Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Uluslararası İş Kontratı


bingildak

Öne çıkan mesajlar

garbage'a açıyorum yine nereye açacağımı bilmediğim için.

kısaca durumu izah edeyim, bir isveç şirketiyle iş sözleşmesi(contract olarak geçiyor, kontrat sözleşme her neyse)yaptım geçen sene. geçtiğimiz günlerde sözleşmenin zamanı doldu ve yenilemedik. sanırım iki tarafın itirazı olmaması durumunda sözleşme yenileniyor, o detayı hatırlamıyorum fakat konuda çok kilit bir niteliği de yok zaten.

sözleşmede yazan madde şu: eğer iki taraftan biri kontratı sonlandırmak istiyorsa 2 ay önceden bildirim yapmak zorunda.

durumum itibariyle ve hiçbir güvence olmaması sebebiyle ben böyle bir bildirim yapmadım.

1) geçmek istediğim projenin zamanlaması kesin değildi,
2) bildirimi yapsam içerde param kalabilirdi, isveç şirketi fakat sahipleri falan türk, her türlü pisliği beklerim, türkiyede kayıtlı bir şirket olmadığı içinde hakkımı arayamam, çalıştığımla kalırdım.

etik olarak hoş bir durum olmadığının farkındayım ama iş veren etiklik çizgisini yüzlerce kere geçtiği için pek umrumda değil. 1001 türlü pislik yaptılar, ben asla çizgimi bozmadım.

merak ettiğim nokta şu, bu adamlar türkiyede kayıtlı bir şirket değil. kontrat yenilenmiş bile olsa yarın ben arayıp istifa ettiğimi söylesem ve 3 gün sonra işi devredip bıraksam başımı yasal olarak ağrıtabilirler mi?

isveçte kayıtlı bir şirket, sigorta vs. ödemediği bir çalışana karşı türkiyede herhangi bir aksiyon alabilir mi? alır ise hangi kanal aracılığı ile alır?

çirkinleşme noktasında bir şey yapabileceklerini düşünmüyorum çünkü türkiyede kayıt dışı yaptıkları herşeyi biliyorum, 2 tane şikayet ile bütün operasyonlarını durdurabilirim fakat kesinlikle böyle bir şey yapmam - ancak karşı taraf çirkinleşirse diye elimde koz olarak bulunduruyorum.

bilgi ve deneyim paylaşımlarını bekliyorum ve teşekkür ediyorum şimdiden.

ps. türkiyede işsiz olarak görünüyorum ve gss ödüyorum devlete her ay deli gibi. herhangi bir şekilde çalışan olarak kaydım bulunmuyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yok değil

kontratı tekrar açtım şimdi, çok ağır maddeleri.

süre konulmamış, bitirme kararı verilirse 2 ay önceden haber verilmelidir diyor.

uyulmaması durumunda "the company entitled to all and any remedies and relives available to it by operations of law and/or in terms of the provisions of this agreement, including but not limited to the right to claim all damages and costs incurred by it by reason thereof, including legal fees and loss of profits, loss of contracts or any consequential, economic and indirect losses"

oha lan maddeye bak haha. işveren tabii yine geçirmiş. bende umursamadım imzalarken, nasıl olsa çıkmadan 2 ay önce haber veririm diye.

önemli olan türkiyede bir geçerliliği var mı yok mu.

bir de confidentiality maddesi var, bunun da türkiyede geçerli olup olmadığı önemli tabii ki.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya bi şey olmaz ya. 1-2 hafta önce nezaketen haber ver olmadı. sanmıyorum o adamların da işsiz gibi gidip seninle uğraşacaklarını.

ayrıca kesin seninle ilgili açıkları da vardır. senin orada kaydın, varsa sigortan primin, hede hödön yoktur veya sözleşme eksiktir, kanuna tam uygun değildir, tasdiklenmemiştir falan ne bileyim kesin bi eksik vardır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bana da öyle geliyorda işte bir dava açılırsa isveçte türkiyede herhangi bir yaptırımı var mı çok önemli abi. sonuçta orada alınan bir kararın türkiyede yaptırımı olacaksa ucu inanılmaz açık maddeler var. adam loss of profit olarak aklına ne gelirse yazabilir. öyle böyle değil yani.

avukata göndericem benim, içime sinmedi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

bir sözleşmenin hukuken geçerli olabilmesi için ne sürede ve ne şartlarda biteceğinin açıkça belirtilmiş olması gerekir. yani, aradığın cevaplar sözleşmenin içinde vardır. yoksa, öyle bir sözleşme aslında hiç olmamış.


yazıyor abi işte başlangıç tarihi var, geçerlilik tarihi "is not a definite period of time and continuance of such engagement of any definite period of time is not hereby made obligatory upon either party, nor is it a condition hereof"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...