, Sorca, Tofaca gibi dillere ise hiç girmiyorum.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir kelime yeter sanmıştım, madem yetmiyor o zaman bunu tercüme edi verin şipşak iki saniyede. Madem yarısın anlıyorsunuz çocuık oyuncağı sizin için :)

Yêketîya Efrîqî dest bi vekolînê kirye li ser hêrişeka ku dijî helîkoptereka wê roja yêkşembî hatye kirin û hinartibû Sudanê da zêrevanîyê li ser rawestandina şerî biket li devera Darfur.
Karbidestêt yêketîya Efrîqî dibêjin hindek çekdara teqe li firokê kir nêzîkî gundê Labadû ku vê dumahîyê hêzêt hikumeta Sudanê û serheldayêt Darfur şerê hev dikir.

Karbidest dibêjin helîkopter bi selametî nişya û kes biryndar nebu. peyvdarekê yêketîya Efrîqî dibêjit ev serhatîye we dyar diket ku zêdegavî di berdewamin her çende rêk keftinek li ser rawestandina şerî li meha çar nîsanê hatibu kirin.

Dysan her li roja yêkşembî, wezîrê derve yê Sudanê Mustefa Osman Ismayil soz da ku fermanê bidete hêzêt xwe da hêrişan li Darfur rawestînin û ji serheldayan xast da ewjî we biken[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
trapt, 22 Aralık 2004 16:49 tarihinde demiş ki:
Eueueh :D arkadaşlar yanıtlarınız için çok teşekkür ederim
peki onca sene kardeş gibi yaşarken neden son zamanlarda bu olaylar patlak verdi?!...bu arada crocodile +1


said:
navyamphs, 22 Aralık 2004 16:52 tarihinde demiş ki:
Türklere, Türkiye'ye küfür eden herkeze Avrupa'da nobel verdikleri için.

cevabı bu iste. +1
ha bide dedim ya alışmışlar maşa olarak kullanılmaya da ondan.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Anlamıyorumki sen ne yapmaya çalışıyorsun ? Yani 1 sayfa yazı yazdın die Kürtçe'nin gramerinimi anlattın, fonetiğinimi, yoksa bilimsel bir dil olduğunu mu ?
Ben "Kürtçe diye bir dil yoktur" diyorum sende kanıt olarak bir şeyler yazıyorsun.
İyi o zaman al sende bunu çevir.

Lye duraser naa i'Meneldalie, tanya n'eldelie, imya tyara ri'avarien tyar, awruva ten' ai'er. Lye uma mani lye irma avaene awrien ai'er. Coia ulua im valina ar' malia ten' ai'er. Eller naa ai tanya ettula en'dagora, ar'lye avara dagor iire eller naa men. Nan'eller naa nat'or ten'man lye dagora hiraetha. Tharien i'men en' nat'or n'sanuva yassen rangwien. Eldalie caela an rinar, dethola tyaralle yassen nomin pelu sen. Mellonea, ar'gothea, rinuva.

Ve son olarak da diyoruzki ;

Ana dili elfce olan azınlıkların ana dillerinde parasız eğitim hakkını sağlamak adına onlara elfçe eğitim verilmesi meselesi. Kanımca, kürtçe eğitimden sonraki en gerekli hadisedir. Devletimizin kaynaklarının elfçe bilen hocalar bulmak, müfredatı düzenlemek, gerekli kitapları talim terbiye onayından geçirmek gibi konulara aktarılması gerekecektir. *
saygılar sevgiler[signature][hline] Türk Oğuz Beğleri budun eşidin! Üze tenri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilinin torunun kem atatı? Udçı Türk budun ertez okun!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Navyamps yanlış anladın, arkadaşlar Kürtçenin yarısı Türkçedir biz anlıyoruz dediler, bende madem anlıyorsunuz çevirin dedim :)[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kürtçe diye adlandırılan dilin (!) bileşenlerinden biriside Türkçedir. Bunu ben değil, kürtçe dili araştırmacıları (onlar kendilerini öyle nitelendiriyor) bile söylüyor.
Ha bu demek değildirki Türkçe bilen kürtçe de bilir. Yok öyle bişi. Zorlama bir dil olduğu için kendi halkının bile anlamakta zorluk çektiği bir dili Türkçe bilen birisi hiç anlamaz.
Onu geçelim biz şu anda 600 sene kullandığımız Osmanlıcayı anlamakta zorluk çekiyoruz.

Velhasılkelam, fedo benim dediğim (seninde imzanda çokta güsel belirttiğin gibi) kürtler şu anda amerika, israil ve avrupanın onlara vermeyi taahüt ettikleri hayali bir özgürlüğün, devletin peşinde koşuyorlar. Ve en acısı bunun farkında değiller.
Kürtçe işin demo kısmı. Bir zaman gelecek anlayacaklar, kürt devleti Fransa'da ki kürt sevdalıları için kedilerinin tüy dökme sorunundan daha önemli değil.[signature][hline] Türk Oğuz Beğleri budun eşidin! Üze tenri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilinin torunun kem atatı? Udçı Türk budun ertez okun!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tabiki. cunku türkçe bi çok kelimenin kurtcede karsılığı yoktur. hatta bunu da yasar kemalin bi yazısında okumustum . söyle diyodu "benim annemde babamda kürttü. birileri dayak atarken annem ve babam beni korur ve kurtarırken anlaşılmasın diye kurtçe konuşurdı ama bazılarıda anlaşılırdı. çünkü türkçe sözcuklerde konuşurlardı. nedeni ise turkçede bulunan bazı sözcüklerin kurtcede karşılığının bulunmayışındandır." demişti bi yazısında. ben ondan anlıyorum dedim konuşurlarken. hepsi aynı lehçede konuşmuyolar. birbirlerini anlamıyolar ve anlamadıklarını bildikleri için araya turkçe kelime koyuyolar anlaşılması için.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben Bitlis'li Bir dwarf vatandaşıyım.
100 yıllar boyu dilimizi rahatca kullanamadık, artık bu baskılara son werilmesini istiyorum. Ben de rahatça anadilim olan dwarfca konuşmak istiyorum.
Devletin köyümüze dwarca bilen bir belediye başkanı, bir savcı(haklarımızın korunması için) ve boyu 1,20 yi geçmeyecek zabıta memuru atamasını istiyorum.
Yaşasın azınlık hakları!

Arz ederim[signature][hline]Muhacirler kayıp edilmiş toprakların kutsal hatıralarıdır.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
fedaykin, 22 Aralık 2004 17:16 tarihinde demiş ki:
Bir kelime yeter sanmıştım, madem yetmiyor o zaman bunu tercüme edi verin şipşak iki saniyede. Madem yarısın anlıyorsunuz çocuık oyuncağı sizin için :)

Yêketîya Efrîqî dest bi vekolînê kirye li ser hêrişeka ku dijî helîkoptereka wê roja yêkşembî hatye kirin û hinartibû Sudanê da zêrevanîyê li ser rawestandina şerî biket li devera Darfur.
Karbidestêt yêketîya Efrîqî dibêjin hindek çekdara teqe li firokê kir nêzîkî gundê Labadû ku vê dumahîyê hêzêt hikumeta Sudanê û serheldayêt Darfur şerê hev dikir.

Karbidest dibêjin helîkopter bi selametî nişya û kes biryndar nebu. peyvdarekê yêketîya Efrîqî dibêjit ev serhatîye we dyar diket ku zêdegavî di berdewamin her çende rêk keftinek li ser rawestandina şerî li meha çar nîsanê hatibu kirin.

Dysan her li roja yêkşembî, wezîrê derve yê Sudanê Mustefa Osman Ismayil soz da ku fermanê bidete hêzêt xwe da hêrişan li Darfur rawestînin û ji serheldayan xast da ewjî we biken


Ayrıca bu metni aldığın site PKK propagandası yapıyor. Sudan'dan haberler vermek değil amaç.[signature][hline] Türk Oğuz Beğleri budun eşidin! Üze tenri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilinin torunun kem atatı? Udçı Türk budun ertez okun!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
mitin, 22 Aralık 2004 17:53 tarihinde demiş ki:
Ben Bitlis'li Bir dwarf vatandaşıyım.
100 yıllar boyu dilimizi rahatca kullanamadık, artık bu baskılara son werilmesini istiyorum. Ben de rahatça anadilim olan dwarfca konuşmak istiyorum.
Devletin köyümüze dwarca bilen bir belediye başkanı, bir savcı(haklarımızın korunması için) ve boyu 1,20 yi geçmeyecek zabıta memuru atamasını istiyorum.
Yaşasın azınlık hakları!
[signature][hline]

Arkadaşım cüce olmana bişi diemem ama şunu öğren Türkiye de tek bir azınlık vardır o da gayri-müslümlerdir...kürt-azeri-arap bunlar azınlık değildir..Eğer öyle olsaydı T.C diye bi devlet kalmayabilirdi..yanlış hatırlamıyorsam 52 ulus var bu devletin içinde...Bunu başbakanımız Tayyip Erdoğan bile bilmiyordu zamanında...Kürt azınlığı diye başlayan sorulardan sonra adam yanlışını anladı..Azınlık olmayanlara azınlık gibi davranılıyor günümüzde...Doğruya doğru son zamanlarda olan olaylardan dolayı böyle olayların olması sıradışı değil

[Bu mesaj trapt tarafından 22 Aralık 2004 21:07 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...